Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Ajmo ponovo. Evo pitanja. Odnosno imaginarne situacije.

[

Дође човек који није постио, готово никада није долазио у Цркву и чује беседу о Евхаристији и Цркви ( ја мислим да о овоме треба највише говорити) и срце му пожели да се причести. Да ли га причестити када приђе Чаши или га одбити?

Ja sam na to, latinicom, postavio pitanje: Kako pricestiti (tog kome je srce pozelelo da se pricesti, a nikada nije dolazio u crkvu) ako nije ispovedjen?

По овоме што желиш да кажеш, ако Те ја добро разумем, јесте да се обавезно тада мора исповедити?

Ако је тако, хајде да погледамо једну веома битну молтву, а зове се молитва пред Причешће:

ВЕРУЈЕМ, Господе, и исповедам да си Ти ваистину Христос, Син Бога живога, Који си дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело твоје, и ово сама часна Крв твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим Тајнама твојим на отпуштење грехова и на живот вечни.

Прими ме данас, Сине Божији, за причесника Тајне Вечере твоје, јер нећу казати тајну непријатељима твојим, нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: помени ме, Господе, у Царству твоме.

Нека ми причешћивање светим Тајнама твојим, Господе, не буде на суд или на осуду, већ на исцељење душе и тела. Амин.

Шта Теби ова молитва говори? Зар овде и овај хипотетички учесник и сви они који су присутни не траже опроштај својих сагрешења?

Pa valjda se covek mora ispovediti kod svestnika pre nego sto pridje Casi?!!! Molitva pred pricesce ne moze da zameni ispovest, svetu tajnu. !!!!

Ако ти исповедиш веру на Литургији и кажеш заједно са свештеником горепоменуту молитву, да ли је неопходно и да се сваки пут, по аутоматизму исповедаш?

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Народ: Амин. Нека се испуне уста наша хвале твоје, Господе, да певамо славу твоју, јер си нас удостојио да се причестимо светим твојим, божанским, бесмртним и животворним Тајнама; сачувај нас у твојој светињи, да се сав дан поучавамо правди твојој. Алилуја, Алилуја, Алилуја.

Свештеник одмах одлази Предложењу, оставља свети путир, враћа се светом Престолу и савија антиминс; а ђакон излази, стаје на обично место и говори:

Примивши божанске, свете, пречисте, бесмртне, небеске, и животворне, страшне Христове Тајне, стојећи смерно, достојно заблагодаримо Господу.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ajmo ponovo. Evo pitanja. Odnosno imaginarne situacije.

[

Дође човек који није постио, готово никада није долазио у Цркву и чује беседу о Евхаристији и Цркви ( ја мислим да о овоме треба највише говорити) и срце му пожели да се причести. Да ли га причестити када приђе Чаши или га одбити?

Ja sam na to, latinicom, postavio pitanje: Kako pricestiti (tog kome je srce pozelelo da se pricesti, a nikada nije dolazio u crkvu) ako nije ispovedjen?

По овоме што желиш да кажеш, ако Те ја добро разумем, јесте да се обавезно тада мора исповедити?

Ако је тако, хајде да погледамо једну веома битну молтву, а зове се молитва пред Причешће:

ВЕРУЈЕМ, Господе, и исповедам да си Ти ваистину Христос, Син Бога живога, Који си дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело твоје, и ово сама часна Крв твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим Тајнама твојим на отпуштење грехова и на живот вечни.

Прими ме данас, Сине Божији, за причесника Тајне Вечере твоје, јер нећу казати тајну непријатељима твојим, нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: помени ме, Господе, у Царству твоме.

Нека ми причешћивање светим Тајнама твојим, Господе, не буде на суд или на осуду, већ на исцељење душе и тела. Амин.

Шта Теби ова молитва говори? Зар овде и овај хипотетички учесник и сви они који су присутни не траже опроштај својих сагрешења?

Pa valjda se covek mora ispovediti kod svestnika pre nego sto pridje Casi?!!! Molitva pred pricesce ne moze da zameni ispovest, svetu tajnu. !!!!

Опет ниси прочитао моје питање. Не мора да стављаш знакове узвичника, јер сатим показујеш како си нервозан и како вичеш на мене.

Ако већ хоћеш, ја сене слажем са праксом исповедања у току Литургије јер се тада дешава нешто шт је много битније од исповести. Евхаристијске молитве су сасвим довољне да се човек причести. Света тајна Исповести може да се обави било кад, дан- два пре.

Ако је већ потребно и неопходно да се исповедапред Причешће, као Ти кажеш "мора", онда треба исповедати и малу децу, и мало већу децу и све људе, јер ако нешто "мора" то онда мораза све. И не само за децу него и за Владику и за Патријарха и за свештенство. Зар не?

Подели на овим сајтовима

Ако ти исповедиш веру на Литургији и кажеш заједно са свештеником горепоменуту молитву, да ли је неопходно и да се сваки пут, по аутоматизму исповедаш?

Да, с тим што бих ја избацио реч "по аутоматизму". Мораш да се исповедаш зато што си сагрешио у међувремену, од последње причести. Молитва пред причешће иде после, као и остале молитве. Једно је молитва, друго је исповест. Без исповести нема причести. Нисам ја то, браћо и оци, измислио.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Народ: Амин. Нека се испуне уста наша хвале твоје, Господе, да певамо славу твоју, јер си нас удостојио да се причестимо светим твојим, божанским, бесмртним и животворним Тајнама; сачувај нас у твојој светињи, да се сав дан поучавамо правди твојој. Алилуја, Алилуја, Алилуја.

Свештеник одмах одлази Предложењу, оставља свети путир, враћа се светом Престолу и савија антиминс; а ђакон излази, стаје на обично место и говори:

Примивши божанске, свете, пречисте, бесмртне, небеске, и животворне, страшне Христове Тајне, стојећи смерно, достојно заблагодаримо Господу.

Како сам данас био радостан када смо ово певали, могао сам да полетим у Цркви! ја сам сигуран да ће многи моји парохијани који су учествовали у Цркви овај дан схватитикао посебан и ослобађајући јер су се, можда, првог пута причестили на Богојављење. На крају су сви остали док се није задњамолитвапосле причешћа прочиатала(у мојој цркви је пракса да се после причешћа читају молитве благодарења после Пирчешћа) и верујем даће многи почети и са редовним постом и са већим трудом у Цркви.

Људи моји, покајање је процес, схватите то. Није то само " фик и готово". Човек се постепено мења и ослобађа јер што више воле све мање има страха и онда једва чека дан Литургије када ће опет да се причести.

Такође, потребно је за Причешће да се користи најлепше вино, слатко и пријатно, просфоре које су укусне, јер и на тај начин ми показујемо колико нам значи Литургија. Најлепши дарови природе да се принесу у Литургију.

Подели на овим сајтовима

Да, с тим што бих ја избацио реч "по аутоматизму". Мораш да се исповедаш зато што си сагрешио у међувремену, од последње причести. Молитва пред причешће иде после, као и остале молитве. Једно је молитва, друго је исповест. Без исповести нема причести. Нисам ја то, браћо и оци, измислио.

А шта ћемо са тим да је потребно на свакој Литургији причестити се. Или са оним ко не дође три пута заредом на Литургију сматра се изопштеним из евхаристијске заједнице?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ово је веома дискутабилно, а ево примера:

Причестиоси се на Васкрс или Божић. Сутра се изнова служи Литургија, такође и прекосутра зар не (мождасе негде и не служи, не знам). Литургија се служи због Причешћа зар не?

Да ли то, како ја сада тумачим све Твје писање значи да ја треба да се исповедим и другог и трећег дана да бих учествовао у Литургији? ја мислим да исповест никако није ствар морања. Пази, ја никако не поричем Свету тајну Покајања, напротив. Она је веома битна али се поствља тамо где јој није место.

И молим Те врети се на претходно питање и опет те молим пажљиво читај текстове. Прочитај молитву пре Причешћа и кажи шта Теби она говори.

Подели на овим сајтовима

[ Евхаристијске молитве су сасвим довољне да се човек причести. Света тајна Исповести може да се обави било кад, дан- два пре.

Значи, ипак је онај што је први пут дошао у цркву, и онда подстакнут Евхаристијом, пожелео да приђе Чаши, ипак се тај, исповедио јуче, током вечерње службе?

Тако може. Али да неко сврати у Цркву, први пут у животу, или неисповеђен, па му се прочита евхаристијска молитва, па да се он причести без исповести, е то не може.

Не може без обзира на моје знаке интерпункције, моју или вашу вољу, оче Иване, или вољу мог свештеника, духовника, мог владике, вашег владике. Не може по канонима Цркве.

Подели на овим сајтовима

[ Евхаристијске молитве су сасвим довољне да се човек причести. Света тајна Исповести може да се обави било кад, дан- два пре.

Значи, ипак је онај што је први пут дошао у цркву, и онда подстакнут Евхаристијом, пожелео да приђе Чаши, ипак се тај, исповедио јуче, током вечерње службе?

Тако може. Али да неко сврати у Цркву, први пут у животу, или неисповеђен, па му се прочита евхаристијска молитва, па да се он причести без исповести, е то не може.

Не може без обзира на моје знаке интерпункције, моју или вашу вољу, оче Иване, или вољу мог свештеника, духовника, мог владике, вашег владике. Не може по канонима Цркве.

Којим канонима?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Молим Те да ми наведеш те каноне.

Подели на овим сајтовима

Овде су људи помињали како је у Русији (РПЦ) потребна исповест пре причешћа и да те неће причестити поп ако се ниси исповедио. Чујем да је тако и у Румунији. Јесмо ми сад паметнији од њих? Ето, ја сам планирао да одем до Румуније нешто и рекох да се и причестим тамо кад одем на службу па сам се мало распитао и кажу да је мала шанса да ће ме попови пустити да се причестим ако се не исповедим а и не знају ме ко сам и шта сам.

Подели на овим сајтовима

Овде су људи помињали како је у Русији (РПЦ) потребна исповест пре причешћа и да те неће причестити поп ако се ниси исповедио. Чујем да је тако и у Румунији. Јесмо ми сад паметнији од њих? Ето, ја сам планирао да одем до Румуније нешто и рекох да се и причестим тамо кад одем на службу па сам се мало распитао и кажу да је мала шанса да ће ме попови пустити да се причестим ако се не исповедим а и не знају ме ко сам и шта сам.

Током студија у Немачкој сам се причешћивао код Румуна без икаквих проблема и исповести.

Подели на овим сајтовима

Какво је ово питање? И шта мислиш, да ли је код њих свугде исто?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ево још нешто за крај:

верујем да си читао Свето Писмо и да га редовно читаш. Колико пута се десило да нпр. за време проповеди Господа или Апостола многи људи поверују. На пример када је ап. Петар произнео своју чувену беседу на Педесетници, силаску Светог Духа, многи су поверовали у Бога и питали шта да раде. Хајде да видимо шта каже Свето Писмо:

http://www.otacmilic.com/biblija/sveto_pismo/44_DJE/44DJE002.HTM

Прочитај другу главу Дела апостолских, а ево мени веома инетересантног дела:

14 А Петар стаде са једанаесторицом и подиже глас свој и рече им: људи Јудејци и ви сви који живите у Јерусалиму! ово да вам је на знање, и чујте ријечи моје. 15 Јер ови нијесу пијани као што ви мислите, јер је тек трећи сахат дана; 16 Него је ово оно што каза пророк Јоило: 17 И биће у пошљедње дане, говори Господ, излићу од Духа својега на свако тијело, и прорећи ће синови ваши и кћери ваше, и младићи ваши видјеће утваре и старци ваши сниће снове; 18 Јер ћу на слуге своје и на слушкиње своје у те дане излити од Духа својега, и прорећи ће. 19 И даћу чудеса горе на небу и знаке доље на земљи: крв и огањ и пушење дима. 20 Сунце ће се претворити у таму и мјесец у крв прије него дође велики и славни дан Господњи. 21 И биће да ће се сваки спасти који призове име Господње. 22 Људи Израиљци! послушајте ријечи ове: Исуса Назарећанина, човјека од Бога потврђена међу вама силама и чудесима и знацима које учини Бог преко њега међу вама, као што и сами знате, 23 Овога одређенијем савјетом и промислом Божијим предана примивши, преко руку безаконика приковасте и убисте; 24 Којега Бог подиже, раздријешивши везе смртне, као што не бијаше могуће да га оне држе. 25 Јер Давид говори за њега: Господа једнако гледах пред собом: јер је с десне стране мене, да се не помакнем; 26 Зато се развесели срце моје, и обрадова се језик мој, па још и тијело моје почиваће у наду; 27 Јер нећеш оставити душе моје у паклу, нити ћеш дати да светац твој види трухљења. 28 Показао си ми путове живота: напунићеш ме весеља с лицем својијем. 29 Људи браћо! нека је слободно казати вам управо за старјешину Давида да и умрије, и укопан би, и гроб је његов међу нама до овога дана. 30 Пророк дакле будући, и знајући да му се Бог клетвом кле од рода бедара његовијех по тијелу подигнути Христа, и посадити га на пријестолу његову, 31 Предвидјевши говори за васкрсеније Христово да се не остави душа његова у паклу, ни тијело његово видје трухљења. 32 Овога Исуса васкрсе Бог, чему смо ми сви свједоци. 33 Десницом дакле Божијом подиже се, и обећање светога Духа примивши од оца, изли ово што ви сад видите и чујете. 34 Јер Давид не изиђе на небеса, него сам говори: рече Господ Господу мојему: сједи мени с десне стране, 35 Док положим непријатеље твоје подножје ногама твојима. 36 Тврдо дакле нека зна сав дом Израиљев да је и Господом и Христом Бог учинио овога Исуса кога ви распесте. 37 А кад чуше, ражали им се у срцу, и рекоше Петру и осталијем апостолима: шта ћемо чинити, људи браћо? 38 А Петар им рече: покајте се, и да се крстите сваки од вас у име Исуса Христа за опроштење гријеха; и примићете дар светога Духа; 39 Јер је за вас обећање и за дјецу вашу, и за све даљне које ће год дозвати Господ Бог наш. 40 И другијем многијем ријечима свједочаше, и мољаше их говорећи: спасите се од овога покваренога рода. 41 Који дакле радо примише ријеч његову крстише се; и пристаде у тај дан око три хиљаде душа. 42 И осташе једнако у науци апостолској, и у заједници, и у ломљењу хљеба, и у молитвама. 43 И уђе страх у сваку душу; јер апостоли чинише многа чудеса и знаке у Јерусалиму. 44 А сви који вјероваше бијаху заједно, и имаху све заједно. 45 И течевину и имање продаваху и раздаваху свима као што ко требаше. 46 И сваки дан бијаху једнако једнодушно у цркви, и ломљаху хљеб по кућама, и примаху храну с радости и у простоти срца, 47 Хвалећи Бога, и имајући милост у свију људи. А Господ сваки дан умножаваше друштво онијех који се спасаваху.

Како Ти тумачиш овај део који сам болдовао? Видиш, овде се о покајању говори пре Крштења зар не? После тога иде Евхаристија, ломљење хлеба. Погледај сам крај: А Господ сваки дан умножаваше друштво онијех који се спасаваху.

Подели на овим сајтовима

Браћо и оци, мртав сам уморан, интернет ми цркава, више и не знам које је то претходно питање на које треба да одговорим.

Каноне не могу да наведем, можда је у питању светоотачка пракса, можда има овде теолога који ће моћи да поткрепе оно што ја говорим.

Дакле, молитва пред причешће не може да замени исповест, а без исповести причешће се узима на душевну пропаст. И нисам ја то сад вечерас измислио.

А запрепашћен сам да тврдите -- ако сам добро разумео, ако нисам, праштајте -- да се може човек причестити иако се није исповедио.

Одох, лаку ноћ.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...