Јаков. Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Još jedna blamaža pri tradicionalnom lomljenju česnice na Terazijama. Penzići, ganci, deca...otimačina, guranje, svađa...sve u svemu baš onako srpski. Viđu onog malog ćornuo 10 kila pa baca kad vidi da nema zlatnik unutra... Mali će biti neki bitan lik u politiki. srecan Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 7, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Тако се ваља... srecan Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Tako nesto vise ne treba organizovati! Uzas! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јануар 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Neka me osudite ali ja bih zaista sve dao protiv ovakve manifestacije i ovakve blamaže. Možda takav stav i jeste anticrkven, ali mislim da je i čovečanski. Možda bi crkva nešto izgubila tim ne lomljenjem česnice na Terazijama (mada ne vidim šta) ali bi ljudsko dostojanstvo i srpski duh, dobili. srecan Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Наравно овакве манифестације Црква треба да збарани, или макар да покуша да се огради ако неко ипак ово ради својих личних промоција настоји да организује. Али народ је бандоглав и само се показује колико смо ми уствари анитцрквен и много сујеверан народ. Ово су да кажем још неке осредње ствари, екстремнији су случајеви где се ово догађа у директном присуству свештеника при обреду освештавња. Тако сам једном гледао освештавање бадњака у Приједору. Бадњак се требао освештати и гранчица по граничуц дати народу. Но када јер руља кренула да кида, у неколико момената је очерупано сво дрвце, а неки су кидале и огромне гране само да би што више покидали, а једно мало дете се нашло испод дрвета које се оборило на страну, али се и оно јадно бори да откине коју гранчицу и види се како додаје баби- Ужас један живи, уместо да неко улети да побаца ону грану да извуче дете, сигурно су му викали, ову ову грану отикини.....и све то испред храма и свештеника који су вршили обред. Један други пример је када сам присуствовао освештавању врба за Лазареву Суботу испред једног храма, и након што је свештеник лепо упозорио људе да се не гурају, да има довољно грана, и да најпре деца треба да приме, и тако је почео да дели, али не маса бабетина и дедетина је нагрнула и почела да вуче свежњеве које тај свештеник имао у нарамку, и сад је и он већ дошао у незгодну ситуацију па почео да се хрве како га не би стампедо прегазио, и урличе пазите на децу, прекините ово радити, али не помаже сујеверна сила која вуче бабетине да узимају бунтове грана била је већа...После тога није остало ништа од грана, халапљивци су све однели. У истом том храму не мале су сцене призора када се треба грабити за богојављенску воду. С тим што је вода у бурадима, па се мора точити на пипу па ти не вреди грабити него мораш чекати у реду. Али оно што ме је шокирало је како се односе људи према води. Точе је као са чесме. Сипају некоме и када наспу додају му флашицу, и узимају другу, а вода несметано цури на бетон. Људи се умивају и перу руке и све то раде са богоајвљенском водом која се у литрима просипа по бетону. Све се то дешава у кругу црквеног дворишта. Дакле ем људи немају благе везе како треба поступати са светињом, зато што некима то и није света вода, него ствар комшијског натјецања зато што људи доносе пуне цекере пластичних флаша да наточе воде, уместо да точе у малу бочицу. А оваквих примера је милион што показује да смо ми стварно мање православна, а више сујеверна нација. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Наравно овакве манифестације Црква треба да збарани, или макар да покуша да се огради ако неко ипак ово ради својих личних промоција настоји да организује. Али народ је бандоглав и само се показује колико смо ми уствари анитцрквен и много сујеверан народ. Ово су да кажем још неке осредње ствари, екстремнији су случајеви где се ово догађа у директном присуству свештеника при обреду освештавња. Тако сам једном гледао освештавање бадњака у Приједору. Бадњак се требао освештати и гранчица по граничуц дати народу. Но када јер руља кренула да кида, у неколико момената је очерупано сво дрвце, а неки су кидале и огромне гране само да би што више покидали, а једно мало дете се нашло испод дрвета које се оборило на страну, али се и оно јадно бори да откине коју гранчицу и види се како додаје баби- Ужас један живи, уместо да неко улети да побаца ону грану да извуче дете, сигурно су му викали, ову ову грану отикини.....и све то испред храма и свештеника који су вршили обред. Један други пример је када сам присуствовао освештавању врба за Лазареву Суботу испред једног храма, и након што је свештеник лепо упозорио људе да се не гурају, да има довољно грана, и да најпре деца треба да приме, и тако је почео да дели, али не маса бабетина и дедетина је нагрнула и почела да вуче свежњеве које тај свештеник имао у нарамку, и сад је и он већ дошао у незгодну ситуацију па почео да се хрве како га не би стампедо прегазио, и урличе пазите на децу, прекините ово радити, али не помаже сујеверна сила која вуче бабетине да узимају бунтове грана била је већа...После тога није остало ништа од грана, халапљивци су све однели. У истом том храму не мале су сцене призора када се треба грабити за богојављенску воду. С тим што је вода у бурадима, па се мора точити на пипу па ти не вреди грабити него мораш чекати у реду. Али оно што ме је шокирало је како се односе људи према води. Точе је као са чесме. Сипају некоме и када наспу додају му флашицу, и узимају другу, а вода несметано цури на бетон. Људи се умивају и перу руке и све то раде са богоајвљенском водом која се у литрима просипа по бетону. Све се то дешава у кругу црквеног дворишта. Дакле ем људи немају благе везе како треба поступати са светињом, зато што некима то и није света вода, него ствар комшијског натјецања зато што људи доносе пуне цекере пластичних флаша да наточе воде, уместо да точе у малу бочицу. А оваквих примера је милион што показује да смо ми стварно мање православна, а више сујеверна нација. Nesto slicno se desilo i ispred crkve u kojoj moj suprug sluzi nesiguranja nisam bila zbog dece,srecom,inace bih se jako iznervirala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 На жалост ово што је брат Јустинијан рекао је масовна појава. Помислим Боже, да ли ови људи знају зашто су уопште овдје? Има милион примјера. Нема ни једне Литргије гдје наш свештеник послије Причешћа не каже браћо и сестре не излазите из Цркве служба још није готова, па да смо овце сконтали би послије толико поновљених пута, али не, исти људи и исти гријехови. Заиста сам nesiguran кад видим како је мој народ роб традиције, ружних навика, сујевјерја и тврдоглавости. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 sta je tu je, nego izbija cinjenica da smo kao narod zapusteni, zato mislim da nebi bilo dobro ukidati bilo sta nego jednostavno bolje (a ako treba i strozije) organizovati dogadjaje i ceremonije. jednostavno mi smo svojevoljan narod, a znamo gde to vodi... i kakve onda scene mozemo videti... nama je preko potreban autoritet, disciplina i svest o postovanju i postojanju drugog, neceg izvan i osim sebe. setimo se SF scena koje da nisam sam video svojim ocima nikad nebi poverovao: kada se sv.Patrijarh Pavle upokojio, ti isti ljudi su uredno cekali po 8-9 sati u redu da se poklone pozdrave i celivaju Patrijarha. dakle ukoliko nemamo vec duhovnih ili bilo kakvih drugih autoritete onda bi trebalo razmisljati o efikasnoj organizaciji i merama koje na neki nacin mogu uspostaviti red. npr. ako se vec zna kako izgleda ¨lomljnje¨ cesnice trebalo je postaviti ograde i redarsku sluzbu sa vecim brojem svestenika ili drugih lica koje bi delile po parce, za vodu isto, ograde i pored svake slavine covek koji ce da puni ili cak dvoje troje... inace ce mo doveka biti kov nesiguran 0409_feel Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Тај дукат вреди стотину и више евра, а знамо како пензионери живе у Србији... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јануар 7, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 На жалост ово што је брат Јустинијан рекао је масовна појава. Помислим Боже, да ли ови људи знају зашто су уопште овдје? Има милион примјера. Нема ни једне Литргије гдје наш свештеник послије Причешћа не каже браћо и сестре не излазите из Цркве служба још није готова, па да смо овце сконтали би послије толико поновљених пута, али не, исти људи и исти гријехови. Заиста сам 0409_feel кад видим како је мој народ роб традиције, ружних навика, сујевјерја и тврдоглавости. Слажем се...ово срамно скрнављење чеснице дешава се годинама. Али, то је само врх леденог брега. Унија пекара се овако промовише сваке године. Наравно да је то похвално, али некоме је, изгледа, циљ да овакав начин скрнављења лепог обичаја опстане...жалосно... nesiguran Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Ovo je neka pardoija jednog lepog obicaja. Verovatno sluzi tim privrednicima da se reklamiraju i ovima iz gradske uprave da izvlace pare iz budzeta. To medjutim direktno vredja mene, a koliko vidim i druge hriscane. Toliko ima gramzivosti i samozivotsti u slikama koje vidimo, da me je stvarno sramota. Mozemo nesto uciniti, braco. Mozemo zatraziti da se ova maskarada i ruganje cestnici prekine. Da li da pisemo gradskoj vlasti (Djilasu) ili opstinskoj (valjda opstini Stari Grad). Ko je ovo uopste organizovao? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јануар 7, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Мени је несхватљиво да град Београд годинама толерише ову манифестацију. Колико сам видела, једна чесница је отишла и у Дом за децу ометену у развоју, рекламира се извесна фирма и дотични господин. По мени, као и за многе друге одвратне ствари које се дешавају по Београду, крива је градска власт. Ово треба или забранити и ли, нпр. ако је могуће, да се формира ред и свакоме дели по парче чеснице. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јануар 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Mislim da je gradonačelnik Đilas sasvim dobar i da će se oglasiti povodom ovoga, ukoliko se to njemu uputi... Da li se slažete da mu uputimo zvanično kao braća i sestre sa pravoslavnog foruma ŽRU, molbu da se više ne ruži pravoslavlje na ulicama Beograda, ovako nakaradnim organizacijama i manifestacijama. Nisam za ukidanje, nego više za uvođenje nekog reda.. tko je za? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 'Леба и игара...на то ми личи!Петиција Ђиласу! “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 pismo sto da ne, ali bi pre toga trebalo traziti i misljenje zvanicne crkve pa onda pisati Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука