Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Ја морам да признам да сам почео мало мање да бринем о својој "достојности" у последње време и да релативизујем "припрему" сталним уподобљавањем Христу.Такође сам поприлично раздвојио исповедање од самог причешћа,у смислу да једно не иде пре другог већ обе свете тајне имају свој ритам,донекле паралелно.Ова беседа ми је помогла да се додатно духовно пресаберем и овако уопште...отрезвеним.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

"Господине мисионару,ви сте нам изложили вашу хришћанску религију и ми смо вас са великом љубављу и пажњом слушали.Сада молимо да и ви послушате нас незнабошце,некултурне људе.Да,господине мисионару,хришћанска религија је заиста најузвишенија,космичка религија.Када би и на другим планетама живела разумна бића попут нас,ни она не би могла имати религију бољу од хришћанске,зато што хришћанска религија није од овог света,него је Божје откривење.У хришћанској религији нема ничег људског,тварног,она је као суза или кристал чиста мисао Божија.Та мисао је Онај Логос,о коме Јован Богослов говори да је Он постао тело и ваплоћење Бога.Христос и јесте Ваплоћени Логос.Његово учење је у свету показало нове путеве живота за људски род и представљало откривење Божје воље људима.А његова воља и јесте да хришћани живе онако како је живео Христос.Христово учење је било одраз Његовог живљења.Но,погледајте сами,господине мисионару,погледајте непристрасно и реците - да ли свет живи онако како је учио Христос?Христос је проповедао љубав према Богу и људима,мир,кротост,смирење,опраштање.Он је заповедао да се за зло плаћа добром,да се не сабира богаство на земљи,не само да се не убија,него и да се не гневи,да се брачни живот држи у чистоти,а Бог да се воли више од оца,сина,мајке,жене,чак више и од самог себе.Тако је учио Христос,али ви хришћани нисте такви.Ви живите као некакве крволочне звери.Требало би да се стидите и да поменете Христа,јер су вам уста пуна крви.Међу нама по начину живота нема никог горег од хришћана.Ко овде највише вара,блудничи,краде,лаже,убија,ратује?Хришћани - они су највећи богоодступници"

цитат из књиге "Христос у руским тамницама" архимандрита Спиридона

Подели на овим сајтовима

beseda je od konkretnog i opravdanog komentara zbog nedrzanja evharistijskog posta, presla na nabrajanje smrtnih grehova koji bez spovesti i pokajanja cine vernika nedostojnog, da bi potom sve bilo relativizovano "....a i svaki greh je smrtni..."....... dosta konfuzno i zbunjujuce, sto pripisujem uzbudjenju besednika, ali ja sam glup, sta cu ga ja znati

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2012. at 20:30, feeble рече

Морам да питам сад за једну недоумицу, шта мисли остала хришћанска раја. У цркви у коју идем свештеници имају обичај да људе, који славе па донесу у цркву колач на дан славе, зову да се причесте. Значи ти људи углавном дођу само тај дан у цркву и чисто сумњам да знају шта су узели у себе. О некој припреми да и не причамо. Па шта мислите о таквој пракси? У контексту ове беседе, потреби за исповест и остало, рекло би се да то баш није препоручљиво..

Da se nadovezem na ovu pricu, jednom na crkvenoj slavi svestenik zamoli vernike da svi koji su krsteni pridju i priceste se. Moj komsija koji je stojao do mene upita me da li to znaci da bas svi trebaju prici i on koji ne ide redovno u crkvu niti drzi sve postove,niti se sada pripremao... Reko evo ti drugi svetenik pa ga pitaj,i ovaj mu je reko da se ne pricesti... Mislim da takve nedorecene molbe i iskazi na samoj Liturgiji unose dosta konfuzije i nerazumevanja medju mnosto neupucenih vernika...Sta vi mislite?

Подели на овим сајтовима

И мени ово звучи збуњујући и хеви,и то све због једне пљуге...поготово ми засметала подела на недостојне лаике који као непоштују свештенство,и наше пастире који "изгарају" у љубави према пастви...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Ризлу имаш,достојанство немаш

Можда ћеш ти ,у паклу да дремаш...

:nene:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2012. at 14:13, Muramasa рече

Preslušao sam do kraja. Nije rekao ništa o pušenju, a se taman ponadao da će da potvrdi da je to kađenje đavolu.

Па и јесте- кађење смрти.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Пре неки дан смо у крушевачкој болници крстили брата Илију, Рома из Крушевца. Били су му одбројани дани те је крштење било оно које се чини у хитним случајевима. 

Опет, Бог је уредио тако да је брат Илија поживео још два дана и доша свести те смо стигли и да га причестимо. Слава Богу. Умро је како умиру православни хришћани.

Нажалост, у нашем народу и даље влада сујеверни страх да када свештеник некога причести да ће тај одмах умрети. То наравно нема никакве везе са истином. Причешће је УВЕК И САМО на живот. Ако је неко баш болестан он ће се причешћем, наравно ако верује, родити за живот вечни. То је Праославље.

Подели на овим сајтовима

On 28. 11. 2012. at 7:18, Дејан рече

Владика Давид је свестан какву духовну паству има испред себе,па им се и обраћа на разумљивом језику.

Па не бих баш то тврдио...владика Давид је већи део свог живота био прост монах-професор,и већину свог времена је провео са студентима пбф-а,дакле није никад служио, а ни имао везе са паством,дакле нема баш тог искуства,чак не знам за случај да је неко постао владика,а да пре тога није био рукополежен ...

Гандалф

Подели на овим сајтовима

DSobro,nije vladika dete .vrlo je svestan duhovnog stanja naroda kao i njihovog znanja o veri.

Nije on na fakultetu bio u karantinu.

Ne znam pšta ti ovo znači da nije bio rukopoložen a postao je vladika,mislim da je vladuka David prošao sve činove do episkopskog ,u kratkom vremenskom periodu

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...