Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Јустинијан. Ја сам мислила када човек (у актуалном времену, рецимо данас) тражи Господа, Истину, има је увек, и на почетку и крају. Чини ми се да је о томе било речи. Свакако да је тако како си рекао по питању људске историје и циља, али Истине има и у историји, јер ако је неби било онда би запали у обесмишљавање историје, и цркве и предања. Не можемо само да се фиксирамо на једну тачку, тј. крајњи циљ, као да ван те тачке нема истог тог циља и смисла и Истине. Ево зашто. Једном ми је један форумаш, вероватно научен да је једино крај меродаван (тј. са Истином), рекао (а поводом неке теме) да је за нас хришћане битно Царство, тј. вечни живот, а овај овде привремени ето тако у међу времену да нам што боље прође. Јер, нема више ни приче о моралном суду, па није ни важно како ћемо, ово време је нешто привремено, само попут референтума потребно да се одредимо за или против а остало мачку о реп. Треба бити јаснији. Штаћемо са светитељима? Ето они усред историје досегли Истину (мада не и бесмртност). А чини ми се да смо сви позвани, никоме није ускраћена та могућност коју су светитељи досегли. Што би они то тек тако, када нас то свакако чека на крају. ja ti dao zahvalnicu za ovo 0205_whistling Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 ma justinijan se uhvatio za dedu Adama kao da mu je sedeo na kolenu i pricao kako poznaje Boga a da nije u sv.Trojici 0205_whistling Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Јустинијан. Ја сам мислила када човек (у актуалном времену, рецимо данас) тражи Господа, Истину, има је увек, и на почетку и крају. Чини ми се да је о томе било речи. Свакако да је тако како си рекао по питању људске историје и циља, али Истине има и у историји, јер ако је неби било онда би запали у обесмишљавање историје, и цркве и предања. Не можемо само да се фиксирамо на једну тачку, тј. крајњи циљ, као да ван те тачке нема истог тог циља и смисла и Истине. Ево зашто. Једном ми је један форумаш, вероватно научен да је једино крај меродаван (тј. са Истином), рекао (а поводом неке теме) да је за нас хришћане битно Царство, тј. вечни живот, а овај овде привремени ето тако у међу времену да нам што боље прође. Јер, нема више ни приче о моралном суду, па није ни важно како ћемо, ово време је нешто привремено, само попут референтума потребно да се одредимо за или против а остало мачку о реп. Треба бити јаснији. Штаћемо са светитељима? Ето они усред историје досегли Истину (мада не и бесмртност). А чини ми се да смо сви позвани, никоме није ускраћена та могућност коју су светитељи досегли. Што би они то тек тако, када нас то свакако чека на крају. Наравно сестро. Види се колико је важно да се правилно изражавамо. Брат Аца је поменуо да постоји ИСТИНА на крају, а не на почетку. При томе није мислио на Христа као истину. Написао је већим словима, да би нагласио, а не изразио апсолутну истину која је Христос. Та истина је да човек није уживао комплетан смисао његовог стварања одмах на почетку, него је то требало на крају да се оствари. То је речно ради дискусије, да ли је било умирања пре човека, или не. Дакле није уопште питање, који учитељ је на почетку, а који на крају, него какав је ученик на почетку, а какав на крају. Сведочанство о оценама се даје на крају, а не на почетку, али под надзором једног те исто учитеља. Тако да је наравно тачно да у било ком времену и било ко да тражи Бога, увек ће једног те истог наћи, једну те исту Истину. Мада додуше ту постоји једна мала дистинкција. Није исто доживљавање Бога у Старом, и у Новом Завету, али по томе што Авраам није познавао св.Тројицу, него само Бога, ништа није мањи, јер онако је и њему Христос проповедао Јеванђеље у аду. Тај форумаш дакако да није у праву. Па шта он мисли да може животарити, и да је већ спашен, јер смисао је у есхатону... 0205_whistling Па због чега ја Адам био стављен на послушање? Због чега је Христос рекао да је пут у Царство Божије узак и да га подвижници задобијају? Наравно не мисли се да га задобијајо само отшелници, али у односу на то како је ондашњи свет, и свет уопште који живи по својим мерилима, живео и живи, држати и веру је подвиг, а као и све остало. Дакле резиме: Ученик на почетку-Адам, учитељ на почетку - Христос Научен на крају - Сав род спашен, учитељ на крају - Христос У почетку се дају задаци, на крају диплома. Дакле тај форумаш мисли да треба пропустити предавања и вежбе. Ту се вара грдно. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 moram ponovo da pitam Aleksandra Po meni pocetak i kraj Istine je sama Istina. ne treba cekati kraj ako primish Boga zivoga Istina je jedna i pocetak i kraj. Dakle sama Istina nema pocetak i kraj jer je Bog. Sve sto treba je primiti samoga Boga i imash sve pocetak kraj i medjupauzu 0205_whistling Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Љубичица Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 0205_whistling У почетку се дају задаци, на крају диплома. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 ma justinijan se uhvatio za dedu Adama kao da mu je sedeo na kolenu i pricao kako poznaje Boga a da nije u sv.Trojici 0205_whistling Немам се ја шта ухватити за деду Адама. Познање о св.Тројици је могуће тек након Христовог оваплоћења. Зато што Оца може само Син у Духу Светом да објави. Како у време Адама Христос није био оваплоћен, то онда ни Адам није занао за Оца, па тиме ни за св.Тројицу. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Човеку је дата слобода избора да одговори на тај призив Божији. Хоћи или нећу.da ne bi stvar bila svedena na ovu binarnu slobodu izbora, bit će izgleda potrebno postvljati i par citata Svetih Otaca, Dogmatika, itd.ima ovdje par, bilo bi dobro da se postavi još koji citat, pa ako neko ima pri ruci... https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10217.50.html https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,333.475.html Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Човеку је дата слобода избора да одговори на тај призив Божији. Хоћи или нећу.da ne bi stvar bila svedena na ovu binarnu slobodu izbora, bit će izgleda potrebno postvljati i par citata Svetih Otaca, Dogmatika, itd. Па ко каже да ја овде мислим на један моменат? "Хоћу" значи читав низ наших сагласноти са "да" и радњи чиме узрастамо у Христу, а "нећу" је читав низ наших одрицања са "не" и радњи чиме се удаљавамо од Христа. Дакле "хоћу" је живот у послушности, и подвигу, а "нећу" је живот у непослушности и греху. Даје те молима вас људи уозбиљите се. Да не бих помислио да вас неко плаћа да овде искуштавате како би некоме подметнули ногу да је он тобож јеретик, или овакав онакав, још једном тражим, уозбиљите се молим вас. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Ovde je bilo rec o ISTINI nema Istina ni pocetak ni kraj Istina je Bog kazes na pocetku Adam ucenik na kraju Hristos diploma. 0205_whistling malo pobrkano kod mene sve to na pocetku Sin Bozji isteruje adama i evu iz raja na kraju Hristos obecava Carstvo Bozje. toliko o shkoli 0205_whistling Istina je Bog zivi nema pocetka nema ni kraja. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Ovde je bilo rec o ISTINI nema Istina ni pocetak ni kraj Istina je Bog kazes na pocetku Adam ucenik na kraju Hristos diploma. 0205_whistling malo pobrkano kod mene sve to na pocetku Sin Bozji isteruje adama i evu iz raja na kraju Hristos obecava Carstvo Bozje. toliko o shkoli 0205_whistling Istina je Bog zivi nema pocetka nema ni kraja. Већ сам објаснио на какву је истину Аца мислио: Брат Аца је поменуо да постоји ИСТИНА на крају, а не на почетку. При томе није мислио на Христа као истину. Написао је већим словима, да би нагласио, а не изразио апсолутну истину која је Христос. Та истина је да човек није уживао комплетан смисао његовог стварања одмах на почетку, него је то требало на крају да се оствари. То је речно ради дискусије, да ли је било умирања пре човека, или не. Дакле, шта теби је реч истина увек и само везана за Христа? Па шта ћемо са изразом : "Истина је да је кубик бетона тежак 2,4 тоне", треба превести као "Христос је да је кубик бетона тежак 2,4 тоне"? Немам шта коментарисати даље овакву мисао. Осим тога нисам рекао да је Христос диплома. Рекао сам да Он даје "диплому" на крају, тј вечни живот или вечну муку. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Ovde je bilo rec o ISTINI nema Istina ni pocetak ni kraj Istina je Bog kazes na pocetku Adam ucenik na kraju Hristos diploma. 0205_whistling malo pobrkano kod mene sve to na pocetku Sin Bozji isteruje adama i evu iz raja na kraju Hristos obecava Carstvo Bozje. toliko o shkoli 0205_whistling Istina je Bog zivi nema pocetka nema ni kraja. Већ сам објаснио на какву је истину Аца мислио: Брат Аца је поменуо да постоји ИСТИНА на крају, а не на почетку. При томе није мислио на Христа као истину. Написао је већим словима, да би нагласио, а не изразио апсолутну истину која је Христос. Та истина је да човек није уживао комплетан смисао његовог стварања одмах на почетку, него је то требало на крају да се оствари. То је речно ради дискусије, да ли је било умирања пре човека, или не. Дакле, шта теби је реч истина увек и само везана за Христа? Па шта ћемо са изразом : "Истина је да је кубик бетона тежак 2,4 тоне", треба превести као "Христос је да је кубик бетона тежак 2,4 тоне"? Немам шта коментарисати даље овакву мисао. Осим тога нисам рекао да је Христос диплома. Рекао сам да Он даје "диплому" на крају, тј вечни живот или вечну муку. volim te brate ali moras ziveti Istinom da bi znao da je kubik betona tezak 2.4tone Istina i sve sto je Istina to je Bog. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Да. И алфа и омега. Не само омега. Да. Ствар је у томе што је Христос као Почетак (као Алфа) пре стварања света. Он је разлог стварања света. Никако ту Алфу не треба изједначавати са почетком историје, са Адамом. Адам је оставио тај Почетак (Алфу), оставио је Божију вољу, није је увео у историју. Зато се наша истина не види из почетка (историје) већ из краја. Крај ће бити једнак Почетку, тј. Крај ће бити једнак превечној вољи Божијој због које је све створено и добило биће. Зато Господ каже: Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Сврштек: Алфа (Почетак) као Архетип, као Разлог нашег стварања и као Омега (Свршетак), као Циљ нашег кретања, нашег уподобљења превечној Вољи Божијој. Дакле, изједначавање Краја са Почетком у том смислу, а не да је почетак историје на који требамо да се вратимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Ovde je bilo rec o ISTINI nema Istina ni pocetak ni kraj Istina je Bog kazes na pocetku Adam ucenik na kraju Hristos diploma. 0205_whistling malo pobrkano kod mene sve to na pocetku Sin Bozji isteruje adama i evu iz raja na kraju Hristos obecava Carstvo Bozje. toliko o shkoli 0205_whistling Istina je Bog zivi nema pocetka nema ni kraja. Већ сам објаснио на какву је истину Аца мислио: Брат Аца је поменуо да постоји ИСТИНА на крају, а не на почетку. При томе није мислио на Христа као истину. Написао је већим словима, да би нагласио, а не изразио апсолутну истину која је Христос. Та истина је да човек није уживао комплетан смисао његовог стварања одмах на почетку, него је то требало на крају да се оствари. То је речно ради дискусије, да ли је било умирања пре човека, или не. Дакле, шта теби је реч истина увек и само везана за Христа? Па шта ћемо са изразом : "Истина је да је кубик бетона тежак 2,4 тоне", треба превести као "Христос је да је кубик бетона тежак 2,4 тоне"? Немам шта коментарисати даље овакву мисао. Осим тога нисам рекао да је Христос диплома. Рекао сам да Он даје "диплому" на крају, тј вечни живот или вечну муку. volim te brate ali moras ziveti Istinom da bi znao da je kubik betona tezak 2.4tone Istina i sve sto je Istina to je Bog. Бога ми. Постоје људи који знају да је кубик бетона тежак 2,4 тоне, а немају појма ко је Христос. Баш претерујеш брате. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 nasmeja me justiane 0205_whistling Hocu da kazem sve sto je istinito je i sama Istina tj. Zivi Bog. Znaju ljudi da prepoznaju Istinu samo nece da priznaju da je to Zivi Bog tj. svojataju istinu kao da su je sami izmislili 0205_whistling Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 nasmeja me justiane 0205_whistling Hocu da kazem sve sto je istinito je i sama Istina tj. Zivi Bog. Znaju ljudi da prepoznaju Istinu samo nece da priznaju da je to Zivi Bog tj. svojataju istinu kao da su je sami izmislili 0205_whistling Па неће бити тако. Није све што је истина живи Бог. Па нисмо пантеисти. Може да се каже да све што је истина, то је од Бога. Дакле правда, закон, ред, мир...Можемо да кажемо, све што је истина (мала истина), то је добро, а све што је добро, то је од Бога, али није Бог. Ти си се тако изразио. Да би човек знао да је кубик бетона тежак 2,4 тоне, треба да живи са Истином. А уствари је потребно само извагати тај кубик, и не морамо ни познавати Бога. 0205_whistling Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука