Jump to content

Брак,блуд,каријера...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Нису.

Прије вјенчања сам рекао пријатељима и фамилији да нам не купују пегле и миксере него да нам дају кеш а паре које смо добили од вјенчања смо аутоматски прослиједили газди (платили стан годину дана унапријед) Вјенчање је било на Литургији у Ружици, после тога се отишло на пићенце, а најужа фамилија на ручак (цех био око 250 евра). Умјесто закупљивања ресторана и плаћања пјеваљки и фотографа увече смо на гајби направили најобичнију журку (свирали ми сами) и попило се укупно десетак гајби пива (из дисконта), десетак литара (дедине) ракије и два канистера вина. Укупни трошак вјенчања био неких 350 евра, са све вјенчаницом и прстењем.  Прва плата ми је била 100 евра, тако да смо првих пола године живјели од новца који смо добили за вјенчање, а ја сам искористио тај период да нађем што више веза, тезги, упознам што више људи.

Радио сам као демонстратор на факултету, а брале није ми био проблем ни да свирам у посластичарници за 20 евра, јер није било избора. Доста смо се сељакали, а кад смо се доселили у Бања Луку радио сам на факсу, у музичкој школи, водио хор и свирао свадбе/крштења/испраћаје итд. Све те плате заједно кад сабереш сам излазио око 500-600 евра. Битно је кренути у живот на вријеме док још човек има снаге да ради као луд, после тридесете ти се више ништа не да, а поготово чињеница да не остављаш такав утисак на људе да си пун снаге и да можеш брда помјерати.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Znači muzičar dobra zarada .

Većina mladih u Srbiji teško da može da programira i da se bavi muzikom .

Prosečne plate su 350-400 eura  6 do 7 dana u nedelji i 8 do 10 sati rada a tu vremena nema za fakultet ili za život .

I to zavisi gde, u kojoj firmi u kojo struci.

Kad tehnologa, dakle fakultetski obrazovan, u Koka Koli i metalo strugar u  ATB Severu imaju 24 000 din plate

sta onda da kazes?!

Na ovakva pitanja, kao i na sva velike, ne postije ultimativnu odgovori, resenja, zivotni primeri. Treba raditi i

truditi se, skucavati se sto bi se reklo ali da postoji neko unikatno resenja za sve i svakog to nema sanse.

Подели на овим сајтовима

Нису.

Прије вјенчања сам рекао пријатељима и фамилији да нам не купују пегле и миксере него да нам дају кеш а паре које смо добили од вјенчања смо аутоматски прослиједили газди (платили стан годину дана унапријед) Вјенчање је било на Литургији у Ружици, после тога се отишло на пићенце, а најужа фамилија на ручак (цех био око 250 евра). Умјесто закупљивања ресторана и плаћања пјеваљки и фотографа увече смо на гајби направили најобичнију журку (свирали ми сами) и попило се укупно десетак гајби пива (из дисконта), десетак литара (дедине) ракије и два канистера вина. Укупни трошак вјенчања био неких 350 евра, са све вјенчаницом и прстењем.  Прва плата ми је била 100 евра, тако да смо првих пола године живјели од новца који смо добили за вјенчање, а ја сам искористио тај период да нађем што више веза, тезги, упознам што више људи.

Радио сам као демонстратор на факултету, а брале није ми био проблем ни да свирам у посластичарници за 20 евра, јер није било избора. Доста смо се сељакали, а кад смо се доселили у Бања Луку радио сам на факсу, у музичкој школи, водио хор и свирао свадбе/крштења/испраћаје итд. Све те плате заједно кад сабереш сам излазио око 500-600 евра. Битно је кренути у живот на вријеме док још човек има снаге да ради као луд, после тридесете ти се више ништа не да, а поготово чињеница да не остављаш такав утисак на људе да си пун снаге и да можеш брда помјерати.

facenew22222222 ekstra

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Тешко. Гаже су обично викендом, дакле радиш само два сата у недељи за дневницу од 20-30 евра,

а заборављаш чињеницу да ни то не може свако, него само онај ко је изузетно сналажљив и ко има пара за опрему (клавијатура, миксета, звучници, микрофони...све у свему мораш имати око 5.000 евра да би имао алат за рад, а и то ти опет не гарантује да ћеш свирку радити довољно добро да увијек имаш гажу).

Максимална цифра коју (веома квалитетан и успјешан) музичар може мјесечно да заради се креће око 500-600 евра. Примјера ради мој добар пријатељ који свира са Александром Радовић, Георгијевом, Чолом, Васил Хаџимановом итд. има 100 евра једном недељно (а ту је и трошак за клопу, бензин итд), дакле најбољи је у својој струци а никад не пређе 500 евра мјесечно.

Далеко боље зарађују људи са занатом, а о стоматолозима, адвокатима и сличнима да не причам.

Проблем нашег менталитета јесте што људи мисле да је факултет најбоља опција, а у ствари је најгора, јер док дипломираш прође живот, и тек после дипломског учиш животне школе.

Израчунај колико дневно може да заради просјечан ауто-електричар или лимар па ћеш видјети шта су паре.

Главни проблем данас, и уопште разлика између наших деда и баба јесте у томе што су они и радили у фирми и са стране имали њивицу и пар животиња, тако да је храна била далеко мањи трошак него нама данас који смо просто оперисани од контакта са реалним животом и природом.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Evgenice, licno znam dosta njih koji su u industriji metalurgije i elektrontehnike. Govorim o ljudima koji

su zaposleni, ne preduzetnici, u firmama sa sve stazom i zdravstenim. Nemogu da prebace 26 hiljada

dinara pa da imaju motor u ledjima.

Mogu da odu kod privatnika gde ce u najboljem slucaju zaradjivati 35 hiljada ali gube uz staz i zdravstveno

elementarna prava kao radnici. OId fizicke zastite do otkaznog roka a fiskno rando vreme mogu samo da sanjaju.

A ovi zubari, advokati, menadzeri, bankari oni mlate pare ali oni su ti svi sa onom opcijom fakulteta.

Svakako da postoje zanatlije ili majstori koji imaju radionice svog zanata i gde sasvim fino zaradjuje cak

mozda kao i pomenuti zubari ali oni su imali jedan veliki ekonomski zamajac za otvaranje tog preduzeca.

Подели на овим сајтовима

Ма знам бато, да у Србији може нормално да се живи ја би још живио тамо.

Највећи непријатељ Србије је управо ова "демократска" власт, гори су од Слобе.

У суштини мислим да је сва прича ипак у самом човеку, а не у његовом новчанику. Знам њих гомилу који имају и стан и посао и добре плате па им не пада на памет да стварају породицу, а такође знам доста људи који су једноставно се узели и кренули у живот па им је Бог у томе помогао и имају дивне породице.

Није лако никоме, али се човјек не смије унапријед предавати, наша вјера није вјера клонулости и предаје, него оптимизма - вјере у васкрсење.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Знам из властитог примјера да је највећи проблем Срба данас - пресамићивање,

тачније болесна количина страхова која се показује као најобичнија незрелост и себичност.

Бака и деда са обе старне када су се узели нису имали дословно ништа, па су људи радили и изградили и куће и домаћинства и подигли осморо деце. Моја супруга је затруднила са тек уписаним факултетом, а ја сам био на четвртој години студија, без пребијене банке и подстанар.

Завршила је факултет када и остале њене колегинице које су јуриле каријеру и сада ради на највишем могућем мјесту у њеној струци. Ја се нисам либио нити једног посла и борио сам се како сам знао, па сам на крају (хвала Богу) на крају и добио радно мјесто које ми је позив.

На жалост, већина њих непрестано нешто чека: чекају да дипломирају, да се запосле, да нађу правог партнера, да купе стан, да купе кола, да уштеде, блаблабла...и на крају имају гомилу проблема јер су:

- матори

- навикли да три деценије живе један стил живота, па им је проблем преко ноћи да се навикну на нови

- живиш чувајући своју гузу читав живот, а онда преко ноћи требаш бити несебичан и спреман на жртву

итд итд итд.

Моју мајку је њена мајка родила са 20, моја мајка је мене родила са 20, мог сина је моја супруга родила са 20, и све су сретне, здраве и жене задовољне својим животима.

Питајте било ког озбиљног стручњака: најздравије су жене које роде што раније, а шанса за озбиљним болестима (синдромима) минимална уколико мајка роди на почетку својих двадесетих.

Није проблем у економији, но у психологији. Ми смо идиотска генерација коју су научили да са 20 ниси зрео човек који треба себи и породици да обезбиједи егзистенцију, него да си "још млад", те да ти следује још једна деценија хедонизма прије брака. Само што сви забораве да та деценија оставља и духовне и психолошке и медицинске последице.

Баш тако. Али то не могу мамине мазе са 600 евра и то сами, па ће још и да умру од глади, ма немој.

Све се браћо окренуло. Мушкарци кукају ко жене, па ће још и спонзоре да траже.

Жалосно!

Не знате ви шта је беда или шта је глад, а камо ли нешто више. Млаки смо, превише млаки! А кад ниси ни студен ни врућ избљуваћу те из уста својих (Откровење).

Зар Хришћанин кука, зар Хришћанин ропће? Тако се само призивају већа искушења. Буди задовољан тиме шта ти је Бог дао и имаћеш мир. Гурај напред са смирењем и уз Бога и имаћеш напредак. А ако кукаш далеко си и од тапкања у месту!

Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба!

Подели на овим сајтовима

Данас се верни народ понаша према свештеницима као да смо фарисеји овога доба. 0205_whistling 0110_hahaha

Што се сигурнијег живота тиче, знају га само мали број оних који су на добрим парохијама. Моја жена је вероучитељ и не зарађујем много више него она.

Има тога, не могу да поричем, али као и свугде има кукоља,а свакако мислим да о. Љуба није. Данас се хришћани понашају према нама свештеницима као да смо у неком риалити шоу и свако те гледа како и када и у чему ћеш да погрешиш да би те осуђивао, а своје грехе осудом покривају уплићући се у туђи живот и зараду, завидећи.

Када би бдили више над собом не би о другима судили!

S obzirom da radim kao veroucitelj, znaci fakultetski sam obrazovana, a zivot u Crkvi mi nije samo profesionalna obaveza vec i nacin na koji zivim od kad znam za sebe, na zalost mislim da je problem nasih laika u hramovima problem pre svega svestenstva pa i nas veroucitelja...i jedni i drugi smo pastiri i misionari, zar ne? ako mlade narastaje ne uspemo da ucrkovimo mi kao veroucitelji a svestenici ne uspeju svojim primerom da pokazu put svojoj pastvi onda se ne mozemo zaliti ni na koga vec na sebe same...sve ostalo je licemerje i od strane svestenika i od strane laika

"Будите,дакле, мудри као змије и безазлени као голубови" (Мт.10,16)

Подели на овим сајтовима

Данас се верни народ понаша према свештеницима као да смо фарисеји овога доба. 0205_whistling 0110_hahaha

Што се сигурнијег живота тиче, знају га само мали број оних који су на добрим парохијама. Моја жена је вероучитељ и не зарађујем много више него она.

Има тога, не могу да поричем, али као и свугде има кукоља,а свакако мислим да о. Љуба није. Данас се хришћани понашају према нама свештеницима као да смо у неком риалити шоу и свако те гледа како и када и у чему ћеш да погрешиш да би те осуђивао, а своје грехе осудом покривају уплићући се у туђи живот и зараду, завидећи.

S obzirom da radim kao veroucitelj, znaci fakultetski sam obrazovana, a zivot u Crkvi mi nije samo profesionalna obaveza vec i nacin na koji zivim od kad znam za sebe, na zalost mislim da je problem nasih laika u hramovima problem pre svega svestenstva pa i nas veroucitelja...i jedni i drugi smo pastiri i misionari, zar ne? ako mlade narastaje ne uspemo da ucrkovimo mi kao veroucitelji a svestenici ne uspeju svojim primerom da pokazu put svojoj pastvi onda se ne mozemo zaliti ni na koga vec na sebe same...sve ostalo je licemerje i od strane svestenika i od strane laika

A sta ako mladi ne zele da se ucrkove? Mladi su danas nezainteresovani za Crkvu. A kad je tako, veroucitelj slabo sta moze i da uradi. Ne znam da li postoje neki metodi koji ce bar malo zainteresovati mlade za Crkvu.

Ko drugome jamu kopa, ne cini prolece, jedna lasta u nju upada.

Подели на овим сајтовима

Данас се верни народ понаша према свештеницима као да смо фарисеји овога доба. 0205_whistling :291291291:

A sta ako mladi ne zele da se ucrkove? Mladi su danas nezainteresovani za Crkvu. A kad je tako, veroucitelj slabo sta moze i da uradi. Ne znam da li postoje neki metodi koji ce bar malo zainteresovati mlade za Crkvu.

Prica o sejacu i semenu .mislise.

mnogo zavisi od licnosti onog ko predaje veronauku, tj. od talanata koje mu je Gospod dao i nacina na koje ih on koristi...naravno da bi bila utopija kad bih pomislila da ce svi moji ucenici primeniti u praksi sve ono cemu ih ucim, ali ako jedan deo njih primeni kad tad u zivotu ono sto nauce na casovima veronauke iskreno se nadam da sam bar malim delom doprinela stadu Hristovom...

seti se samo "Himne ljubavi"...dakle, ljubav,vera i nada a najveca medju njima je ljubav!

"Будите,дакле, мудри као змије и безазлени као голубови" (Мт.10,16)

Подели на овим сајтовима

Prosečne plate su 350-400 eura  6 do 7 dana u nedelji i 8 do 10 sati rada a tu vremena nema za fakultet ili za život .

па да, све треба да буде изговор, а пре свега паре.

само ме занима шта одржава оне цигане са по 5 комата лилипутанаца у животу, ако не Божја милост и љубав.

или нисмо претежнији од птица?

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

само ме занима шта одржава оне цигане са по 5 комата лилипутанаца у животу, ако не Божја милост и љубав.

Kontejner, batine roditelja zbog kojih isprose to sto isprose, laksi i tezi oblici kriminala. Ma ima zenske ima sve.

Nego ja bi "odrzavao" sistematicnim trpanjem u tvorza jer se tako hipi zivotarenje osladilo i mnogim "belim ciganima".

Подели на овим сајтовима

Kontejner, batine roditelja zbog kojih isprose to sto isprose, laksi i tezi oblici kriminala. Ma ima zenske ima sve.

Nego ja bi "odrzavao" sistematicnim trpanjem u tvorza jer se tako hipi zivotarenje osladilo i mnogim "belim ciganima".

искрено сам изненађен твојом националистичком генерализацијом да су сви цигани криминалци и просјаци. 0409_feel greengrin greengrin

пошто си изузео Бога из једначине, како ли би себе квалификовао, кад би могао да се сагледаш?  ne_shvata

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...