Jump to content
  • Поуке.орг - инфо
    Поуке.орг - инфо

    Саопштење за јавност Епархије шумадијске

     

    AVvXsEi3JWgbIwulnqnvWKG6bUgT-r7xFUdxqn-8

    О пословима црквене самоуправе у Шумадијској епархији расправљали су чланови Епархијског савета на заседању које је одржано 17. фебруара 2022. године у Владичанском двору у Крагујевцу.

     

    Скуп је почео учествовањем часника овог тела на Светој Литургији коју је служио у Саборној крагујевачкој цркви Успења Пресвете Богородице Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. Током Литургије молитвено је призван Свети Дух за благословен рад овог пленарног заседања.

    Сходно црквеном устројству, утемељеном у Светом писму и Предању („Идите по свему свету... који поверује и крсти се биће спасен“, Мк 16, 15-16; „Мир вам! Као што је Отац послао мене, и ја шаљем вас“, Јн 20, 21; „Сви следујте Епископу као Исусу Христу Богу“, Игњатијева Посланица Смирњанима 8, 1) да је Епископ безусловно на челу домостроја спасења, седници Савета председавао је Његово преосвештенство Господин Јован који је у експозеу изнео најважније чињенице о свим аспектима црквеног живота у Шумадијској епархији током 2021. године.

    Богом поверену свештеничку, учитељску и пастирску власт која се заснива на служењу и молитви, Владика Господин Јован је видљиво остваривао предстојавајући Евхаристијским сабрањима. Тако је у 2021. години, двадесет деветој своје архијерејске службе, одслужио 339 Светих Литургија. Имајући у виду заповести светих Сабора да предстојници Цркава треба да сваки дан, а посебно у дан Господњи, поучавају сав клир и народ речима благочешћа, бирајући из Божанственог Писма мисли и расуђивања о истини и да се држе установљених одлука и предања богоносних Отаца (19. канонско правило Трулског сабора), и Епископ шумадијски је кроз проповеди подсећао свештенство, монаштво и верни народ смислу и начину хришћанског живота. Распоред богослужења је унапред утврђен и канонске посете архијереја равномерно су распоређене по свим парохијама и манастирима.

    Прошле године Епископ Господин Јован освештао је новоподигнуту Светотројичку цркву у Рибарима код Јагодине, као и земљиште за још два храма. Освештана је и једна црквена припрата, два парохијска дома, један темељ за манастирски конак, четири палионице свећа, један темељ за палионицу, једну чесму, један иконостас, живописе у три цркве, један иконостас и једну икону на трону. Што се тиче нових свештенослужитеља, рукоположена су два ђакона, четири кандидата у ђаконски и свештенички чин. Епархија је добила и по једног јерођакона и јеромонаха. Сходно заслугама, било је и одговарајућих унапређења у свештеничкој служби, као и других црквених признања.

    И даље у Шумадијској епархији има довољно кандидата за рукоположење и то оних који су завршили Богословски факултет. У први разред богословија СПЦ за школску 2021/2022. годину примљена су четири ученика, док је њих шест завршило ову школу. На богословске факултете примљено је 11 матураната, а постдипломске студије уписало је пет дипломаца. Прошле године упокојило се осам свештеника и једна монахиња.

    На основу извештаја архијерејских намесника и личног увида, Епископ констатује: „Црквеноадминистративне књиге у највећем броју воде се уредно, храмови и порте држе се у пристојном стању, црквеноопштински одбори обављају дужности у оквирима својих овлашћења, док се материјално-финансијски послови воде у складу са црквеним прописима.“

    Тренутно, Епархија има 209 парохија. Њих девет се опслужује због малог број житеља, а упражњених је пет. У Шумадијској епархији служи две стотине свештеника и 19 ђакона у 136 парохијских и 78 филијалних цркава. Гради се у овом периоду још 14 нових цркава и 19 парохијских домова. Свештеници у скоро петини парохија примају дотације из Фонда за помоћ свештеницима на слабим парохијама.

    Манастира у Шумадијској епархији има 24 (11 мушких и 13 женских), а број житеља се благо увећава.

    Верску наставу у 91 основној и 33 средњих школа изводи 138 вероучитеља. Ову наставу похађа преко шездесет одсто ученика. Богословију Светог Јована Златоустог похађа 66 ученика, док је у први разред уписано 16 полазника.

    Брига за потребитима је и у прошлој години била у центру пажње епархијских установа као што су Заједница живих у Брајковцу, Дом Светог Василија Великог у Маршићу и Човекољубље. Сви фондови који функционишу у оквиру Шумадијске епархије испуњавају своје циљеве и доприносе да се умање све недаће неповољних економских околности.

    За све друге делатности које се обављају у Шумадијској епархији, као што су издавање књига у Издавачкој установи „Каленић“, излажење епархијског часописа „Каленића“, функционисање епархијске радио станице Златоусти, пословање предузећа „Црквене шуме“, рад ,,Пословно продајног центра Епархије шумадијске“ и фондације ,,Ходоичашће“ током заседања Епархијског савета речено је да у постојећим околностима ваљано обављају своју мисију.

    У знак признања и захвалности за дугогодишње успешно и одговорно обављање поверених им дужности Епископ шумадијски Господин Јован, на предлог Епархијског савета, одликовао је орденом Светих новомученика крагујевачких, досадашњег секретара и благајника Епархијског управног одбора, протојереја-ставрофора Милована Антонијевића и благајницу Пословно продајног центра, госпођу Драгицу Божовић.

    Трпеза љубави, коју је за чланове Савета приредио Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, и која се одвијала кроз искрено заједничарење, била је прилика да одговорни људи Цркве разговарају и о многим другим питањима од интереса за спасењско деловање међу народом Божијим.

     

    Извор: Епархија шумадијска




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...