Дејан Написано Јануар 23, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Ja sam dao krv takođe. Nadam se da sam dobar hrišćanin zbog toga. smej.gif dobar si čovek i to se ceni smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Ja sam dao krv takođe. Nadam se da sam dobar hrišćanin zbog toga. smej.gif dobar si čovek i to se ceni smej.gif Hvala lepo. <3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Већ неко време покушавам да сазнам где се треба јавити за донорску картицу и, хвала Богу, сазнадох пре неки дан тако да ћу вероватно у уторак отићи да то решим. Шта је ту страшно. Читала сам чланак о девојчици која је на листи чекања за добијање органа, али је проблем у томе што ми као земља немамо довољан број донорских картица па због тога не можемо добити донацију из иностранства. То ме потакло да се пријавим и с помоћи Божијом то ћу и да урадим. Мој супруг је донирао тромбоците девојчици која је имала леукемију и која је хвала Богу сада добро (има од тога већ 5-6 година). Добро ради и добром се надај. savo zdero 1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Možemo li da priču ne svodimo na lične kvalifikacije i prozivke.Како кад је тема "завештање наших унутрашњих органа"? Шта има личније од тога?А ја заиста не могу да будем прва која ће то учинити, нека то учине међу првима они који промовишу овакав став. Али не неко ко има 80 година. Он је узор мом деди, а не мени. Ево нека владика Григорије или Теодосије завештају своје органе, па када они то учине, онда ћу и ја озбиљно размислити о том хуманом подухвату. Даваоц крви већ јесам, али донатор органа још нисам. "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Evo ja imam donatorsku karticu vec 5 godina i redovan sam davalac krvi.Ovo drugo praktikujem - a gde se u BG može 'dobiti' donatorska kartica? Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Свакако постоји разлика између давања крви и завештања органа, у смислу манипулација. "Шушка се" да није баш упутно ово друго, да мафија има ту фину корист, да можеш да промениш светом пре времена. Има опција да направиш интерни договор са породицом па да они дају твоје органе након твоје смрти. Овако, ако је за веровати онима који саветују да се то не ради за живота, можеш бити потенцијална мета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Свакако постоји разлика између давања крви и завештања органа, у смислу манипулација. "Шушка се" да није баш упутно ово друго, да мафија има ту фину корист, да можеш да промениш светом пре времена. Има опција да направиш интерни договор са породицом па да они дају твоје органе након твоје смрти. Овако, ако је за веровати онима који саветују да се то не ради за живота, можеш бити потенцијална мета.O tome i ja govorim i u potpunosti se slazem! Naravno da bih pomogla nekom zaista unesrecenom kome treba pomoc, ali ne tako sto ce neko da me vreba iza coska! O tome su cak snimljeni i filmovi. U jednom filmu je ubijen covek tako sto su mu pucali u glavu. Preminuo je na putu do bolnice. Zatim je pucano u zenu koja je kupovala u radnji i ona je izdrzala tek toliko da je u bolnici prikljuce na aparate. Kada su istrazena oba ubistva, saznalo se da je ubica neki ocajan otac cijem je detetu trebala hitna transplatacija organa, a imalo je retku krvnu grupu-istu kao dvoje ubijenih, koji su izmedju ostalog, imali donatorske kartice...o tome govorim. Ovo jos zvuci jednostavno na filmu, ali mislim da je u realnosti mnogo gore! "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Ма нисам сигурна да је то баш тако. Очајни очеви и сл. морали би прво знати ко је тај одговарајући донор. Што се тиче трговине органима, могу они да упуцају било кога и било које крвне групе, лако би се нашло коме треба (пример Косово). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Ма нисам сигурна да је то баш тако. Очајни очеви и сл. морали би прво знати ко је тај одговарајући донор. Што се тиче трговине органима, могу они да упуцају било кога и било које крвне групе, лако би се нашло коме треба (пример Косово). То што ти кажеш мора бити отмица или слично. Ако било кога упуцају, прегазе, од њега не могу узети органе ако се његова породица не сложи, или ако он раније није завештао органе(!). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Ма нисам сигурна да је то баш тако. Очајни очеви и сл. морали би прво знати ко је тај одговарајући донор. Што се тиче трговине органима, могу они да упуцају било кога и било које крвне групе, лако би се нашло коме треба (пример Косово). То што ти кажеш мора бити отмица или слично. Ако било кога упуцају, прегазе, од њега не могу узети органе ако се његова породица не сложи, или ако он раније није завештао органе(!). Причало се о случајевима таквих отмица по САД, па су се људи будили на некаквим местима не знајући ни који је дан, а на телу су имали шавове којих пре није било. Испоставило се да им недостаје бубрег. Све у свему "quo vadis, homine"? Quo vadis, homine? Kuda ideš, čovječe? Što je to u tebi da te goni da činiš takvo zlo? Čemu sve ovo, sve ovo oko nas, oko tebe... čemu sve to? Otkud ti obraz da razaraš živote, uništavaš svoj dom koji ti je dao život, uništavaš ljude koji te vole i poštuju... uništavaš sebe... Tko si ti, čovječe, da nagrđuješ lice svijeta svojom ogavnom prisutnošću, bez strahopoštovanja prema onome što te stvorilo, bez srama zbog svoje dvoličnosti, perverzije i pohlepe; bez poniznosti zbog svoje nametničke prirode? Ma tko si ti, ja te pitam, da si daješ za pravo da ubijaš sve živo što možeš i kako ti se hoće!?! Ali stići će te kazna, čovječe, ako se time uopće nazvati možeš... stići će te kazna za sve što učiniš... a zbog tebe i tebi sličnih, stići će nas kazna svih.. Jer svi smo krivi... bez iznimke... Jer okrećemo glavu na drugu stranu, jer se bojimo ili nas više nije ni briga... Quo vadis, homine? U propast, čovječe... neizbježnu kao i smrt. Samo ostavi nas, koji još imamo nešto obraza, da spasimo što se spasiti može... Пронашла сам ово, па ми се учинило да овде одговара. Праштајте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Pa on ima minimum 75 godina! Kome moze pomoci? Jos ce ga oteti na kraju trgovci ljudima prstgore Pa od tako tih malo starijih se također da šta iskoristiti. Godine ne igraju nikakvu ulogu. Te mlade, njima se organi reinstaliraju, tamo posluže kao upgrade nekome. Organi tih starijih posluže u edukativne svrhe. A i to je predmetom darovateljskog, donatorskog ugovora, kad potpisujete onda bar pročitajte šta potpisujete. Na čemu bi se onda, molim vas, ti mladi studenti i doktori učiti mogli? OMG! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Mislim da bi svaki čovjek trebao i ima pravo znati k čemu tačno će neki pojedini organ ili cijelo njegovo tijelo biti upotrebljeno što se danas međutim previše često i lakonicki zaobilazi potpisivanjem nekakvih pripremljenih zajedničkih donatorskih ugovora obrazaca! Najbolje bude kad taj ugovor napravite sa pravnikom ili notarom a ne potpisujete već pripremljene obrasce kako ne biste završili tamo gdje nikako niste htjeli! U svakom slučaju smatram donatorstvo posljednjim dobročinstvom koje možemo učiniti na ovom svijetu ali nikako ne bismo smjeli dozvoliti da bude bilo kime zloupotrebljeno. Ljudi danas previše često automatski potpisuju bilo šta prvo što im se ponudi i poturi pod ruku a da to ni ne pročitaju! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 Evo ja imam donatorsku karticu vec 5 godina i redovan sam davalac krvi.Ovo drugo praktikujem - a gde se u BG može 'dobiti' donatorska kartica? evo ovo vazi za sve samo ih nazovete i posalju vam papire koje ispunite i posaljete im postom nazadi posle 10 dana stize vam kartice( ne morate ni iz fotelje da izadjete) prstgore VMA -institut za nefroligiju. Odeljenje za transplantaciju organa telefon 011 367 0784 Inace sto se tice tih podataka sto im saljete u njima pise samo vase ime i prezima,i jmbg plus jos i mesto za svedoka da karticu niste potpisali pod prisilom. Nema ni krvne grupi ni niceg slucnog.Postoji samo jos i upitnik da li bolujete od bilo kakvih psihickih bolesti,kao i bolesti bubrega ,secera i tako. Nadam se da sam pomogla onima koji to hoce da urade ali se dvoume,ako imate jos neko pitanje pitajte. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 evo ovo vazi za sve samo ih nazovete i posalju vam papire koje ispunite i posaljete im postom nazadi posle 10 dana stize vam kartice( ne morate ni iz fotelje da izadjete) prstgore VMA -institut za nefroligiju. Odeljenje za transplantaciju organa telefon 011 367 0784 Zvao sam, rade i danas.Ostavio sam im podatke, poslaće mi papire sutra i kad ih popunim vraćam ih njima a oni mi šalju karticu. Brzo i efikasno! Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Јануар 23, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2011 evo ovo vazi za sve samo ih nazovete i posalju vam papire koje ispunite i posaljete im postom nazadi posle 10 dana stize vam kartice( ne morate ni iz fotelje da izadjete) dada VMA -institut za nefroligiju. Odeljenje za transplantaciju organa telefon 011 367 0784 Zvao sam, rade i danas.Ostavio sam im podatke, poslaće mi papire sutra i kad ih popunim vraćam ih njima a oni mi šalju karticu. Brzo i efikasno! Jupi jupi jeeeeeeeeeee ! prst ka dole 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука