Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ-Свети Никодим Светогорац и Свети Макарије Коринтски

ГЛАВА 1

О томе да је православним хришћанима неопходно често причешћивање Божанским Телом и Крвљу нашега Господа

Свим хришћанима се заповеда да се често причешћују, и то као прво према Владичанским заповестима Господа нашега Исуса Христа, а као друго у Делима и Правилима светих Апостола, светих Сабора, а такође и сведочанствима божанских Отаца, а треће самим речима, чином и свештенослужењем Свете Литургије, и коначно четврто самим Светим Причешћем.

остатак прочитајте у књизи, мислим да је сасвим НЕДВОСМИСЛЕНО речено.

стојим да је најгори облик епитимије самоепитимисање самоувереним удаљавањем са Литургије и убијање у појам некаквим странпутицама, ''задовољавањем услова'' и ''скрушеношћу'' својим греховима.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Дал су сви људи на литургији црквени људи?Дал посте све (укључујући и среду и петак), дал иду на сва богослужења?

НИСУ. Пошто нису, не треба се свако ни причестити сваке седмице.

Е, ту сам вас чекао. Главни проблем је тај што ми немамо реалне заједнице. Тиме  је све речено. Друго, не смемо захтевати од људи да ако не посте све постове ( а има различитих случајева) да се не Причешћују на свакој служби. Дакле опет иста ствар. Као што има " ја сам постио 7 дана на води и когу да приступим" ,тако има  " ја постим све постове могу да приступим" или " радим ово оно и могу". Тога нема. То је гордост.
Подели на овим сајтовима

Дал су сви људи на литургији црквени људи?Дал посте све (укључујући и среду и петак), дал иду на сва богослужења?

НИСУ. Пошто нису, не треба се свако ни причестити сваке седмице.

Е, ту сам вас чекао. Главни проблем је тај што ми немамо реалне заједнице. Тиме  је све речено. Друго, не смемо захтевати од људи да ако не посте све постове ( а има различитих случајева) да се не Причешћују на свакој служби. Дакле опет иста ствар. Као што има " ја сам постио 7 дана на води и когу да приступим" ,тако има  " ја постим све постове могу да приступим" или " радим ово оно и могу". Тога нема. То је гордост.
0102_laugh :huh: dada
Подели на овим сајтовима

Разумевам да је непричешћивање у ствари као ускраћивање лека болесном. Да ли грешим?

Не много.

Али није само то.

Причешћивање је и надоградња , као на компу апдејт.

Подели на овим сајтовима

Разумевам да је непричешћивање у ствари као ускраћивање лека болесном. Да ли грешим?

Не много.

Али није само то.

Причешћивање је и надоградња , као на компу апдејт.

Па да, оздрављујећ, јачаш, развијаш се духовно (у вери). Онда ништа не може да буде сметња причешћу осим да мислиш да си ове недеље достојан да приступиш. Никад нисам достојна нити ћу бити.

Подели на овим сајтовима

Никад нисам достојна нити ћу бити.

da li je na koji nachin greshno ili loshe ili neposhtovanje prema crkvi i pricheshcju da se u nedelju ujutru ubije chovek i onda ode na liturgiju i prichesti se? ili da se u nedelju ujutru rukobludi i da se onda ode na liturgiju i prichesti se? ili da se u nedelju ujutru, npr. na putu do crkve, opljachka neko, i onda ode na liturgiju i prichesti se?

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Никад нисам достојна нити ћу бити.

da li je na koji nachin greshno ili loshe ili neposhtovanje prema crkvi i pricheshcju da se u nedelju ujutru ubije chovek i onda ode na liturgiju i prichesti se? ili da se u nedelju ujutru rukobludi i da se onda ode na liturgiju i prichesti se? ili da se u nedelju ujutru, npr. na putu do crkve, opljachka neko, i onda ode na liturgiju i prichesti se?

То није моје да судим. Постоји нешто што се зове савест, а примери које си навео су веома драстични. Говорила сам о себи.

Подели на овим сајтовима

То није моје да судим. Постоји нешто што се зове савест,

znachi ako neko u nedelju ujutru kad se probudi i onda rukobludi pa ode opljachka i ubije nekoga, ako ga ne grize savest, nema nishta loshe u tome da se prichesti?

а примери које си навео су веома драстични.

poenta je u tome gde je ta linija gde drastichnost prestaje.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

znachi ako neko u nedelju ujutru kad se probudi i onda rukobludi pa ode opljachka i ubije nekoga, ako ga ne grize savest, nema nishta loshe u tome da se prichesti?

Нисам свештеник и не могу никога да исповедам па ни да одвајам од причешћа. Опет кажем није моје да судим. Не схваташ уопште суштину наше вере. Одговор сам очекивала од неког ко зна о чему се ради.

Подели на овим сајтовима

Некоме ко би урадио тако нешто,причешће не значи ништа,тако да је бесмислено постављати питање да ли има ишта лоше када је њему очигледно већ лоше и причешће ће му тешко помоћи кад очигледно он сам не жели да му се помогне.Та линија није толико невидљива.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Некоме ко би урадио тако нешто,причешће не значи ништа,тако да је бесмислено постављати питање да ли има ишта лоше када је њему очигледно већ лоше и причешће ће му тешко помоћи кад очигледно он сам не жели да му се помогне.Та линија није толико невидљива.

1000000001010

Подели на овим сајтовима

Некоме ко би урадио тако нешто,причешће не значи ништа,тако да је бесмислено постављати питање да ли има ишта лоше када је њему очигледно већ лоше и причешће ће му тешко помоћи кад очигледно он сам не жели да му се помогне.

znachi nishta loshe u tome nema shto je doshao da se prichesti iako je to jutro ubio, opljachkao, chinio blud? nije nikakav greh?

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Некоме ко би урадио тако нешто,причешће не значи ништа,тако да је бесмислено постављати питање да ли има ишта лоше када је њему очигледно већ лоше и причешће ће му тешко помоћи кад очигледно он сам не жели да му се помогне.

znachi nishta loshe u tome nema shto je doshao da se prichesti iako je to jutro ubio, opljachkao, chinio blud? nije nikakav greh?

Најбоље да нађеш лепо дрво и поседиш под њим неких 7 година дубоко размишљајући. Свакако ти је комуникација једносмерна тј. чујеш само себе.

Подели на овим сајтовима

Па брате мили зар није грех све то што је урадио? Смисао је да му не би било боље ништа ни да се не причести,а горе би му свакако било када би се једном покајао па схватио са каквим је немаром приступао причешћу.Е сад зашто је неподесно градити размишљање на оваквим примерима.Зато што они показују да човек нема трунку воље да живи како треба и не може се поредити са неким ко се труди,пада,устаје и зато,због своје добре воље би и требало да се причести.Јер ако је причешће дар који не можемо заслужити,ако уопште и може да се псотави услов ко би требало да приступи,тај услов би требало везати за настројење човека а не за исказану снагу да одоли искушењима,која неко лакше а неко теже подноси.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...