Jump to content

Како то: Један Бог а Света Тројица?

Guest - . . .-

Препоручена порука

Први пасус митр. Зизјуласа је класична богословска мисао св. Отаца.

А онда у другом то мало појашњава, тј. говори о последицама.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 111
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Za jedan takav odgovor covek mora da ga potrazi u osinovljenju coveka sa Bogocovekom Hristom. Dakle sa samim Bogom. Nikako da ljudi postanu Bogovi ali da budu deca Bozja. neki teolog koji se slaze sa mnom mogao bi to jasnije da napise. Pre vere u Boga nema ni znanja o Njegovim Licima koja cine Jednog Boga.

Циљ стварања човека је да човек буде Бог. Потпуни савршени Бог, али да нема мешања личноссти.

Подели на овим сајтовима

meni su bliza ona objashnjenja da cilj stvaranja coveka

jeste da po Blagodati bude Bog.

da nashim osinovljenjem prihvatimo da smo po blagodeti u samom Bogu tj. da smo Njegovi sinovi ne po radjanju

vec po Njegovom stvaranju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Нема занимљивије теме од ове, и не само занимљивије него и егзистенцијалније.

Лепо каже митрополит Јован пергамски: „Догмат о Светој Тројици представља најбогатију егзистенцијалну поруку коју нека религија или нека философија може да има.“

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Лепо каже митрополит Јован пергамски: „Догмат о Светој Тројици представља најбогатију егзистенцијалну поруку коју нека религија или нека философија може да има.“

0442_feel

Подели на овим сајтовима

Целокупно учење Светог Откровења о Богу своди се, на крају крајева, на догму о Светој Тројици, као највећу и најсветију тајну.(Догма је Божанска, неоспорна, апсолутна и општеобавезна истина вере). Вера Хришћанска је вера у Свету Тројицу, и она је савршена и непромењљива. Без вере у Свету Тројицу не може се постати члан Цркве, не може се бити Хришћанин. Од вере у Свету Тројицу зависи и њоме се држи сва Црква. У Цркву се улази једино вером и крштењем у име три Лица Свете Тројице. У Цркви све бива од Оца кроз Сина у Духу Светом. Отац кроз Сина у Духу Светом чини све, ствара све, ради све и даје све.

Никад ниједно од сазданих бића не може разумети како у једноме Богу постоје три Лиц, како је Отац - Бог, и Син - Бог, и Дух Свети - Бог, па ипак нису три Бога, него Један Једини Бог и Господ. Нема разума, нема ума, који би нам могли показати и објаснати како и на који начин постоји Света Тројица. То не може изразити не само језик људски, неги ни анђелски. 

Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетног Оца Свог, рекао си Твојим пречистим устима: "Без Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Подели на овим сајтовима

4chsmu1

Zato bi ovakve teme trebalo uvek da budu aktuelne.Kad smo kod toga,meni jos uvek nije u potpunosti jasno kako bi,u slucaju da se Bozije jedinstvo nalazi iskljucivo u jednoj sustini,Bozije postojanje predstavljalo jednu neizbeznu realnost za samoga Boga.Koliko god puta da procitam to kod Zizjulasa ne kapiram. prstgore-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' />

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Целокупно учење Светог Откровења о Богу своди се, на крају крајева, на догму о Светој Тројици, као највећу и најсветију тајну.(Догма је Божанска, неоспорна, апсолутна и општеобавезна истина вере). Вера Хришћанска је вера у Свету Тројицу, и она је савршена и непромењљива. Без вере у Свету Тројицу не може се постати члан Цркве, не може се бити Хришћанин. Од вере у Свету Тројицу зависи и њоме се држи сва Црква. У Цркву се улази једино вером и крштењем у име три Лица Свете Тројице. У Цркви све бива од Оца кроз Сина у Духу Светом. Отац кроз Сина у Духу Светом чини све, ствара све, ради све и даје све.

Никад ниједно од сазданих бића не може разумети како у једноме Богу постоје три Лица, како је Отац - Бог, и Син - Бог, и Дух Свети - Бог, па ипак нису три Бога, него Један Једини Бог и Господ. Нема разума, нема ума, који би нам могли показати и објаснати како и на који начин постоји Света Тројица. То не може изразити не само језик људски, неги ни анђелски.

Све си лепо почео да пишеш и таман сам хтео да похвалим Твој текст, али од половине си скроз нешто претерао. То што говориш је ангностицизам који не постоји у православној вери. Шта више, православна тријадологија управо показује и објашњава на који начин постоји Пресвета Тројица. Сви можемо да познамо ту тајну и да учествујемо у животу Тројице.

Прво што си рекао да ,,како у једноме Богу постоје три Лица'' није баш исправно рећи. Јер не постоји Бог па тек онда у Њему Три Лица, већ постоје Три Лица која су један Бог, односно Бог је у Светој Тројици. То је та разлика у објашњавању која је суштински поделила Западно и Источно хришћанство.

Друго, кажеш да ,,нема разума, нема ума, који би нам могли показати и објаснати како и на који начин постоји Света Тројица'', и ,,то не може изразити не само језик људски, него ни анђелски''.

Али шта ћемо рећи за тријадолошка учења кападокијских Отаца и других после њих? Дакле, говор о Богу може нам показати на егзистенцијалан начин како Тројица постоји и уједно како човек и заједница треба да постоје.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

4chsmu1

Zato bi ovakve teme trebalo uvek da budu aktuelne.Kad smo kod toga,meni jos uvek nije u potpunosti jasno kako bi,u slucaju da se Bozije jedinstvo nalazi iskljucivo u jednoj sustini,Bozije postojanje predstavljalo jednu neizbeznu realnost za samoga Boga.Koliko god puta da procitam to kod Zizjulasa ne kapiram. prstgore-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' />

То је нешто што треба још пажљивије објаснити. Наиме, када је реч о Богу, онда Његово постојање посматрамо као личносно постојање, а то, и такво постојање, поседује и садржи у себи суштину (Божју). Према томе, ако би ту Његову суштину посматрали на погрешан начин и дали јој превасходство и узвишење дан личношћу, онда Бог не би био слободан већ би суштина (тј. природа) сама по себи играла улогу Божијег постојања.

Међутим, постојање Божије јесте на другачији начин од поменутог. То значи да Личност Божија, на пример Личност Оца, слободно постоји јер као Личност делује и учествује у љубавној заједници са Другим Личностима Тројице. Према томе, није суштина у Богу сама по себи узрок постојања Бога, већ је тај узрок Личност која, како сам већ рекао, чини да Тројица постоји као однос љубави, то јест заједнице.

А у питању су слободна бића, слободне личности, Божанске, Које поседују једну заједничку суштину кроз коју увек остају једно. То је учење Кападокијаца које у данашње време треба да развијамо аргументовано, како би свима показали да је Православље једини пут том Католичанском животу Цркве где су ,,многи'' уствари ,,једно'', и где нема апсурда у таквом божанском домостроју који је за нас сотириолошки (спасењски).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

За ово прво, признајем грешку. prstgore 0442_feel

Међутим, код овог другог, мислио сам како то да је Бог један, а три Лица. Мало више је изфилозофирано. Покушао сам да објасним, како гледам са моје стране. 4chsmu1

Хвала на исправци у сваком случају.... 4chsmu1

Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетног Оца Свог, рекао си Твојим пречистим устима: "Без Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Подели на овим сајтовима

prstgore

Zato bi ovakve teme trebalo uvek da budu aktuelne.Kad smo kod toga,meni jos uvek nije u potpunosti jasno kako bi,u slucaju da se Bozije jedinstvo nalazi iskljucivo u jednoj sustini,Bozije postojanje predstavljalo jednu neizbeznu realnost za samoga Boga.Koliko god puta da procitam to kod Zizjulasa ne kapiram. confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' />

То је нешто што треба још пажљивије објаснити. Наиме, када је реч о Богу, онда Његово постојање посматрамо као личносно постојање, а то, и такво постојање, поседује и садржи у себи суштину (Божју). Према томе, ако би ту Његову суштину посматрали на погрешан начин и дали јој превасходство и узвишење дан личношћу, онда Бог не би био слободан већ би суштина (тј. природа) сама по себи играла улогу Божијег постојања.

Међутим, постојање Божије јесте на другачији начин од поменутог. То значи да Личност Божија, на пример Личност Оца, слободно постоји јер као Личност делује и учествује у љубавној заједници са Другим Личностима Тројице. Према томе, није суштина у Богу сама по себи узрок постојања Бога, већ је тај узрок Личност која, како сам већ рекао, чини да Тројица постоји као однос љубави, то јест заједнице.

А у питању су слободна бића, слободне личности, Божанске, Које поседују једну заједничку суштину кроз коју увек остају једно. То је учење кападокијаца које у данашње време треба да развијамо аргументовано, како би свима показали да је Православље једини пут том Католичанстком животу Цркве где су ,,многи'' уствари ,,једно'', и где нема апсурда у таквом божанском домостроју који је за нас сотириолошки (спасењски).

Hvala. :cheesy:

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

За ово прво, признајем грешку. prstgore confused1

Међутим, код овог другог, мислио сам како то да је Бог један, а три Лица. Мало више је изфилозофирано. Покушао сам да објасним, како гледам са моје стране. confused

Хвала на исправци у сваком случају.... :cheesy:

У праву си Ти да о Богу не можемо ништа рећи али само када је у питању Његова суштина, и то што не можемо рећи односи се на потврдно казивање, у смислу да то не можемо проверити или познати. Слично као што нико од нас не може проверити или познати, на тај потврдни начин, како је нека девица заиста девствена, условно речено јер медицина пружа и такве провере. Али овде имам у виду пре свега и духовну и телесну девственост.

Међутим, такође и када је реч о суштини Божијој није исправно рећи да је то ствар агностицизма, односно да о њој не можемо рећи апсолутно ништа. Уствари о њој можемо рећи онолико колико нам пружа тумачење кроз апофатичко богословље, а то значи управо оно што се односи на нешто што не можемо потврдити, слично оном што сам већ рекао о појму девствености. Једном речју, та суштина се не испитује и она је вечна тајна за нас.

О таквом приступу апофатичком богословљу, на један директан (и песнички) начин, указао је свети владика Николај у својој књизи Молитве на језеру. Владика је то исказао на следећи начин: ,,Мио си ми, љубави моја, зато што си ми тајна. И свака љубав гори и не сагорева док тајна траје. Откривена тајна сагорена љубав. Кунем Ти се вечном љубављу као што се Ти мени кунеш вечном тајном.'' То је тај приступ о ком можемо да говоримо као о апофатичком богословљу, а то богословље јесте неиспитиво и користи се као тумачење о суштини Божијој.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...