Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

50% клира које знам има зависност од цигарета, тако да нити судим, нити себи тражим алиби.

Ко може да остави - нека остави.

Ко не може - нека смањи (пример поста) као мали принос Богу (не приноси цигаре него своје самоодрицање crvenilo).

Ко не може ни то - нека пуши ако је слаб али нека се не надима тиме.

Знам да је мени омиљени теолог о. А. Шмеман, према његовим дневницима, пушио до краја живота две пакле дневно. Из тога закључујем да таква страст (авај, има их много горих и пречих) није утицала на његову веру, личност, природу, причешће, богословље...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Код о.Јоила пушачи не могу ни нафору да узму.  crossrc

мене је примио...
Добар је он,то је доказ да уме и он да попусти и да није баш толико радикалан као што неки хоће да га представе.  crvenilo

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Код о.Јоила пушачи не могу ни нафору да узму.  crossrc

мене је примио...
Добар је он,то је доказ да уме и он да попусти и да није баш толико радикалан као што неки хоће да га представе.  crvenilo

може бити, само му нисам рекао да пушим...

Подели на овим сајтовима

И смеју и могу, али са нелицемерном жељом да се ухвате у коштац са том својом рђавом навиком. Пушење јесте грех против кога се треба борити и изборити (причам из личног искуства, као бивши пушач).

Међутим, не бих рекао да пушаче треба априори одмах одвојити од Прчешћа. То је фарисејство. Као да су непушачи без икаквог греха, па они могу а ови не, да се причешћују.

Подели на овим сајтовима

И смеју и могу, али са нелицемерном жељом да се ухвате у коштац са том својом рђавом навиком. Пушење јесте грех против кога се треба борити и изборити (причам из личног искуства, као бивши пушач).

Међутим, не бих рекао да пушаче треба априори одмах одвојити од Прчешћа. То је фарисејство. Као да су непушачи без икаквог греха, па они могу а ови не, да се причешћују.

Човјек се лакше бори са грешним навикама када се причешћује,а сигурна сам да свако од нас има неку лошу навику, ја баш бијем битку са једном таквом. Када би се одлучивао од причешћа сваки који има лошу навику, мало би их се причестило (или нимало  :bla:). Човјек са Господом у себи, има више снаге да се бори и избори са искушењем. Наравно да не треба прилазити Причешћу ако ми не радимо ништа да ову навику укинемо, и ако је уопште не гледамо као гријех. То је оно што је погрешно. Слажем се са Александром.Нико не може одједном да одлучи и прекине с ружном навиком, то је процес који траје, али није у реду одрицати се Причешћа због тога. То је моје неко размишљање.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

За мене је пушење у посту исто колико и када би јели свињетину и пришли Причешћу.Ја нпр. волим да једем свињетину и тешко ми је да се одвојим од ње и да ли бих могао да је једем за време поста и да приђем да се Причестим.Исто много волим и да пијем,па да ли бих могао за време поста да седнем у кафану са друштвом и да останемо до ујутру?А када се напијем,ја ујутру обавезно морам да пијем јогурт или млеко,без тога не бих могао да функционишем цео тај дан.Немојте бити фарисеј,па да ми кажете да не бих смео у том случају да се Причестим?

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

a šta ćemo sa sveštenicima i monasima koji puše 0409_feel

pa sa onima koji poste telom ali ne duhom isus-sinai

auuu koliko omda nas ne bi smelo nikada da se wpričesti

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...