Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Чудотворне иконе Мајке Божије: Витлејемска

    Вјерује се да је прототип Витлејемске Мајке Божије насликао Свети јеванђелист Лука током живота Пресвете Дјеве Марије. Када Јој је Апостол принео три портрета која су Је одсликавала, а који нису били сасвим канонски – Пресветој Дјеви се свидио један од тих приказа, одсликавајући Је како се смјешка док у наручју држи Богомладенца Христа. Царица небеска је благословила икону и рекла да ће сви који се искрено моле пред њом, добити благодат Божију.

    Нажалост, даља историја прототипа још увијек није позната.

    Према најраспрострањенијој верзији, модерна Витлејемска икона Богородице потиче из Русије. Лик Пресвете Богородице је породица цара Николаја II наручила као божићни поклон за Цркву Рођења Исуса Христа у Витлејему (градићу на 10-ак км удаљености од Јерусалима). Према предању принцеза Јелисавета Фјодоровна је излијечена од тешке болести својим молитвама испред ове иконе. Захвална велика књегиња поклонила је неколико својих скупих одежди и накита за украшавање оплате Витлејемске иконе Богородице. Будућа Великомученица лично је предала готову чудотворну икону Цркви Рођења Исуса Христа у Витлејему.

    Рестауратори сугеришу да је икона која се тренутно налази у Витлејему, насликана крајем 18. вијека и сасвим је могуће, не у Русији. Тврди се да се данашња Витлејемска икона чувала у олтару Цркве Светог гроба католикона (Јерусалим) до 1808. године, када је снажан пожар погодио храм, приликом кога су спасене двије велике светиње – Велико распеће и Насмејани лик Богородице.

    Чудотворна Витлејемска икона Мајке Божје се данас налази у Цркви Христовог Рођења у Витлејему, близу улаза у Пећину Рождества.

    На овај или онај начин, Витлејемска икона је само једном напустила Свету земљу од 19. вијека. То се догодило 2010. године, када је светиња донесена у Кијев на празничну васкршњу службу, заједно са Светим огњем. Несумњиво је да се такав чудесан догађај могао догодити само вољом Богородице и милошћу самог Бога, указаног православним вјерујућим хришћанима Украјине.

    Чуда

    Витлејемска икона Богородице постала је чудотворна након што су се појавила свједочења о разним чудима која су се дешавала послије очитаних молитви пред њом.

    Људи се моле пред ликом Најчистије тражећи исцјељење, породично благостање и плодност.

    Велике количине накита које вјерници, по традицији, остављају у близини оквира иконе, служе као знак да Насмејани лик  Богородице, заиста помаже многима.

    Двадесетих година прошлог вијека, икона Богородице упозорила је хришћане на земљотрес који је требало да задеси Израел. Уљана светиљка која је горијела испред иконе тада је висила сама неколико дана, све док снажни ударци нису затресли земљу.

    Савременици, такође, свједоче о поновљеним случајевима када су се сузе појавиле у очима Богомладенца, приказаног на Витлејемској икони Богородице.

    Значајно је да у Витлејему ову икону Богородице поштују не само хришћани, већ и муслимани.

    Сачувана је прича (иако без тачног датирања), која се догодила одређеним грчким православним монасима. Случај се догодио на Велики понедјељак, док су стајали у Витлејемској цркви Рођења Христовог. Узнемирени муслиман изненада им је пришао и испричао да је дан раније у сну био почаствован визијом Свете Мајке. Богородица га је позвала да посјети мјесто гдје је родила Сина. Показала му је пут у ту пећину – кроз низак пролаз – и рекла му гдје да пронађе Њену чудесну икону. Са сузама у очима, дотични муслиман, палио је свијеће испред Витлејемске иконе Богородице, говорећи да је икона Пречисте Богородице и све остало у пећини, тачно онакво како се појавило у његовом сну. Након што је испунио наређење Богородице, муслиман се опростио од монаха и отишао.

    Изображење

    Постоји много различитих икона Богородице, које се налазе у разним дјеловима свијета. Свака од њих има своју историју и своје иконографске посебности. Међутим, међу свим иконама – Витлејемска икона Богородице, истиче се заиста јединственим детаљем, осмијехом на Њеном Пресветом лицу.

    Ова икона припада типу Одигитрије (грч. Водич или Показујући пут).

    На икони Пресвета Богородица на лијевој руци држи Богомладенца и указује на Њега десном руком, као Пут спасења хришћана. Необично је што Јој се на грудима налази Панагија (коју Епископи носе, као симболе свога достојанства), управо са Њеним изображењем, у плавој одежди.

    Божанско одојче има куглу у лијевој руци, која симболизује царску моћ. Десницом благосиља оне који се моле пред иконом Његове Пречисте Мајке. Карактеристична особина иконе несумњиво је мекано, насмијано Богородичино лице које зрачи бескрајним сјајем.

    Ово је једина икона која приказује Небеску царицу у другачијем стању – која не показује строгост, бригу…

    Осмијех на Њеном лицу нас теши и показује да не постоји контрадикција између светости и радости живота.

    Наклоност и топлина која проистиче из њежног, љубазног погледа Богородице дају сваком вјернику наду у Њену помоћ и заступништво пред престолом Сина Њеног.

    Митрополит кијевски и све Украјине Владимир је добио писмо 2010. г. од Блажењејшег Патријарха јерусалимског Теофила III, у којем се, између осталог каже, да је Свети синод Јерусалимске патријаршије донио одлуку да у Кијев достави икону Пресвете Богородице Витлејемске, коју ће пратити настојатељ храма Јаковљева бунара, архимандрит Јустин.

    Чудотворна икона Мајке Божје Витлејемске у Кијеву је боравила од 3. до 11. априла 2010. године, према официјелном сајту Украјинске православне цркве. 3. априла, икона је из Витлејема достављена у Кијево-Печерску лавру.

    То је дакле био први пут да је икона дуже вријеме боравила изван Свете земље, изложена на поклоњење вјернима.

    https://mitropolija.com/2023/01/06/cudotvorne-ikone-majke-bozije-vitlejemska/

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Нема коментара за приказ.



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...