Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

У погледу поста, субота (осим Велике суботе) је изједначена са недељем (Даном Господњим) - пост је забрањен, а у дане вишедневног поста (четири у току године) субота и недеља се посте на уљу (или на риби, зависно који је пост у питању).

66. апостолски канон:

Ако се неки клирик затече да пости у Дан Господњи (недељу) или у суботу, осим једне једине (Велика субота), нека буде свргнут; а ако је лаик, нека буде одлучен-

Malo sam oftopik ali zar ovi kanoni nisu malo već postli monotoni

Koji god da čitam svaki se završava sa onim-ako je klirik nek se svrgne ...  0203_cool

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

У погледу поста, субота (осим Велике суботе) је изједначена са недељем (Даном Господњим) - пост је забрањен, а у дане вишедневног поста (четири у току године) субота и недеља се посте на уљу (или на риби, зависно који је пост у питању).

66. апостолски канон:

Ако се неки клирик затече да пости у Дан Господњи (недељу) или у суботу, осим једне једине (Велика субота), нека буде свргнут; а ако је лаик, нека буде одлучен-

Хвала Ти Александре. Занима ме још нешто. Прочитао сам у једној књизи од патријарха Павла, да мрсним данима треба постити три дана пред Причешће?! Да ли знаш о чему се ту ради?

Подели на овим сајтовима

66. апостолски канон:

Koji god da čitam svaki se završava sa onim-ako je klirik nek se svrgne ...  0203_cool

Ја не разумем зашто се свештеници свргну са свештеничког чина, а верници одлуче?

Због чега свештеници имају у том случају предност? А ради се о истом греху.

Подели на овим сајтовима

Хвала Ти Александре. Занима ме још нешто. Прочитао сам у једној књизи од патријарха Павла, да мрсним данима треба постити три дана пред Причешће?! Да ли знаш о чему се ту ради?

Ту нема генерализације. Све зависи од човека до човека. Зато и пост и причешће траба да иду са благословом свештеника-духовника који те добро познаје. Патријарх је овај одговор писао у време безбожног комунизма, када је мало људи долазило у Цркву а још мање постило. У таквим околностима требало је поступати на адекватан начин.

Подели на овим сајтовима

Ја не разумем зашто се свештеници свргну са свештеничког чина, а верници одлуче?

Због чега свештеници имају у том случају предност? А ради се о истом греху.

Зато што се за један грех не може два пута кажњавати. У конкретном случају, казна за клирика је свргнуће (мало ли је?) а за лаика одлучење. Ја бих рекао да је канон овде строжији за клирике него за лаике. Јер, одлучење обично иде на одређени дужи или краћи период, а свргнуће (рашчињење) је заувек (свргнути свештеник заувек остаје лаик, без могућности да се поново рукополаже).

Подели на овим сајтовима

Ту нема генерализације. Све зависи од човека до човека. Зато и пост и причешће траба да иду са благословом свештеника-духовника који те добро познаје. Патријарх је овај одговор писао у време безбожног комунизма, када је мало људи долазило у Цркву а још мање постило. У таквим околностима требало је поступати на адекватан начин.

А ако неко не може да пости на води среду и петак (због имунитета), јел може такав да пости блажи пост, на риби и уљу, а да се причешћује или редовно или сваке треће недеље?

Подели на овим сајтовима

Koji god da čitam svaki se završava sa onim-ako je klirik nek se svrgne ...

Нису монотони, већ је то језик канона - опис прекршаја и опис казне за чланове Цркве (клирике и лаике).

Подели на овим сајтовима

А ако неко не може да пости на води среду и петак (због имунитета), јел може такав да пости блажи пост, на риби и уљу, а да се причешћује или редовно или сваке треће недеље?

Рекох, не постоји генерализација. Свештеник је дужан да познаје своју паству и да свакоме у свему, што се тиче вере, одреди меру. Циљ је - СПАСЕЊЕ, а не формално испуњавање норми.

Подели на овим сајтовима

Многи православни који се припремају за св.Причешће не једу ништа од вечерње молитве односно бденија у суботу.

Од поноћи је евхаристијски пост - не једе се и не пије ништа до причешћа. Када је Литургија пређеосвећених дарова, ако се иста служи када јој је и време - вечерња служба, онда се до увече не једе и не пије ништа. Ето, то вам је и разлог зашто се ова Литургија, у време Веиког поста, служи, углавном, ујутро а не увече када треба (снисхођење узимању хране).

Подели на овим сајтовима

• Гости

код нас када владика дође да слуши Пређеосвећену , увек увече и ако би се неко причестио , забрана јела је од 10 сати (тог дана) ако је неко на послу или изложен оправданим проблемима онда од 12 сати без јела.

Ово код нас свештеници причају верном народу и обично на причешћу буде од 20-50 причесника зависно од тога дал су тог радног дана слободни!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...