Jump to content

Алфа и Омега у Историји

Оцени ову тему

Препоручена порука

Hm, brate sve je o.k. i jako lepo rečeno, ali ništa konkretno mi nisi odgovorio... ama baš ništa. A to je jako kompleksno pitanje, slažem se. Ali dobro. Nema veze.

Ја сам се потрудио да одговорим, али ти очигледно ниси чуо оно што си желео да чујеш. Рекох, наука тврди даје смрт живог света постојала и пре појаве човека. По мени, за хришћанску теологију то и није од кључног значаја. Зашто? Зато што постоји ИСТИНА која је на КРАЈУ историје а не на њеном ПОЧЕТКУ. Дакле, шта Бог жели видимо из КРАЈА а не из ПОЧЕТКА историје. Ако је истина на крају, онда, изволимо, па њоме све меримо. И, молим вас, немојте од ове теме правити спор креационисти-еволуционисти.

Brate Aleksandre meni je Istina pocetak i kraj. meni je Bog Istina pocetak i hvala Bogu nah kraj.

objasni mi molim te malo boljeda je Istina na kraju istorije a ne na njenom pocetku.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 59
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Тачно је да је Бог један Алфа и Омега, почетак и завршетак, први и последњи, али истина за нас људе је тек на крају историје. Дакле истина се тиче и Кога и Шта. Прво је Кога, тј истина је Христос, а друго је шта, тј шта нама Христос као Истина значи? А то је да Бог приправио да сви који га љубе живе блаженим и вечним животом.

Дакле када говоримо о почетку, говоримо у односу на човека, јер човек није у почетку живео пуноту Царства Божијег, јер није било оваплоћења Христовог (без обзира на пад човека) након чега је једино могуће обожење. Када говоримо о крају, говоримо онда управо о достизању обожења, усиновљењу човека са Богом за навек векова.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Тачно је да је Бог један Алфа и Омега, почетак и завршетак, први и последњи, али истина за нас људе је тек на крају историје. Дакле истина се тиче и Кога и Шта. Прво је Кога, тј истина је Христос, а друго је шта, тј шта нама Христос као Истина значи? А то је да Бог приправио да сви који га љубе живе блаженим и вечним животом.

Дакле када говоримо о почетку, говоримо у односу на човека, јер човек није у почетку живео пуноту Царства Божијег, јер није било оваплоћења Христовог (без обзира на пад човека) након чега је једино могуће обожење. Када говоримо о крају, говоримо онда управо о достизању обожења, усиновљењу човека са Богом за навек векова.

1. ko ili šta je Istina?

2. ko ili šta je za čovjeka Istina početka, a ko ili šta Istina na kraju?

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Kad govorimo o pocetku govorimo i o tome da je Hristos ispunio ceo stari zavet i

doneo nam novi zavet Boga sa covekom.

Prema tome Istina je i pocetak i kraj i u odnosu na coveka.

molim te pojasni mi to malo bolje odnosno koriguj me u Istini.

Подели на овим сајтовима

evo ja ću probati na jedan trivijalan način... ja kao administrator vidim na forumu sve teme... od prve do poslednje... a običan član ne vidi skrivene teme... to naravno ne znači da one ne postoje ali član mora postati admin pa će onda videti sve... tj. tada će skrivene teme postati vidljive...

Za Boga je Istina ista jer On jeste istina ali za naskoji čekamo Hrista nije ...

zašto bi inače apostol rekao

Jer sada vidimo kao u ogledalu,u zagonetki,a onda cemo licem u lice;sad znam djelimicno,a onda cu poznati kao sto bih poznat.

1.Korincanima 13:12.

ili možda neko misli da ovi stihovi nemaju veze sa očekivanjem punoće Istine

izvinjavam se na upadu,nisam mogo da odolim  1405_love beggingpleasesmiley-1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

1. ko ili šta je Istina?

Ко је истина? Господ Исус Христос

Шта је истина? Да се преко Христа долази до Оца у Духу Светоме.

Дакле:

Ко је на почетку? Господ Исус Христос. А шта је човек на почетку? Кандидат за дете Божије.

Ко је на крају? Господ Исус Христос, а шта је човек на крају? Дете.

П.С. Разуме се да за човека постати дете божије не значи постати по суштини. Него бити дете божије, значи бити по благодати усиновљен.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Kad govorimo o pocetku govorimo i o tome da je Hristos ispunio ceo stari zavet i

doneo nam novi zavet Boga sa covekom.

Prema tome Istina je i pocetak i kraj i u odnosu na coveka.

molim te pojasni mi to malo bolje odnosno koriguj me u Istini.

Ево у принципу ово што сам тимјанчици објаснио, то је одговор и на твоје питање.

Дакле суштина је да је човек на почетку историје онај који испуњава циљ, а на крају историје онај који је на циљу. А једна те иста Истина стоји иза тога, а то је наравно Господ Исус Христос.

Па мислите да је Адам знао за св.Тројицу, за Сина Божијег, за Оца? Не није знао. Адам је зано само за једног Бога, али није знао за св.Тројицу....Бог који је разговарао са Адамом, био је Син Божији, али Адам га је знао само као Бога онаквог каквог су Га знали Јудејци у Старом Завету. Адамов задатак и јесте био да крене ка циљу, а то је обожење. Јер обожење је било могуће тек када се Син Божији оваплоти, сиђе до човека, и онда му објави Оца. Све би се то десило и да Адама није згрешио.

Зато је Христос рекао, Бога нико никад није видио, него Син Божији који је на небесима он га објави. Дакле Оца никад нико није видио, док га Син Божији није људима објавио.

У томе се види разлика онога што ја Аца помињао, да је за нас људе на крају истина, не на почетку. Дакле не ради се уопште, да на почетку није Било Христа, а на крају га тек има. Ради се о томе да човек није био на почетку обожен, а на крају ће бити. Ето то је та разлика.

Подели на овим сајтовима

1. ko ili šta je Istina?

Дакле:

Ко је на почетку? Господ Исус Христос. А шта је човек на почетку? Кандидат за дете Божије.

П.С. Разуме се да за човека постати дете божије не значи постати по суштини. Него бити дете божије, значи бити по благодати усиновљен.

da sumiram:

1. Bog nas je stvorio, ali pošto nismo bili dobri na početku mi smo kandidat za dijete Božje.

2. ako bude Blagodati, bit će i usinovljenja (usvojenja).

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

link=topic=333.msg330127#msg330127 date=1293186495]

evo ja ću probati na jedan trivijalan način... ja kao administrator vidim na forumu sve teme... od prve do poslednje... a običan član ne vidi skrivene teme... to naravno ne znači da one ne postoje ali član mora postati admin pa će onda videti sve... tj. tada će skrivene teme postati vidljive...

Za Boga je Istina ista jer On jeste istina ali za naskoji čekamo Hrista nije ...

Jer sada vidimo kao u ogledalu,u zagonetki,a onda cemo licem u lice;sad znam djelimicno,a onda cu poznati kao sto bih poznat.

izvinjavam se na upadu,nisam mogo da odolim  1405_love beggingpleasesmiley-1

nema zagonetke kod Boga bendoff

receno nam je da vazda Hristov um imamo a ne svoj um i nashe zagonetke.

Hristos Sin Bozji je sve vreme tu po indetitetu to sto se on u vremenu ovaplotio

ne znaci da se je tad i rodio. Ispunio je stari zavet doneo novi zavet nijednu dushu nije izgubio od kad je veka i pocetka a hvaala Bogu takav nam je i kraj vec ovde prisutan u nama.

Подели на овим сајтовима

1. ko ili šta je Istina?

Дакле:

da sumiram:

1. Bog nas je stvorio, ali pošto nismo bili dobri na početku mi smo kandidat za dijete Božje.

2. ako bude Blagodati, bit će i usinovljenja (usvojenja).

Тимјанчице, мислим да сам био јасан, молим те не мој запетљавати ствар по свом обичају. Имам осећај да се играш овде са нам или нам испитујеш стрпљење.

Бог је наумио да човек постане дете божије. Зато га је и створио по свом образу и подобију. Човеку је дата слобода избора да одговори на тај призив Божији. Хоћи или нећу. У почетку човек је био само створење Божије које има потенцијал и да постане дете Божије. Дакле за Бога нема никакве разлике између почетка и краја, а за човека има. Разлика је да је човек на почетку требао да крене, од тачке А да стигне до тачке Б, све под надзором једног те истог Бога који исти и на почетк и на крају.

Подели на овим сајтовима

link=topic=333.msg330127#msg330127 date=1293186495]

izvinjavam se na upadu,nisam mogo da odolim  1405_love beggingpleasesmiley-1

nema zagonetke kod Boga bendoff

receno nam je da vazda Hristov um imamo a ne svoj um i nashe zagonetke.

Hristos Sin Bozji je sve vreme tu po indetitetu to sto se on u vremenu ovaplotio

ne znaci da se je tad i rodio. Ispunio je stari zavet doneo novi zavet nijednu dushu nije izgubio od kad je veka i pocetka a hvaala Bogu takav nam je i kraj vec ovde prisutan u nama.

Лако је теби сад говорито то када се Христос оваплотио, и када је Истина људима откривена у потпуности, и када су апостоли написали посланице у коме су то објавили.

А шта мислиш јесу ли људи пре Христовог оваплоћења ово знали? Је ли знао Адам за ово?

Подели на овим сајтовима

Justinijane pricas mi lepo  o osinovljenju.

Osinovljenje je po meni kad covek slobodnom voljom preda sve svoje Bogu i tako Bog moze da dela i kroz coveka.

Dakle ne svoj um da imamo nego po blagodeti Hristov um neka deluje u coveku ili kroz coveka .

tu nema zagonetki ali ima Hristovih tajni mislim da mi svi pomalo pisemo  o istoj stvari.

Подели на овим сајтовима

Justinijane pricas mi lepo  o osinovljenju.

Osinovljenje je po meni kad covek slobodnom voljom preda sve svoje Bogu i tako Bog moze da dela i kroz coveka.

Dakle ne svoj um da imamo nego po blagodeti Hristov um neka deluje u coveku ili kroz coveka .

tu nema zagonetki ali ima Hristovih tajni mislim da mi svi pomalo pisemo  o istoj stvari.

То већ није тема, тј није питање недоумице коју си поставио, како је то истина једна на почетку, а друга на крају. Једна је те иста Истина, тј Христос, али није једно те исто доживљавање Бога од стране човека на почетку света и на крају тј у есхатону. Адам није созрецавао Бога у потпуности и требао је да позна Бога кроз процес обожења. Адам је имао техничко знање, шта је добро, а шта зло, да је Бог један, да треба да га слуша...али је имао задатак да постане заиста слободна личност, онај који чини добра дела из слободне воље, а не ради заповести. Заповести су пут који је требао превалити, није циљ само по себи. Као човек у школи. Уче се да буду доктори, али нису одмах доктори док крену у школу. Дакле ту је сва разлика шта је у почетку, а шта на крају. Адам је у почтеку био ученик, а на крају је требао бити научен.

Подели на овим сајтовима

Јустинијан.

Ја сам мислила када човек (у актуалном времену, рецимо данас) тражи Господа, Истину, има је увек, и на почетку и крају. Чини ми се да је о томе било речи.

Свакако да је тако како си рекао по питању људске историје и циља, али Истине има и у историји, јер ако је неби било онда би запали у обесмишљавање историје, и цркве и предања. Не можемо само да се фиксирамо на једну тачку, тј. крајњи циљ, као да ван те тачке нема истог тог циља и смисла и Истине.

Ево зашто. Једном ми је један форумаш, вероватно научен да је једино крај меродаван (тј. са Истином), рекао (а поводом неке теме) да је за нас хришћане битно Царство, тј. вечни живот, а овај овде привремени ето тако у међу времену да нам што боље прође. Јер, нема више ни приче о моралном суду, па није ни важно како ћемо, ово време је нешто привремено, само попут референтума потребно да се одредимо за или против а остало мачку о реп. Треба бити јаснији.

Штаћемо са светитељима? Ето они усред историје досегли Истину (мада не и бесмртност).

А чини ми се да смо сви позвани, никоме није ускраћена та могућност коју су светитељи досегли.

Што би они то тек тако, када нас то свакако чека на крају.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...