Jump to content

Ко су по вама најзначајнији савремени богослови?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па куд ћеш већег теолошког паписту од Артемија (али средњовековна папистичка теологија, коју су данашњи римокатолици давно превазишли). prstgore

Подели на овим сајтовима

• Гости

Najznacajniji savremeni bogoslov je Ivan Cvetkovic.    

:bla:             0102_laugh               algabacaju                   :group111:

Svako ko kaze suprotno, nije u pravu!

:229229229: Па ја нисам ни прошао поред богослова.

Мислим да смо заборавлили професора др. Родољуба Кубата. Човек је феноменалан.

Ево неких његових предавања:

https://www.pouke.org/audio.php?cid=148

Подели на овим сајтовима

:bla:             0102_laugh               algabacaju                   :group111:

Kад су наши дошли на ред онда бих издвојио др Предрага Драгутиновића и његов нови текст у ''Саборности'' који је постао наш најозбиљнији богословски часопис.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Тачно. Као што нема већих бранилаца Тридента од екипе са звончићима...  0102_laugh

Звончића има и мојој парохији у Берну а и у цјелој Епархији зворничко-тузланској...не сматрам себе а ни моје ближње (парохијане) да бранимо нешто римокатоличко!

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Гости

Kад су наши дошли на ред онда бих издвојио др Предрага Драгутиновића и његов нови текст у ''Саборности'' који је постао наш најозбиљнији богословски часопис.

Који његов текст? Имаш ли?

Иначе, ево једне предивне књиге Митрополита Амфилохија "Основи православног васпитања"  која је на Богословском факултету међу обавезном литературом за предмет Катихетика са хришћанском педагогијом:

https://www.pouke.org/library.php?cid=9&id=889&do=view

Подели на овим сајтовима

Немам у е-форми. Текст се зове Социјална правда у Новом Завету. Обвјављен је у новом броју гласила епархије браничевске.

http://www.spc.rs/sr/novi_broj_naucnog_bogoslovskog_casopisa_sabornost

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Smatram oca Aleksandra Smemana znacajnim bogoslovom jer je divno opisao razliku izmedju radosne i zivotne crkvenosti i religioznosti koja moze biti  obicajna i opterecujuca. Ono sto je vazno u bogoslovlju oca Smemana:vera nije psiholoska kategorija ili skup ideja i ubedjenja vec zivo  iskustvo i radost susreta sa drugim.Religiozan covek ide u crkvu  da bi bio sam sa sobom a crkven da bi ostvario najkonkretniju mogucu zajednicu ljubavi sa Bogom,drugim ljudima i svetom koji nas okruzuje.

Подели на овим сајтовима

Smatram oca Aleksandra Smemana znacajnim bogoslovom jer je divno opisao razliku izmedju radosne i zivotne crkvenosti i religioznosti koja moze biti  obicajna i opterecujuca. Ono sto je vazno u bogoslovlju oca Smemana:vera nije psiholoska kategorija ili skup ideja i ubedjenja vec zivo  iskustvo i radost susreta sa drugim.Religiozan covek ide u crkvu  da bi bio sam sa sobom a crkven da bi ostvario najkonkretniju mogucu zajednicu ljubavi sa Bogom,drugim ljudima i svetom koji nas okruzuje.

0102_laugh

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Otac Smeman je jasno razlucio religioznost od crkvenosti i to je njegova velika zasluga.Svaki covek je religiozno bice po rodjenju ali ako se ta religioznost ne razvije u crkvenost njena perspektiva je samodovoljnost,sebicnost,individualizam i samozatvorenost.Mi imamo mnogo religioznih cija se vera sastoji u zadovoljavanju religioznih potreba,u ispunjavanju obicaja i koji odlaze u crkvu da bi bili sami.To je potpuno bioloski nacin postojanja koji vrhuni u smrti. Crkvenost podrazumeva licnosni nacin postojanja i ulazak u zajednicu sa Bogom,ljudima i svetom koji nas okruzuje.Tada je onaj drugi uslov i pretpostavka i naseg postojanja i tada pobedjujemo smrt i zivimo. 

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

episkopi A.Jeftic i A.Radovic..

Kада би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином.                                            Манастир Брадача                             Монах Нектарије

Подели на овим сајтовима

Владика Николај.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...