Душко Дугоушко Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Цитат Миланче,убијаш ме са својим жељама! klapklap Православни Папа Римски klapklap Ти си срце од човека. klapklap Па кад су могли да постоје хиљаду година православне римске папе, што не би могле опет да постоје ? Цитат Problem koji i imamo u Crkvi je nastao jer se u Srbiji mozes krstiti samim tim sto platis popu ( razlozi mogu biti, da se vencam, da budem kum, jer sam srBin i slicno). Nikakve katihizacije pre krstenja; i onda imamo pravoslavce Obrazovce, Fasiste, komuniste, anarhiste, jertetike i slicno.Тужно али истинито. Лепо ја рекох да треба вратити обавезан период од две године оглашенства (катехуменства) пре крштења... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Цитат Тужно али истинито. Лепо ја рекох да треба вратити обавезан период од две године оглашенства (катехуменства) пре крштења... Враћен је прије скоро двадесет година веома јасном и недвосмисленом одлуком Светог Архијерејског Сабора у којој јасно стоји услов да се спроводи катихуменат у трајању од најмање двије недеље (поста), да се морају изградити при храмовима крстионице гдје ће се крстити погружавањем, наређена обавезна катехизације, те одређено да се катихумени имају крштавати уочи Господњих празника, како већ налаже Православно предање. Та одлука Сабора је још један од милион детаља који (на неки волшебан начин) уопште не смета турбо-ревнитељима: умјесто поста, читања Јеванђеља, молитве итд. данас је услов за крштење (здравих шкропљењем умјесто погружавањем) 50 евра - и то, фасцинантно, уопште не смета "борцима за чистоту вјере". Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Било је и оваквих папа: Свети Мартин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Цитат Било је и оваквих папа: Свети Мартин Да свети Мартин Исповедник, а између осталих познати су и свети Лав Први (чији помен данас славимо), свети Григорије Двојеслов, и још много светих папа православних који стоје у календару. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Цитат Цитат Миланче,убијаш ме са својим жељама! klapklap Православни Папа Римски klapklap Ти си срце од човека. klapklap Па кад су могли да постоје хиљаду година православне римске папе, што не би могле опет да постоје ? Цитат Problem koji i imamo u Crkvi je nastao jer se u Srbiji mozes krstiti samim tim sto platis popu ( razlozi mogu biti, da se vencam, da budem kum, jer sam srBin i slicno). Nikakve katihizacije pre krstenja; i onda imamo pravoslavce Obrazovce, Fasiste, komuniste, anarhiste, jertetike i slicno.Тужно али истинито. Лепо ја рекох да треба вратити обавезан период од две године оглашенства (катехуменства) пре крштења...Наравно да треба да постоје и да су постојали хиљаду година.Није ствар у томе,него се тиче Милановог срца 0442_feel"Срце чисто саздај у мени Боже и дух прави,обнови у мени!" t4431 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 3, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Што се тиче катихезације- постоји акт Светог Архијерејског Синода, мислим да је по препоруци Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. Иринеја, да одрасли људи који желе да се крсте обавезно пролазе кроз катихезацију- поучавање у вери. Такође, крштење се обавља на Велику Суботу да би новокрштени дочекао Васкрс као део Тела Христовог- Цркве. Ко ово поштује? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Ако је та пракса катехизације прописана од Сабора СПЦ недвосмислено предањска већ два миленијума и то нико не спори, како то да ова крштења црквено неписмених која се обављају - без поста и припреме, без поука, без читања Јеванђеља, кропљењем и не као саборни акт Цркве него као некаква приватна церемонија, човјек не може да се не запита: - како тако ужасно велика и важна ствар у духовном животу Цркве која се не поштује не смета НИКОМЕ од ревнитеља? (а и није једнина потпуно искривљена пракса која турбо-ревнитељима не смета) Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Цитат Ако је та пракса катехизације прописана од Сабора СПЦ недвосмислено предањска већ два миленијума и то нико не спори, како то да ова крштења црквено неписмених која се обављају - без поста и припреме, без поука, без читања Јеванђеља, кропљењем и не као саборни акт Цркве него као некаква приватна церемонија, човјек не може да се не запита: - како тако ужасно велика и важна ствар у духовном животу Цркве која се не поштује не смета НИКОМЕ од ревнитеља? (а и није једнина потпуно искривљена пракса која турбо-ревнитељима не смета) Одлично питање,Евгеник. Људи,маса људи је крштена последњих десетак година и многи,многи од њих данас праве велике проблеме у Цркви. Свака част изузетцима. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Првослав Написано Март 3, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Цитат Мудров, немам ја ништа против да "Артемија носиш у срцу" и да га приватно сматраш и за марсовца, ако ти је воља. Међутим, на црквеном форуму не можеш делити црквена звања како се теби ћефне, већ онако како то Црква чини. eheeeej klapklap klapklap klapklap Suzana је реаговао/ла на ово 1 "Да сви једно буду,као ти Оче,што си у мени и ја у теби,да и они у нама једно буду да свијет вјерује да си ме ти послао"(ЈН 17 гл-21 стих) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Март 3, 2011 Пријави Подели Написано Март 3, 2011 Цитат Цитат Ако је та пракса катехизације прописана од Сабора СПЦ недвосмислено предањска већ два миленијума и то нико не спори, како то да ова крштења црквено неписмених која се обављају - без поста и припреме, без поука, без читања Јеванђеља, кропљењем и не као саборни акт Цркве него као некаква приватна церемонија, човјек не може да се не запита: - како тако ужасно велика и важна ствар у духовном животу Цркве која се не поштује не смета НИКОМЕ од ревнитеља? (а и није једнина потпуно искривљена пракса која турбо-ревнитељима не смета) Одлично питање,Евгеник. Људи,маса људи је крштена последњих десетак година и многи,многи од њих данас праве велике проблеме у Цркви. Свака част изузетцима. A takva situacija je i na forumu. Neofiti imaju tu anarhi komunisticku praksu da vec po krstenju pronadju unyrasnjeg neprijatelja i obruse se na njega svom snagom jer zivot bez neprijatelja i nije bas neki zivot. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 4, 2011 Пријави Подели Написано Март 4, 2011 обрисане спам поруке Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Март 6, 2011 Пријави Подели Написано Март 6, 2011 a meni i dalje nije jasno odakle vetar duva po pitanju monaha Artemija,zasto ovakva hajka na njega, pa bilo je raznoraznih "skretanja" kod nas pa ni na koga se ne dize ovakvo nesto, kao da je ne znam sta uradio, pobio hiljade ljudi, javno bludnicio..i to bas episkop za KiM, meni se cinilo da je on u pravu,a opet cenim i one episkope koji sad govore negativno o njemu, ne bi valjda tek tako govorili o svom sabratu; ko istinski gresi?vidim ja kakav stav ima zvanicno SPC i taj stav se podrzava i na ovom forumu, ali opet mi nije jasno..I kako moze vest o rasci njenju biti prva na drzavnoj tel, a Savindan ne?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 7, 2011 Пријави Подели Написано Март 7, 2011 раскол не пере ни мучеништво. ето зато. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Првослав Написано Март 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 7, 2011 Цитат a meni i dalje nije jasno odakle vetar duva po pitanju monaha Artemija,zasto ovakva hajka na njega, pa bilo je raznoraznih "skretanja" kod nas pa ni na koga se ne dize ovakvo nesto, kao da je ne znam sta uradio, pobio hiljade ljudi, javno bludnicio..i to bas episkop za KiM, meni se cinilo da je on u pravu,a opet cenim i one episkope koji sad govore negativno o njemu, ne bi valjda tek tako govorili o svom sabratu; ko istinski gresi?vidim ja kakav stav ima zvanicno SPC i taj stav se podrzava i na ovom forumu, ali opet mi nije jasno..I kako moze vest o rasci njenju biti prva na drzavnoj tel, a Savindan ne??Прати овај форум па ће ти доста ствари бити јасно,ако уопште и желиш да ти буде јасно. "Да сви једно буду,као ти Оче,што си у мени и ја у теби,да и они у нама једно буду да свијет вјерује да си ме ти послао"(ЈН 17 гл-21 стих) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 7, 2011 Пријави Подели Написано Март 7, 2011 Цитат a meni i dalje nije jasno odakle vetar duva po pitanju monaha Artemija,zasto ovakva hajka na njega, pa bilo je raznoraznih "skretanja" kod nas pa ni na koga se ne dize ovakvo nesto, kao da je ne znam sta uradio, pobio hiljade ljudi, javno bludnicio..i to bas episkop za KiM, meni se cinilo da je on u pravu,a opet cenim i one episkope koji sad govore negativno o njemu, ne bi valjda tek tako govorili o svom sabratu; ko istinski gresi?vidim ja kakav stav ima zvanicno SPC i taj stav se podrzava i na ovom forumu, ali opet mi nije jasno..I kako moze vest o rasci njenju biti prva na drzavnoj tel, a Savindan ne??Човек је направио неку своју цркву ,код нас у СПЦ још нико није направио овако нешто... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука