Jump to content
  • александар живаљев
    александар живаљев

    Дан и крсна слава Републике Српске

    9. Јануар 2018 - 16:45

    dsc_8300_0.jpgПоводом крсне славе и Дана Републике Српске, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је 9. јануара 2018. године, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља у Бања Луци (фотогалерија бр. 1).

    dsc_8325_0.jpg

    Саслуживали су Митрополит дабробосански г. Хризостом, Епископ бањалучки г. Јефрем, Епископ зворничко-тузлански г. Фотије и Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, протојереји-ставрофори Ратко Радујковић и Војо Балабан, старешина Саборног храма протонамесник Драган Максимовић, јереј Бранислав Ђуричић и протођакони Радојица Жагран и Игор Давидовићcleardot.gif.

    dsc_8346.jpgКако преноси Радио телевизија Републике Српске, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је рекао да треба сачувати Републику Српску, јер је то једини начин да се на овим просторима одржи српски народ са својим именом и културом. -Срби знају шта је држава, јер смо је увек имали, и умеју да поштују државу. Док тога буде постојаћемо и опстати, истакао је патријарх Иринеј, који је пожелео благословен данашњи дан и срећну славу Републици Српској, Србима у Српској и целом српском народу, онима који су остали у Отаџбини и онима који су стицајем околности раштркани по свету.

     

    dsc_8417.jpg-

    Благодаримо Господу што је Републици Српској подарио човека који се лавовски бори за свој народ. Срећан празник, срећна слава и живели на многаја љета! Нека Господ Бог благослови Републику Српску, српски народ, али и све друге народе, све народе које носе Бога, поручио је патријарх Иринеј, нагласивши да добрих људи има у свим верама и народима.

    dsc_8762.jpgСветој архијерејској Литургији присуствовали су председник Републике Српске г. Милорад Додик, председник Народне скупштине Српске г. Недељко Чубриловић, председник Владе гђа Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске, други високи званичници Српске, као и председници странака СДС, ПДП и НДП господа Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Драган Чавић. 

    dsc_8408.jpgСветој Литургији присуствовали су и генерални секретар Председника Србије г. Никола Селаковић, министри у Влади Републике Србије г. Небојша Стефановић и г. Александар Вулин, престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина и многобројни верни народ.

    dsc_8804.jpgПосле свете Литургије, у славу и част Светог првомученика и архиђакона Стефана, крсне славе Републике Српске, освештано је славско жито и преломљен славски колач.

    фото: Страхиња Крагуљ




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    ДОДАТАК: ДЕТАЉНИЈИ ПРИЛОГ

    Поводом крсне славе и Дана Републике Српске Патријарх српски Иринеј началствовао свечаним Евхаристијским сабрањем

    JJtVrsluZlgXrgyD5rXmQ5XrBwiS3Ww-reCJ4Uqp
     
    Поводом крсне славе и Дана Републике Српске, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је 9. јануара 2018. године, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља у Бања Луци.
     
     
    dsc_8274.jpg
     
    Саслуживали су Митрополит дабробосански г. Хризостом, Епископ бањалучки г. Јефрем, Епископ зворничко-тузлански г. Фотије и Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, протојереји-ставрофори Ратко Радујковић и Војо Балабан, старешина Саборног храма протонамесник Драган Максимовић, јереј Бранислав Ђуричић и протођакони Радојица Жагран и Игор Давидовић.
     
    dsc_8310.jpg
     
    Како преноси Радио телевизија Републике Српске, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је рекао да треба сачувати Републику Српску, јер је то једини начин да се на овим просторима одржи српски народ са својим именом и културом. -Срби знају шта је држава, јер смо је увек имали, и умеју да поштују државу. Док тога буде постојаћемо и опстати, истакао је патријарх Иринеј, који је пожелео благословен данашњи дан и срећну славу Републици Српској, Србима у Српској и целом српском народу, онима који су остали у Отаџбини и онима који су стицајем околности раштркани по свету.
     
    dsc_8325.jpg
     
    Благодаримо Господу што је Републици Српској подарио човека који се лавовски бори за свој народ. Срећан празник, срећна слава и живели на многаја љета! Нека Господ Бог благослови Републику Српску, српски народ, али и све друге народе, све народе које носе Бога, поручио је патријарх Иринеј, нагласивши да добрих људи има у свим верама и народима.
     
    dsc_8330.jpg
     
    Светој архијерејској Литургији присуствовали су председник Републике Српске г. Милорад Додик, председник Народне скупштине Српске г. Недељко Чубриловић, председник Владе гђа Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске, други високи званичници Српске, као и председници странака СДС, ПДП и НДП господа Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Драган Чавић. 
     
    dsc_8346.jpg
     
    Светој Литургији присуствовали су и генерални секретар Председника Србије г. Никола Селаковић, министри у Влади Републике Србије г. Небојша Стефановић и г. Александар Вулин, престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина и многобројни верни народ.
     
    После свете Литургије, у славу и част Светог првомученика и архиђакона Стефана, крсне славе Републике Српске, освештано је славско жито и преломљен славски колач.
     
    dsc_8354.jpg

     

    dsc_8470.jpg
     
     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Prošle godine nisam bio na paradi, ove dođoh, pogledah i opet otidoh bez ikakvih osjećanja. Dok sam odlazio u gomilu prema centru, prođoh preko rezervisanog parkinga na kome biješe jedan crni hamer, BG tablica sa grbom "čast i obraz" tako nešto, nemam pojma ko su ali uglavnom su mi unjeli mučninu, podsjetili su me na Arkanove tigrove, lažne patriote i velike pljačkaše i kriminalce, i drugu bulumentu koja je koštala Srbe poraza u proteklom ratu. Parada je bila tako, skromna i isforsirana. Razni policijski pukovi koji su marljivo marširali. Žao mi je bilo tih ljudi oni su mi bili najdraži na cijeloj paradi jer su samo izvršavali svoju dužnost. Nakon pukova su prodefilovali, razna civilna udruženja...od boračke organizacije, lovačkog društva, košarkaša Igokee, do mažoretkinja, propalog bokserskog kluba slavija, dječijeg hora vrapčići itd...sve što ima neki predznak Republike Srpske makar to bila i neka kranje očajna i nebitna institucija ili udruženje izašlo je na ulicu, dodatnu mučninu su mi izazvali "noćni vukovi" koji su isto bili u ešalonu. Nije imalo ništa da se vidi nikakvog glamura, nikakvih lijepih uniformi, naoružanja naravno nema osim pištoljčića i puškica, nikakve scenografije i koreografije da čovjeku srce zaigra od ponosa, prosto isforsiran i lažan patriotizam.

    Politčka elita je razumije se bila za plakanje, Toma Nikolić sa svojim standardnim grobarskim izrazom lica, lupao je gluposti, potpirivao nacionalizam, tu je bio i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin također fiura za plakanje, tu su bili Karađorđevići i trenutno vladajuća elita RS-a na čelu sa Dodikom. Dodik je standardno palamudio kao i svake godine. Ponavljao je laži u koje je i sam počeo čini mi se da vjeruje. Mentalno je negdje u 1941-oj jer stalno potencira da Srbima na ovim prostorima treba država, inače bez dražve ima da nestanu ili da ih neke nove ustaše pogrome. Malo je reći da ovakav koncept država - sigurno nema nikakav značaj u 21 vijeku kada su države udružene u vojne blokove, kada je svjetska ekonomija globalna i ako neko želi da te uništi možeš proći baš onako kako je i Srbija koja je imala državu prošla u proteklom ratu, poražena, ponižena i izmučena sankcijama. Sad vidim da je na svečanoj akademiji u govoru tvrdio da je Srpska po Dejtonu nazvana državom, a Bosna, državnom zajednicom...naravno i ovo je laž, da li je on čitao Dejtonski sporazm ili ne, ali prosto je nevjerovatno da se isti metodi zamajavanja rade kao i za vrijeme raspada Jugoslavije. Sloba je uspio ubjediti narod da je NATO svoju agresiju nazvao milosrdni anđeo, pa što tako i Dodik ne bi ubjedio narod da je Srpska definisana kao država u Dejtonu. 

    Elem, situacija je idealana za kolovođe. Nekako mi se čini da nema Bošnjaka da bi bilo manje pompe i da sva ova šarad izvodi zbog njih, a ne jer nekome istinski gori srce za patriotizmom. Dok je zavađenih strana, dok Bakir trvi svoje, tako i Dodik svoje, tako i Čović svoje preko leđa i grbače naroda koji ne vidi nikakav boljitak ni progres, i ovakvom ekosistemu neće ga vidjeti ni narednih 50 godina. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    По вама двојици надобудних и патријарх српски ''паламуди'':

     

    Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да треба сачувати Републику Српску јер је то једини начин да се на овим просторима одржи народ српски са својим именом и културом.

    „Срби знају шта је држава, јер смо је увек имали, умеју да поштују државу. Док тога буде постојаћемо и опстати“, истакао је патријарх Иринеј у обраћању након Свете архијерејске литургије коју је служио у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

    Патријарх Иринеј пожелио је благословен данашњи дан и срећну славу Републици Српској, Србима у Српској и цијелом српском народу, онима који су остали у отаџбини и онима који су стицајем околности раштркани по свијету.

    „Благодаримо Господу што је Републици Српској подарио човека који се лавовски бори за свој народ. Срећан празник, срећна слава и живели на многаја љета! Нека Господ Бог благослови Републику Српску, српски народ, али и све друге народе, све народе које носе Бога“, поручио је патријарх Иринеј, изразивши задовољство што може да подијели радост данашњег празника, као и због постојања Срба у Републици Српској и у Србији.

    • Волим 1

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 3 минута, Golub рече

    По вама двојици надобудних и патријарх српски ''паламуди'':

     

    Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да треба сачувати Републику Српску јер је то једини начин да се на овим просторима одржи народ српски са својим именом и културом.

    „Срби знају шта је држава, јер смо је увек имали, умеју да поштују државу. Док тога буде постојаћемо и опстати“, истакао је патријарх Иринеј у обраћању након Свете архијерејске литургије коју је служио у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

    Патријарх Иринеј пожелио је благословен данашњи дан и срећну славу Републици Српској, Србима у Српској и цијелом српском народу, онима који су остали у отаџбини и онима који су стицајем околности раштркани по свијету.

    „Благодаримо Господу што је Републици Српској подарио човека који се лавовски бори за свој народ. Срећан празник, срећна слава и живели на многаја љета! Нека Господ Бог благослови Републику Српску, српски народ, али и све друге народе, све народе које носе Бога“, поручио је патријарх Иринеј, изразивши задовољство што може да подијели радост данашњег празника, као и због постојања Срба у Републици Српској и у Србији.

    Ove godine je bio bolji. Prošle je rekao kako je Bog podario Republiku Srpsku Srbima...e to je bilo palamuđenje. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 2 минута, Justin Waters рече

    Ove godine je bio bolji. Prošle je rekao kako je Bog podario Republiku Srpsku Srbima...e to je bilo palamuđenje. 

    Дакле патријарх вели: „Благодаримо Господу што је Републици Српској подарио човека који се лавовски бори за свој народ''...

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 2 минута, Justin Waters рече

    Ove godine je bio bolji. Prošle je rekao kako je Bog podario Republiku Srpsku Srbima...e to je bilo palamuđenje. 

    pa brate kad neko polozi 17 000 zivota i kad njih jos 200 000 budu povredjeni u dugogodisnjim borbama onda se to tice i Boga kom se molimo, pa se neke stvari malo iznivelisu i na taj nacin...

    • Свиђа ми се 1

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 1 минут, Golub рече

    Дакле патријарх вели: „Благодаримо Господу што је Републици Српској подарио човека који се лавовски бори за свој народ''...

    Pa dobro, neka je rekao. Drugačije je kada kažeš da je Bog dao čovjeka, drugačije kada kažeš da ti je dao "državu" koja znamo kako je nastala. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 1 минут, kordun рече

    pa brate kad neko polozi 17 000 zivota i kad njih jos 200 000 budu povredjeni u dugogodisnjim borbama onda se to tice i Boga kom se molimo, pa se neke stvari malo iznivelisu i na taj nacin...

    Ako je Bog bio s nekim u proteklom ratu u BiH onda je bio kod svakoga ko je nevino patio ili stradao. Da pomislim kako je Bog bio na strani Srba, to ne mogu, ne zamišljam Boga kao nacionalno opredjeljenog.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 4 минута, Justin Waters рече

    Pa dobro, neka je rekao. Drugačije je kada kažeš da je Bog dao čovjeka, drugačije kada kažeš da ti je dao "državu" koja znamo kako je nastala. 

    Па наравно да је рекао... неће ваљда патријарх српски да пита тебе шта мислислиш о Милораду, па да онда бира речи да не би увредио твоју ''хришћанску'' величину... 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Бог нам је дао Републику Српску после три страдања у 20.вијеку и небројених зала у протеклим вијековима. Држава је велика ствар, ђедови су нам с поносом причали како су као четници са пар метака бранили наша села, не само од усташа из сусједних села, него од хрватске државе. 

    И да је велика ствар имати своју државу.

    • Волим 1

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 7 минута, Golub рече

    Па наравно да је рекао... неће ваљда патријарх српски да пита тебе шта мислислиш о Милораду, па да онда бира речи да не би увредио твоју ''хришћанску'' величину... 

    Ama bre pričamo o palamuđenju. Kažem, prošle godine kada je rekao da je Bog podario Republiku Srpsku, rekao sam da je to palamuđenje. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 4 минута, Justin Waters рече

    Ama bre pričamo o palamuđenju. Kažem, prošle godine kada je rekao da je Bog podario Republiku Srpsku, rekao sam da je to palamuđenje. 

    Ово што ти радиш је сјајан пример паламуђења...

    ја те крстим, а ти прдиш... 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 5 часа, Justin Waters рече

    Ako je Bog bio s nekim u proteklom ratu u BiH onda je bio kod svakoga ko je nevino patio ili stradao. Da pomislim kako je Bog bio na strani Srba, to ne mogu, ne zamišljam Boga kao nacionalno opredjeljenog.

    pa ne mogu ni ja da to zamislim, ali to patrijarh nije nikada ni rekao, stoga sporna mi je tvoja optuzba za patrijarhovo palamudenje i dalje, ja mislim da ti samo nisi shvatio o cemu je on govorio

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...