Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

samo ti zamisljaj...

ovo je ozbiljan problem i treba da ga resavaju strucni ljudi a ne svako skupljen s konca i konopca.

dosta ima patnje i boli i ovakvi bezobrazni komentari ne trebaju ovoj zeni. nema potrebe da joj se gura prst u ranu.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

polako, ne srljajmo. ne znamo sve okolnosti bas u detalje. ovo je ipak forum a ne stvarni zivot.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Помаже Бог драги пријатељи.

Хтела сам да почнем ову причу тако што бих рекла да познајем једну особу која...

Па сам хтела уместо тога да кажем да је неко у мојој породици...

А онда сам се запитала "чему то?", све вас доживљавам као другаре :drugarstvo: и хтела бих да чујем мишљења о овоме од свих вас, како  8084.gif тако и осталих.

Овако...

Мој муж је до пре четири године редовно постио, причешћивао се и живео као и већина нас. Није успевао све да испоштује, али се бескрајно трудио. Онда се нашој,тада трочланој породици, десила десила једна ружна ствар, подмукла и опасна... Мој муж се разболео. Прва страшна ствар са којом сам ја морала да се суочим је да нико не жели да му помогне да се излечи, па ни мајка. Мислили су да ће му више користити то да се праве да уопште није болестан и да нас на послетку посаветују да се преселимо ако наставимо да инсистирамо да он јесте болестан, што смо и учинили.

Уздали смо се сами у себе и Божију помоћ и отишли на лечење...

Лечење је било мукотрпно, дуго и веома тешко и само они срећници који успеју да се ишчупају из канџи ове опаке болести знају о чему говорим. Пакао смо прошли пре самог лечења (у питању су прве четири године нашег брака), болест је погодила и нашег тек рођеног сина, а само лечење је ненормално тешко јер је то " једина болест од које човек не жели да се излечи, бори се да остане болестан".

Сад се неки од вас питају о којој болести је реч... Драги моји другари, у питању је алкохолизам.

Неки знају, али већина не зна да то НИЈЕ порок, НИЈЕ ствар у љубави према пићу, НИЈЕ ствар у томе "могу ја да престанем али нећу"... то је болест као и свака друга тешка и хронична. Само што за њу нема лека у виду таблете. Лече те неуропсихијатри, психолози, социјални радници, Мењају начин на који размишљаш, целу твоју алкохоличарску личност, обликују те како ти сам никада више не би пожелео да окусиш алкохол.Живиш у доживотној апстиненцији и кад једном престанеш да пијеш блокаторе све је на теби и твом сараднику који ти је подршка. Правила су врло строга, наравно, нема алкохола у кући, не идеш нигде где се пије, нико у твом окружењу не пије, ма не смеш ни медицински алкохол да имаш ни да користиш алкохолно или винско сирће!

И тако, у току терапије, нас све је занимало како сад славиш славу, како сечеш колач, како се причешћујеш...

Лекари кажу да је покојни Патријарх благословио да се колач сече и жито прелива соком од боровнице и заиста код нас у цркви је то познато и не прави се проблем.

Једино са чиме пацијенти, па и мој муж, морају да се суоче је да НЕ СМЕЈУ ДА СЕ ПРИЧЕСТЕ.

Знам, већ вас чујем, али полако...

Он не сме да ПОМИРИШЕ алкохол.

Он не сме да ПРОБА алкохол.

Па макар то била и крв нашег Спаситеља.

Он је болестан. Он је био ЖИВОТНО УГРОЖЕН и сам Господ га је спасио, не ја и не лекари.

Зато мој муж ретко пости, ретко иде у цркву, не причешћује се а знам да његово срце то жели јер има на чему да буде захвалан. И заиста, Богу хвала, он је сада добро.

Хајде сад другари, да чујем ваша мишљења. Нисмо разговарали са свештеником јер је он одмах избрисао могућност да му неко каже да свакако може да се причести...

Поздрав и нека вас Бог чува.

Ја сам тек сад прочитао ово писмо. Он и те како треба да се причешћује и да верује и узда се у Господа.

Постоје Честице за болне (а он и јесте, како и сама кажеш, болестан) на којој се налази минимална количина Крви Христове (честице за причешће болесника се припремају на Велики Четвртак и чувају се целе године тако што се све осуши на специјалан начин, тако да алкохол све испари). Онда, уместо вина, да би болесник лакше могао да прогута честицу Тела и Крви Христове се користи обична вода. Дакле, неће уопште бити проблем да се причести и да упадне у опсаност да се врати алкохолизму.

Подели на овим сајтовима

eto odgovora od strucnog coveka za ovo pitanje.

znam ljude koji se pricescuju na ovaj nacin ali to su odlucili svestenici a ne narodne mase na forumu.

Подели на овим сајтовима

polako, ne srljajmo. ne znamo sve okolnosti bas u detalje. ovo je ipak forum a ne stvarni zivot.

Баш из тога разлога сам је упутила на њеног свештеника.

Али изгледа да то није био добар савет за њу.

Нисам рукоположена да дајем одговоре на та питања.

Ето, о.Иван јој је одговорио.

Подели на овим сајтовима

Машо, то јесте био добар савет за мене!

Не знам зашто мислиш да није и да га ја схватам другачије.

Није ми била намера да од било кога тражим решење за наш проблем, већ савет и мишљење, и не само ради нас него и многих људи који се нађу у овој ситуацији а ни са ким не говоре о томе јер очекују одбацивање, неверицу и несхватање.

Ја поред себе нисам имала никога ко би ми рекао то што си ми ти рекла, можда мало грубље али истинито, и кад кажем да је твоја порука била хладан туш за мене, то је више у шали, Машо, она ме је спустила на земљу и тада јесам мислила да ово ипак није била добра идеја и да ћете се сви сад саблазнити и закопати ме назад  0110_hahahaда више никада не промолим главу и усудим се да питам било шта, ц ц ц, срам ме било. 0110_hahaha

Али, десило се да су се неки другари можда препознали у овој причи  или једноставно пожелели да додају нешто и мало образложе управо оно што си и ти рекла, свако на свој начин и хвала свима од срца.

Ево и јавно ти се извињавам ако сам те чиме повредила и увредила, није ми била намера :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

Видиш, могла сам и ја да ти причам шта треба да радиш, али колико знам, по питању духовних ствари, ту је свештеник. Можда сам се и ја негде нашла у твојој причи, али ем ти мене не познајеш, ем ја тебе, тако да је мало опасно око тога се преко нета са непознатим људима саветовати.

Е сад што се самном не слажеш, то је друга ствар.

Нарочито ми је сумњиво то прескакање свештеника и постављање питања овде, но, толико од мене.

Подели на овим сајтовима

Da nije after postavila pitanje ja nikada ne bih čula za ove čestice koje spomenu o Ivan

"savet" se na netu, bar u okviru mog iskustva traži samo kao razgovor, razmena iskustva i dijaloga

što se pak tiče sveštenika, niti su svi oni isti, niti imaju isto znanje ni obrazovanje, niti se od svih može uvek dobiti adekvatan odgovor, a malo je nezgodno ičći od crkve do crkve, parohije do parohije i tragati za odgovorom

gde ćeš ih više naći nego na pravoslavnom forumu  0104_cheesy 0442_feel

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Лазарице, а парохијски свештеник? Што би неко ишао од једног до другог кад од Бога датог има свог парохијског.

И нећемо ваљда ми, лаици да судимо о њиховом ''образовању'' и исправности савета?

Па онда нам они нису потребни ако тако размишљамо.

пс у чему је разлика онда између парохијског свештеника и свештеника на форуму?

Подели на овим сајтовима

U čemu je razlika?

razlika je ogromna, i nijednog trenutka nisam napisala da mi laici treba da damo odgovore, već da mi kao mirjani razmenjnjujemo iskustva, a sveštenici, što svi znamo a i oni sami mogu da potvrde imaju različite stavove oko različitih pitanja, o tome se već toliko pisalo na forumu u skoro svim temama

Još uvek postoje sveštenici kojima nije dovoljno što neko posti sredom i petkom te mu ne daju da se pričesti i sablažnjavaju se ako neko želi da se pričešćuje svake nedelje

mislim da je to dovoljno

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Мени је свештеник са интернета, без увреде, неко кога бих последњег питала за савет, после мог духовника, парохијског свештеника ако немам духовника. Не зато што га не поштујем, него зато што постоји неки ред, који нам Црква саветује.

Мене лично не занима степен образовања свештеника, верујем да ми Бог преко њега даје одговоре и верујем да су ти одговори прави за мене, па макар били и ''саблажњавање ако неко жели да се причешћује сваке недеље''.

Црква нас учи, ко жели да Је слуша, да и у том случају, када се наше лично мишљење не поклапа са ставом свештеника, ипак треба послушати њега а не себе, послушности ради а и ако је погрешио он, он ће да сноси одговорност, а ако неко ради на своју руку .. закључак се намеће сам.

Подели на овим сајтовима

mašo nisu svi hrabri i jaki, nisu svi iskovani od istog materjala, nekima jednostavno treba da malo "opipaju" teren pa tek onda da se usude da pitaju tamo gde treba :smiley:

Na početku upravo na ovom forumu kad god bih postavila neko pitanje našao bi s eneko da mi mudruje kako treba da se obratim svom duhovniku

naravno da treba, ali to me ne sprečava da i dalje postavljam pitanja na forumu, slušam odgovore i rasprave, čitam replike, pa sa spiskom pitanja i podpitanja odem kod svog sveštenika :)

i iskreno, ne slažem s eda po svaku cenu treba saslušati svog duhovnika, ali mislim da su o Ivan i aleksandar pisačli o tome i da su oni ipak kompetentniji da daju odgovor

i Agapije, koji usputno ako još jednom promeni nik ja ću da se sablaznim 0442_feel

spam

https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/icon_blushing.gif

Подели на овим сајтовима

pozjem žemu koja je napustila muža tek kada ej u besvesnom stanju zbog batina završila u urgentnom centru

trpela je godinama jer joj je njen duhovnik rekao da trpi i da se moli

neka mi oproste svi sveštenici ali ja bih njenog duhovnika poslala na par dana takvog batinjanja pa neka joj onda daje savete da trpi..

p.s izvini omašila sam bila temu 0442_feel

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...