Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Jednoga dana izlazeci iz crkve srela sam zenu koju svestenik nije htio pricestiti iz razlloga sto je zakasnila na Liturgiju. Poznajem tu zenu i znam za nju da uvjijek posti i redovno ide u Crkvu, cita duhovne knjige itd... Rasplakala se pa sam joj prisla misleci da se nesto desilo, plakala je radi toga sto je svestenik nije pricestio a onda kada se malo sabrala rekla mi je: One koji zele da se priceste a svestenik ne zeli pricestiti pricescuje sam Gospod.

И мени се то догодило, једном само додуше. Пришао сам Часном Путиру и свештеник који ме познаје,јер је у мојој парохијској цркви већ четири године и виђа ме најмање пет пута седмично, дружимо се после сваког Богослужења, свеједно, само ме је питао кад сам дошао, иако сам сигуран да је приметио кад сам дошао. Ја сам рекао одмах после читања Светог Јеванђеља, а он ми је уз благи осмех одговорио: "Онда идући пут ако Бог Да". Признајем да сам се пар тренутака осећао нелагодно, али право питање је зашто? Ако је због стида од осталих људи у Цркви, није добро, јер значи да се причешћујем због осталих. Ако је сујета у питању, онда тек није добро по мене, јер сујета рађа гнев. Па зашто сам се онда осећао нелагодно? Зато што је то било исправно, прави лек за мене, да научим да прихватим и да научим да не касним....Не треба тражити оправдања за себе, већ узроке у себи...

:drugarstvo:

1405_love

0442_feel

ајде што је хтео да те васпита, али тако нечим реченим и урађеним  :291291291:

извини, али просто не знам да ли да се насмејем или заплачем над тим човеком јер је себе идентификовао са Господом. :229229229: :229229229: :229229229: :229229229: :229229229: :229229229: :229229229: :229229229: :229229229: :229229229: :229229229:

замисли молим те, Бог даје, ти пришо пошто си се удостојио да дођеш па макар и на само причешће, а свештеник ускратио једном од најревноснијих, па се још правда Божјом Промишљу како је он уствари тај бог који ти је и ускратио.

и то због кашњења ЈЕДНОМ - трес шамарчину да ти је зазвонило у глави.

па није као да си закаснио на Други Васкрс, аман.  joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj

мене то нимало не би утешило или оправило од кашњења, и нимало ми не би било непријатно да га гласно испред путира питам јел он Господ, пошто је тако нешто изговорио.

ја сам понекад просто фасциниран шта прочитам.

мога је его да ти савије на сасвим други начин, а не ускраћивањем светог причешћа - прозивањем пред свима да те стави за пример како се НЕ долази и НЕ касни у цркву на Литургију, али да је милост Господња већа од сваке уображености  и лењости и прихвата и најгоре грешнике, рецимо ...

ал ово ми је стварно ужасан пример васпитавања.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Stvarno ste divni. Ovde ima dosta toga da se nauči i zahvalna sam vam na tome. Danas sam se pričestila posle petnaestak godina i ovo je bio veliki dan u mom životu. Bilo je prelepo, osećam veliki mir u srcu, ljubav, radost, sreću. Heh, gde mi je bila pamet svih ovih godina? Konačno nađoh pravi put i neću odustajati. :drugarstvo:

Još jednom, svima zahvaljujem na poučnim postovima. Što se tiče češćeg pričešćivanja, videću šta ću i kako ću. Ne želim da napuštam moju parohiju ali možda ponekad odem negde gde se može češće pričešćivati. Raspitaću se, mada bi mi s druge strane bilo žao što nisam u zajednici hrišćana sa mog područja koji su mi jako dragi i koji me mogu mnogo čemu naučiti. :drugarstvo:

Danas sam najsrećnija osoba na planeti! 1000000001010

Подели на овим сајтовима

Divno Sanja!! mnogo mi je drago zbog tebe!!  znam kakav je osecaj i nemoj sada da odustajes!! 1000000001010

Знајте да нас Христос толико воли и да највише жели да се сједињује са нама. ,,Како можеш љубити Господа ако Га не пустиш да уђе у тебе''?

Веома ми је драго због Тебе Сања. Само веруј до краја и одржавај ту жељу - за причешћем.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Stvarno ste divni. Ovde ima dosta toga da se nauči i zahvalna sam vam na tome. Danas sam se pričestila posle petnaestak godina i ovo je bio veliki dan u mom životu. Bilo je prelepo, osećam veliki mir u srcu, ljubav, radost, sreću. Heh, gde mi je bila pamet svih ovih godina? Konačno nađoh pravi put i neću odustajati. leteti

Još jednom, svima zahvaljujem na poučnim postovima. Što se tiče češćeg pričešćivanja, videću šta ću i kako ću. Ne želim da napuštam moju parohiju ali možda ponekad odem negde gde se može češće pričešćivati. Raspitaću se, mada bi mi s druge strane bilo žao što nisam u zajednici hrišćana sa mog područja koji su mi jako dragi i koji me mogu mnogo čemu naučiti. dada

Danas sam najsrećnija osoba na planeti! facenew22222222

Neka ti je na zdravlje i spasenje!

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Веома је незгодно и то да се иде у друге парохије. Ја нисам присталица тога сем у крајњој нужди.

Oce, mozete li objasnitii zasto je nezgodno, mene bas zanima.

Hvala

И мене ово интересује. Зашто би неко испаштао цијелога живота, не учествовао у Тијелу Христовом, јер некакав поп нема везе с еклисиологијом...

Подели на овим сајтовима

• Гости

не пита се поп ништа ту него Владика. Дакле треба Владику питати. Ако поп ради другачије од онога како му каже Владика онда треба пријавити тог попа Владики.

Најпре треба поразговарати са свештеником а не одмах тужакати као комунисти.

Подели на овим сајтовима

Elem, kako da počnem? Nedavno sam se ispovedila, onako baš nadugačko i naširoko i prelepo sam se osećala. Postila sam dve nedelje i želim da se pričestim u nedelju.

Pre neki dan, došao moj sveštenik da mi sveti vodicu pred Uskrs, i ja mu kažem kako hoću da se pričestim u nedelju. Kaže on meni da on odobrava samo pričešće 4 puta godišnje jer je tako Crkva odredila. Ispoštovao je moju želju da se pričestim van praznika, ali se ja osećam bedno.

Inače, iskreno sam pristupila veri i ovo mi je drugo pričešće i post u životu i baš sam se tome radovala. Međutim, sad više nisam radosna nego se osećam bez veze. U mojoj Crkvi se niko ne pričešćuje osim male dece. Ispašću budala kad i ja stanem u red. Eto, samo sam htela da se izjadam...sve mi ovo postaje pomalo bez veze...čak se plašim da ću izgubiti veru- u Boga nikad, ali u Crkvu i sveštenstvo-da.

Треба прво поштовати свога свештеника.

Ако је Бог допустио да твој свештеник не причешћује више од 4 пута годишње онда пре свега треба поштовати то што је тако , јер оно како је Бог зна зашто је.

Можда се не молите довољно тамо где си...

Благослов је ипак доћи у Цркву и бити на литургији, јесте да ја мислим да кад те неко позове на трпезу није културно (није у складу са култом) доћи а одбити трпезу , али ако те домаћин не нуди ничим а ти долазиш јер те Бог зове веруј ми временом ће и домаћин(свештеник) попустити .

Пре свега не треба роптати на свештеника јер шта то значи сада. Ја сам дошао на литургију и оћу да се причестим иако мој свештеник то не чини, значи ја хоћу моју вољу да се моја воља поштује . А то није спасоносно.

Треба пре свега као што рекох поштовати свога свештеника и поредак у коме си.

А благодат Божја неће изостати.

Затим каже се не износи грехе брата свог, покриј грехе брата свог , ако свештеник у не знању ово чини а једноставно морамо имати у виду да је Црква доспела у ту ситуацију да се клир сматра као нека ванземаљска раса која има право на редовно причешће за разлику од обичног народа ( "јер ето то је ипак поп па може а ми не смемо" - како кажу бабице ) и да се то неће тек тако променити .

Дакле гледајте да пре свега буде мир у свакој Цркви .То је данас насушно потребно а Бог ће се постарати за све остало.

Имајте стрпљења и вере и временом ће бити боље.

Не препоручујем ни да се стално одлази на неку другу парохију где свештеник редовно причешћује, ни то није добро. Отидите повремено да баш не изгубите континуитет причешћивања , али да будете присутни у својој парохији, то је веома важно.

Подели на овим сајтовима

I ja mislim da je jako važno ostati u svojoj parohiji i ne menjati to. Meni je Bog dao da budem tu i tako će i ostati. Ja sam jako srećna i kad sam samo prisutna na Liturgiji jer sam tek pre nekog vremena počela da dolazim. Do tada sam uglavnom išla u Crkvu radi molitve, da upalim sveće i tako...tek od pre par meseci sam počela dolaziti nedeljom na svetu Liturgiju...a moj sveštenik je fin i dobar čovek i ja ga poštujem. Uostalom, zahvaljujući njegovoj dobroti, pristupačnosti i vedrini kojom me je stalno pozivao da dolazim na Liturgiju, ja sam i počela da dolazim. Hvala mu na tome, a ovo za pričešćivanje me kopkalo pa sam zato i postavila ovu temu da čujem vaša mišljenja.

Подели на овим сајтовима

I ja mislim da je jako važno ostati u svojoj parohiji i ne menjati to. Meni je Bog dao da budem tu i tako će i ostati. Ja sam jako srećna i kad sam samo prisutna na Liturgiji jer sam tek pre nekog vremena počela da dolazim. Do tada sam uglavnom išla u Crkvu radi molitve, da upalim sveće i tako...tek od pre par meseci sam počela dolaziti nedeljom na svetu Liturgiju...a moj sveštenik je fin i dobar čovek i ja ga poštujem. Uostalom, zahvaljujući njegovoj dobroti, pristupačnosti i vedrini kojom me je stalno pozivao da dolazim na Liturgiju, ja sam i počela da dolazim. Hvala mu na tome, a ovo za pričešćivanje me kopkalo pa sam zato i postavila ovu temu da čujem vaša mišljenja.

hellooooooooo
Подели на овим сајтовима

Браво Сања,добро резонујеш ствари,биће од тебе нешто  bliss jeeee  bliss jeeee

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

не пита се поп ништа ту него Владика. Дакле треба Владику питати. Ако поп ради другачије од онога како му каже Владика онда треба пријавити тог попа Владики.

а коме владику да пријавим???

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12368.msg393792.html#msg393792

Подели на овим сајтовима

мењајући себе, мењамо и друге.

то је неминовно.

а Црква није зомбификована установа и Тело па да мртвошемо само зато што неко има погрешно мишљење о нечему.

Подели на овим сајтовима

Elem, kako da počnem? Nedavno sam se ispovedila, onako baš nadugačko i naširoko i prelepo sam se osećala. Postila sam dve nedelje i želim da se pričestim u nedelju.

Pre neki dan, došao moj sveštenik da mi sveti vodicu pred Uskrs, i ja mu kažem kako hoću da se pričestim u nedelju. Kaže on meni da on odobrava samo pričešće 4 puta godišnje jer je tako Crkva odredila. Ispoštovao je moju želju da se pričestim van praznika, ali se ja osećam bedno.

Inače, iskreno sam pristupila veri i ovo mi je drugo pričešće i post u životu i baš sam se tome radovala. Međutim, sad više nisam radosna nego se osećam bez veze. U mojoj Crkvi se niko ne pričešćuje osim male dece. Ispašću budala kad i ja stanem u red. Eto, samo sam htela da se izjadam...sve mi ovo postaje pomalo bez veze...čak se plašim da ću izgubiti veru- u Boga nikad, ali u Crkvu i sveštenstvo-da.

Помаже Бог Сестро...

По мом скромном мишљењу...мада нисам ин и мејн стрим чрч мувмент...можеш сваке недеље да се причестиш по Хришћанском учењу...

Сада ...много пута кроз историју Црква је своје услове повећавала...из разних разлога...

Раскалашног живота мирјана и сл....тако да се дошло до 4 пута годишње и сл..ствари...

Онај који је редован у Цркви и пости све постове..неби требао да има проблема јер га је свештенство упознало...а онај који иде сваке преступне у Цркву....за њега је пуно и 4 пута годишње...

Који је разлог зашто твој Свештеник забрањује или Епископ није ми познат...

Истини за вољу...какав је данас начин поста и понашања у посту Хришћана чуди ме да Црква није забранила и та 4 пута...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...