Spooky Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Kada kažem ljudima da slavim Krsnu slavu i da je namjeravam slaviti iako sam ateista - mnogi me čudno gledaju. Valjda mislim da je to ostatak onog komunističkog shvatanja ateizma - kao nekog ko je zamjenio ikonu partijskom knjižicom - pa sada mora koristiti svaku priliku da pokaže pokornost svom novom bogu, pa se ne smije čuti da je npr. slavio Božić ili nešto silično... Za mene - koji sam do svojih ateističkih ideja došao svojim razmišljanjima - ne vidim zašto je potrebno da se zbog nedostatka vjere u nešto bajkovito (po mom shvatanju) odričem i svih običaja mog naroda - iako ih možda ne praktikujem iz istih razloga zbog kojih su ga praktikovali moji predaci... Pa tako - krsnu slavu smatram jednim lijepim običajem. Radivši nešto što su radili i moji brojni preci - osjećam određenu vrstu veze sa njima... Uostalom - u običaju slavljenja slava ima mnogo više prahrišćanskog - paganskog (slavljenje kućnih bogova zaštitnika) nego hrišćanskog... Da sam pripadnik nekog indijanskog plemena - zasigurno bih u znak poštovanja predaka ponekad zaplesao i tradicionalni ples za kišu - naravno - ne očekujući da ću time zapravo dozvati kišu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Ја ти препоручујем да наставиш да славиш славу. Што би прекидао традицију својих предака. Идемо тако поп и ја у парокију за неку мању славу , кад уђемо у једну кућу , а оно све по пеесу, све спремају за славу људије, и обавимо ми молитве, поп се нешто распричао о верском значају славе, а домаћин каже: - Знаш оче , ја сам атеиста, а и жена исто тако. Хахахахаха! Мени било симаптично, јербо су нови у парокији и сами су звали попа у кућу , мислим нисмо им банули. И онда човек каже како не жели да прекида славу због своје вере пардон невере, али ето ако деца оће да верују нек верују, он пак вели да није никада веровао. Него мени сад није јасно шта каже атеиста кад ломи славски колач ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Kada kažem ljudima da slavim Krsnu slavu i da je namjeravam slaviti iako sam ateista - mnogi me čudno gledaju. Valjda mislim da je to ostatak onog komunističkog shvatanja ateizma - kao nekog ko je zamjenio ikonu partijskom knjižicom - pa sada mora koristiti svaku priliku da pokaže pokornost svom novom bogu, pa se ne smije čuti da je npr. slavio Božić ili nešto silično... Za mene - koji sam do svojih ateističkih ideja došao svojim razmišljanjima - ne vidim zašto je potrebno da se zbog nedostatka vjere u nešto bajkovito (po mom shvatanju) odričem i svih običaja mog naroda - iako ih možda ne praktikujem iz istih razloga zbog kojih su ga praktikovali moji predaci... Pa tako - krsnu slavu smatram jednim lijepim običajem. Radivši nešto što su radili i moji brojni preci - osjećam određenu vrstu veze sa njima... Uostalom - u običaju slavljenja slava ima mnogo više prahrišćanskog - paganskog (slavljenje kućnih bogova zaštitnika) nego hrišćanskog... Da sam pripadnik nekog indijanskog plemena - zasigurno bih u znak poštovanja predaka ponekad zaplesao i tradicionalni ples za kišu - naravno - ne očekujući da ću time zapravo dozvati kišu... Јел не верујеш уопште у постојање Бога, или не верујеш у хришћанског Бога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Јануар 25, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Ne vjerujem uopšte u postojanje Boga. Jedno vrijeme nakon odbacivanja religije sam bio neki mlaki agnostik i čak razmišljao da čitam neke istočnjačke filozofije i sl. - dok nisam pročitao Dokinsovu Iluziju o Bogu koja me je prevagnula da utvrdim svoje stajalište preciznije... P.S. Vjerovatno su te zbunili neke rečenice - tipa veze sa predacima i slično. To što ne vjerujem u nadprirodna božanstva ne znači da nisam spiritualan u nekom pogledu. To se vidi odično i kod Dokisna - koga su neki zbog toga nazvali "Duboko religioznim nevjernikom"... Na pitanje jednog teiste da li ja vjerujem u išta - odgovorio sam da sam ja fasciniran svijetom oko mene. Fasciniran sam razvojem ljudi - i njihovom potrebom da objasne svijet oko sebe i svoje postojanje... Duboko vjerujem u ljude i humanizam... I sam se i dalje veoma aktivno interesujem u pitanja zašto smo ovdje - zašto imamo umjetnost i slično - ali odgovore tražim u filozofiji ili umjetnosti - svakako ne u vjerovanju u izmišljenja natprirodna bića... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Јеси ли читао некад раније, или скорије, неку од књига о старцу Пајсију (грчки монах)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Moj deda (komunjara starog kova), slavi slavu, al to je jako skromno - skupi se nas desetak na rucku, ostane se 2-3 sata i to je to. Iskreno ne verujem da cu je ja slaviti - kako mi se cini zavisice iskljucivo od moje zene i sta je njoj milo prstgore . The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Ne vjerujem uopšte u postojanje Boga. Jedno vrijeme nakon odbacivanja religije sam bio neki mlaki agnostik i čak razmišljao da čitam neke istočnjačke filozofije i sl. - dok nisam pročitao Dokinsovu Iluziju o Bogu koja me je prevagnula da utvrdim svoje stajalište preciznije... P.S. Vjerovatno su te zbunili neke rečenice - tipa veze sa predacima i slično. To što ne vjerujem u nadprirodna božanstva ne znači da nisam spiritualan u nekom pogledu. To se vidi odično i kod Dokisna - koga su neki zbog toga nazvali "Duboko religioznim nevjernikom"... Na pitanje jednog teiste da li ja vjerujem u išta - odgovorio sam da sam ja fasciniran svijetom oko mene. Fasciniran sam razvojem ljudi - i njihovom potrebom da objasne svijet oko sebe i svoje postojanje... Duboko vjerujem u ljude i humanizam... I sam se i dalje veoma aktivno interesujem u pitanja zašto smo ovdje - zašto imamo umjetnost i slično - ali odgovore tražim u filozofiji ili umjetnosti - svakako ne u vjerovanju u izmišljenja natprirodna bića... Ок, тражиш одговоре ту где тражиш, али зашто си тако стриктан по питању натприродних бића? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Moj deda (komunjara starog kova), slavi slavu, al to je jako skromno - skupi se nas desetak na rucku, ostane se 2-3 sata i to je to. Iskreno ne verujem da cu je ja slaviti - kako mi se cini zavisice iskljucivo od moje zene i sta je njoj milo . Ако Бог да да ожениш неку дубоко вјерујућу Хришћанку...она ће тебе вратити истини и Богу, пази шта сам ти рекао. prstgore "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Kada kažem ljudima da slavim Krsnu slavu i da je namjeravam slaviti iako sam ateista - mnogi me čudno gledaju. Valjda mislim da je to ostatak onog komunističkog shvatanja ateizma - kao nekog ko je zamjenio ikonu partijskom knjižicom - pa sada mora koristiti svaku priliku da pokaže pokornost svom novom bogu, pa se ne smije čuti da je npr. slavio Božić ili nešto silično... Za mene - koji sam do svojih ateističkih ideja došao svojim razmišljanjima - ne vidim zašto je potrebno da se zbog nedostatka vjere u nešto bajkovito (po mom shvatanju) odričem i svih običaja mog naroda - iako ih možda ne praktikujem iz istih razloga zbog kojih su ga praktikovali moji predaci... Pa tako - krsnu slavu smatram jednim lijepim običajem. Radivši nešto što su radili i moji brojni preci - osjećam određenu vrstu veze sa njima... Uostalom - u običaju slavljenja slava ima mnogo više prahrišćanskog - paganskog (slavljenje kućnih bogova zaštitnika) nego hrišćanskog... Da sam pripadnik nekog indijanskog plemena - zasigurno bih u znak poštovanja predaka ponekad zaplesao i tradicionalni ples za kišu - naravno - ne očekujući da ću time zapravo dozvati kišu... Слава није остатак паганских обичаја.А када кажеш да славиш славу,да ли то значи да баш славиш славу?Мислим дође свештеник да освети водицу,носиш колач у Цркву у коју не верујеш?Питам јер имам пријатеље који су били верујући,па сад више нису.Постадоше такође атеисти,и дошли су до тога сопственим,личним размишљањем и посматрањем појава у природи а и слушањем Докинсових предавања.Елем они славе славу,тако што направе ручак,наруче лебац из пекаре и то је слава за њих.Иначе морам да приметим да су "бивши верујући" који постану атеисти изузетно гласни кад се "преобрате" у атеисте,својим хвалоспевом да су сада атеисти којима је сопствено размишљање помогло да схвате у "каквој су заблуди били".Бар већина које знам тако се понаша. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Moj deda (komunjara starog kova), slavi slavu, al to je jako skromno - skupi se nas desetak na rucku, ostane se 2-3 sata i to je to. Iskreno ne verujem da cu je ja slaviti - kako mi se cini zavisice iskljucivo od moje zene i sta je njoj milo . Ако Бог да да ожениш неку дубоко вјерујућу Хришћанку...она ће тебе вратити истини и Богу, пази шта сам ти рекао. prstgore Pa pazi, kako mi se sada cini - ili tako ili nikako .Иначе морам да приметим да су "бивши верујући" који постану атеисти изузетно гласни кад се "преобрате" у атеисте,својим хвалоспевом да су сада атеисти којима је сопствено размишљање помогло да схвате у "каквој су заблуди били".Бар већина које знам тако се понаша.Ateisti neofiti. 'Bivsepusacki' sindrom klapklap.Nisam siguran da je tako. Neko kao ja ko nikad nije imao doirne tacke sa religijom, je verovatno skloniji da ima predrasude. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Јануар 25, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 O starcu Pajsiju nisam čitao - sad sam malo guglao - i naidjoh na jedan zanimljiv člančić o tome šta su ljudi u stanju da urade oko neslaganja oko kalendara jednog paganina ili pape - http://vatopaidi.wordpress.com/2009/05/14/svetogorac-starac-pajsije-o-starom-kalendaru/ Pitaš me što sam isključiv po pitanju natprirodnih bića. Nauka je učinila zaista ogroman napredak. Od nekadašnjih ljudi koji nisu znali ni kako izgleda zemlja - ni kako su nastali, ni šta su bolesti, gromovi - ni šta je ono što vide na nebesima - pa su zamišljali neke kupole, svodove sa rupama kroz koje prolazi svjetlost, šta sve ne - stigli smo do fascinantnih objašnjenja... Saznali smo mnogo više o svemiru, prirodi i životu nego što su se ljudi nekada nadali da ćemo saznati. To smo upotrebili i u posve praktične svrhe - razvojem tehnologije, medicine. Proučavanjima bolesti učinili smo ono što se nekada smatralo nemogućim - vakcinacijama smo potpuno iskorjenili neke bolesti... Sve to bez uključivanja natprirodnog... Potpuno samo-konzistentno... Da na sve to sada nakalomim nešto natprirodno je za mene potpuno nepotrebno i proizvoljno... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Moj deda (komunjara starog kova), slavi slavu, al to je jako skromno - skupi se nas desetak na rucku, ostane se 2-3 sata i to je to. Iskreno ne verujem da cu je ja slaviti - kako mi se cini zavisice iskljucivo od moje zene i sta je njoj milo prstgore . Није слава само ствар Цркве, то је на неки начин и ствар нашег идентитета. Одбацивањем славе ми заправо одбацујемо и део свог идентитета. А твом деди свака част. На крају тако скромно и јесте најдревнији начин, и најпредањскији, то је оно наслеђе које чини наш идентитет и нашу културу. Неки наш чоек , с овијех простора Србин, у време Тите , неки професор комуњара , ишао је у неку званичну посету у Америку (САД) , тамо негде 1980-их година. Он човек атеиста, убеђени комуниста , никад у Цркву није крочио. Али на своје колеге професоре , који су сви листом били редовни верници неке тамо протестантске деноминације, оставио је упечатљив утисак. И то као дубоко моралан и одговоран човек.Који је изнад свега поштен , вредан, пажљив, држи реч, не лаже , ма све по пеесу . Они га питали којој вери припада, а он рече да је комуниста. Нису могли да верују, па су га испитивали да провере да ли крши неку од 10 Божијих заповести , сем оне прве коју заправо није кршио јер није имао никаквог ни Бога ни идола , све остале је поштовао. И то је њих веома фасцинирало. АЛи то је наше културно наслеђе . И заиста би било бедно да га се одричемо, када га поштују и они који су толико далеко од нас( далеко не само физички , него у сваком смислу). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Даље по слави се донекле може утврдити и наше порекло. Ја на пример знам на основу своје славе и презимена које су користили моји претци , све оне који су из тог презимена настали и који ми на неки начин дођу даљи род. Такође на основу тога знам и из којих крајева потичем. Мислим није то баш безначајно. Може се нама тренутно чинити као неважно, али једног дана дође ти син и пита те за тако нешто а ти немаш благе везе, ко тиква без корена... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Zabluda je da su stara religijske stvorene/zapisane tako sto ljudi nisu mogli da objasne prirodne pojave pa su izmislili objasnjenj koje im je lepo. Nisu stari tekstovi postanja i nekih kosmickih postavki sa metafizicke takce gledista zapisane zato sto su ljudi hteli da bilo sta objasne. Nego su zapisana tako da na simbolican nacin opisu koncept onoga sto praktiaknti kako svestenici tako i obicni vernici zele postici vrsenjem molitvi i rituala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Јануар 25, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Iako lično ne vidim potrebu da se ispoštuju baš svi običaji povezani sa slavom - zbog poštovanja prema religioznim ljudima koji dolaze na slavu - sve te običaje poštujem. Osveštavam hljeb - prilikom lomljenja izgovaram Hristos je među nama - i jest i biće! Iz istog razloga ću i da napravim posnu slavu ako se pokodi sa srijedom ili petkom - iako vjerovatno izvan slavske trepeze ja lično neću da postim taj dan... P.S. @aquilio - poštujem sve što u borbi protiv šestodnevaca i sličnih zilota radiš i zaista ne bih imao ništa protiv i da mi buduće djete neko kao ti uči vjeronauci - ali se ipak ne slažem sa tobom - jer sve vjerske knjige sadrže strašno mnogo pokušaja da se objasni svijet - a vi se sada tu možete pretvarati da su to alegorije - ali nekako mi nije jasno kako određujete razliku između alegorija i nealegorija u bibliji. Recimo ne vjerujem da iko misli da je vaskrsenje alegorija - a opet - ako bi se sada nekim čudom otkrio neporeciv dokaz da hristos nije vaskrsao - to bi proglasili metaforom koja ima više značenje... Ali tome svakako tema nije ovdje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука