Jump to content

Кompjuteri su u pitanju

Оцени ову тему

Guest Izida

Препоручена порука

hvala hvala hvala hvala hvala hvala hvala

Odsad radim po propisima ja ga obicno drzim na stomaku t.j kad legnem da spavam primetio sad da se zagrejava....

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Медо, можеш ли да појасниш предности рачунара над лап-топ-ом? Пошто врсни познаваоци, увијек кажу да је увијек бољи избор прави рачунар, а мени то изгледа све исто :huh:?! Мислим има исте могућности, кад се ради на њему, али сигурно да постоји нека квака?! joooj

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

hvala hvala hvala hvala hvala hvala hvala

Odsad radim po propisima ja ga obicno drzim na stomaku t.j kad legnem da spavam primetio sad da se zagrejava....

па моја топла препорука је да лаптопу није место ни у крилу, ни у кревету, већ на столу.

седење није правилно нити згодно а и криви се човек и укочи кад га држи у крилу, а рекох није ни здраво.

лежање са лаптопом је већ посебна категорија, за то се иде у пакао  :huh:

шалим се, тако се неизбежно запуше све рупе које су направљене за хлађење, треба поштовати то да је тако направљен. иначе, малтретираш машину и практично је успораваш јер лаптоп има уграђене сензоре за смањивање перформанси кад се превише греје.

све је то од неког материјала направљено, који ми поприлично схватамо као ''бесконачно ће да ради'', и онада се зачудимо кад цркне ...

има једна цела грана технологије која се зове ''замор материјала'', и чак је применљива и на рачунаре.

Подели на овим сајтовима

Медо, можеш ли да појасниш предности рачунара над лап-топ-ом? Пошто врсни познаваоци, увијек кажу да је увијек бољи избор прави рачунар, а мени то изгледа све исто dada?! Мислим има исте могућности, кад се ради на њему, али сигурно да постоји нека квака?! :)

па најочигледнија предност је величина екрана.

рецимо, ради примера:

квалитетан лаптоп кошта око 50,000 динара, или барем оно што би ја сматрао за себе погодним, што не значи да неко ко нема потребе као ја да јури исту цену, што и не одражава квалитет.

то је предрасуда иначе, да ћете куповином ''квалитетне'', у преводу скупе ствари, да купите и трајност, неискварљивост или квалитет.

елем, да не ширим.

(није реклама!)

за ту цену можете купити лаптоп 15.6 инча екран у резолуцији 1366x768, са неком конфигурацијом Intel Core i3 i3-330M 2.13GHz, 4GB RAM меморије, интерне графике која користи процесорско време и RAM меморију ради исписивања на екрану Intel GMA 3150, 500GB SATA2 хард диском, деведе резачем осмобрзинским, свим стандардним екстерним прикључцима за повезивањем са екстерним меморијама, штампачима, скенерима, додатним тастатурама и мишевима, камерама и фотоапаратима, чак и додатним мониторима резолуције до 1680x1050 пиксела (наравно не свим тим уређајима одједном, већ НАЈВИШЕ 3 у исто време. а то да ли ће моћи такав лаптоп да их и користи глатко у исто време, наравно да неће), мрежни прикључак за нет, читач картица меморијских, и уграђеном веб камерицом и микрофоном.

са две године гаранције на машину и додатном цаком - једном годином на батерију.

шта друге године КАД, и то не АКО, цркне, пошто у већини случајева људи и не умеју да користи правилно батерију у лаптопу. па ништа, потрошиш од 2-4 хиљаде динара на батерију.

пуна батерија на таквом лаптопу неће дуже од два сата радити. значи аутоматски имаш проблем пуњења, ако не пазариш и још једну батерију, можда чак и са већим капацитетом до три сата рада. у преводу додатни трошак.

е сад тај двосатни рад подразумева гледање филма или тако нешто, што је довољно већ захтевно само по себи, а не жвакање неке комплексне математичке функције или тако нешто.

то би рецимо преполовило, ако не и учетвртинило (јел уопште постоји ова реч?  :)) време рада на лаптопу.

имати обавезно у виду да за време рада на батерији не добијате пуну перформансу онога што сте платили, већ је све и дупло спорије, а екран је потамњен, што уме да нервира оне који нису навикли.

а за 50,000 динара шта се може добити од рачунара?

да кренемо опет од екрана, односно монитора у овом случају.

рецимо за 13,5 хиљада се већ може наћи монитор величине 21.5 инча у HD резолуцији 1920x1080!

дакле већ је разлика у величини очигледна.

Постављена слика

ко воли мало техничких информација, то је иста резолуција тачније густина тачака, али на већем екрану.

http://tvcalculator.com/index.html?30bd2579f37af610606da8e5e3e9f245

кућиште са тастатуром и мишем, а у кућишту: Intel® Core2Duo E7500 2.93GHz, процесор потпуно исте перформансе као претходни у лаптопу иако разлика у такту, 4GB RAM меморије, ATI Radeon HD 4650 1GB PCI-E екстерна графика, која неће заузимати процесорско време и RAM меморију за рад, него ће моћи чак и савремене игре (које су данас мерило захтевности рада рачунара) да нормално ''гута'', 640GB SATA2 хард диск, деведе резачем шеснаестобрзинским, такође свим истим прикључцима, с тим што ћете моћи на овом рачунару без гушења да пустите све одједном.

без читача картица који кошта око 500 динара, без камерице са микрофоном која кошта око 1000 динара.

додатни трошак, али ни приближно као код лаптопа.

монитор и рачунар по три године гаранције без цака.

нема трошка за батерију, нема преполовљења перформанси, нема тамњења екрана, нема пуњења ...

нема ни преноса без мало зезања, али коме треба пренос, купи лаптоп лепо.

све је барем по 100% боље, имајући у виду величину екрана и преформансу графике која додаје на саму реалну неоптерећеност рачунара, сем хард диска који је само за трећину већег капацитета.

дакле, моје стручно мишљење је да се не исплати, ако заиста немате оправдану потребу, тачније бизнис од којег вам зависи доступан рачунар на лицу места.

Подели на овим сајтовима

inače meni je crkao moj komp,koji je bio star ko biblija,ja ga uključio a on počeo da varniči!

Imao je 666 megaherca procesor,i ostale performanse sve na minimumu ,a sve što mi treba je mogao da mi obavlja ,tako da ću sad da kupim neki polovan ,za što manje para a biće bolji od ovog što mi se upokojio  dada

Подели на овим сајтовима

и то се још нисам дотакао проблема сервиса код лаптопа и рачунара или монитора.

кад нешто зеза у лаптопу, мора цео да иде на поправку и ако цркне било шта сем харда, има да вам се више исплати да купите нови лаптоп, него да поправљате екран, графику или матичну, што је увек од четвртине до пола цене лаптопа, како год окренете.

увек је замена компоненте у питању, што је и боља варијанта за купца јер добијете нов део, али гаранција вам се не обнавља већ само наставља.

лаптоп није модуларан и не може се приоменити конфигурација, сем хард диска, ако нешто крене по злу, а пошто живимо у Србији дешава се да потребни део не постоји на лагеру па се чека и до 4 недеље за део.

добро, тај део је катастрофа због увозника који немају обавезу држања одређене количине делова на лагеру.

кад нешто зеза у рачунару, мора или рачунар или монитор на поправку, и обично је такође само замена у питању или нека минимална поправка уз такође симболичну надокнаду, тако да једно увек имате код куће, па можете неки старији модел да користите.

обично је део у питању и може се чак ићи и на појачавање конфигурације ако је нешто цркло, опет уз минималну надокнаду.

модуларност рачунара ту долази до изражаја, јер је сервис и чекање минимално.

свакако да је година дуже сервиса, дупла предност аутоматски. 365 додатних дана сигурног коришћења сигурно није занемарљива.

за оне који живе у Србији или на подручју нестабилних напона или варијетета у струји (треперење повремено сијалица у стану, чести нестанци струје, нерегулисана трећа фаза и уземљење) топло препоручујем преднапонску заштиту са осигурачем у виду разводне кутије која ''избије'' уграђени осигурач у њој при промени струјне или напонске карактеристике, спречавајући тако електро-шокове који узрокују цркавање финих електронских склопова као што су лаптопови и рачунари или монитори.

јес да је додатни трошак од 1500 и више динара, али боље 20 евра овде него опет код продавца за 50,000 динара поново.

што би реко цига из вица, новчаник ће да прође, ал душа не боли.

Подели на овим сајтовима

inače meni je crkao moj komp,koji je bio star ko biblija,ja ga uključio a on počeo da varniči!

Imao je 666 megaherca procesor,i ostale performanse sve na minimumu ,a sve što mi treba je mogao da mi obavlja ,tako da ću sad da kupim neki polovan ,za što manje para a biće bolji od ovog što mi se upokojio  dada

мислим да те је Бог погледао кад ти га је убио  :)

шалим се, али ћеш видети комотнији рад на новом и гиздавом коњићу, за разлику од те мртве раге коју си имао.

знам да су паре увек фрка, али то је нека друга околност ...

иначе, јел то неки матори пентиум кец или двојка, више се ни не сећам њихових карактеристика?

Подели на овим сајтовима

Medo,imaju li kompijuteri dušu  :)
Подели на овим сајтовима

мислим да те је Бог погледао кад ти га је убио  :)

шалим се, али ћеш видети комотнији рад на новом и гиздавом коњићу, за разлику од те мртве раге коју си имао.

знам да су паре увек фрка, али то је нека друга околност ...

иначе, јел то неки матори пентиум кец или двојка, више се ни не сећам њихових карактеристика?

To je neki između keca i dvojke,valjda. Imao je ulaz za flopi disk  :)

18 Gb hard

Подели на овим сајтовима

Medo , ja imam samo lap top ("običan" komp. i nemam)

i stalno mi radi na struju ... (ponekad ispraznim i napunim bateriju - tako sam čuo da bi trebalo ...)

ali , mislim da mi više odgovara ovako , jer ga ponekad i ponesem negde ...  

jel' gubim nešto ?

jedino se muvam po internetu ... čak ni ne "režem" CD i DVD ...

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

ко воли само да кликће по нету, пушта музику и филмове и сличне ''обичне'' потребе, да не кажем ''канцеларијске'', њему и не треба рачунар преко 15,000 динара, без монитора.

монитор увек купите као оно што вам одговара по величини, густини тачака на екрану, доступности и гаранцији.

опет лаптоп, са неком смисленом величином екрана од 15.6 инча, нема испод 35,000 динара, са истом ''канцеларијском'' конфигурацијом, и опет дођете на исто, и опет је величина екрана пресудна, за мој појам.

Подели на овим сајтовима

i stalno mi radi na struju ... (ponekad ispraznim i napunim bateriju - tako sam čuo da bi trebalo ...)

jel' gubim nešto ?

не губиш ништа, напротив, имаш све исто.

него, само ме послушај да извадиш батерију из лаптопа док си на пуњачу, тако ћеш практично продужити век батерији и то некоришћењем  dada

да би могао дуже да ти траје рад лаптопа кад си негде у транзиту, јер се време коришћења батерије опада временом, може да опадне за две године и до пола сата ако се неправилно користи ...

Подели на овим сајтовима

Medo,imaju li kompijuteri dušu  :bla:
bleh сад ћу да те уморим, за казну  :) :)

немају, не могу ни да је имају, програм је нешто што не може да изађе ван своје ропске природе и да почне да учи, ако нема такву инструкцију.

чак и ако има такву инструкцију, то је само пуко складиштење и упоређивање и увек је уско грло процесорски капацитет, односно колико може да обради.

данашњи процесори раде у величинама ГИГАхерца (1,000,000,000,000 херца) док човечји мозак ради на 12 ХЕРЦА, па ти види колико ти обрадиш а колико је комп неспособан.

иначе, заборави на вештачку интелигенцију и те форе, то једноставно тако не функционише, јер не може да измисли ништа ново  :)

Подели на овим сајтовима

jel' gubim nešto ?

не губиш ништа, напротив, имаш све исто.

него, само ме послушај да извадиш батерију из лаптопа док си на пуњачу, тако ћеш практично продужити век батерији и то некоришћењем  dada

да би могао дуже да ти траје рад лаптопа кад си негде у транзиту, јер се време коришћења батерије опада временом, може да опадне за две године и до пола сата ако се неправилно користи ...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

meni je godinu dana baterija unutra ....

sad ću da je izvadim !!!!!!!!!!!!!!!!!!

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

To je neki između keca i dvojke,valjda. Imao je ulaz za flopi disk  :)

18 Gb hard

нема везе то, ја и даље користим флопи понекад, али не за складиштење, већ за неке мистично-научничке форе  :)

знаш ону стару - нада последња умире, а тек онда флопи  dada

човече, ја сад имам скоро 42 ПУТА већи хард од тебе (750GB)  :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...