JESSY Написано Јул 18, 2013 Пријави Подели Написано Јул 18, 2013 Снежана је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Символ вjере Вjерујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова, Свjетлост од Свjетлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног не створеног, једносуштног Оцу, кроз кога је све постало; Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса и оваплотио се од Духа Светог и Марије Дјеве и постао човjек; И Који је распет за нас у вријеме Понтија Пилата, и страдао и погребен; И Који је васкрсао у трећи дан по Писму; И Који се узнео на небеса и сједи с десне стране Оца; И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја. И у Духа Светог, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се заједно са Оцем и Сином обожава и слави, Који је говорио кроз пророке. У једну, свету, саборну и апостолску Цркву. Исповиједам једно крштење за отпуштење гријехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот будућег века. Амин. Снежана је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Молитва Пресветој Богородици у невољи и потиштеностиПреподобна Царице моја, Пресвета надо моја, уточиште сиротих, заштитнице путника, помоћнице онима који су у биједи и заштитницо оних које злостављају. Види моју невољу, види моју муку. Са свих страна сам опкољен искушењем, а нема никог да ме брани, Ти ми сама помогни јер сам немоћан. Нахрани ме као странца, упути ме као заблудјелог, излечи ме и спаси као безнадежног. Немам друге помоћи ни друге заштите, ни утјехе осим Тебе, о, Мајко свих невољних и оптерећених. Стога, погледај на мене грешног и потиштеног, закрили ме Пресветим покровом својим да бих се избавио од зала која су ме опколила и ја ћу увек славити преславно име Твоје. Амин! Снежана је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 МОЛИТВА БОГОРОДИЦИ ТРОЈЕРУЧИЦИ О, Пресвета и Преблагословена Дјево Богородице Маријо, теби припадамо, и клањамо се пред светом тројеручном иконом твојом, сјећајући се преславног чуда твога, прирастања одсјечене деснице преподобног Јована Дамаскина, које се уз помоћ иконе ове догодило, и чији се знак и сада види на њој, оличен у трећој руци, икони твојој приложеној. Молимо ти се и просимо те свеблагу и свемилостиву Заштитницу рода нашега, услиши нас који ти се молимо. Као што си услишила блаженог Јована, који ти је у жалости и болести завапио, тако не презри ни нас, који смо ранама многоразличних страсти оболели и ојађени, и који теби, са скрушеном и смиреном душом, усрдно прибјегавамо. Свемилостива Госпођо, ти видиш немоћи наше, невољу и потребу нашу за твојом помоћи и заштитом: одасвуд смо непријатељима окружени, и немамо помагача ни заштитника, ако се ти не смилујеш на нас, Владичице. Заиста, молимо ти се, саслушај болни вапај наш, и помози нам да светоотачку православну вјеру чисту сачувамо до краја живота, да у свима заповијестима Господњим право ходимо, да истинско покајање за гријехе своје увек Богу приносимо и удостојимо се мирног и хришћанског краја живота и доброг одговора на страшном суду Сина твога и Бога нашега. Њега умоли за нас материнском својом молитвом, да нас не осуди по безакоњима нашим, него да нас помилује по великој и неисказивој милости Својој. О, Сведобра, услиши нас, и не лиши своје моћне помоћи, да би смо ти, тобом спасење задобивши, пјевали и прослављали у земљи живих, као и Рођеног од тебе, Избавитеља нашега, Господа Исуса Христа, коме припада слава, моћ, част и поклоњење, заједно са Оцем и Светим Духом, сада и свагда и кроза све вијекове. Амин. Снежана је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 On 12. 7. 2013. at 11:13, Joана рече Не владам собом, даруј ми дух покајања (Псалам 10) Пред славом Твојом Христе, Спаситељу мој, изрећи ћу сву поквареност своју и исповједићу сву неизмјерност милосрђа Твога, које изливаш на мене по благости Твојој. Од утробе матере моје жалостим Те, и ни зашта не сматрах благодат Твоју, не старајући се за душу своју. Ти си, Владико мој, по великој доброти Твојој, милостиво и трпељиво гледао на сво лукавство моје. Глава је моја подигнута благодаћу Твојом, али се непрестано приклања ради гријехова мојих. Зле ме навике везују ланцима, а ја се радујем што сам свезан. Тонем у саму дубину зла, и то ме весели. Непријатељ непрестано обнавља моје окове, јер види колико се радујем њиховом мноштву. Ридања и плача достојно је ово; у томе и јесте стид и срамота, што сам свезан сопственим жељама, и још је страшније то што себе везујем оним везама које налаже на мене непријатељ и умртвљујем себе оним страстима које га радују. Иако знам колико су страшни ти окови, брижљиво их скривам од свих оних који ме гледају, иза пристојне спољашности. На изглед сам обучен у предивну одежду страха Божијег, а душа је спутана срамним помислима. Од споља изгледам побожан, а изнутра сам испуњен сваком нечистоћом. Савјест ме моја изобличава у томе, и ја ако и хоћу да се ослободим окова својих, и сваки дан тужим и уздишем због тога, ипак остајем свезан истим мрежама. Јадан сам и јадно је то свакодневно покајање моје, јер оно нема тврдог темеља. Сваки дан полажем темеље здању, и опет га сопственим рукама рушим. Покајање моје још увијек није поставило добар почетак и зломе немару моме не види се крај. Поробљен сам страстима и злој вољи непријатеља мога, који ме уништава. Ко ће глави мојој дати воду, и очима мојим изворе суза да непрестано плачем пред Тобом, милосрдни Боже, да би пославши благодат Твоју, избавио мене гријешника из мора разбјешњелог таласима, који непрестано узбуркавају душу моју? Јер рохтјеви моји посташе гори од рана, које ни љековите мелеме више не трпе. Живим у нади да ћу се покајати, и обмањујем себе овим сујетним обећањем док не умрем. Стално говорим: “Покајаћу се”, и никада се не кајем. На ријечима се наизглед усрдно кајем, а дјелима сам веома далеко од покајања. Шта ће бити са мном у Дан испитивања, када Бог све открије пред судиштем Својим! Свакако ћу бити осуђен на муке, ако овдје сузама не умилостивим Тебе, Судију мога. Јер уздајући се у милост Твоју Господе, Теби припадам и Тебе молим: “Даруј ми дух покајања и изведи из тамнице безакоња душу моју! Нека засија луча свјетлости у моме разуму, док нисам доспио на страшни и предстојећи ми суд, на коме неће бити мјеста покајању за лоша дјела!” Боже, ово као да је писано за мене. Аман све у реч. Невероватно! Хвала Јоле пуно! JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 старац Јосиф Исихаста - МолитваГосподе Исусе Христе,најслађи Оче,Боже и Господе милости и свеколике творевине Саздатељу,погледај на смирење моје и сваки грех мој опрости,који у време читавог живота свог учиних,све до овога дана и часа,и ниспошљи Свесветог Утешитељ Духа Твог,да би ме Он научио,просветио, покрио,да не грешим, већ да чисте душе и срца служим,клањам се,славословим, благодарим и љубим свом душом и срцем,Тебе,најслађег Спаситеља и Добротвора Бога,достојног сваке љубави и служења.Да, добри Оче Беспочетни, Сине Сабеспочетни и Свесвети Душе,удостој ме просвећења божанског и духовног познања,да бих,сагледавајући слатку твоју благодат,поднео напор овог мог ноћног бдења и узнео Теби чисте молитве и благодарења,молитвама Пресвете Богородице и свих Светих. Амин. *** МолитваВладико Христе Боже, Који си Својим страдањима моје страсти исцелио и Својим ранама моје ране излечио, даруј мени, који сам Ти много згрешио, сузе умиљења; разлиј по моме телу од миомира животворног Тела Твог и испуни душу моју миљем Твоје скупоцене Крви, насупрот горчини којом ме ђаво напоји; уздигни к Себи ум мој клонули и извади из провалије погибли, јер немам покајања, немам умиљења, немам сузе утешне, који одводе децу њиховом наслеђу. Помрачи ми се ум у житејским страстима, не могу да погледам к Теби у болести, не могу да се загрејем сузама љубави према Теби. Но, Владару Господе Исусе Христе, Ризнице добара, даруј ми потпуно покајање и трудољубиво срце у тражењу Тебе; даруј ми благодат Твоју и обнови у мени црте Твога лика. Ја Те оставих, Ти ме немој оставити! Појави се, тражим Те; одведи ме на пашу Твоју и уброј ме у овце Свога изабранога стада, храни ме са њима биљем божанских Тајни Твојих, молитвама Пречисте Матере Твоје и свих Светих Твојих. Амин. Покајни канон Господу Исусу Христу molitve.blogspot.com/2012/11/blog-post_24.html*** МОЛИТВА ЗА СНАГУ У ТРЕНУЦИМА СЛАБОСТИ Господе Исусе Христе,Очисти ме од мојих скривених сагрешења.Знаш да сам нејак, и у души и у телу.Дај ми снаге, О Господе, када сам слаб, и упориште када патим.Да увек имам на уму твоје благослове.Св. Јефрем Сиријски *** Свемилоспшва Владичице моја!Пресвета Госпођо,Свепречиста Дево,Богородице Маријо,Мати Божија,Несумњива и једина моја надо,Не гнушај се мене, не одбаци ме, не остави ме.Заступи, умоли, услиши, види,Свепречиста Дево, помози, опрости, Пречиста! *** Господе, дај ми да с душевним спокојством примим све што ми донесе данашњи дан.Господе, дај ми да се потпуно предам Твојој светој вољи.Господе, свакога часа овога дана у свему ме поучи и подржи.Господе, откриј ми вољу Своју за мене и за моје ближње.Какве год вести да добијем, научи ме да их примим мирно и са чврстим уверењем да све бива по Твојој светој вољи.Господе, Велики, Милосрдни, у свима мојим делима и речима управљај мојим мислима и осећањима, у свим непредвиђеним околностима не дај мн да заборавим да све потиче од Тебе.Господе, дај ми да разумно поступам са сваким својим ближњим, да никога не разгневим и не ожалостим.Господе. дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана и све што се у току дана догоди.Управљај мојом вољом и научи ме да се молим и да љубим све нелицемерно. Амин..."Молитва оптинских стараца JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Ispovedanje BoguIsceli me, Gospode, i biću isceljen (Jer. 17,14).Jedini, premudri i milosrdni Lekaru, umoljavam dobrotu Tvoju, isceli rane duše moje i prosveti oči uma moga, da bih razumeo svagdašnje Tvoje promišljanje o meni. I pošto su srce i um moj poludeli, neka ih ispravi blagodat Tvoja, ta so istinita. Šta da kažem Tebi Predznalče, koji ispituješ srca i utrobe. Ti jedini znaš da je kao zemlja bezvodna, žedna Tebe duša moja, i željno Tebe srce moje. A blagodat Tvoja, vazda nasićava onog koji Te ljubi.I zato, kao što si me uvek slušao, Gospode, tako i sada ne prezri moljenje moje. Jer gle, um moj kao zarobljenik traži Tebe, jedinog istinitog Spasitelja. Zato pošalji blagodat Svoju brzo na pomoć meni, i ona će nasititi glad moju, i utoliti žeđ moju, jer neutoljivo Te želim, Vladiko. I ko se može istinski nasititi Tobom, ako Te istinito ljubi i žeđa za svetlošću istine Tvoje. Ispuni moljenje moje, svetlosti Podatelju, i daruj mi po molitvi mojoj, istoči srcu mome bar jednu kap blagodati Tvoje, da se razgori u srcu mome plamen ljubavi Tvoje; i kao oganj u šumi, kao trnje i šiblje, neka izgore lukave pomisli. Udeli mi bogato, ne mereći, onako kako samo Bog daje čoveku; onako kako obdaruje car carujuće. Obogati me kao dobri otac. Ako sam ja, budući poročan, odbacivao i odbacujem darove Tvoje, Ti, koji si blagoslovio Samarjanku, kao Onaj, koji je napunio sudove vode blagoslovom, utoli žeđ moju blagodaću Tvojom; i kao Onaj, koji je nahranio pet hiljada, nahrani mene gladnog blagodati Tvoje Vladiko. Daruj, Čovekoljupče, iskano sluzi Tvome koji Te moli. Jer evo, i vazduh blista, i poj ptica se preobražava od slave bezmerne Premudrosti Tvoje. Evo, i zemlja se oblači u rizu, cvetnim bojama izatkanu, bez ruku ljudskih ukrašenu, veseli se i dvostruko praznuje: radi prvorodnog sina svoga Adama, jer je u život prizvan, i radi Vladike svoga. Evo, i more se ispunjava blagodaću Tvojom, i obogaćuje po njemu ploveće.Blagodat Tvoja darovala mi je smelost da govorim pred Tobom, i želja koju imam u sebi prinuđuje me da Te tražim. Čak i za to vreme, zmija, to oruđe čovekoubice od iskona, pristupajući otvara usta svoja; koliko će tek, željan Tebe sluga Tvoj, otvarati usta svoja na slavu i hvalu blagodati Tvojoj.Ti, koji si primio i pohvalio dve lepte one udovice, primi moljenje sluge Svoga, umnoži molitvu moju i usliši moljenje moje, da postanem hramom blagodati Tvoje, da se ona useli u mene i nauči me sama kako da joj ugađam, da sama svira na liri duše moje, i zaigra pesmu umilenja, ispunjenu veselja; sama da sveže um moj kao uzdom, da pred Tobom ne sagreši, zabludevši, i ne budem zbog toga izbačen iz onog sveta. Usliši, Gospode, usliši moljenje moje, i daruj mi da ja zabludeli i nečisti, postanem čist, da se ja bezumni urazumim, da ja beskorisni, postanem koristan u stadu izabranih podvižnika Tvojih, i svih Svetih koji su Ti ugodili, i nasledim Carstvo Tvoje.Oni koji se raduju u raju, sami se za mene zauzimaju i vape k Tebi, jedinom Čovekoljupcu, pa Ti, usliši moljenje njihovo, i spasi me njihovim posredovanjem, a ja ću Ti kroz njih odati slavu, jer si me radi njihovih molitava pomilovao, i nisi ostavio u prezrenju moljenje moje. Ti si, Gospode, preko proroka Tvoga rekao: otvori usta svoja i ja ću ih napuniti (Ps. 80, 10).[1]? I evo, otvoreni su i srce i usta sluge Tvoga; ispuni ih blagodaću Tvojom, da bih Te neprestano blagosiljao, Hriste Bože, Spasitelju naš. Okropi srce moje, blagi Čovekoljupče, rosom blagodati Tvoje. Jer kao što ni zasejana zemlja ne može sama od sebe da nahrani rastinje, bez posete Tvoje dobrote, tako i srce moje nije u stanju izreći ono što bi bilo Tebi ugodno, po blagodati Tvojoj, ako Ti ne učiniš da uzri plod pravde.Evo, leto hrani zemne plodove, i drveće se venčava raznoobraznim cvetovima. Neka rosa blagodati Tvoje napoji i um moj, i ukrasi ga cvetovima smirenja, skrušenosti, ljubavi i trpljenja. I šta još reći? Molitva je moja nemoćna, a bezakonja velika i silna. Gresi me moji guše i nemoć me moja pritiska, a Ti si bogat i blag, milosrdan i darežljiv. Ti, koji si otvorio oči slepome, otvori i oči uma moga da neprestano sozercavam krasotu Tvoju. Ti, koji si otvorio usta svezanome, otvori i moja usta na pohvalu Tebi, i na slavu blagodeti Tvoje. Ti, koji si postavio granice moru, rečju zapovesti Tvoje, postavi granice i srcu mome, blagodaću Tvojom da ne skreće ni na desno, ni na levo (5. Mojs. 5, 32) od krasote Tvoje. Ti, koji si, u pustinji dao vodu narodu nepokornom i svadljivom, daj i meni skrušenost, i suze očima mojim, da plačem dan i noć sve do končine dana mojih, sa smirenjem, ljubavlju i čistim srcem. Neka dođe moljenje moje preda Te! Po reči Svojoj, izbavi me (Ps. 118, 170), i daruj mi od semena svetoga da Ti prinosim pregršti pune smirenja. Slava Onome, koji nam je dao da imamo šta da Mu prinesemo! Usliši, Gospode, molitvu sluge Svoga, zastupništvom svih svetih Tvojih, nad kojima si blagosloven u vekove vekova. Amin. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Славословље Спаситељу (Псалам 2) Теби се поклањам, Владико, Тебе благосиљам, Благи, Тебе умољавам, Свети, Теби припадам, Човјекољупче, и Тебе прослављам, Христе, јер си Ти, Јединородни, Владару свега створеног, једини Безгрјешни, за мене недостојног гријешника предан смрти, и то смрти на Крсту, да би душу гријешника ослободио окова гријеховних. И чиме да Ти узвратим за све ово, Владико? Слава Теби, Човјекољупче! Слава Теби, Милосрдни! Слава Теби, Дуготрпељиви! Слава Теби, који прашташ све гријехопаде! Слава Теби, који си сишао да спасеш душе наше! Слава Теби, који си се оваплотио у утроби Дјеве! Слава Теби, који си понио окове! Слава Теби, који си поднио шибања! Слава Теби, предатоме на ругање! Слава Теби, Распети! Слава Теби, Погребени! Слава Теби, Васкрсли! Слава Теби, Проповједани! Слава Теби у кога смо повјеровали! Слава Теби, Вазнесени на небо! Слава Теби, који сједиш са десне стране Оца и који ћеш опет доћи са мноштвом Анђела да судиш свакој души која презире света страдања Твоја! У онај трепетни и страшни час када се покрену небеске силе, када пред славом Твојом, са страхом и трепетом буду стајали сви Анђели, Арханђели, Херувими и Серафими, када се потресу темељи земље и ужасне се све ђто дише од, ни са чим упоредивог, величанства славе Твоје, – у онај час нека ме покрије рука Твоја у закриљу Твоме, да се избави душа моја од страшног огња и шкргута зуба, и таме најкрајње и плача вјечног, да бих и ја могао рећи, благосиљајући Тебе: “Слава Ономе, који је благоизволио да спасе гријешника по великој доброти Свога милосрђа.” Олимп је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Пробуди, подај снагу и сузе (Псалам 40) Пружи, Господе, руку помоћи мени, који у прашини лежим. Јер хоћу да устанем, а не могу; бреме гријеховно притиска ме, зла ме навика држи прикованог за земљу, и сав сам раслабљен. Дајем обећање да ћу се промјенити и постим, – али стално остајем исти; ревностан сам да Те славим устима, али не ватрен кад Ти треба угађати дјелима… Олимп је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Пао сам; подигни ме и дај ми да се бар мало потрудим да на Суду не бих био посрамљен (Псалам 42) … Велики страх ће бити у тај Дан Суда, када ће свако дати одговор за дјела своја и помисли, па чак и за миг ока. Оправдај ме тада, Судијо мој, јер иако сам крив, вољу имам да се кајем… Безакоња моја умножише се, дани моје прођоше и ишчезоше, ближи се вријеме одласка, а покајања у мени нема. Тешко мени, ако милости не буде на Дан Суда… На Суду Твом, Господе наш, нема гледања на лице; тада ће сваком бити дато према дјелима његовим; чија су дјела добра, томе Царство, а чија су лоша, њему мучење… Олимп је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Сам смјелости немам; помолите се, Свети (Псалам 47) Ко неће заплакати за мном, који сам за мало задовољство презрео вјечно Царство, ни за шта не сматрајући вјечни огањ? … Умолите Светитељи Божији, Цара за сужња; умолите Пастира за овцу; умолите Живот за мртваца, – даби послао руку помоћи и подигао смирену душу моју из њене палости. Олимп је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Дани пролазе, не одлажи покајање (Псалам 54) Сагријешила си, душо; покај се. Јер, ево, дани наши пролазе као сјен. По страшним и ужасним мјестима ћеш поћи. Не одлажи дан за даном, обраћење своје ка Господу; сокруши се већ једном душо моја… Олимп је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Жаљење на свет и молитва за избављеље од њега (Псалам 75) Никакву корист не доносиш љубитељима својим, јер си ти, свете, – станиште туге. Све блиске теби заводиш богатством и разним задовољствима; али, у дан смрти, и благоликост лепих и крепост силних, све у гроб свргаваш. Тешко ономе ко воли тебе и кога ти волиш, – његова ће се радост обратити у лелек. У свету, овом мору греха, сви дани моји испразно протекоше. Живот је мој за мене бескорисно прошао; и дан смртни сам, чак, заборавио; лутао сам и увећавао бреме греховно – прегршти плеве за огањ предвиђене. И ево, плач и уздисаји чекају ме на оној страни која је ужасом испуњена. Пошто сам те од младости моје до старости волео, варљиви свете, време живота мога прошло је неприметно, и ево, у гресима ме затиче смрт. 0, боље да никада ни ступио нисам у тебе, свете, – који обмањујеш сваког ко /у тебе/ улази. Они који те воле не наслађују се радошћу, а они који те не воле – не плачу. Блажен је онај ко раскида твоје мреже, тај ће наследити дворе радости. Свет овај изгледом својим обмањује и мудре, јер се извесно време показује привлачним, чак и на зајам даје срећу и богатство; али у дан смртни узима их натраг, узвраћајући мучењем неупоредиво већим од наших грехова. Кратко нам време дозвољава да грешимо, и за награду нам даје вечну таму. Праведан си, Господе, и праведан је Суд Твој, који осуђује свет и оне који га воле! Зато Те молим, нека десница Твоја која је извукла Симона из мора, извуче и мене из буре и метежа овога света који се подигао на мене. Запао сам у блато, потапају ме светске воде, не дозвољавају ми да испливам и дођем до даха… Крст Твој, Господе, нека буде жезал и потпора на путу којим идем. Олимп and Bokisha је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Молитве Св. Јефрема Сирина Молитва осма … У онај страшни и ужасни Дан рећи ћеш, Господе, нама гријешнима: “Ви добро знате, људи, шта сам ја претрпио за вас. Ја, Бог – ради вас сам се у тијелу оваплотио, Ја, Невидљиви – ради вас, видљиво сам на земљи боравио, ради вас сам гладовао, жеђао, злопатио се, ради вас гоњен био, каменован. Ја, Безгријешни – ради вас шамаран и попљуван. Ја, Бестрасни – ради вас претрпјех срамну смрт, ради вас копљем прободен, оцтом са жучи смијешаним, напојен, и при таквим страдањима на Крсту прикован Ја се не гњевих, исмјеван – не проклињах. Ја, Владар – бејах изнад свих оптужби, али све то претрпјех ради вас, да бих вас приближио небу и учинио светима. Царство небеско сам вам даровао, све вас браћом својом назвао, и на дар Оцу принио, Духа Светог ниспослао. А шта сте ви, људи, ради мене претрпјели?” Шта ћу на све ово да кажем ја окајани, лукави, гријешни, нечисти? Мученици ће указати тада на ране своје, на муке, на одсјечене дијелове тијела и на трпљење своје до краја. Подвижници ће указати на своје подвиге, на дуготрајне постове, на бденија, на нестицање, на сузе и трпљење своје до краја. А ја лијењиви и гријешни и у свему крив, на шта ћу указати ја, осим плодова стомакоугађања, сластољубља, многог спавања, користољубља, нетрпљења, сујете, немара. Ако затражиш од мене, Господе, објашњење за оно вријеме које због нерада свога нисам искористио, а било ми је дато за покајање, како ћу се оправдати? А ако будем подвргнут испитивању и за празну ријеч, за лукаве помисли и намјере, какав страх, какав ужас ће обузети тада мене биједног, и какво ће, потом, услиједити мучење? Поштеди, Господе! Поштеди, Благоутробни! Поштеди, Човјекољубиви! Поштеди, једини Добри, и не покажи ме као недостојног милости Твоје!… Олимп је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Август 7, 2013 Пријави Подели Написано Август 7, 2013 Молитва за горде и развраћене Господе, научи кротости и смирењу слугу Твог, који је у ђаволску гордост пао и одганај од срца његовог мрак и бреме сатанске гордости! Амин Господе, научи и мене овоме! Олимп је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука