gane Написано Фебруар 4, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2010 "Artes serviunt vitae, sapientia imperat". Три су пута до мудрости: Први је - размишљање- и он је најплеменитији Други је -васпитањем- и он је најлакши,и Треће је -искуством- и он је најнеугоднији... А тај "симпатични чикица" је само успео да покаже како у њему осим шарма нешто нарочито и нема, бар нема ничега што би га квалификовало као компетентног критичара. "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 4, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2010 gane рече: "Artes serviunt vitae, sapientia imperat". ??? ?? ???? ?? ????????: ???? ?? - ??????????- ? ?? ?? ?????????????? ????? ?? -??????????- ? ?? ?? ????????,? ????? ?? -?????????- ? ?? ?? ?????????????... ? ??? "?????????? ??????" ?? ???? ????? ?? ?????? ???? ? ???? ???? ????? ????? ???????? ? ????, ??? ???? ?????? ??? ?? ?? ????????????? ??? ???????????? ?????????. ??????? ??? ???? ?? ????? ???? ????? ??? ?? ????, ??? ?? ??????? ?? ???? ??????. ?? ?? "?????????? ??????"? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Фебруар 4, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2010 За ову тему су апсолутни и свезнајући критеријуми Ивица, Аквиљо, Аурелиус и Александар П. Да питамо њих, они ће нам сигурно дати одговор? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 5, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2010 ?????????? рече: gane рече: "Artes serviunt vitae, sapientia imperat". ??? ?? ???? ?? ????????: ???? ?? - ??????????- ? ?? ?? ?????????????? ????? ?? -??????????- ? ?? ?? ????????,? ????? ?? -?????????- ? ?? ?? ?????????????... ? ??? "?????????? ??????" ?? ???? ????? ?? ?????? ???? ? ???? ???? ????? ????? ???????? ? ????, ??? ???? ?????? ??? ?? ?? ????????????? ??? ???????????? ?????????. ??????? ??? ???? ?? ????? ???? ????? ??? ?? ????, ??? ?? ??????? ?? ???? ??????. ?? ?? "?????????? ??????"? ??????? ????.?? ?????????? ?? ????? ????? ???????? ????????, ????????????? ?? ?? ???? ??????? ?????????? ?????. ?? ?? ?????????? ???, ????? ?? ?? ???????????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 5, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2010 ??????? рече: ?? ??? ???? ?? ????????? ? ?????????? ??????????? ?????, ??????, ???????? ? ?????????? ?. ?? ?????? ???, ??? ?? ??? ??????? ???? ?????????????? ?????, ???? ?? ??? ?? ??? ?????, ?????? ?? ????.?? ??? ?????, ?????? ????????? ? ?????????? ?????????? ?? ???, ? ???? ???? ???? ?? ????? ??????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исихије Написано Фебруар 5, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2010 Медо био сам саркастичан. У сваком случају наведена братија зна више од гугла. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ??????? рече: ???? ??? ??? ???????????. ? ?????? ??????? ???????? ??????? ??? ???? ?? ?????. ????, ?? ??? ?????????? 8086.gif??, ???? ???? ???? ?????????? ?? ???? ?????????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Гвирните овде. :smiley: http://www.cepis-spc.com/ http://www.covekitehnologija.com/ "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Фебруар 18, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2010 Веру у науци видим као морални кодекс,усмерење,као неку врста путоказа и границе.Међутим,велики умови се баве науком ради науке па је тешко предвидети и границе и лимите.Иначе религија и наука никад нису ишле руку под руку,и мислим да је за човечанство боље што је тако,најбоље да свака егзистира за себе,па да обичан човек има избор.Материјалистичка поставка света своди данашњицу на две димензије,па људи много чешће прелазе на страну доказивог и егзактног барем кад је реч о хришћанима! "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 18, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2010 искрено, не видим како бих могао да одвојим науку од Бога, ипак је Он поставио темељ и машину овог света. све оно што може наука да уради је да добије увид, донекле, како тај савршени механизам функционише, па и да га употреби. а оно јес, мали је проблем и злоупотреба науке, ал шташ сад, не може се то ни спречити, али се може лечити. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cetinje Написано Април 5, 2010 Пријави Подели Написано Април 5, 2010 Evo da se i ja glasnem. Vrlo pogodna tema za mene posto studiram PBF i PMF :-) Neko rece da nauka i religija treba da idu odvojeno, ne znam u kom smislu odvojeno. Nauka se bavi stvorenom prirodom kao takvom, izucava njeno funkcionisanje. Kao takva ona zaista nema zajednickih tacaka sa teologijom, koja ide dalje i bavi se Tvorcem. Ali ne moze biti protivnik teologije, niti teologija, rekao bih jos manje, moze biti protivnik nauke. Ako neki naucnik nesto pokaze, dokaze, priroda mu se otkrije to treba prihvatiti, jer priroda uvijek pokazuje svog Tvorca i naucnik zapravo cita Boziji rukopis (iako on ponekad nije toga svjestan). Poznati naucnik modernog doba kaze (parafraziram) da fizicari u svojoj teoriji velikog praska nemaju namjeru da dokazu da Tvorac ne postoji, vec samo pokazuju da on ne postupa proizvoljno. Mi kao Pravoslavni Hriscani cemo reci: taman posla da smo i pomislili da postupa proizvoljno i da je stvorio svijet carobnim rijecima ciribu-ciriba. Naucnik ne moze ici dalje od opisivanja prirode, jer ako ode dalje on izlazi iz okvira nauke... Nema prostora sukobu nauke i teologije. Da li bilo koje naucno otkrice moze poremetiti moj odnos sa Gospodom? Naravno da ne moze. Do sukoba je dolazilo zbog pogresnih stavova Rimokatolicke zajednice, sve pocevsi od pitanja da li se Zemlja okrece oko Sunca ili je obrnuto. Pravoslavni su se klonili polemika sa naukom, ne iz straha od nauke, vec iz dubokog shvatanja svrhe nauke i prave vjere. Jos procitah da neko kinji filosofiju. Mislim da sebi ne smijemo dozvoliti unizavanje znacaja filosofije, kao ljubavi prema mudosti, i putu kao mudrosti. Mi imamo ljubav prema Mudrosti, pa nam nekada filosofija djeluje besmisleno, zaboravljajuci da je i sama ta nasa ljubav prema Mudrosti opet vjecna filosofija :smiley: ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Цитат Evo da se i ja glasnem. Vrlo pogodna tema za mene posto studiram PBF i PMF :-) Neko rece da nauka i religija treba da idu odvojeno, ne znam u kom smislu odvojeno. Nauka se bavi stvorenom prirodom kao takvom, izucava njeno funkcionisanje. Kao takva ona zaista nema zajednickih tacaka sa teologijom, koja ide dalje i bavi se Tvorcem. Ali ne moze biti protivnik teologije, niti teologija, rekao bih jos manje, moze biti protivnik nauke. Ako neki naucnik nesto pokaze, dokaze, priroda mu se otkrije to treba prihvatiti, jer priroda uvijek pokazuje svog Tvorca i naucnik zapravo cita Boziji rukopis (iako on ponekad nije toga svjestan). Poznati naucnik modernog doba kaze (parafraziram) da fizicari u svojoj teoriji velikog praska nemaju namjeru da dokazu da Tvorac ne postoji, vec samo pokazuju da on ne postupa proizvoljno. Mi kao Pravoslavni Hriscani cemo reci: taman posla da smo i pomislili da postupa proizvoljno i da je stvorio svijet carobnim rijecima ciribu-ciriba. Naucnik ne moze ici dalje od opisivanja prirode, jer ako ode dalje on izlazi iz okvira nauke... Nema prostora sukobu nauke i teologije. Da li bilo koje naucno otkrice moze poremetiti moj odnos sa Gospodom? Naravno da ne moze. Do sukoba je dolazilo zbog pogresnih stavova Rimokatolicke zajednice, sve pocevsi od pitanja da li se Zemlja okrece oko Sunca ili je obrnuto. Pravoslavni su se klonili polemika sa naukom, ne iz straha od nauke, vec iz dubokog shvatanja svrhe nauke i prave vjere. Jos procitah da neko kinji filosofiju. Mislim da sebi ne smijemo dozvoliti unizavanje znacaja filosofije, kao ljubavi prema mudosti, i putu kao mudrosti. Mi imamo ljubav prema Mudrosti, pa nam nekada filosofija djeluje besmisleno, zaboravljajuci da je i sama ta nasa ljubav prema Mudrosti opet vjecna filosofija :smiley: ! Potpis 100%! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Цитат Цитат Evo da se i ja glasnem. Vrlo pogodna tema za mene posto studiram PBF i PMF :-) Neko rece da nauka i religija treba da idu odvojeno, ne znam u kom smislu odvojeno. Nauka se bavi stvorenom prirodom kao takvom, izucava njeno funkcionisanje. Kao takva ona zaista nema zajednickih tacaka sa teologijom, koja ide dalje i bavi se Tvorcem. Ali ne moze biti protivnik teologije, niti teologija, rekao bih jos manje, moze biti protivnik nauke. Ako neki naucnik nesto pokaze, dokaze, priroda mu se otkrije to treba prihvatiti, jer priroda uvijek pokazuje svog Tvorca i naucnik zapravo cita Boziji rukopis (iako on ponekad nije toga svjestan). Poznati naucnik modernog doba kaze (parafraziram) da fizicari u svojoj teoriji velikog praska nemaju namjeru da dokazu da Tvorac ne postoji, vec samo pokazuju da on ne postupa proizvoljno. Mi kao Pravoslavni Hriscani cemo reci: taman posla da smo i pomislili da postupa proizvoljno i da je stvorio svijet carobnim rijecima ciribu-ciriba. Naucnik ne moze ici dalje od opisivanja prirode, jer ako ode dalje on izlazi iz okvira nauke... Nema prostora sukobu nauke i teologije. Da li bilo koje naucno otkrice moze poremetiti moj odnos sa Gospodom? Naravno da ne moze. Do sukoba je dolazilo zbog pogresnih stavova Rimokatolicke zajednice, sve pocevsi od pitanja da li se Zemlja okrece oko Sunca ili je obrnuto. Pravoslavni su se klonili polemika sa naukom, ne iz straha od nauke, vec iz dubokog shvatanja svrhe nauke i prave vjere. Jos procitah da neko kinji filosofiju. Mislim da sebi ne smijemo dozvoliti unizavanje znacaja filosofije, kao ljubavi prema mudosti, i putu kao mudrosti. Mi imamo ljubav prema Mudrosti, pa nam nekada filosofija djeluje besmisleno, zaboravljajuci da je i sama ta nasa ljubav prema Mudrosti opet vjecna filosofija :smiley: ! Potpis 100%! Da bi se nešto kritikovalo, to se mora i poznavati, i to ne bilo kako nego suština samog predmeta kritike, a to ponajčešće nedostaje. Sad se prisjećam jedne recenice jednog cijenjenog profsora, a glasi: " čovjek najčešće ne voli, pa čak i mrzi, ono što ne razumije" Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Цитат Evo da se i ja glasnem. Vrlo pogodna tema za mene posto studiram PBF i PMF :-) Neko rece da nauka i religija treba da idu odvojeno, ne znam u kom smislu odvojeno. Nauka se bavi stvorenom prirodom kao takvom, izucava njeno funkcionisanje. Kao takva ona zaista nema zajednickih tacaka sa teologijom, koja ide dalje i bavi se Tvorcem. Ali ne moze biti protivnik teologije, niti teologija, rekao bih jos manje, moze biti protivnik nauke. Ako neki naucnik nesto pokaze, dokaze, priroda mu se otkrije to treba prihvatiti, jer priroda uvijek pokazuje svog Tvorca i naucnik zapravo cita Boziji rukopis (iako on ponekad nije toga svjestan). Poznati naucnik modernog doba kaze (parafraziram) da fizicari u svojoj teoriji velikog praska nemaju namjeru da dokazu da Tvorac ne postoji, vec samo pokazuju da on ne postupa proizvoljno. Mi kao Pravoslavni Hriscani cemo reci: taman posla da smo i pomislili da postupa proizvoljno i da je stvorio svijet carobnim rijecima ciribu-ciriba. Naucnik ne moze ici dalje od opisivanja prirode, jer ako ode dalje on izlazi iz okvira nauke... Nema prostora sukobu nauke i teologije. Da li bilo koje naucno otkrice moze poremetiti moj odnos sa Gospodom? Naravno da ne moze. Do sukoba je dolazilo zbog pogresnih stavova Rimokatolicke zajednice, sve pocevsi od pitanja da li se Zemlja okrece oko Sunca ili je obrnuto. Pravoslavni su se klonili polemika sa naukom, ne iz straha od nauke, vec iz dubokog shvatanja svrhe nauke i prave vjere. Jos procitah da neko kinji filosofiju. Mislim da sebi ne smijemo dozvoliti unizavanje znacaja filosofije, kao ljubavi prema mudosti, i putu kao mudrosti. Mi imamo ljubav prema Mudrosti, pa nam nekada filosofija djeluje besmisleno, zaboravljajuci da je i sama ta nasa ljubav prema Mudrosti opet vjecna filosofija :smiley: ! Odlicno receno... crvenilo "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Цитат Цитат Evo da se i ja glasnem. Vrlo pogodna tema za mene posto studiram PBF i PMF :-) Neko rece da nauka i religija treba da idu odvojeno, ne znam u kom smislu odvojeno. Nauka se bavi stvorenom prirodom kao takvom, izucava njeno funkcionisanje. Kao takva ona zaista nema zajednickih tacaka sa teologijom, koja ide dalje i bavi se Tvorcem. Ali ne moze biti protivnik teologije, niti teologija, rekao bih jos manje, moze biti protivnik nauke. Ako neki naucnik nesto pokaze, dokaze, priroda mu se otkrije to treba prihvatiti, jer priroda uvijek pokazuje svog Tvorca i naucnik zapravo cita Boziji rukopis (iako on ponekad nije toga svjestan). Poznati naucnik modernog doba kaze (parafraziram) da fizicari u svojoj teoriji velikog praska nemaju namjeru da dokazu da Tvorac ne postoji, vec samo pokazuju da on ne postupa proizvoljno. Mi kao Pravoslavni Hriscani cemo reci: taman posla da smo i pomislili da postupa proizvoljno i da je stvorio svijet carobnim rijecima ciribu-ciriba. Naucnik ne moze ici dalje od opisivanja prirode, jer ako ode dalje on izlazi iz okvira nauke... Nema prostora sukobu nauke i teologije. Da li bilo koje naucno otkrice moze poremetiti moj odnos sa Gospodom? Naravno da ne moze. Do sukoba je dolazilo zbog pogresnih stavova Rimokatolicke zajednice, sve pocevsi od pitanja da li se Zemlja okrece oko Sunca ili je obrnuto. Pravoslavni su se klonili polemika sa naukom, ne iz straha od nauke, vec iz dubokog shvatanja svrhe nauke i prave vjere. Jos procitah da neko kinji filosofiju. Mislim da sebi ne smijemo dozvoliti unizavanje znacaja filosofije, kao ljubavi prema mudosti, i putu kao mudrosti. Mi imamo ljubav prema Mudrosti, pa nam nekada filosofija djeluje besmisleno, zaboravljajuci da je i sama ta nasa ljubav prema Mudrosti opet vjecna filosofija :smiley: ! Odlicno receno... 0442_feel Слажем се потпуно! Само ми није јасно како си ономад Ћирковићево мишљење о непреклапајућим областима доживео као хладно и дехуманизовано (или како оно беше), а сад исто такво мишљење овог брата као одлично? crvenilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука