rasha Написано Март 16, 2010 Пријави Подели Написано Март 16, 2010 Владимир Димитријевић ЧЕГА НЕМА У „КОЛИБИ“ (Виљем Пол Јанг, у сарадњи са Вејном Џејкобсеном и Бредом Камингсом: Колиба, Лагуна, Београд, 2009.) На прашумском „Amazon.com“ читаоци већ предуго кличу књизи Виљема Пола Јанга, трговца из Орегона. Погодили сте! Реч је о „Колиби“. Један каже: „Стварно је променио начин на који гледам Бога, и начин мог односа с Њим. Сада је то дубљи однос“. Или: „Заиста верујем да 'Колиба' има потенцијал да протресе и измени целу Цркву“. И још: „Кад бих могао да вратим године потрошене у богословији! Године које су појели скакавци! Систематска теологија никад није била тако добра. „Колиба“ ће се читати и читати“. Или: „Никад више нећу гледати Тројицу на исти начин /.../ Ушао сам у колибу и никад нећу бити исти...“ Књига се, очито, чита и код нас – „Лагуна“ је, колико је потписнику ових редова познато, објавила већ три издања. Изгледа да се чита и међу уцрквењеним хришћанима. Пријатељ ме је позвао, и замолио да је и ја прочитам и напишем нешто, управо зарад оцене. Одвојио сам време, узео књигу и – ево резултата једног close reading, макар почетног. Бићу срећан ако неки читалац имадне користи од овог приказа, и ако ми време које сам утрошио читајући роман резигнираног америчког протестанта надокнади молитвом, макар и најкраћом, за потписника ових редова. Браћо! Сетите се на убогог рецезетна који је морао да чита роман у коме је писано оно што, осим из апологетских разлога, дотични никад не би читао! Цео текст: ЧЕГА НЕМА У „КОЛИБИ“ АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чините.(1. Кор 10, 31) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlata Написано Март 16, 2010 Пријави Подели Написано Март 16, 2010 Свакако,критика је темељна.. klapklap Ипак, јеси ли можда размишљао о онима који ће, опет можда, преко Колибе доћи до св. Николаја Жичког? И након тога се још више одушевити... klapklap.gif' class='bbc_emoticon' alt='klapklap' /> Никола Поповић and Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 2 "Видети свет у зрнцу песка, И небо у дивљем цвету, Држати бесконачност на длану А вечност у једном часу" В.Блејк Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Savic Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 E ovako ,ovo je predivna knjiga koju od srca preporučujem !!! Medjutim prevod je Hrvatski a i zakačio sam samo tekst zbog veličine.... sad ako hoćete sami da je skinete radi boljeg snalaženja evo vam link Koliba hvala !!!! pa izvolte smiley-dance007 0110_hahaha 1405_love 49152173-Koliba.txt "Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah. Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili" Бог нас је створио људима и тражи од нас да то и будемо. Нема таквих времена у којима то не би могли бити и не би били дужни да то будемо !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Savic Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 ovo je super klikneš na kolibu i čitaš smiley-dance007 "Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah. Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili" Бог нас је створио људима и тражи од нас да то и будемо. Нема таквих времена у којима то не би могли бити и не би били дужни да то будемо !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 3, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Милане, не замери... ако већ постављаш књиге, што је одлично, немој да их "качиш" на наш форум јер може неко да се запита за ауторска права. Препоручујем ти да користиш сервис 4shared. Такође, није потребно да се за сваку књигу отвара нова тема. Може све то да се стави у једну тему. Ако постављаш духовну литератору постави овде: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10789.75.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 3, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Иначе, ова књига већ постоји код нас: https://www.pouke.org/library.php?cid=95&id=873&do=view Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 14, 2015 Пријави Подели Написано Април 14, 2015 Knjiga je odlična. Prepuna je simbolike i pažljivo ukomponovana. Smešne su mi istrčavajuće kritike, u kojim se očigledno maši poruka koju je pisac ostavio čitaocima. Lepo je čovek sve objasnio u knjizi, recimo i to zašto se Bog prikazao Meku najpre kao žena, a tek kasnije kao muškarac. Ko je pažljivo čitao, shvata i sasvim mu je prirodan sled događaja. Knjiga je teška i predivna, svakako je preporučujem za čitanje otvorenog uma, i bez predrasuda i nerealnih očekivanja. Sanja Т., MiguelAngel94, JESSY and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaludjerovic Sreten Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 http://www.4shared.com/get/9pQ9Wdr2/KOLIBA.html JESSY and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Август 4, 2015 Пријави Подели Написано Август 4, 2015 Снима се филм по роману. Једва чекам. П.С. Људи који мисле да је реч православље последња реч Бога и Цркве, греше. Последња реч је Парадокославље. Шта је парадоксалније од Бога који умире у Телу да би сва Творевина кроз Логоса Христа Духом постала нестворена и невештаствена по благодати, када Софија Христос дође у сили и слави. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 * Pretpostavljam da, kao i rane, naša isceljenja ugavnom nastaju iz ljubavi, a da je milost retko shvatljiva pomatraču sa strane. * Sećanje je ponekad prevrtljiv drug. * Ima nečeg veselog u oluji koja remeti kolotečinu. Sneg ili ledena kiša odjednom vas oslobadjaju očekivanja, zahteva posla i strahovlade sastanaka i rasporeda. A za razliku od bolesti, to je opšte, ne pojedinačno iskustvo. * Ljubav uvek ostavlja značajan trag. * Živeti nevoljeno je isto kao odseći ptici krila i oduzeti joj sposobnost da leti…Bol ume da nam odseče krila i spreči nas da letimo. A ako ostane neisceljen duže vremena, možemo zaboraviti da smo uopšte stvoreni da letimo. * Bog, temelj svega postojećeg, boravi u svemu, kroz sve i oko svega, i na kraju se pojavljuje kao stvaran, a svaka pojava koja prikriva tu stvarnost nestaje. * Ja ne moram da kažnjavam ljude zbog grehova. Greh je kazna sam po sebi, proždire te iznutra. * Neka su i zlatni, lanci su lanci. * Autoritet je, kako ga obično shvatate, samo izgovor koji jaki koriste da bi potčinili druge svojoj volji. * Postoje milioni razloga da se bol, tuga i ptanja dozvole umesto izbrišu, ali većina tih razloga može da se shvati unutar priče svakog pojedinca. * Pošto ne znaš da te volim, ne možeš da mi veruješ. * Ljudi su izuzetno slobodni da nešto proglase dobrim ili lošim bez stvarnog znanja. * Dete je zaštićeno jer je voljeno, a ne jer ima prava na zaštitu. * Bez mudrosti, mašta je surov gospodar. * Ne možeš steći vlast nad svojom budućnošću jer ona niti je stvarna niti će ikad biti stvarna. Pokušavaš da se igraš Boga, zamišljaš da zlo kojeg se plašiš postaje stvarnost, a onda stvaraš planove kako da izbegneš ono čega se plašiš. * Nametanje volje je upravo ono što ljubav ne čini. * Pokornost nema veze sa autoritetom i nije poslušnost; ona je odnos ljubavi i poštovanja. * Žene se ne oslanjaju na rad, nego na muškarca, a njegov zadatak je da „vlada“ nad njom, da je pokori, da postane vladar. * Mnogi veruju da ljubav raste, a zapravo raste znanje, a ljubav se samo širi da ga obuhvati. Ljubav je samo površina znanja. * Zahtevali smo nezavisnost, a sada se ljutimo na one koji su nas dovoljno voleli da nam je i daju. * Milost ne postoji zahvaljujući patnji, ali tamo gde ima patnje naćićeš milost u raznim oblicima i bojama. * Oproštaj nije zaborav. Oproštaj te oslobadja nečega što te živog izjeda, što uništava tvoju radost i sposobnost da voliš potpuno i otvoreno. * Oproštaj nikako ne iziskuje da veruješ onome kome praštaš. * Ne zanemaruj čudo svojih suza. One su voda isceljenja i potok radosti. Ponekad su najbolje reči koje srce može da govori. * Svaki put kada oprostiš, svemir se promeni. Svaki put kada pružiš ruku i dodirneš nečije srce ili život, svet se promeni. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 28, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2016 – “Znate taj unutrašnji svet? To je onaj u kome ste samo Vi – i možda Bog, ako verujete u njega. Naravno, Bog je možda tamo i ako ne verujete u njega. To baš i liči na njega.” – “Nešto u korenu ljudskih bića prosto ne trpi da se bol nanosi nedužnima, naročito deci.” – “Dragi Bože, molim te, molim te, molim te, pazi na moju Misi, jer ja sada ne mogu…” ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Јул 12, 2018 Пријави Подели Написано Јул 12, 2018 i dalje vrlo aktuelna i dalje vrlo prisutna, Koliba - put do Boga koji je sveprisutan. Поуке.орг инфо and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука