Макрина Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Ljudi idu u Ljuljake kao sto su isli u Sisatovac, jer jednostavno ne smatraju odluke donete na SASaboru preglaavanjem, validnima. Pricao sam sa mnogima i kazu: ''ma bre zar cemo da verujemo Irineju Bulovicu, koji Artemija razvladicuje i kaze da nemaju blagodet, a onoga koji je u RASKOLU i Jeresi vec 1000 godina zove svetim ocem, i prvim episkopom grada Rima'' ''nema vladika Irinej steker kojim iskljuci blagodet kao sijalicu'' I sta da im kazes na to? Jednostavno ljudi vide neke nelogicnosti. Па овакви коментари верујућих Срба већ полако прелазе,заправо,дубоко су загазили у мрачну страну историје и наше несреће,непознавања,необразовања,лености да се нешто промени и елементарне жеље да се бар мало,мало размисли о томе што ће се већ у следећем тренутку и изговорити.Прочитајте браћо књигу оца Гондикакиса коју је превео Владика Иринеј и послушајте предавање истог оца у Београду које је такође преводио Владика Иринеј,па мало размислите а не тако...никако и траљаво оцењивати једног од најугледнијих Епископа СПЦ. Како је понижавајуће све ово!! Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Па зар мораш и овде да се правиш Тоша? Пошто си из Бањалучке епархије, да ти кажем пошто је Јефрем и даље узданица многих артемита (и даље, али узалудно) ево ја тврдим јер био је и тв пренос, и свако је могао видети, да је испред владике његов ђакон Радојица који сваке године чита посланиу Патријарха, читао посланицу са све именима митрополита и владика. То што неки свештеник није прочитао имена владика, нема никакве везе да се и даље правиш незнавен, да као ниси информисан да је Артемије разрешен...чему то околишање и завлачење за голеш планину? Kao prvo, s kojim moralnim pravom bilo kojeg člana SPC nazivaš artemitom ili sektašem samo zato što ne dijeli tvoje mišljenje. Ja lično uopšte ne moram biti za vladiku Artemija, ali mogu kao član Crkve imati vlastito mišljenje, mogu misliti sve najgore i o Patrijarhu i o Sinodu i o svim vladikama, isto tako mogu to javno reći, jer oni nisu nepogrešivi i nisu božanstva i nisam automatski sektaš ako kažem: taj i taj vladika je lopov ili taj i taj vladika je pedofil ili taj i taj vladika je ekumenista... Za sve svoje misli, riječi i postupke Hristu ću da odgovaram, a ne vama. A to jeftino etiketiranje ljudi, zluradost u sili i dovelo nas je gdje nas se dovelo. Za to nek je svaka čast vašim učiteljima, dobro su vas naučili. Kao drugo, vladika Jefrem je jedan pravi srpski, pravoslavni vladika. Ne sumnjam da će i njemu uskoro banuti najefikasnija komisija na svijetu koja je u stanju u jednom danu pronađe stotine hiljada pronevjerenog novca. Ne bi me čudilo da se spuste u eparhijski dvor helikpoterom SFORA. A ako si pažljivo slušao čitanje poslanice u banjalučkoj Crkvi mogao si primjetiti da je jedan dio poslanice izbačen i da nije pročitan, a taj dio glasi: Немојте дозволити да иког од вас збуњују неистине и заводе грубе клевете појединаца и групица које, вођене својим секташким заблудама, свесно или несвесно служећи непријатељима Цркве и вере Христове, покушавају да оспоре духовни ауторитет Цркве и њене законите јерархије и да га замене лажним ауторитетом самопроглашених вођа Taj dio se inače nalazi u božićnoj poslanici patrijarha Irineja. Evo pa provjeri, ako si dokon: http://www.spc.rs/sr/bozicna_poslanica_srpske_pravoslavne_crkve_2011_godine http://rtrs.tv/av/player.php?id=10965&x=1 Znači da je vladika Jefrem ipak izbacio iz poslanice onaj dio koji nije dio sabornog duha SPC. I neka Gospod podari zdravlja i dugovječnosti našem srpskom, pravoslavnom vladiki Jefremu! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tanja Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Jos jedan jasan pokazatelj pogresne, a ustaljene i podrzane prakse "Go on Pravoslavlje trip"-cena prava sitnica, uracunat PDV. Da nije tuzno bilo bi smesno. Nema Liturgijske zajednice, agape ni u malom mozgu i onda kazu-nismo znali, niko nam nije rekao! Nismo blesavi japanci ili jesmo...??? Kako si ud telu, ko su to dvoje i troje... simpaticni ljudi iz autobusa ili oni sa kojima ucestvujes, sa kojima cinis, kao nezamenjiv deo? Sve nekako naopako. Jaca blagodat u manastiru nego u mojoj crkvi. Mnogo mozemo i treba da naucimo, da se manemo praznih razgovora i dokazivanja cinjenicama. Ili jesi ili nisi, ili hoces ili ne. Nema tu mnogo price. Kada odes-otisao si jer si hteo, a ne da vidis, da se informises, kao da se ne zna!? Da smo svake nedelje u svojoj crkvi, sa svojima-zajednicom, posle liturgije da se malo vidimo, podelimo radost, tugu, dilemu, sa svojim svestenikom, ne bi bilo dileme, ne bi nikom ni palo na pamet da se uputi ovde ili onde, ali nece se to, nece se da svako radi svoje, da svoje, ne! Hoce se da se meraci i mlati prazna slama. Nisam ni gledala temu do sada, a ni na pamet mi nije palo da neko moze bas toliko da se potrudi da sedi na dve stolice(zna se kako se zavrsava) i da jos nadje za to i opravanje cak i logican razlog. Iskreno ne bih ni pogledala da nisam na fb-u, na "Highlander"(Istina je ...) videla: Andrija Rakočević Na sam dan Božića, u crkvi Sv. Dimitrija na Novom Beogradu, nakon pročitane poslanice patrijarha Irineja- u kojoj se osuđuju raskolničke grupe- smatrao sam za svoju obavezu da kažem starešini hrama, da se ja pričešćujem kod vladike Artemija ( istina samo jednom tokom minulog posta) i da to ako bude prilike imam namjeru da činim i nadalje i da li prema tome mogu da se pričestim u hramu SPC. Dobio sam odgovor da nemam to pravo i da me on neće pričestiti. Dakle, pitam kako dalje? Dakle, jasno je kao dan. P.S. Cemu potreba da se stalno bavimo seciranjem istog, zar je moguce da ne mozemo da prevazidjemo, prestanemo da se, gotovo nasladjujemo? Sve je receno! Hajde da prestanemo malo, ne malo, potpuno! Nikome ovo nije na korist, a steta, ma izlisno je i govoriti koliko je stete ovo svima donelo. Daj da naucimo vec jednom da ne bi vise bili ponavljaci sopstvenih gluposti. Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Па зар мораш и овде да се правиш Тоша? Пошто си из Бањалучке епархије, да ти кажем пошто је Јефрем и даље узданица многих артемита (и даље, али узалудно) ево ја тврдим јер био је и тв пренос, и свако је могао видети, да је испред владике његов ђакон Радојица који сваке године чита посланиу Патријарха, читао посланицу са све именима митрополита и владика. То што неки свештеник није прочитао имена владика, нема никакве везе да се и даље правиш незнавен, да као ниси информисан да је Артемије разрешен...чему то околишање и завлачење за голеш планину? Kao prvo, s kojim moralnim pravom bilo kojeg člana SPC nazivaš artemitom ili sektašem samo zato što ne dijeli tvoje mišljenje. Ja lično uopšte ne moram biti za vladiku Artemija, ali mogu kao član Crkve imati vlastito mišljenje, mogu misliti sve najgore i o Patrijarhu i o Sinodu i o svim vladikama, isto tako mogu to javno reći, jer oni nisu nepogrešivi i nisu božanstva i nisam automatski sektaš ako kažem: taj i taj vladika je lopov ili taj i taj vladika je pedofil ili taj i taj vladika je ekumenista... Za sve svoje misli, riječi i postupke Hristu ću da odgovaram, a ne vama. A to jeftino etiketiranje ljudi, zluradost u sili i dovelo nas je gdje nas se dovelo. Za to nek je svaka čast vašim učiteljima, dobro su vas naučili. Kao drugo, vladika Jefrem je jedan pravi srpski, pravoslavni vladika. Ne sumnjam da će i njemu uskoro banuti najefikasnija komisija na svijetu koja je u stanju u jednom danu pronađe stotine hiljada pronevjerenog novca. Ne bi me čudilo da se spuste u eparhijski dvor helikpoterom SFORA. A ako si pažljivo slušao čitanje poslanice u banjalučkoj Crkvi mogao si primjetiti da je jedan dio poslanice izbačen i da nije pročitan, a taj dio glasi: Немојте дозволити да иког од вас збуњују неистине и заводе грубе клевете појединаца и групица које, вођене својим секташким заблудама, свесно или несвесно служећи непријатељима Цркве и вере Христове, покушавају да оспоре духовни ауторитет Цркве и њене законите јерархије и да га замене лажним ауторитетом самопроглашених вођа Taj dio se inače nalazi u božićnoj poslanici patrijarha Irineja. Evo pa provjeri, ako si dokon: http://www.spc.rs/sr/bozicna_poslanica_srpske_pravoslavne_crkve_2011_godine http://rtrs.tv/av/player.php?id=10965&x=1 Znači da je vladika Jefrem ipak izbacio iz poslanice onaj dio koji nije dio sabornog duha SPC. I neka Gospod podari zdravlja i dugovječnosti našem srpskom, pravoslavnom vladiki Jefremu! Зашто се буниш, а одмах у наставку себе оправдаваш да имаш право некога етикетирати екуменистом...Колико је само у задњих 4 или 5 година по разним порталима, док није још све ово са Артемијем било владика извргнуто руглу, и њихово достојанство епископа погажено. Са којим је то моралним правом рађено? Владика Јефрем је прави спрски владика и баш зато му неће нико банути ни са каквим хеликоптерима. А ово за испуштање дела којег цитираш је само лош покушај. Читава посланица је прочитана на светој Архијерејској Литургији, а на видеу су исечени делови не само тог дела којег цитираш него и овог: Поред индивидуалних права и слобода постоје, као што знамо, и колективна или корпоративна права и слободе – права Цркве, било које заједнице, права народа и слично. Ни она прва данас се не поштују, а шта тек рећи о овим другима? Најтежи пример јесте, нажалост, однос многих и премногих моћника према праву српског народа на Косову и Метохији на живот, слободу и будућност. Поред свега осталога, страшни злочин трговања органима невиних српских жртава мржње и терора одвијао се уз ледено, равнодушно, у многим случајевима саучесничко ћутање представникâ међународне заједнице, ма шта тај израз значио, а они су итекако знали шта се стварно дешава „на терену”. Штавише, укључили су се у грађење нечије наводне независности управо на таквим темељима! Али истина и Божја правда увек имају последњу реч. То нам јемчи Рођење Христово, то већ осећамо и знамо. То је веч питање режије РТРС телевизије, а не владике Јефрема који је ако хоћеш већ и по твоме, "допустио" да се прочита дио посланице који каже: Божић је празник мира и љубави, праштања и мирења, слоге и јединства. У име тих божићних, богочовечанских духовних дарова и вредности позивамо све вас, драга наша децо духовна, да живите и делате у духу непоколебиве верности својој Мајци Цркви, њеном јединству, вековном поретку и одлукама њених највиших и једино надлежних јерархијских тела. Е видим како се слажеш са одлукама највиших надлежних јерархијских тела, са којима се владика Јефрем слаже. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Мислим да би најбоље да се по овом питању јасно и гласно огласи СПЦ неким званичним саопштењем и кокнкретним мерама. Pa sad će, samo što nije. Portparol Džomić, savjest Srpske Crkve, lijepo je rekao da više nemaju strpljenja i akcije će sad da uslijede. Ovo u Politici je dakle samo najava. E sad što se tiče pričešćivanja u Ljuljacima, u potpunosti shvatam ljude koji idu tamo da se pričešćuju, ali veoma teško mogu da shvatim one koje svrbi gdje se drugi ljudi pričešćuju...Svako po sopstvenoj volji i savjesti pristupa čaši i svako po svojoj volji i savjesti prima pričest od onog ili ovog Episkopa. Ne vidim ni najmanju smetnju zbog čega se ne bih pričestio u Ljuljacima i istovremeno se pričestio u bilo kojoj eparhiji SPC. U mojoj eparhiji (Banjalučka) niko me nije obavijestio da je Liturgija u Ljuljacima bezblagodatna. Nemam mailing listu sa Sinodom pa jednostavno nisam obaviješten. A i da jesam, dvaput bih razmislio, ali bih opet čini mi se krenuo u Ljuljake. Jer ako već moram da biram Irinej Bulović ili vladika Artemije, biram naravno vladiku Artemija. Благо теби са твојим размишљањем.Ја сам мислио да због себе идеш у Цркву, а не због неког од владика/свештеника. Зашто би било чудно, да претпоставимо, ако би услиједиле "акције"? Смућују народ, шире неистине и као најбитинија ствар за једног православца је причешће, а они причешћују народ иако су под забраном. Зар не мислиш да је било доста попуштања и чекања? Сваком стрпљену једном дође крај. Зашто се не би причешћивао у својој епархији? не би да вам сметам у дијалогу, ал да разграничимо неке ствари:оно тамо у љуљацима позориште нема благодат и није свето причешће, па молим сходно томе да не понижавате светињу и помињете позориште у духу највеће светиње православне. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Ja sam rekao za mene je svejedno, ja pritom preuzimam na sebe svu odgovornost za svoje postupke, ...И одговарајући сав народ рече: Крв његова на нас и на децу нашу. facenew22222222 facenew22222222 facenew22222222брзо се моли пред образом Мајке Божје Прибавление ума да ти просветли ум и да се не погубиш својим лудим мислима и делима, док још живиш у незнању и док ниси потпуно помрачио. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 То је веч питање режије РТРС телевизије, а не владике Јефрема To jednostavno nije tačno i ti to veoma dobro znaš. Nije u redu da lažeš. Svako ko pogleda snimak vidjeće da tu ništa nije isječeno, vidi se da sveštenik čak u tom momentu okreće papir. I u mojoj Crkvi taj dio nije čitan, pa ne znam ili sam ja lud ili ti lažeš, trećeg nema. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 брзо се моли пред образом Мајке Божје Прибавление ума да ти просветли ум и да се не погубиш својим лудим мислима и делима, док још живиш у незнању и док ниси потпуно помрачио. Ma baš ti hvala na brizi, anđele Božiji! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 То је веч питање режије РТРС телевизије, а не владике Јефрема To jednostavno nije tačno i ti to veoma dobro znaš. Nije u redu da lažeš. Svako ko pogleda snimak vidjeće da tu ništa nije isječeno, vidi se da sveštenik čak u tom momentu okreće papir. I u mojoj Crkvi taj dio nije čitan, pa ne znam ili sam ja lud ili ti lažeš, trećeg nema. Ма какве везе има што окреће папир, то није никакв доказ да је нешто изостављено. Не лажем ја брале мој, и видиш како си сад лак на обарачу...Називаш ме лажовом, а буниш се кад ја тебе артемитом? Волиш двоструке стандарде, а то је оно што непрекидно Артемије ради од фебраура месеца, као и сви његови поклоници, то вам већ прелази у навику...Него већ ако ниси докон погледај читав видео па ћеш видети да фали и то што сам цитирао, дакле видео је непотпун и није никакв доказ твоје тврдње да је нешто избачено. А то што у твојој Цркви није читано и не чудиме кад није читан ни редослед архијереја, и не чуди ме да има свештеника који не слушају владику Јефрема. Не би епархија Бањалучка била изузетак. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Ма какве везе има што окреће папир, то није никакв доказ да је нешто изостављено. Не лажем ја брале мој, и видиш како си сад лак на обарачу...Називаш ме лажовом, а буниш се кад ја тебе артемитом? Волиш двоструке стандарде, а то је оно што непрекидно Артемије ради од фебраура месеца, као и сви његови поклоници, то вам већ прелази у навику...Него већ ако ниси докон погледај читав видео па ћеш видети да фали и то што сам цитирао, дакле видео је непотпун и није никакв доказ твоје тврдње да је нешто избачено. А то што у твојој Цркви није читано и не чудиме кад није читан ни редослед архијереја, и не чуди ме да има свештеника који не слушају владику Јефрема. Не би епархија Бањалучка била изузетак. Opet ti, pogledaj dobro dio snimka o kome govoriš...Svaki laik može vidjeti da na tom mjestu snimak nije sječen i ne znam zašto ti je toliko stalo da vjeruješ da vladika Jefrem jednostavno nije htio da se čita taj dio poslanice...Provjeri kod ljudi u Crkvi, pa ćeš vidjeti... Eparhija banjalučka je poznata po poslušnosti sveštenika svome arhijereju, tako da ne znam nijednog sveštenika u Banjaluci koji bi svojevoljno prepravljao Božićnu poslanicu. Ti ako znaš, reci... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Ма какве везе има што окреће папир, то није никакв доказ да је нешто изостављено. Не лажем ја брале мој, и видиш како си сад лак на обарачу...Називаш ме лажовом, а буниш се кад ја тебе артемитом? Волиш двоструке стандарде, а то је оно што непрекидно Артемије ради од фебраура месеца, као и сви његови поклоници, то вам већ прелази у навику...Него већ ако ниси докон погледај читав видео па ћеш видети да фали и то што сам цитирао, дакле видео је непотпун и није никакв доказ твоје тврдње да је нешто избачено. А то што у твојој Цркви није читано и не чудиме кад није читан ни редослед архијереја, и не чуди ме да има свештеника који не слушају владику Јефрема. Не би епархија Бањалучка била изузетак. Opet ti, pogledaj dobro dio snimka o kome govoriš...Svaki laik može vidjeti da na tom mjestu snimak nije sječen i ne znam zašto ti je toliko stalo da vjeruješ da vladika Jefrem jednostavno nije htio da se čita taj dio poslanice...Provjeri kod ljudi u Crkvi, pa ćeš vidjeti... Eparhija banjalučka je poznata po poslušnosti sveštenika svome arhijereju, tako da ne znam nijednog sveštenika u Banjaluci koji bi svojevoljno prepravljao Božićnu poslanicu. Ti ako znaš, reci... Молим да се са мном не препуцаваш као са детеом. Опет и опет ти кажем да је видео исечен. Исечени су ови делови: Шта је друго сида, та страшна болест и пошаст нашег времена, ако не, у највише случајева, последица обесвећења светиње брака и злоупотреба полности и полне љубави, а веома често и последица њихове противприродне употребе? Као што злоупотреба богоданих психофизичких сила изазива многобројна човекова обољења, исто тако и злоупотреба природе и природних добара око нас, човекова незајажљивост и похлепа, угрожавају саму природу, загађују ваздух и воду, биљни и животињски свет, а тиме и самог човека, који живи и дише у таквом, загађеном свету. Наместо да буду извор човековог просветљења, преображења и оздрављења, у опасности су да се претворе у помрачилиште и тровачницу људске свести и савести. Свођење човека на нагонско, распаљивање сликом, речју, игром и музиком човекових слепих инстиката, пропагирање насиља, зла и суровости, не води ли све то поробљавању човека уместо његовој слободи, умножавању злочина међу људима уместо умножавању добра и доброте, јачању самољубља уместо истинске љубави? Ту се све подређује бесловесном нагону и профиту, трговини; све постаје роба за продају: Бог и човек, отац и мајка, очинство и материнство, дете и отаџбина! Пропагирање разврата и бестидности, које преко тих средстава данас допире до најскривенијег кутка земљиног шара, не постаје ли узрок обесмишљења брачне и породичне љубави, извориште свакаквих перверзија, злочина и насиља? Презирање здравих, Богом даних закона људске природе, преображених Христовим Рођењем у безмерну „меру раста висине Христове”, и обоготворење неприродног блуда и прељубе не могу, по самој природи и моралном поретку ствари, а да не заврше демонизацијом и разарањем човечности у самој њеној сржи. Не можемо и не смемо, браћо и сестре, као сведоци Христове истине о Богу, човеку и свету, свесни свог вечног и богочовечног звања пред Богом, да не укажемо на ове и друге опасности које данас прете човеку и угрожавају његову истинску слободу и аутентична права, скрнавећи његово боголико достојанство. Поред индивидуалних права и слобода постоје, као што знамо, и колективна или корпоративна права и слободе – права Цркве, било које заједнице, права народа и слично. Ни она прва данас се не поштују, а шта тек рећи о овим другима? Најтежи пример јесте, нажалост, однос многих и премногих моћника према праву српског народа на Косову и Метохији на живот, слободу и будућност. Поред свега осталога, страшни злочин трговања органима невиних српских жртава мржње и терора одвијао се уз ледено, равнодушно, у многим случајевима саучесничко ћутање представникâ међународне заједнице, ма шта тај израз значио, а они су итекако знали шта се стварно дешава „на терену”. Штавише, укључили су се у грађење нечије наводне независности управо на таквим темељима! Али истина и Божја правда увек имају последњу реч. То нам јемчи Рођење Христово, то већ осећамо и знамо. Немојте дозволити да иког од вас збуњују неистине и заводе грубе клевете појединаца и групица које, вођене својим секташким заблудама, свесно или несвесно служећи непријатељима Цркве и вере Христове, покушавају да оспоре духовни ауторитет Цркве и њене законите јерархије и да га замене лажним ауторитетом самопроглашених вођа. Ово све фали, а читано је на литургији. Посебно ово што сам заплвавио, не види се никакв скок у снимку између пасус где се налази ово плаво, и изгледа као да ништа није изостављено, а јесте, дакле неко је на РТРС-у скратио снимак. Дакле видео снимак уопште није аутентичан, и није никакав доказ твојих тврдњи да је тобож нешто изостављено. И ја тебе лепо саветујем да питаш некога ко је присуствовао или пратио литургију на теливизији, или узми лепо посаницу у порти храма, па види је ли ишта исечено...Било би мало нелогично да владика не да свештеницима да читају посланицу потпуну на литургији, а да наорду дели поптуну. Заиста ти кажем, лош покушај. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 брзо се моли пред образом Мајке Божје Прибавление ума да ти просветли ум и да се не погубиш својим лудим мислима и делима, док још живиш у незнању и док ниси потпуно помрачио. Ma baš ti hvala na brizi, anđele Božiji! ја ти то најозбиљније, ич се не шалим.боље да не знаш како је полудети и не моћи бити нормалан, него на време питај Богородицу шта ти је чинити кад Цркви и нама не верујеш. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Ма какве везе има што окреће папир, то није никакв доказ да је нешто изостављено. Не лажем ја брале мој, и видиш како си сад лак на обарачу...Називаш ме лажовом, а буниш се кад ја тебе артемитом? Волиш двоструке стандарде, а то је оно што непрекидно Артемије ради од фебраура месеца, као и сви његови поклоници, то вам већ прелази у навику...Него већ ако ниси докон погледај читав видео па ћеш видети да фали и то што сам цитирао, дакле видео је непотпун и није никакв доказ твоје тврдње да је нешто избачено. А то што у твојој Цркви није читано и не чудиме кад није читан ни редослед архијереја, и не чуди ме да има свештеника који не слушају владику Јефрема. Не би епархија Бањалучка била изузетак. Opet ti, pogledaj dobro dio snimka o kome govoriš...Svaki laik može vidjeti da na tom mjestu snimak nije sječen i ne znam zašto ti je toliko stalo da vjeruješ da vladika Jefrem jednostavno nije htio da se čita taj dio poslanice...Provjeri kod ljudi u Crkvi, pa ćeš vidjeti... Eparhija banjalučka je poznata po poslušnosti sveštenika svome arhijereju, tako da ne znam nijednog sveštenika u Banjaluci koji bi svojevoljno prepravljao Božićnu poslanicu. Ti ako znaš, reci... Молим да се са мном не препуцаваш као са детеом. Опет и опет ти кажем да је видео исечен. Исечени су ови делови: Шта је друго сида, та страшна болест и пошаст нашег времена, ако не, у највише случајева, последица обесвећења светиње брака и злоупотреба полности и полне љубави, а веома често и последица њихове противприродне употребе? Као што злоупотреба богоданих психофизичких сила изазива многобројна човекова обољења, исто тако и злоупотреба природе и природних добара око нас, човекова незајажљивост и похлепа, угрожавају саму природу, загађују ваздух и воду, биљни и животињски свет, а тиме и самог човека, који живи и дише у таквом, загађеном свету. Наместо да буду извор човековог просветљења, преображења и оздрављења, у опасности су да се претворе у помрачилиште и тровачницу људске свести и савести. Свођење човека на нагонско, распаљивање сликом, речју, игром и музиком човекових слепих инстиката, пропагирање насиља, зла и суровости, не води ли све то поробљавању човека уместо његовој слободи, умножавању злочина међу људима уместо умножавању добра и доброте, јачању самољубља уместо истинске љубави? Ту се све подређује бесловесном нагону и профиту, трговини; све постаје роба за продају: Бог и човек, отац и мајка, очинство и материнство, дете и отаџбина! Пропагирање разврата и бестидности, које преко тих средстава данас допире до најскривенијег кутка земљиног шара, не постаје ли узрок обесмишљења брачне и породичне љубави, извориште свакаквих перверзија, злочина и насиља? Презирање здравих, Богом даних закона људске природе, преображених Христовим Рођењем у безмерну „меру раста висине Христове”, и обоготворење неприродног блуда и прељубе не могу, по самој природи и моралном поретку ствари, а да не заврше демонизацијом и разарањем човечности у самој њеној сржи. Не можемо и не смемо, браћо и сестре, као сведоци Христове истине о Богу, човеку и свету, свесни свог вечног и богочовечног звања пред Богом, да не укажемо на ове и друге опасности које данас прете човеку и угрожавају његову истинску слободу и аутентична права, скрнавећи његово боголико достојанство. Поред индивидуалних права и слобода постоје, као што знамо, и колективна или корпоративна права и слободе – права Цркве, било које заједнице, права народа и слично. Ни она прва данас се не поштују, а шта тек рећи о овим другима? Најтежи пример јесте, нажалост, однос многих и премногих моћника према праву српског народа на Косову и Метохији на живот, слободу и будућност. Поред свега осталога, страшни злочин трговања органима невиних српских жртава мржње и терора одвијао се уз ледено, равнодушно, у многим случајевима саучесничко ћутање представникâ међународне заједнице, ма шта тај израз значио, а они су итекако знали шта се стварно дешава „на терену”. Штавише, укључили су се у грађење нечије наводне независности управо на таквим темељима! Али истина и Божја правда увек имају последњу реч. То нам јемчи Рођење Христово, то већ осећамо и знамо. Немојте дозволити да иког од вас збуњују неистине и заводе грубе клевете појединаца и групица које, вођене својим секташким заблудама, свесно или несвесно служећи непријатељима Цркве и вере Христове, покушавају да оспоре духовни ауторитет Цркве и њене законите јерархије и да га замене лажним ауторитетом самопроглашених вођа. Ово све фали, а читано је на литургији. Посебно ово што сам заплвавио, не види се никакв скок у снимку између пасус где се налази ово плаво, и изгледа као да ништа није изостављено, а јесте, дакле неко је на РТРС-у скратио снимак. Дакле видео снимак уопште није аутентичан, и није никакав доказ твојих тврдњи да је тобож нешто изостављено. И ја тебе лепо саветујем да питаш некога ко је присуствовао или пратио литургију на теливизији, или узми лепо посаницу у порти храма, па види је ли ишта исечено...Било би мало нелогично да владика не да свештеницима да читају посланицу потпуну на литургији, а да наорду дели поптуну. Заиста ти кажем, лош покушај. Ja ipak vjerujem da svjesno ne lažeš da bi prikrio sopstvenu grešku. Tačno je da fali još neki dijelovi poslanice, ali snimak nije sječen, to je lako vidljivo. Znam da je poslanica bez tih dijelova čitana i u Rebrovcu, bio sam tamo. Znači da niko iz RTRS nije ništa sjekao i prekrajao. To je to što je čitano u Crkvi. Uostalom neka ljudi pogledaju i prosude sami, sve ostalo ide na tvoju savjest...Meni su samo još neke stvari jasnije. Znači ipak funkcioniše ona jezuitska: Cilj opravdava sredstvo! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 боље да не знаш како је полудети и не моћи бити нормалан, Pa kako je, reci? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 @Berdjajev bijeli Jel priznajes blagodat SPC ili ne? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука