Jump to content

Свети Максим Исповедник

Оцени ову тему

Препоручена порука

Твоје незадовољство је, чини ми се, повезано са следећим:

У време у коме живимо, дилема између исцелитељне и литургијске еклисиологије веома је присутна у Православној Цркви. Можеш видети једне како се занимају само исцелитељном еклисиологијом и како тврде да је то све, или друге како се занимају само литургијском и установном (= институционалном) еклисиологијом, и како нису у стању да ова два правца усагласе.

Провалија међу њима је све шира, и имаће страшне последице за православну еклисиологију. Ви млади сте прве жртве таквог стања, и било би добро - а даће Бог да хоће - да вас неко предухитри пре него што будете заведени у ту провалију између две еклисиологије.

(Зизјулас, Еклисиолошке теме, стр. 45.)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@,

Хајде полако да ти мени расветлиш о којим делима је реч, која су она у преводу и ко их је приредио. :) Било би заиста добро да то имамо јасно предочено. На пример, ја не познајем грчки осим неколико кључних термина.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Провалија међу њима је све шира, и имаће страшне последице за православну еклисиологију. Ви млади сте прве жртве таквог стања, и било би добро - а даће Бог да хоће - да вас неко предухитри пре него што будете заведени у ту провалију између две еклисиологије.

Управо тако. Зато и неке митрополитове тврдње морају мало да буду релаксиране. Чини се да је и он по овом питању на које упозорава поприлично једностран. Да, потребна је синтеза. Биће је, ако Бог да. 

Подели на овим сајтовима

Почнимо са неким примером шта треба изоставити из толеранције. Ја бих почео од блуда и хомосексуалности.

Данас је неопходно објаснити на теолошки начин зашто је тако нешто неприхватљиво за Цркву као заједницу. Није довољно само рећи да је тако негде заповеђено.

Било би добро осмислити нову тему.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Хајде полако да ти мени расветлиш о којим делима је реч, која су она у преводу и ко их је приредио. :) Било би заиста добро да то имамо јасно предочено

Може, сутра ћу одрадити све наслове на српски и дати податке о преводима!

Подели на овим сајтовима

Може, сутра ћу одрадити све наслове на српски и дати податке о преводима!

Не мораш да журиш, вероватно си у другим пословима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Преводи и издања наслова светог Максима Исповедника:

Мистагогија (преводи од монаха Артемија и еп. Атанасија)

Поглавља о љубави (преводи од монаха Артемија и еп. Атанасија)

Подвижничко слово (превод монаха Артемија)

Двеста поглавља о теологији (превео Петар Јевремовић)

Питања и одговори (непреведено)

/Писмо, Одговор?/ Теопемпту Схоластику (непреведено)

Тумачење 59 псалма (превела Ксенија Кончаревић, са руског превода)

Одговори Таласију (делимичан превод од више преводилаца: еп. Атанасије, проф. пр. Предраг Петровић и мр. Александар Ђаковац)

О различитим апоријама (делимичан превод, анонимни преводилац)

Схолије на светог Дионисија (вероватно није Максимово дело, већ Јована Скитопољског – делимично превођено, не знам ко)

Мала теолошка и полемичка /дела/ (непреведено)

Саборна, догматска и полемичка писма (превод само једног писма од оца Ђаковца)

/Писмо, Одговор?/ Анастасију Затворнику (непреведено)

/Писмо?/ о одласку, приликом првог његовог /=Максимовог/ изгнанства, у град Визин (непреведено)

Тумачења /појма/ кретања/покрета (преведено, Предраг Петровић)

Расправа светог Максима са Пиром (преводи од Петра Јевремовића и Вукашина Миличевића)

О души (превео монах Артемије)

Кратко тумачење молитве Оче наш (превео еп. Атанасије)

Различита поглавља о теологији и икономији (делимичан превод, у једном од томова Добротољубља, са руског превода)

Друга поглавља (исто као претходно)

Схолије на писма светог Дионисија Аеропагита (непреведено)

Изабрана теолошка поглавља (непреведено)

Напомена: у заградама // сам додавао речи, како би се боље разумео наслов дела. Верујем да је то то што се тиче превода и издања, ако неко зна боље или може да исправи, само нека изволи, биће ми врло драго.

Подели на овим сајтовима

Спис " О души" није написао Свети Максим.

Могуће, али налази се међу Сабраним делима. Исти случај је и са овим схолијама на Дионисија Аеропагита, данас се зна да Максим вероватно није аутор истих.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...