Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Свети Серафим Саровски - радости моја, Христос васкрсе

    Један од највећих руских подвижника, прозорљиваца и чудотвораца. Рођен 1759. а преставио се 1833. године. Одликовао се великом смерношћу. Када га је сав свет славио, он је себе називао "убоги Серафим".

    Родио се у Курску, у Русији, 19. Јула 1759. године, од имућних родитеља. На крштењу је добио име Прохор. Кад је навршио 17 година, мајка га је послала да се посвети монашком животу. На растанку му је наводно поклонила мали крст, од кога се он никада није одвајао. Најпре је отишао у кијевско-печерску лавру, а потом га је старац Доситеј упутио да се спашава у саровској пустињи. Не задовољавајући се тишином и безмолвијем саровске обитељи, угледајући се на неке манастирске старце, са благословом свог старца, у слободним часовима повлачио се у густу шуму ради молитвеног усамљеничког тиховања. Средом и петком није ништа јео, а у друге дане само једном дневно. Прохор се 18. Августа 1786. године, удостојио подстрига у монашки образ, при чему доби име Серафим. Серафим удвостручи своје трудове и живљаше још усамљеничкије, ронећи у унутарње богомислено созерцање. Увек у једној истој одећи, зими је скупљао грање, лети чувао пчеле и радио у својој малој градини. Уз велике телесне трудове, даноноћно је појао тропаре и црквене песме, и предавао се узвишеним радовима ума и срца. Пуно је читао, нарочито Свето Писмо. Издржавао је велика ђавоља искушења и замке. Да би се још усрдније борио против истих, узео је на себе велики подвиг. Хиљаду дана и ноћи на гранитом камену произносио је из дубине душе царникову молитву: Боже, милостив буди мени грешноме! Добивши од Бога благодатне дарове: прозорљивости, чудеса и исцељења, а по вољи Свевишњега поче ступати у разговор са посетиоцима, а пре свега са монасима. Његове речи, пренете неком особеном љубављу и препуне неке тихе, животне власти, загреваху срца, чак и она окорела и хладна. С великом љубављу лечио је све душевне и телесне болести. Толико је био познат и вољен да је дневно долазило скоро по две хиљаде људи на лечење или савете, или само за благослов. Одликовао се великом смерношћу. Када га је сав свет славио, он је себе називао „убоги Серафим“. Старац Серафим је 2. Јануара 1833. године завршио свој живот на земљи, у својој обичној белој подраси, клечећи на коленима на свагдашњем месту својих милитвених подвига, пред иконом Божје Матере " Умилење". О врату му је висио мали крст са распећем. Руке су му биле прекрштене на грудима. Српска православна Црква га празнује као преподобног Серафима Саровског 2. јануара по старом, а 15. јануара по новом календару.

    Тропар (глас 4):

    Од младости Христа си заволео, блажени, и Њему Једином хтео си да служиш пламено, непрестаном молитвом и трудом у пустињи се подвижавајући. Умиљеним срцем стекао си Христову љубав и љубљени изабраник Божије матере си се показао. Зато ти кличемо: Спаси нас твојим молитвама, Серафиме, преподобни оче наш.

     

    http://www.manastirrukumija.net/index.php/praznici/25-praznici/190-prepodobni-serafim-sarovski

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Свештеник Ненад Илић: „Радости моја, Христос васкрсе…“

    Свети Серафим Саровски, светитељ који је био познат по томе што се сваком током целе године обраћао са „Радости моја – Христос васкрсе“

    sv-serafim-sarovski.jpg?resize=672%2C442

    Извор: ФБ страница свешт. Ненада илића

     

    Размишљамо да ли још увек треба да се поздрављамо са „Христос се роди“, а данас се срећемо са светитељем који је био познат по томе што се сваком током целе године обраћао са „Радости моја – Христос васкрсе“!

    Свети Серафим Саровски, крупан и снажан човек а чудо од смирења, које му је донело оно што од Бога није тражио: прозорљивост, исцелитељске моћи, дар чуда. Медведи су му јели из руке а људи су му у хиљадама долазили да их исцели или да их утеши својим речима.

    А тражио је само да га „Христос помилује грешног“. Да научи „убогог Серафима“ да воли и верује. Упорно, данима и годинама. И Христос му је препунио срце љубављу тако да се Свети заиста искрен радовао сваком кога сретне: „Радости моја – Христос васкрсе“.

    Записао је у духу старца један његов настављач, истог имена, свети Серафим Вирицки, оно што је чуо да Христос говори и њему и сваком ко му приђе, а што не чујемо сви јасно:

    „Да ли си кадгод размишљао, сине, да Ја знам твоје невоље и твоје патње, и борбе твоје, и слабости твог живота? Ја знам твој кукавичлук, грехе твоје, и упркос томе кажем ти: ”Дете моје, дај Ми твоје срце и љуби Ме такав какав јеси!”
    У сваком тренутку и у свакој ситуацији у којој се налазиш, у одушевљењу или потиштености, у верности или неверности, љуби Ме такав какав јеси!
    Ја хоћу љубав твог сиромашног срца! А ако чекаш да будеш савршен, тада Ме никад нећеш љубити…

    …Ја једино желим песму твог срца, а не желим твоју мудрост и таленте. Само је једно за Мене важно – да видим како радиш са љубављу

    …Данас стојим пред вратима твог срца као просјак. Ја, Цар царева! Ја куцам и чекам, пожури да Ми отвориш! Не позивај се на своју беду! Када би ти потпуно могао схватити своје сиромаштво, ти би умро од бола!

    …Ако будеш патио, Ја ћу ти дати снагу! А ако Ми дарујеш љубав, тада ћу Ја теби дати толико много, да можеш љубити далеко више него што и можеш сањаш. Мисли на то, да Ме љубиш такав какав јеси!
    И нека дође што хоће! Не чекај да будеш свет да би ме могао љубити, онда ме никада нећеш љубити!
    А сад, дете Моје, иди, иди, и љуби Ме такав, какав јеси!!!“

    Сетимо се ових речи кад год се уплетемо у размишљања о томе да ли смо достојни или нисмо да се причестимо Телом и Крвљу Христовим.

    Не чекајмо да „постанемо достојни“, не чекајмо да постанемо свети. Није Христос дошао због светих него због нас никаквих и грешних. Волимо Христа, причешћујмо се Њиме.

    Прославили смо недавно Божић. Волимо не наш сентимент, нашу разнеженост, него Бога који се због нас родио у људском телу, да проживи људски живот, да претрпи понижење и смрт и да поломи капију смрти и отвори нам пут ка васкрсењу у вечној љубави.
    Волимо Бога и хрлимо ка заједничкој чаши из које се причешћујемо Богом сви ми, Божија деца.

    https://stanjestvari.com/2019/01/15/radosti-moja-hristos-vaskrse/

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    МОЛИТВА ПРЕП. СЕРАФИМУ САРОВСКОМ
     
    О пречудесни оче Серафиме, велики саровски чудотворче, свима који к теби прибегавају брзопослушни помоћниче! У дане земаљског живота свога нико од тебе празан и неутешан не оде, но свима на сладост би виђење лица твога и слаткоубедљиви глас речи твојих. Уз то, још и дар исцељења, дар прозрења и дар излечења душа болесних обилан се у теби јави. Ни када те Бог призва од земаљских трудова к небеском упокојењу, љубав твоја према нама ни онда не преста и немогуће је избројати чудеса твоја која се умножише као звезде небеске: јер се по свим крајевима земље наше људима Божијим јављаш и дарујеш им исцељење. И ми са њима вапијемо ти: О претихи и прекротки угодниче Божији, смели пред Богом молитвениче, који никада не одбацујеш оне који те призивају, узнеси за нас добромоћну молитву своју к Господу Сила, да укрепи земљу нашу, да нам дарује све добропотребно у овом животу и све корисно за спасење душе, да нас огради од падова греховних и научи нас истинитом покајању да без препрека уђемо у вечно Небеско Царство, где ти сада у незалазној слави сијаш, и да тамо певамо са свима Светима Живоначалну Тројицу у векове векова. Амин.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    ТРОПАР И КОНДАК ПРЕП. СЕРАФИМУ САРОВСКОМ ЧУДОТВОРЦУ
     
    Тропар, гл. 4.
    Од младости си Христа заволео, блажени, Њему јединоме пламено си зажелео да служиш, непрестаном молитвом и трудом у пустињи си се подвизавао и, умиљеним срцем стекавши љубав Христову, љубљени си изабраник Мајке Божије био. И због тога ти ми и вапијемо:
    Спасавај нас молитвама својим, Серафиме, Преподобни Оче наш!
     
    Кондак, гл. 2
    Лепоту света и све пропадиво у њему оставивши, Преподобни, у саровском си се обиталишту настанио. И ангелски тамо поживевши, за многе си пут ка спасењу постао: због тога те и прослави Христос, оче Серафиме, и даром исцељења и чудотворства обогати. Зато ти и ми кличемо:
    Радуј се, Серафиме, Преподобни Оче наш!
     
    Величање
    Блаженим те називамо, Преподобни оче Серафиме, и поштујемо успомену твоју, наставниче монаха и сабеседниче Ангела!

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...