Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

• Гости

Нико не "заговара" приступању причешћу без поста, али се оспорава стављање поста као услов за причешће. "Услов" за причешћивање јесте да верујеш да је Причешће Тело и Крв Христова и кда као крштен хришћанин дођеш на литургијско сабрање. Такође, да постиш КАДА ЈЕ ПОСТ, а да се причестиш када је ЛИтургија.

Ако није тако, објасни зашто се служи Литургија када није пост?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340832934' post='668398]

сем тога што се залуђујеш да си постао мерило сопственог поста и причешћивањаа нама нешто причаш о неблагословености док сва тројица имамо руководеће свештенике, а кренуо си и да лудујеш у глави, видим да ниси ни упознат како Црква благослови постове и причешћивање?

могу да ти дам списак по данима како се пости, поготово кад је мрс, па се лепо води по томе док не нађеш исповедника/духовника који ће ти разрешивати и стезати каиш по потреби.

Nisi razumeo da pod zivim predanjem Crkve o tome i govorim, tj da nista ne trebamo raditi bez savetovanja sa duhovnikom.

Nego, predajem se. Da se podigla prasina oko toga sto milan rece da otac Dionisije ne poznaje liturgiku jer se " mlad zamonasio", shvatio bih da nisam sam ovako...

Oprostite.

Подели на овим сајтовима

On 27. 6. 2012. at 21:37, N.Petrovic рече

Kako se moze nazvati lazju kada stoji na sajtu manastira?

Treba, medjutim, izneti dokaze da bi se nesto sto je zvanicno, negiralo. U politici ne mora, ali Crkva nije politicka i ovakve suvoparne izjave su daleko od Hriscanskog utvrdjivanja istine.

оно што ти не разумеш је да не треба нико да обара тврдње које стоје негде на интернету, па нек је и на манастирском сајту, већ кад неко тврди онда на писцу стоји терет одговорности за своје тврдње и треба да поднесе минималан доказ за писање иначе се третира као претенциозност или клевета.

друго, гајиш један нездрав пијетизам према мантији а онда и уносиш и поделу у поверење према ономе што ми пишемо јер нас називаш лажовима или фалсификаторима кад изнесемо истину о пракси и историји Цркве, док немаш нимало срамоте и образа кад кренеш да стављаш неког под знаке навода и да лупеташ нешто што додира нема с животом.

Подели на овим сајтовима

On 27. 6. 2012. at 21:47, N.Petrovic рече

Nisi razumeo da pod zivim predanjem Crkve o tome i govorim, tj da nista ne trebamo raditi bez savetovanja sa duhovnikom.

да те питам, јел имаш ти духовника, како постиш и кад си се последњи пут причестио?

Подели на овим сајтовима

On 27. 6. 2012. at 21:37, N.Petrovic рече

Kako se moze nazvati lazju kada stoji na sajtu manastira?

Da li si siguran da znas kakav su odnos imali sadasnji Patrijarh Irinej i otac Dionisije?

Lako je negirati sve sto se ne slaze sa nasim stavom i reci da je namestaljka i slicne politicke krilatice.

Treba, medjutim, izneti dokaze da bi se nesto sto je zvanicno, negiralo. U politici ne mora, ali Crkva nije politicka i ovakve suvoparne izjave su daleko od Hriscanskog utvrdjivanja istine.

Па веома лако ...Ако није истина - а није, онда се слободно може назвати ЛАЖ.. па таман да стоји у Врх Храма или Олтара..не дај Боже.. ;)

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• Гости

Када би људи схватили Литургију као индетитет Цркве, као њено срце и душу, без које Црква и не постоји, без које и ми нећемо постојати као остварена бића у вечности грабили би рукама и ногама, читавим својим бићем да буду у Литургији и да се причесте а не би тражили никакве изговоре.

"Тамо где је срце ваше, тамо је и благо ваше"..

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340833787' post='668411]

да те питам, јел имаш ти духовника, како постиш и кад си се последњи пут причестио?

Nista dobro nemam. I to malo sto pokusavam, plasim se da mi je samo na osudu.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340832671' post='668395]

ајде што без срама стављаш свештенички благослов под наводнике а одакле ти то да се ја не исповедам, како си дошао до тако оптуженичке реченице пуне тврдње а без имало знања и увида у мој живот и благослове са исповедног места?

Oprosti za ovo, stvarno mi je zao i nemam pojma kako sam uopste to mogao uraditi. Molim za oprost.

Подели на овим сајтовима

On 27. 6. 2012. at 21:57, N.Petrovic рече

Nista dobro nemam. I to malo sto pokusavam, plasim se da mi je samo na osudu.

видиш, ја уопште не разумем како ти своје идеје и размишљања икако смеш и дозвољаваш себи да прихватиш као здраве а видиш да ти не иде никуд паметно?

а како мислиш да ти иде у благословеном смеру кад се не причешћујеш редовно, одакле ти снага за подвиг?

или мислиш као Адам да се превариш да прво иде остварење па тек онда благодат, правећи од светиње причешћа орден за гордост постигнућа, успут индиректно Бога оптуживши за свој пад?

Подели на овим сајтовима

On 27. 6. 2012. at 22:09, N.Petrovic рече

Oprosti za ovo, stvarno mi je zao i nemam pojma kako sam uopste to mogao uraditi. Molim za oprost.

ма опусти се, ја ти нисам замерио него ми није јасно шта те спопало :)

Подели на овим сајтовима

On 27. 6. 2012. at 21:43, Иван Цветковић рече

Нико не "заговара" приступању причешћу без поста, али се оспорава стављање поста као услов за причешће. "Услов" за причешћивање јесте да верујеш да је Причешће Тело и Крв Христова и кда као крштен хришћанин дођеш на литургијско сабрање. Такође, да постиш КАДА ЈЕ ПОСТ, а да се причестиш када је ЛИтургија.

Ако није тако, објасни зашто се служи Литургија када није пост?

Поред горе наведеног, можемо се причешћивати (обавезни смо) ако не чинимо следеће грехе:

1. Апостасија

2. Убиство

3. Прељуба

Подели на овим сајтовима

Ево још мало фришких цитата.. из летка ... још врућих.. :

''Савремени заговорници што чешћег причешћивања позивају се на праксу

Хришћана из првих векова. Но, очигледно је да њихов ЦИЉ, није повратак

древноапостолској црквеној пракси (јер би онда требало да се одрекнемо и

причешћивања верника кашичицом, пошто је то каснија пракса коју је у IV веку увео

Св. Јован Златоусти). Њихов ЦИЉ је у ствари УКИДАЊЕ ИСПОВЕСТИ ПРЕ

ПРИЧЕШЋА И УКИДАЊЕ ДИСЦИПЛИНЕ ПОСТА И МОЛИТВЕНЕ ПРИПРЕМЕ

ПРЕД ТУ НАЈВЕЋУ ТАЈНУ.''

Дакле ако ово није отворена лаж и клевета под маском монашке скрушености .. онда смо ми магарад која њаче...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Evo na predlog o. Ivana da otvorim ovu temu. :)

Svi znamo za onaj jevandjelski citat iz besede na gori gde Hristos kaze da kad ocemo da prinesemo zrtvu da se najpre pomirimo sa svima i oprostimo im, sto oci tumace u smislu da pre pricesca treba da se pomirimo sa svima. No, sta u slucaju kad s nekim vec duze vreme imamo los odnos? Nemoguce je ocekivati da se odnosi izglade preko noci vec je za to potrebno vreme i dosta truda.

Sta raditi u takvim situacijama? Da li se pricescivati ili pauzirati dok se odnosi ne izglade u potpunosti?

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...