Владан Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Било како било,и са опелом и без њега и са крштењем и без њега ипак се овде ради о невином детету и у његово спасење не сумњам :cheesy: Управо је и спашен, сачуван од свакога зла! Не гледа Господ ко је ко и његови путеви су нама непроницљиви! Што се тиче свештеника и плаћања, мене је отац Димитрије крстио у цркви Св.Недеље, не тражећи ми новца! Довољна је била моја жеља! Зар би Господ одбацио срце искрено! Не радим... Господ све врати у своје време... slava3 мене је и вјенчао и кућу осветио и водицу када баца пара никад не узима, "придари на олтар"... има попа свакаквих и са цјеновником и без али није ни у томе поента, битно је да они који су испред Цркве о Уранку могу рећи да су попе лопуже и све гледају кроз новце... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Zao mi je deteta,ne sumnjam da ce ga Gospod odvratiti od sebe.Ali,u ovoj nasoj Srbiji dosta ljudi ne shvata da samim tim sto je neko Srbin,ne znaci da je automatski hriscanin,pa makar bio i krsten(ako se nikad ne pricesti,ako nikad u crkvu ne kroci,psuje Boga itd...).Mora se Carsto steci,nismo sektasi,pa da ga nasledjujemo(kraljevstvo). I mene nisu krstili moji do moje 20 . godine,dok sama nisam.Bog neka im oprosti,nisu znali sta odlazu...Znam jos ljudi mojeg doba ciji su roditelji tako nezainteresovani ,a i deca se u medjuvremenu nisu zainteresovala...Znam i gde je krstena dusa u amanet ostavila da se opelo nad odrom ne vrsi( u rodbini mi),a posle mu zena i na 40 dana i na pola godine i godinu sve "dace" delila...Na stranu obicaju,a na drugu Vera. Bog dusu da oprosti ovom detetu,a roditeljima i kumovima put pokaze.Ima kumova koji cekaju poziv,a mislim da kum treba sam da opomene roditelje na duznost da krste dusicu. I jedan predlog.Da se za sirotinju koja ne moze krstenje da plati,bar jednom godisnje organizuju saborna krstenja.Nisu deca kriva sto roditelji nemaju novca (pre svega za satre i muziku,a onda i to malo za sam cin krstenja). Да, саборна крштења су и иначе диван чин. :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Није много везано за тему на први поглед, али говори о односу.... После Литургије у једном московској храму у коме идем, ја видех свештеника који разговара са једном породицом. Пролазећи поред заустави ме свештениик и пита ме да ли би пристао да будем кум на крштењу. Породица'отац, мајкја и ћерка. ја сам прихватио, а родитељи нису били сигурни шта ће , како ће. Имају они кума. али он не може ако има мало дете новорођенче. Онако сметени, узневерени, реко би поамло несрећни гледају около, незнају ништа, хладног лица, без емоција....како само у Москви има. И крстисмо дете. Испоставило се да је дете само хтело да се крсти и ѕамо иузабрало име Марија. То је било пред Ваведење Пречисте. Хладног лица, без емоција напустише храм....Дете има 3 или 4 година. То је сад моја кума. Питање је да ли ћемо се икад у овом веку срести. Пошто је крштење обављено после недељне Литургије казах иа да дете сутра Причесте ( У Москви служе сваког дана). Нису то учинили. Звао сам после. Обећали су. Требали су већ да ме позову... ништа. Ћуте. Други пример. Више везан за тему. Умре мени таст. Крштен пре рата ихаха. Ја зовем свог старешину, тог који ме је венчао, код кога се исповеда моја породица. код кога сам у олтару годинама. У тој цркви сам се венчао.Јел знате шта ми је реко? А звао сам га да покојника доведемо у храм после службе и да се обави опело. Моја жена је радила и обнављала тај храм, најстарија парохијанка. Реко ми је да мој таст, није ишо у Цркву (мој таст био на положају у СССР) и кад би извршили опело то би био атак на његову слободу. Питам се, шта би онда новине требало да пишу? Други свештеник је реко да је Крст на гробу последња нада покојника. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 мене мој свештеник једном није речју, покретом или погледом питао за паре, а важи за ''најгорег''. њега сунце осунчало што стално долазим на Литургију и поздрав нам је постао уобичајен - видимо се на Литургији ... моја бака је од средње школе била у комунистичкој партији, првоборац, добила орден у шуми, преживела тифус, подигла 4 деце сама и преживела неколико смртних болести. на крају се јадна мучила годинама у кревету одузета телом а бритка умом. знала боље катихизис од мене, дељала ме ко ковач мач кад сам се крстио. на крају је Бог победио, пред смрт тражила крст и опело на гробу. шта ми знамо о срцима људским? ништа. Интегра је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Zao mi je deteta,ne sumnjam da ce ga Gospod odvratiti od sebe.Ali,u ovoj nasoj Srbiji dosta ljudi ne shvata da samim tim sto je neko Srbin,ne znaci da je automatski hriscanin,pa makar bio i krsten(ako se nikad ne pricesti,ako nikad u crkvu ne kroci,psuje Boga itd...).Mora se Carsto steci,nismo sektasi,pa da ga nasledjujemo(kraljevstvo). I mene nisu krstili moji do moje 20 . godine,dok sama nisam.Bog neka im oprosti,nisu znali sta odlazu...Znam jos ljudi mojeg doba ciji su roditelji tako nezainteresovani ,a i deca se u medjuvremenu nisu zainteresovala...Znam i gde je krstena dusa u amanet ostavila da se opelo nad odrom ne vrsi( u rodbini mi),a posle mu zena i na 40 dana i na pola godine i godinu sve "dace" delila...Na stranu obicaju,a na drugu Vera. Bog dusu da oprosti ovom detetu,a roditeljima i kumovima put pokaze.Ima kumova koji cekaju poziv,a mislim da kum treba sam da opomene roditelje na duznost da krste dusicu. I jedan predlog.Da se za sirotinju koja ne moze krstenje da plati,bar jednom godisnje organizuju saborna krstenja.Nisu deca kriva sto roditelji nemaju novca (pre svega za satre i muziku,a onda i to malo za sam cin krstenja). Ко зна каквих све разлога има због којих људи не кресте децу, али, ако су верници, не би разлог смео бити немање пара за шатре и музику. Најважније је дете крстити. Нажалост, ми од свега направимо вашар. Нити један свештеник у мојој парохији не би одбио крштење јер родитељи немају да плате. Никад нисам доживела да свештеник тражи паре за неки обред. Ко има даје колико мисли да може. Постоји тај парохијал који се плаћа црквеној општини, али, ако немају, ни то им неће захтевати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Ово ће тек да буде проблем за свештенике. Људи рођени после 2. светског рата сада имају око 60 година а у великом проценту нису крштени. Још ако им је свештеник редовно светио водицу и резао колач... Што се тиче свештеника и плаћања, мене је отац Димитрије крстио у цркви Св.Недеље, не тражећи ми новца! Довољна је била моја жеља! Зар би Господ одбацио срце искрено! Не радим... Господ све врати у своје време... smej.gif Добар плод се са доброг дрвета бере. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Oni obred doživljavaju kao nekakvo, vračanje, bajanje, besmisleno im objašnjavati da nikakve sfrhe nema i da je sveštenik održao opelo. Teško pitanje, odgovor najviše zavisi na crkvenom učenju te koje konkretne Crkve o blagoslovinama, sakramentaliama ali i na odluci mjesnog paroha koja je tu ključna. Naravno da je mogao tamo otići ako je mislio da je to dobro učiniti pa barem i tako bez obreda pokušati se s njima zajedno pomoliti i dati im duševnu potporu i utjehu. Ali ako je odlučio tamo ne ići jer je usudio da bi tim svojim dolaskom "praznih ruku", bez očekivanog opela, obreda znači unio samo još veći žal, nemir i pometnju među te ljude, ožalošćene, rodbinu i roditelje onda je učinio kako treba. Stav katoličke Crkve izražen u Katekizmu što do spasenja nepokrštenih: Podľa neho Boh síce zviazal spásu so sviatosťou krstu, ale sám svojimi sviatosťami viazaný nie je. (KKC 1257 a 1261) Prema tome (kako to imamo u Katekizmu) Bog je istina spojio, svezao, vezao (uslovio) spasenje (sa) Svetom Tajnom (Sakramentom) krštenja, ali sam svojima Svetim Tajnama (Sakramentima) vezan (obavezani) nije. (članak 1257 i 1261 KKC - Katekizma Katoličke Crkve) Sprovod je sakramantalia tj. blagoslovina (dakle ne Sakramenat - ne Sveta Tajna) a moguće ju je liturgijski služiti i nekrštenima, što se kod katolika čini, naročito pri sprovodima nepokrštene djece i za što postoje i predviđeni posebni liturgijski (molitveni) obrasci. Ukratko: obred sprovoda nije Svetom Misom, dakle nije Svetom Tajnom i služi se posebno van Mise i nevezano s njom. Izvor: http://online.katnoviny.sk/clanok.php?id_cl=9875 Nisam pisao o našoj praksi, mada smo mi u Srbiji dosta konzervativni katolici, zadnjih godina su počele promene, praktično odlaskom starih naših sveštenika i dolaskom neokatakumenskih mladih sveštenika. Ali teško idu te promene. Radije pripadnici mešovitih brakova, naročito mladi se okreću prema pravoslavnoj strani. U obredniku kod nas piše: "...za nekrštene se ne obavlja sprovod prema standardnom obredu odnosno svećenik ne može za odraslu nekrštenu osobu voditi obred ukopa kao što to čini za (svojega) vjernika. Iznimka je, dakako, osoba “krštena željom”, tj. onaj tko se za krštenje već pripremao postupkom katekumenata ili je imao želju krstiti se i biti članom Crkve". Znači kod nas ima poseban obred, ja nisam nikad prisustvovao tim posebnim obredima, prisustvovao sam sahrani na kojoj je muž izrazio želju da pored pravoslavnog bude i katolički sveštenik. Žena je bila pravoslavka a venčani su u našoj crkvi. Pravoslavni sveštenik se složio i mi katolici smo u jednom trenutku tokom obreda izgovorili molitvu vernika i to je bilo dovoljno. Ali negde sam čitao, mislim da je to onaj ariljski časopis, gde je patrijarh Pavle objašnjavao rituale i obrede i da je rekao da se nekrštenima u PC ne može ni držati bilo koji obred. Da mogu to da nađem postavio bih jer mi deluje jako logično i mislim da je sasvim ispravan stav. Naravno ja poštujem disciplinu moje crkve ali imam potpunu slobodu da kažem da mi se ne sviđa što se kod nas pravi kompromis. Ili jesi ili nisi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Незнам шта бих рекао после свих ових коментара ? Могу да кажем само то да је поп одржао опело малом некрштеном "анђелу",без благослова Епископа и на своју руку био би сигурно распопљен . Сад када би се разазнао такав случај и случајно објавило по штампи , шта би народ рекао ? Да ли би ова Србија дигла прашину око тога ? Наравно да би било повика ОПЕТ на СПЦ у стилу ЗАШТО су распопили таквог свештеника који је из , назовимо , људских а противно канонских правила учинио такво опело. По мом неком разумевању Хришћанских канона је поп био нажалост родбине и пријатеља ожалошћених управу.Можда је тај отац из људских побуда и био на сахрани ,незнамо ! Требало би родитељи да се запитају од овог малог мученика зашто га нису крстили и увели у Цркву ? А на крају крајева зашто родитељи некрштавају своју децу ? Верујте да познајем пуно таквих , нажалост и моји добри пријатељи , мада после овог несрећног догађаја су се БАШ замислили . Свима добронамерним људима желим само да кажем још и ово , немојте људи,браћо и сестре Срби да правимо такве грешке обожимо се и крштавајмо наше мале анђеле. Ђаво или нечастиви никад неспава ! ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Незнам шта бих рекао после свих ових коментара ? Могу да кажем само то да је поп одржао опело малом некрштеном "анђелу",без благослова Епископа и на своју руку био би сигурно распопљен . Сад када би се разазнао такав случај и случајно објавило по штампи , шта би народ рекао ? Да ли би ова Србија дигла прашину око тога ? Наравно да би било повика ОПЕТ на СПЦ у стилу ЗАШТО су распопили таквог свештеника који је из , назовимо , људских а противно канонских правила учинио такво опело. По мом неком разумевању Хришћанских канона је поп био нажалост родбине и пријатеља ожалошћених управу.Можда је тај отац из људских побуда и био на сахрани ,незнамо ! Требало би родитељи да се запитају од овог малог мученика зашто га нису крстили и увели у Цркву ? А на крају крајева зашто родитељи некрштавају своју децу ? Верујте да познајем пуно таквих , нажалост и моји добри пријатељи , мада после овог несрећног догађаја су се БАШ замислили . Свима добронамерним људима желим само да кажем још и ово , немојте људи,браћо и сестре Срби да правимо такве грешке обожимо се и крштавајмо наше мале анђеле. Ђаво или нечастиви никад неспава ! . потпуно се слажем... stadaradim ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Zawisza: Naravno ja poštujem disciplinu moje crkve ali imam potpunu slobodu da kažem da mi se ne sviđa što se kod nas pravi kompromis. Ili jesi ili nisi. Šta sad Zawisza, ili jesi ili nisi? U nas je dovoljno bit mrtav, poznaš to valjda jel već jesi ili još nisi! Hahaha! A ako ne poznaš onda barem to drugima odmah bude jasno kud dalje s tobom. Kako rekoh dosta je bit mrtav! To ne moraš biti ni kršten a imaš pogreb. Pročitaj to na slovačkom, tamo je to stvarno vrlo podrobno objašnjeno, s tim ne bi završili za godinu dana da sad o tom krenemo o svemu tome raspravljat. Prije je u prvi plan bila stavljana ortopraxia, ispravan način života se nagrađivao a neispravan sankcionisao odbijanjem pogreba. Sada se samo znači promjenio stav prema tome a nikako sama bit pogreba koja je ostala ista i danas kao i prije. Pogreb je isto kao i prije bio samo blagoslovinom, nikako sakramentom a što znači da je taj takav stav bilo moguće zauzeti još i tada ali nije jer ga se htjelo iskoristiti još u odgojne, vaspitne svrhe i tako odbijanjem ovoga ili onoga, i prijetnjama takvim stvarima (znači uskraćivanjima a to ni izdaleka samo pogreba, već i mnogo toga drugog, blagoslova po kućama, svatbe, svete pričesti pa čak nekada davno i krštenja - što je već zaista bilo dogmatički problematično) prinudit vjernici na ponašanje u skladu s tim što Crkva hoće i očekuje od njih. Još sam ja tamo dao nekakav link na te molitve po dvije za djecu krštenu i nekrštenu a ono to tamo bio link od onih naših "zilota" FSSPX. Nisam odmah ni poznao. Hahaha, kud ćeš onda dalje kad i oni to zaveli po novom, inače sve oni od nas prepisuju. Ustvari ništa njima kod nas ni ne smeta, odmah sutra bi se oni vratili samo da ih pustiš držat Tridentinsku misu normalno latinski i s litanijama i sve te njihove procesije, kađenje, stari oltar, predkoncilske ornate, zvončiće, molitvenike i pjesmarice. A najurit se imaju sve te električne gitare, bubnjevi i polugole, oskudno odjevene ženske s Mise i još par sličnih stvari. Zato ne moram dalje ni tražit kad i oni to prihvaćaju. Znači nekad su bili na prvom mjestu ortopraxia i edukacija, danas su u prvom planu milosrđe i tolerancija! http://www.kbs.sk/?cid=1222062270 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Salelavita Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 I jedan predlog.Da se za sirotinju koja ne moze krstenje da plati,bar jednom godisnje organizuju saborna krstenja.Nisu deca kriva sto roditelji nemaju novca (pre svega za satre i muziku,a onda i to malo za sam cin krstenja). Prvo, ne sme se novcem usloviti da neko postane član Crkve, a samim tim se ne sme nekome novcen usloviti spasenje... Jer onda znači da Crkva spasenje prodaje, a to je onda Simonija i hula na Duha Svetoga... A drugo, mnogi ljudi imaju dovoljno ponosa da neće dovesti dete da se krsti na tim "sirotinjskim grupnim krštenjima", jer ako nigde drugde, a ono pred Gospodom smo svi jednaki i nema "sirotinjskog" i "bogataškog" krštenja. Zar bi onda trebalo i liturgije služiti za one koji daju priloge, a posebne za sirotinju, koja nema da spusti dinar na ikonu... Sestro, ovakvo razmišljanje je sve samo ne u duhu hrišćanske ljubavi... A što se teme tiče, Sveštenik je apsolutno u pravu, čak i da je tražio blagoslov od Episkopa, mogao je molitvu (ne puno opelo), obaviti tek sutra dan i to samo sa epitrahiljem, bez felona, dakle jednu veoma skromnu molitvu, isto kao i u slučaju kada Episkop dozvoli molitvu nad samoubicom. Zvučaću verovatno hladno i bez saosećanja, ali ako tim roditeljima nije bio bitno da dete krste za života, zašto im je odjednom toliki problem jer ih je sveštenik odbio. Nije im bilo bitno kada je trebalo, znači sada im je to još manje bitno, a cela priča, kao i mnoge u poslednje vreme su režirane samo da se napadnu sveštenici, odnosno Crkva kroz njih... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Mislim da je sveštenik mogao da dođe i da pročita barem jednu molitvu. Ako Crkva ne dozvoljava opelo nekrštenim ljudima koji su umruli, ipak ne zabranjuje molitvu. Ovako ispada malo da su ljudi ostavljeni sami, onako: niste kršteni, idite od nas..Слажем се Драги са тобом.Ово су веома тешке ситуације.Свештеник није могао да изврши опело над некрштеним дечаком,али је требао да дође кући,да објасни укућанима,да прочита неке молитве,нпр.у великој тузи,да Господ утеши оне који страдају итд...има у Требницима разним,значи нешто је могао да уради.Такође мислим да му не треба замерити,сигурно му није било лако,на нашу срећу,ретке су ситуације овакве.Страшне су ово ствари.Нпр.обеси се човек,нема Опела,његова родбина дође,плаче и пита,како је могло Аркана да венча и сахрани седам попова,када је био све оно што је био??? Онда почиње објашњавање,народ куне,прича глупости....ма бежи... Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 19, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Слава Богу, ја нисам имао до сада таквих случајева. Имао сам само случај римокатолика кога сам сахранио уз благослов Епископа где сам одржао мали помен са читањем Еванђеља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Било како било,и са опелом и без њега и са крштењем и без њега ипак се овде ради о невином детету и у његово спасење не сумњам Ја би волио да си ти у праву, али вјерујем Светим Оцима који кажу да ван Цркве нема спасења, ма колко то тешко било... crvenilo "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 Слава Богу, ја нисам имао до сада таквих случајева. Имао сам само случај римокатолика кога сам сахранио уз благослов Епископа где сам одржао мали помен са читањем Еванђеља. Ajde ako vam nije mrsko napišite nam par reči kako je to oče izgledalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука