Душко Дугоушко Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Како сам из банатске епархије, нисам имао пуно прилике да чујем "новотарске" Литургије, али знам да ме је гласно читање молитава одушевило: имао сам просто осећај да знам где сам и зашто. Било би још боље када би комплетно било на српском, али руку на срце истину да кажем: радујем се сваки пут само када могу да се причестим, каква год да је Литургија била (и то ми је оно најбитније и моја највећа замерка "старотарцима" је то што бране причешће људима, а то је као да браниш болесном човеку да узме лек). Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 17, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Како сам из банатске епархије, нисам имао пуно прилике да чујем "новотарске" Литургије, али знам да ме је гласно читање молитава одушевило: имао сам просто осећај да знам где сам и зашто. Било би још боље када би комплетно било на српском, али руку на срце истину да кажем: радујем се сваки пут само када могу да се причестим, каква год да је Литургија била (и то ми је оно најбитније). big 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 big 0409_feelbig 70A.gif за isus-sinai Који је омогућио да се причешћујемо Њиме. То је оно најважније у животу и оно што ме радује. Само штета што је ретко.Poor guy 1405_love 4chsmu1 0110_hahahaYou have no !dea. Још када почну да те убеђују да је Артемије Богом-дан... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 "Устаљена пракса" значи управо да свако служи како је навикао, све док јасну слику о литургичким праксама не донесе Литургијска комисија. Тако су схватили СВИ Епископи СПЦ, тако то схвата и свако нормалан ко има за циљ мир у нашој Светој Цркви. A to li je...E baš ti hvala na razjašnjenju koje vrijeđa inteligenciju svakog razumnog čovjeka. Ne, stvar je mnogo prostija. Pojedine vladike su odlučile da ne poštuju odluku Sabora i nijedna akrobacija ma kako je vješto izveli ne može poreći tu činjenicu. To je podjednako bespredmetno kao kad bi tvrdili da je crno bijelo. U tim postavkama: Ne želiš mir našoj Crkvi ako misliš drugačije od nas, zaista ne bih da učestvujem. Ako trebam da progutam i najmanju laž radi mira u kući, ipak biram istinu umjesto mira. Брат "Евгеник" је потпуно у праву што се тиче написаног појашњења термина "устаљена пракса", и то јесте још једна снисходљивост а у циљу будуће јединствености. У протеклом периоду који је трајао од 1940-2000, вило је битно сачувати Цркву, па је и долазило до различитих промена према индивидуалности свештеника, а које опет свеукупно уопште не утичу на саму суштину. Резултирало је да "годинама" начин служења постане "устаљен", па то мењати у данашње време, кад Црква има неупоредиво већу аутономију, може постати суштински проблем, тако што ће реаговати, народ...Оно, не може народ сам, али ће се десити да неко из клира осети своју "шансу", да на тај начин доказује своју "приврженост" Цркви, коју наравно чини и народ, па све укупно може постати суштински проблем, што се и догодило у неколико храмова. Интересантно је да ни народ који је "реаговао", као ни свештеници који су народ у таквим "акцијама" подржавали, као по правили, не да не припадају храмовима где своје негодовање испољавају, већ чак наилазе на отпор парохијана тих храмова. Разумевање термина "устаљена пракса" на овакав начин, потврђује мудрост одлуке Блаженопочившег патријарха г .Павла који ју је донео не себе ради, већ из љубави, а јединства и мира ради. Нажалост, термин "устаљена пракса" истовремено је постало и средство једног, Богу хвала, малог броја свештеника, да премудру добру намеру искористе за остваривање својих личних циљева, ни не потрудивши се да бар мало сагледају могуће последице, јер за разлику од Блаженопошившег патријарха г.Павла, тумачење њихово је самољубља и себе ради.... 1312_womens 1312_womens "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 "Устаљена пракса" значи управо да свако служи како је навикао, све док јасну слику о литургичким праксама не донесе Литургијска комисија. Тако су схватили СВИ Епископи СПЦ, тако то схвата и свако нормалан ко има за циљ мир у нашој Светој Цркви. A to li je...E baš ti hvala na razjašnjenju koje vrijeđa inteligenciju svakog razumnog čovjeka. Ne, stvar je mnogo prostija. Pojedine vladike su odlučile da ne poštuju odluku Sabora i nijedna akrobacija ma kako je vješto izveli ne može poreći tu činjenicu. To je podjednako bespredmetno kao kad bi tvrdili da je crno bijelo. U tim postavkama: Ne želiš mir našoj Crkvi ako misliš drugačije od nas, zaista ne bih da učestvujem. Ako trebam da progutam i najmanju laž radi mira u kući, ipak biram istinu umjesto mira. Дакле, по Вама, прекршена је одлука СА Сабора? Ако је тако, шта мислите, због чега онда Сабор не реагује на "кршење" своје одлуке? Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Реаговао је патријарх Иринеј. Колико ми је познато,патријарх је на састанку са бгд-карловачким свештенством , дао препоруку (не акт),да се служи по старом. Мој свештеник је то и учинио,иако је годинама служио по новом (условно) "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Брате Андреје, не везано за ово све, али СА Сабор не реагује на неке свеоје одлуке, рецимо на одлуку СА Сабора из 1993 (ако се не варам) да се крштења од тад врши искључиво погружавањем... И даље сам свједок гдје се дјеца крсте кропљењем и ако за то нема никакво оправдање осим ЛЕЊОСТ попа који тако ради...извинте, али морао сам тако рећи. Ово је за мене вечи прекшрај него "нова" литургија... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Брате Андреје, не везано за ово све, али СА Сабор не реагује на неке свеоје одлуке, рецимо на одлуку СА Сабора из 1993 (ако се не варам) да се крштења од тад врши искључиво погружавањем... И даље сам свједок гдје се дјеца крсте кропљењем и ако за то нема никакво оправдање осим ЛЕЊОСТ попа који тако ради...извинте, али морао сам тако рећи. Ово је за мене вечи прекшрај него "нова" литургија... Није баш тако... У питању је тзв. "проблем рецепције" који је врло специфична еклисиолошка категорија. Дакле, постоје и данас многе одлуке чак и Васеленских Сабора, које никада у Цркви нису заживеле. Усудио бих се да кажем да ни данас није до краја и суштински завладао ни дух Халкидонског Сабора из 451 г. Саборске одлуке јесу глас Духа Светога у Цркви - али тек након суштинске рецепције саме Цркве - свих архијереја. клирика и лаика. Ко не верује нек прочита мало црквену историју. Зато, рецимо, патријарх Иринеј препоручује а не заповеда "служење по старом." Архијереји познају рецепцију много боље него ми који често имамо склоност да идеализујемо ствари у Цркви, мимо реалности њеног предања и еклисиолошке праксе. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 ја уопште не разумем зашто са таквима водити било какву полемику старо ново док се не опамете. А ја не разумем не само зашто, него ни како... Дискутовати са артемитима је бесмислено колико и дискутовати са будистима или муслиманима - они су припадници друге вере, у којој важе сасвим друга веровања, правила, мерила и канони... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 У сваком случају,мислим да је добро за Цркву,да се прочисти...брате мој, да смо фирма или странка па још и да разумем шта написа. 0110_hahahaа пошто смо Црква, а у расколу нема спасења, не могу да замислим нити један хришћански разлог да не помислиш на покајање ближњег а не да се надаш ''чистки''. 0110_hahaha Сигурна сам у то да се Макс не злурадује нити прижељкује чистке а на погуб свих тих људи.Мало си га површно оценио 0110_hahaha макса не процењујем, него оно што је написао: мислим да је добро за Цркву,да се прочисти...и мислим да му не треба адвокат greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 У сваком случају,мислим да је добро за Цркву,да се прочисти...брате мој, да смо фирма или странка па још и да разумем шта написа. 0110_hahahaа пошто смо Црква, а у расколу нема спасења, не могу да замислим нити један хришћански разлог да не помислиш на покајање ближњег а не да се надаш ''чистки''. 0110_hahaha Мислим да Макс није мислио на чишћење у смислу чистке...Они који су за Артемијем пошли у раскол фактички већ одавно нису били део Цркве. Иако је свима нама, верујем, јако жао због њих, гледано на дуже стазе - ово је једини начин да се заустави даље тровање и одвлачење у раскол оних здравих чланова Цркве изнутра, а и да се они који су отпали схвате да више нису део Цркве... не знам шта је мислио, не познајем га довољно да проценим.а раскол НИКАД није добар јер је душепогубан, а желети тако нешто некоме је равно желети себи исто. мислим да катастрофално размишљате по том питању и узимате себи за право да процењујете ко је и даље а ко није у Цркви, а испада да таквим размишљањем и себе изопштавате иако мишљења да стојите у Истини - то је парадокс изношења суда ко где стоји. и нису фактички, већ технички, ако већ желиш да изнесеш такво мишљење. а да је неопходно реаговати најстрожијим, јесте - али не ампутацијама. барем нећу себи узети за право да ампутирам живе људе. још колико јуче неки од присутних на форуму су управо били истог духа као присталице +Артемија, па су се повратили причом, убеђивањима, притиском и љубављу - не ампутацијом. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 Zaboravljaš da kod vladike Jefrema narod i nema za šta da se buni. Služi se onako kako se uvijek služilo, pa zašto bi se narod bunio. Nije ni taj narod tamo u Venčanima ustao zato što ne voli vladiku Jovana, već što se nije slagao sa izmjenama službe.супер што не може да се буни што се не причешћују.то је баш онако успут 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 Не може се ништа тумачити све док Литургијска комисија не донесе извјештај шта је то "предањско" служење....а то тада при богослужењу се треба држати....(како оно стоји у саопштењу ?)....Устаљене вековне литургијске праксе ! могао би да погледаш у служебник пре 18. века. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 Не разумем се баш у ова питања.Али једно сигурно видим,да Артемијевци немају баш добре говорнике...да има разума и знања, не би били артемити. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 Реаговао је патријарх Иринеј. Колико ми је познато,патријарх је на састанку са бгд-карловачким свештенством , дао препоруку (не акт),да се служи по старом. Мој свештеник је то и учинио,иако је годинама служио по новом (условно) 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука