Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Свети Григорије Ниски

    Григорије Ниски (335—394) је био епископ града Нисе у Кападокији, млађи брат Светог Василија Великог, близак пријатељ Григорија Богослова. Он је био најпре само презвитер, јер је био ожењен. Када му је умрла жена, блажена Теозва, изабран је и посвећен за епископа у Ниси. Он се одликовао огромном светском ученошћу и духовним опитом. Учествовао на Другом васељенском сабору. Сматра се да је он саставио други део Симбола вере. Григорије је био велики беседник, тумач Светог писма и богослов.

    Због свога пораза аријевци се беху нарочито на њега окомили као на свог страшног противника, те у време цара Валентинијана, њиховог једномишљеника, успеше да збаце с епископске столице и отерају у изгнанство. Осам година проведе овај свети отац у изгнанству трпељиво сносећи све беде и сва понижења. Најзад сконча у дубокој старости концем IV века преселивши се у Царство Божје и оставши кроз све векове на земљи као велико светило Цркве.

    Српска православна црква слави га 10. јануара по црквеном, а 23. јануара по грегоријанском календару.

    *

    Животопис

    Григорије Ниски заједно с братом Василијем и с Григорије Назијанским је био један од великих протагониста духовног цветања, које је подстицало изградњу хришћанске цивилизације у 4. веку када је Кападокија проживљавала раздобље интезивне и стваралачке културалне животности. О његовом животу зна се врло мало. Рођен је око 335. године. Са братом Василијем био је одгојен у Атинској школи. Након што је био лектор у цркви, Григорије је прихватио службу ретора и тад се вероватно оженио. Затим је напустио поучавање, те се повукао у једну монашку заједницу, коју је установио његов брат Василије у Понту. Монашким се позивом посвећује уз брата Василија и његова мајка, брат Некратије и сестра Макрина. Између 371. и 372. је уз почетно негодовање пристао да постане епископ Нисе у тој истој Кападокији према жељи брата Василија.

    Василије се разочарао у Григоријево вршење епископске дужности. Понекад му је недостајало танкоћутности у односу према људима. У другим околностима опет није био довољно чврст када су то прилике захтевале, а није био нити практичан у погледу административних послова, те је постао лак плен клеветама и оптужбама до те мере да је био ухапшен, а затим и премештен на две године под лажном оптужбом да је злоупотребио црквене фондове. Било је то дело његовог аријанског супарника Демостена.

    Године 378. се враћа на епископски трон. Године 379. је учествовао на сабору у Антиохији.

    380. године је изабран за метрополита Севасте (данашњи Сивас у Турској). Године 381. учествује на Сабору у Цариграду где је одиграо значајну улогу, те га је због тога цар Теодосије I једним декретом означио као заступника правоверја. Треба нагласити његове заслуге на пнеуматолошком подручју када је требало срочити саборско Веровање. Заправо, дорадио је Никејски символ вере уневши параграф о Духу Светом признавши му Боштво. Присуствовао је Сабору у Цариграду и 383. године. Проповедао је на свечаном спроводу кнегиње Пулхерије и царице Флациле 385. године. Након тога се све мање залази у јавне послове. Сцена његовог деловања постаје све више монашки живот. Будући да је све мање у Цариграду, све мање се појављује на епископским саборима, а све више борави у манастирима. Још 394 се налази међу потписницима цариградског сабора, након чега му се губи сваки траг, те се сматра да је тада и преминуо.

    https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Григорије_Ниски

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Кондак Григорију, глас 2.

    Божански јерарх Цркве и известитељ часних премудрости, низијски светли ум, Свети Григорије, са Анђелима се весели, наслађујући се Божанском светлошћу и моли се непрестано за све нас.

    Кондак Григорију други, глас 1. Оком душе си увек био бодар, светитељу, и као бодар пастир си се показао свету. Жезлом мудрости твоје и топлим твојим молитвеним заступнштвом одагнао си нечастиве као вукове, храбро сачувавши стадо, Свети Григорије свемудри.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    ОТАЦ ОТАЦА СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ НИСКИ

    СВЕОПШТЕ СПАСЕЊЕ СВИХ И СВЕГА

    СВЕ ЋЕ СЕ ОБРАЗОВАТИ ПО ПОДОБИЈУ ХРИСТОВОМ, И У СВИМА ЋЕ ЗАСИЈАТИ ЈЕДАН ОБРАЗ КАКАВ ЈЕ ПРВОБИТНО БИО ПОЛОЖЕН У ПРИРОДУ

    Затим, кроз неколико речи, Пророк говори о циљу Господњег домостроја о човеку: «Да ми Господ није помогао, умало се не настани душа моја у аду» (Пс.93,17); зато што нам Господња помоћ не дозвољава да будемо становници ада; говорећи још, да при «мноштву болова», као последицама греха, Исцелитељ над нама користи еквивалентно (одговарајуће) исцељење (Пс.93,19). Стога се улазу у највишу мудрост, учећи да зло није од Вечног; јер говори: «Да ли ће бити близу Тебе престо безакоња, и онај који намишља насиље насупрот закону» (Пс.93,20), то јест, почетак злобе код Тебе не може се видети; зато што престо који успоставља грех јесте њен почетак. Сам пророк је показао да злоба није од вечности и да неће трајати вечно; јер оно што није од вечности постојало, то и неће бити вечно. Пророк такође указује и на метод истребљења зла, предвиђајући уништавање злобе убијањем Господа од стране Јудеја. Јер говори: «Лове душу праведнога, и крв невину осудиће» (Пс.93,21). Но ова крв постаће спасавајућа за мене. Јер осуђени на смрт Господ , кроз то, постао је за мене «пристаниште» и «тврдо уточиште», то постаје верујућима овај «Бог» (Пс.93,22), Који ће на праведном суду дати свакоме по достојанству (заслугама), уништити лукавство, али не природу оних који су сагрешили. Ево тачних речи Пророка: «узвратиће им Господ (за) безакоње њихово, по лукавости њиховој погубиће их Господ Бог наш (Пс.93,23). Ово што је речено значи да ће они који су сада узели на себе образ греха пропасти. Али када не буде злобе, неће бити никога ко ће носити њен образ. Зато, када злоба пропадне ниукоме неће остати такав запис, све ће се образовати по подобију Христовом, и у свима ће засијати један образ какав је првобитно био положен у природу.

    https://www.facebook.com/people/Светислав-Павловић/100014723475780/

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...