Jump to content

Ateisti i proslava krsne slave

Оцени ову тему

Препоручена порука

Spooky, нисам те тако питао. Рекао сам стриктан. Има разлике. Ако човек пажљиво тражи онда не би требао да једну од могућности тако олако одбацује. Можда ћеш сада рећи - како бре олако, црни човече, знаш ли колико сам... - Ок. Можда ниси чепркао на правом месту. ? Но, да не спамујем...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 35
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Iako lično ne vidim potrebu da se ispoštuju baš svi običaji povezani sa slavom - zbog poštovanja prema religioznim ljudima koji dolaze na slavu - sve te običaje poštujem. Osveštavam hljeb - prilikom lomljenja izgovaram Hristos je među nama - i jest i biće! Iz istog razloga ću i da napravim posnu slavu ako se pokodi sa srijedom ili petkom - iako vjerovatno izvan slavske trepeze ja lično neću da postim taj dan...

У неку руку поштено.Допада ми се што ипак славиш славу па и одлазиш тај дан у Цркву на ломљење славског колача.Лепо је што иако не верујеш ипак радиш то из поштовања оних који долазе на твоју славу,а верујући су.Не верујем да постоје не верујући,колико год тврдили да не верују.Надам се да ћеш ипак уз Божју помоћ,Бога у кога чврсто верујем и ти опет рећи једног дана " Верујем".Даће Бог! prstgore
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Код једног босанца Србина, дођемо поп и ја , човек живи на неком салашу , на дан славе, и приликом ломљења колача , вели њему поп :

-Христос је међу нама.

-Јесте и биће- вели босанац и онда додаје кроз осмех - А нема ође попе никога сем мене и тебе и овог љеба.

И онда се одвали од смеха. Није нам реко јел атеиста или није, а можда је само шаљивџија...

:291291291: :( :cheesy:

Подели на овим сајтовима

Код једног босанца Србина, дођемо поп и ја , човек живи на неком салашу , на дан славе, и приликом ломљења колача , вели њему поп :

-Христос је међу нама.

-Јесте и биће- вели босанац и онда додаје кроз осмех - А нема ође попе никога сем мене и тебе и овог љеба.

... и Жељка.
Подели на овим сајтовима

Iako lično ne vidim potrebu da se ispoštuju baš svi običaji povezani sa slavom - zbog poštovanja prema religioznim ljudima koji dolaze na slavu - sve te običaje poštujem. Osveštavam hljeb - prilikom lomljenja izgovaram Hristos je među nama - i jest i biće! Iz istog razloga ću i da napravim posnu slavu ako se pokodi sa srijedom ili petkom - iako vjerovatno izvan slavske trepeze ja lično neću da postim taj dan...

У неку руку поштено.Допада ми се што ипак славиш славу па и одлазиш тај дан у Цркву на ломљење славског колача.Лепо је што иако не верујеш ипак радиш то из поштовања оних који долазе на твоју славу,а верујући су.Не верујем да постоје не верујући,колико год тврдили да не верују.Надам се да ћеш ипак уз Божју помоћ,Бога у кога чврсто верујем и ти опет рећи једног дана " Верујем".Даће Бог! :291291291:

Анастасија, немој се љутити , ал мени лично ово верско наваљивање типа :

Надам се да ћеш ипак уз Божју помоћ,Бога у кога чврсто верујем и ти опет рећи једног дана " Верујем".Даће Бог!

Некако звучи секташки, не мислим само на тебе , него на све нас овде црквењаке, та пустите људе на миру, ако оће нек верују ако неће неморају, ни Бог м то на силу не тражи.

Знам да су то жеље твога срца и свако ко мисли да је ово добро ( ово мислим на Цркву) нормално је да тако нешто жели људима који не верују, али постави се на њихово место, вазда им неко овде говори да се нада да ће им Бог отворити очи да виде истину, и томе слично ...

Мислим мени би лично то било досадно и ја би брзо ошо с тог форума...

Подели на овим сајтовима

-Христос је међу нама.

... и Жељка.

Нисам ја био између њих него славски колач , иначе била је кућа пуна људи.

:cheesy: :cheesy: :cheesy:

Подели на овим сајтовима

Spooky, нисам те тако питао. Рекао сам стриктан. Има разлике. Ако човек пажљиво тражи онда не би требао да једну од могућности тако олако одбацује. Можда ћеш сада рећи - како бре олако, црни човече, знаш ли колико сам... - Ок. Можда ниси чепркао на правом месту. ? Но, да не спамујем...

Nisam striktan u smislu da ne bih ni u kakvim okolnostima vjerovao - samo nisam vidio dokaze bilo čega natprirodnog.

Lično bi bilo kakav dokaz nečega natpridodnog (npr. duhova, predviđanja budućnosti, telepatije) iz korjena uzdrmalo moja ateistička uvjerenja - mada ne vjerujem da bih tada odmah baš postao hriščanin pravoslavac - već više možda deista...

Ima jedna fina knjiga Voje Antonića koja priča o natprirodnom - ali u smislu duhova, vračanja, predviđanja budućnosti i slično "Da li postoje stvari koje ne postoje".

Подели на овим сајтовима

-Христос је међу нама.

:( :cheesy: :cheesy:

... и Жељка.

Нисам ја био између њих него славски колач , иначе била је кућа пуна људи.

:cheesy: :cheesy: :cheesy:

confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':291291291:' />
Подели на овим сајтовима

P.S. @aquilio - poštujem sve što u borbi protiv šestodnevaca i sličnih zilota radiš i zaista ne bih imao ništa protiv i da mi buduće djete neko kao ti uči vjeronauci - ali se ipak ne slažem sa tobom - jer sve vjerske knjige sadrže strašno mnogo pokušaja da se objasni svijet - a vi se sada tu možete pretvarati da su to alegorije - ali nekako mi nije jasno kako određujete razliku između alegorija i nealegorija u bibliji. Recimo ne vjerujem da iko misli da je vaskrsenje alegorija - a opet - ako bi se sada nekim čudom otkrio neporeciv dokaz da hristos nije vaskrsao - to bi proglasili metaforom koja ima više značenje... Ali tome svakako tema nije ovdje...

Ok, postujem i ja tvoj stav ali se ne slazem takodje sa tom tvrdjom da su religijske knjige, pricam od Sumera

pa na dalje, napisane u pokusaju da se bilo sta od prirode objasni. Sa tim sto ja moje neslaganje mogu da

potvrdim antropoloskim cinjenicama. U ranim civilizacijama Sumera i Vavilona se javljaju prvi obrisi ili pokusaji

nauke matematike, mehanike, medicine, geografije, zoografije. I te knjige je tada mogao pisati i proucavati

jedan jako jako uzak krug ljudi. Sto je najinteresantije da su to bili isti ti ljudi koji su bili svetenici i

arhisvetenici pri tadasnjim hramovima a mozda i osnivaci doticnog kulta. E sad jako je mala verovatnoca

da su osnivaci prvih civilizacija bili podvojene licnosti pa da su tako protivrecili sebi. :( :291291291:

A sto se tice "dokaza" da Hristos nije vasrksao ne znam kako to zamilsjas? I koja bi uopste nauka "dokazala"

tako nesto? Istorija? Pa isto kao sto moze da dokaze da moj pradeda nije doruckovao kajganu 31.03.1872. E

tako ce i da "dokaze" da Hristos nije vaskrsao.

Zasto koristiti nauku za neko osporavanje religije kad se time samo nanosi steta nauci i akumulaciji saznanja uopste.

Za odbacivanej relgije je dosta da ne prihvatis tvrdju da bilo koji deo metafizike postoji svet ili entitet. I kraj price.

Подели на овим сајтовима

Nisam striktan u smislu da ne bih ni u kakvim okolnostima vjerovao - samo nisam vidio dokaze bilo čega natprirodnog.

Lično bi bilo kakav dokaz nečega natpridodnog (npr. duhova, predviđanja budućnosti, telepatije) iz korjena uzdrmalo moja ateistička uvjerenja - mada ne vjerujem da bih tada odmah baš postao hriščanin pravoslavac - već više možda deista...

Ima jedna fina knjiga Voje Antonića koja priča o natprirodnom - ali u smislu duhova, vračanja, predviđanja budućnosti i slično "Da li postoje stvari koje ne postoje".

Онда ок, супер. Ајде види ово за ст. Пајсија ако те не буде мрзело, можда ти се свиди.
Подели на овим сајтовима

Жељко немам за шта да се љутим. И не љутим се.Не видим да сам "наваљивала" верски или на било који други начин.Никога нисам омаловажила,изнела сам своју жељу и своју наду.И то у једној реченици.Још мање сматрам да је то било на секташки начин.Али ако сам нашег брата и тебе узнемирила,молим да примите моје искрено извињење,није ми то била намера.Још мање да својим мишљењем евентуално отерам неког са форума.Дакле,Жељко,Спуки,праштајте! :291291291:

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

A sto se tice "dokaza" da Hristos nije vasrksao ne znam kako to zamilsjas? I koja bi uopste nauka "dokazala"

tako nesto? Istorija? Pa isto kao sto moze da dokaze da moj pradeda nije doruckovao kajganu 31.03.1872. E

tako ce i da "dokaze" da Hristos nije vaskrsao.

Zasto koristiti nauku za neko osporavanje religije kad se time samo nanosi steta nauci i akumulaciji saznanja uopste.

Za odbacivanej relgije je dosta da ne prihvatis tvrdju da bilo koji deo metafizike postoji svet ili entitet. I kraj price.

Pod "dokaze" da hristos nije vaskrsao više sam mislio nešto sasvim nevjerovatno tipa da nas je neka vaznemaljska civilizacija sve vrijeme proučavala pa to dokumentovala - ili recimo iz orbite čak i snimala hristov grob - ili neke sasvim nove i pouzdane dokaze o falsifikovanju priče o vaskrsenju...

Zato sam i napisao - nemoguće dokaze - više kao hipotetičku situaciju... Možeš ti pričati šta god hoćeš - ali vjerujem da je i tebi jasno da je nekada priča o postanku iz Biblije shvatana veoma bukvalno od strane svih vjerskih otaca kao što se i danas vaskrsnuće Hristovo bukvalno shvata...

Nauka i nema taj cilj (i ne treba) da se prvenstveno bori protiv religije, kao što nema ni za cilj da se bori protiv drugih praznovjerja ili mitova (npr. ako neko hoće da vjeruje u Zubić Vilu ili Deda mraza koji nekima donosi poklone - neka vjeruje - ja ga neću naučno ubjeđivati da je to nemoguće)... Ali sve dok se neki religiozni ljudi bore protiv nauke - ona mora da uzvaća i da se brani... I kao što je i Dokins rekao - iako je to možda u interesu i nauke i umjerene religije - ako kažem da razvoj nauke i njegovo objašnjenje svijeta koje je često suprotno onim objašnjenjima iz vjerskih knjiga (koji su po vama metafora) nema ništa sa mojom odlukom da posanem ateista - lagaću - a to ne želim...

P.S. Anastasija - nisam ti ništa ni zamjerio - pa nemam ni zbog čega da ti praštam... A da podsjeća na sektaše - podsjeća pomalo - ali ja nemam ništa ni protiv njih - poslednje sektaše sam odmah sa vrata upozorio da ne mogu da izmjene moje ateističke stavove - ali sam ih pozvao na jedno piće i mali predah poslije uglavnom neprijatnih iskustava sa mojim religioznim komšijama... :291291291:

Подели на овим сајтовима

У неку руку поштено.Допада ми се што ипак славиш славу па и одлазиш тај дан у Цркву на ломљење славског колача.Лепо је што иако не верујеш ипак радиш то из поштовања оних који долазе на твоју славу,а верујући су.Не верујем да постоје не верујући,колико год тврдили да не верују.Надам се да ћеш ипак уз Божју помоћ,Бога у кога чврсто верујем и ти опет рећи једног дана " Верујем".Даће Бог! :291291291:

Анастасија, немој се љутити , ал мени лично ово верско наваљивање типа :

Надам се да ћеш ипак уз Божју помоћ,Бога у кога чврсто верујем и ти опет рећи једног дана " Верујем".Даће Бог!

Некако звучи секташки, не мислим само на тебе , него на све нас овде црквењаке, та пустите људе на миру, ако оће нек верују ако неће неморају, ни Бог м то на силу не тражи.

Знам да су то жеље твога срца и свако ко мисли да је ово добро ( ово мислим на Цркву) нормално је да тако нешто жели људима који не верују, али постави се на њихово место, вазда им неко овде говори да се нада да ће им Бог отворити очи да виде истину, и томе слично ...

Мислим мени би лично то било досадно и ја би брзо ошо с тог форума...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...