Jump to content

Pitanja koja bi jedan skeptik postavio verniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

Iako nisam skeptik imao bih jedno pitanje vezano je za Stari zvet. Interesuje me zasto Lot

kada su dosli Sodomljani i trazili dva andjela, zasto je on ponudio cerke zasto nije ponudio

sebe ili svoju zenu?

То исти онај Лот који се слави у хришћанству као узор моралности, свакако достојан тога да га Бог поштеди уништења целокупног града Содоме (рачунајући ту и децу која су у њему живела)?

Џаст чекинг.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Iako nisam skeptik imao bih jedno pitanje vezano je za Stari zvet. Interesuje me zasto Lot

kada su dosli Sodomljani i trazili dva andjela, zasto je on ponudio cerke zasto nije ponudio

sebe ili svoju zenu?

Када се чита било које књижевно дело, у обзир треба узети контекст у којем је писано. Јевреји, као семитски народ, су склони претеривању, а хипербола им је једна од омиљених стилских фигура. Због тога већину старозаветних прича и не треба узимати здраво за готово. Моменат у којем Лот нуди своје ћерке руљи која жели да силује његове госте треба разумети као покушај бибилијског приповедача да истакне колико је Лот био добар и пожртвован домаћин по мерилима тога доба, будући да је један од семитских обичаја налагао да се на госта гледа као на највећу светињу...

То исти онај Лот који се слави у хришћанству као узор моралности, свакако достојан тога да га Бог поштеди уништења целокупног града Содоме (рачунајући ту и децу која су у њему живела)?

Џаст чекинг.

Наравно, када се ова ова прича извуче из свог историјског и приповедачког контекста, и посматра са становишта данашњих схватања и стандарда по питању моралности, она заиста делује страшно. Међутим, треба имати на уму да је прича настала пре неких 4000 година, у време када ни на помолу нису биле идеје које су донеле схватање по којем је сваки човек јединствена, непоновљива и непроцењива личност. У изградњи тог система вредности, који нам није пао с неба, нити га се неко тек тако сетио, веома важну улогу је играло управо хришћанство, а ова прича је један од каменова у темељима на којима и наша данашња морална становишта почивају...

Наравно, сви смо ми склони да такве ствари узимамо здраво за готово, па теби и није претерано тешко да са подсмехом гледаш на овакве ствари. Мени овакав твој став личи на некога ко се, када види како су у 19. веку људи комуницирали телеграфом, са подсмехом прокоментарише како би било много једноставније да су користили мобилни телефон...

Ma cijela porodica mu je primjer moralnosti kojom su zaslužili spašenje (zapravo jedino mu žena nije zaslužila jer je bila radoznala pa se okrenula da pogleda uništenje) - i njegove ćerke koje su spavale sa njim jer su im nedostajali muškarci...

Детаљ о инцесту између Лота и његових кћери такође има једно сасвим другачије зачење. Прича о томе како су Лотове кћери на превару зачеле децу с њим тако што су га напиле није покушај библијског писца да оправда овакав поступак - напротив. Јевреји су се инцеста гнушали далеко више него ти или Ксио (јел се тако чита?). Ова епизода је у текст Светог Писма убачена касније, и има за циљ да покаже како су Моавци и Амонци, два народа који су живели поред Јевреја, и са којима су Јевреји стално ратовали, заправо народи који су настали из наопаке и противприродне везе Лота и његових кћери, и да су, због тога, и они прљави и наопаки...

Све ово је одраз Јеврејског старозаветног схватања по којем су они изабрани народ, и по којем само њих Бог воли и брине се за њихово спасење, док су други народи погани и одвратни. Наравно, ово становиште је веома брзо почело да се мења, и како је време пролазило, у Светом Писму Старог Завета видимо јасне знакове напуштања оваквог гледишта, као што је Књига о Рути. Доласком новозаветног доба коначно долазимо до гледишта према којем су сви људи на овоме свету ближњи једни другима, што се види, на пример, из приче о милостивом Самарјанину, али и из других места у Новом Завету...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Када се чита било које књижевно дело, у обзир треба узети контекст у којем је писано.

:nene:

Моменат у којем Лот нуди своје ћерке руљи која жели да силује његове госте треба разумети као покушај бибилијског приповедача да истакне колико је Лот био добар и пожртвован домаћин по мерилима тога доба, будући да је један од семитских обичаја налагао да се на госта гледа као на највећу светињу...

well, that makes it all right then  0102_laugh

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Када се чита било које књижевно дело, у обзир треба узети контекст у којем је писано.

0442_feel

Да, управо тако. Да бисмо разумели Свето Писмо на прави начин, треба га посматрати са свих могућих аспеката - и као историјски документ, и као књижевно дело, и као Свету Књигу. Будући да оно и јесте све то заједно.

Подели на овим сајтовима

Да, управо тако. Да бисмо разумели Свето Писмо на прави начин, треба га посматрати са свих могућих аспеката - и као историјски документ, и као књижевно дело, и као Свету Књигу. Будући да оно и јесте све то заједно.

knjizhevno delo- da, istorijski dokument- ponekad, sveta knjiga- nikako.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

knjizhevno delo- da, istorijski dokument- ponekad, sveta knjiga- nikako.

Наравно, твоје је уставом загарантовано право да на њега гледаш како год ти је воља. 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Vidiš - to i jeste moj najveći problem sa Biblijom - da se po mom viđenju ni po čemu ne razlikuje od svih drugih književnih djela, epova i mitova toga doba... I onda stvarno ne shvatam kako je možete smatrati riječju Božijom...

Čak i ako prihvatimo tezu da ona nije mehanički diktirana od boga već da su mnogobrojni pisci knjiga koje čine bibliju bili Bogom nadahnuti pisali uzimajući u obzir svoje znanje i shvatanje svijeta i morala - opet mi nije jasno zašto se baš po ničemu ne izdvaja od drugih djela tog vremena, ali ako vi tu vidite nešto više - neka vam bude....

Mene ne uspjevate ubjediti da bi recimo u slučaju da je Ep o Gilgamešu ili Ilijada umiksovana u Bibliju (i prilagođene monoteismu kao što su vjerovatno i biblijske knjige doživljavale izmjene - pogledajte video) da bi vi sada znali šta je vještački dodano a šta ne, šta je bogom nadahnuto a šta ne... Zbog toga mi je mnogo logičniji odgovor da je cijela biblija kao i ostala književna djela tog vremena proizvod običnih bogom nenadahnutih ljudi...

Sažetak jedne knjige koja pokušava da objasni nastanak starozavetnih biblijskih tekstova i mitova -

Подели на овим сајтовима

А зар је битан Стари Завет ? Ми хришћани ионако сматрамо да је то предсказање Христовог доласка, исто као што сматрамо и да у свим верама има зрнаца истине (па тако и у старом јудаизму), односно предсказање Христовог доласка. Погледати нпр. паралелу са Одином и његовим саможртвовањем на Игдрасилу-Дрвету живота, прободеног копљем, и многе друге паралеле (нпр. са египатском религијом, са зороастризмом итд.). Наравно атеисти могу да кажу да смо ми узели све и измиксовали и прилагодили, и да Христос никада није ни постојао, али увек ће постојати изговор...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Vidiš - to i jeste moj najveći problem sa Biblijom - da se po mom viđenju ni po čemu ne razlikuje od svih drugih književnih djela, epova i mitova toga doba... I onda stvarno ne shvatam kako je možete smatrati riječju Božijom...

Čak i ako prihvatimo tezu da ona nije mehanički diktirana od boga već da su mnogobrojni pisci knjiga koje čine bibliju bili Bogom nadahnuti pisali uzimajući u obzir svoje znanje i shvatanje svijeta i morala - opet mi nije jasno zašto se baš po ničemu ne izdvaja od drugih djela tog vremena, ali ako vi tu vidite nešto više - neka vam bude....

Mene ne uspjevate ubjediti da bi recimo u slučaju da je Ep o Gilgamešu ili Ilijada umiksovana u Bibliju (i prilagođene monoteismu kao što su vjerovatno i biblijske knjige doživljavale izmjene - pogledajte video) da bi vi sada znali šta je vještački dodano a šta ne, šta je bogom nadahnuto a šta ne... Zbog toga mi je mnogo logičniji odgovor da je cijela biblija kao i ostala književna djela tog vremena proizvod običnih bogom nenadahnutih ljudi...

Гледао си Петпарачке приче? Сећаш се дискусије коју на крају филма воде Џулс и Винсент (када седе у ресторану и дискутују о томе да ли је оно што им се десило чудо или не)? Слично је и са Светим Писмом. Оно није света књига због тога што се у њему дешава нешто ултра-сега-мега-спектакуларно - оно је света књига због поруке коју преноси, поруке о рођењу Спаситеља света. Та порука је нешто што или доживиш или не доживиш, или чујеш или не чујеш. А док не доживиш - све ти књиге изгледају исте, и ту те у потпуности разумем. Као што сви гитаристи изгледају исти док не чујеш Хендрикса. Или као што све жене изгледају исто док не налетиш на ону једну без које не можеш више да замислиш свој живот. 0110_hahaha

Не могу сада да погледам клип који си поставио из техничких разлога, па не знам тачно на шта си мислио када си поменуо Илијаду. Еп о Гилгамешу (и не само еп о Гилгамешу, већ и приповест о праоцу Мануу) заиста имају великих сличности са причом о праведном Ноју. Међутим, мишљења сам да у питању није позајмица, већ једноставно предање о великој природној катастрофи која се десила у далекој прошлости, а које се сачувало у колективној свести неколицине народа који су живели у том делу света, а сваки од тих народа га препричао на свој начин...

Подели на овим сајтовима

Evo jos jedno pitanje sta se desava sa onim vernikom koji predje u neku sektu ili jednostavno

promeni veru predje u islam ili budizam da li on moze da se pokaje i da se ponovo vrati u

Pravoslavlje i sta se tada konkretno radi da li se takav covek samo ispovedi ili se vrse jos

neki crkveni obredi?

Подели на овим сајтовима

Evo jos jedno pitanje sta se desava sa onim vernikom koji predje u neku sektu ili jednostavno

promeni veru predje u islam ili budizam da li on moze da se pokaje i da se ponovo vrati u

Pravoslavlje i sta se tada konkretno radi da li se takav covek samo ispovedi ili se vrse jos

neki crkveni obredi?

Наравно да може. Никакви посебни обреди нису потребни да се такав опет прими у литургијску заједницу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...