Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Хајде мало на Јеванђеље. Стари Завет је сенка...znachi kad isus kazhe- a njima cje biti gore nego onima u sodomi i gomori, kada to protumachimo, to znachi- njima cje biti ne samo bolje nego onima u sodomi i gomori, vecj cje im biti superishka? У реду роги. Покушавам да све то представим и схватим не као Божију одмазду, већ као стање човековог самоодређења. Зато кажем да није Бог тај који кажњава, већ је човек тај који промашује смисао свог постојања. Тај промашај, та човекова заблуда јесте пакао. Бог, заиста, нема ништа са тим. Погледај како то каже Свети Максим: "Природа нема логосе натприроднога, као што (нема) ни законе противприроднога. А натприродно, називам: оно Божанско и незамисливо задовољство, које Бог природно чини, сједињаван по благодати, достојнима; док противприродно, називам: неисказиви, састојећи се у лишењу оног (задовољства) бол, којега обично Бог чини природно, сједињаван мимо благодати недостојнима. Јер према подлежећој (субјективној) у свакоме каквоћи расположења, Бог, сједињујући се, како Сам Он зна, свакоме пружа осећај онако како је сваки од себе самог (слободно) обликован за прихватање Онога Који ће се свакако са свима сјединити на крају векова." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ево шта се деси кад не баратате тачним подацима. У Новом Завету стоји да епископ буде муж једне жене! Значи пада Вам у воду теорија по којој се само у Курану то каже.shto bi se reklo nepristojnim forumskim rechniku- e sad si se us*o. to onda znachi 1) da oni koji nisu episkopi mogu da imaju vishe od jedne zhene, 2) da vi neposhtujete sopstvena pravila, poshto je pratkichno zabranjeno episkopima da imaju i tu jednu zhenu. Не то то не значи... То значи да је хришћанство живо и вечно актуално, а не мртво и одрвљено. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 То што ће бити горе не значи да ће бити у облику и реалности казне Содома и Гоморе. Покушавам да све то представим и схватим не као Божију одмазду, већ као стање човековог самоодређења. Зато кажем да није Бог тај који кажњава, већ је човек тај који промашује смисао свог постојања.znachi chitava naselja sa svim svojim stanovnicima su pomrla u najgorim mukama gorecji od sumpora, ali to nije bila kazna? to nije imalo veze sa tim shto sa sodomijom koja se pominje? cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 То што ће бити горе не значи да ће бити у облику и реалности казне Содома и Гоморе. Покушавам да све то представим и схватим не као Божију одмазду, већ као стање човековог самоодређења. Зато кажем да није Бог тај који кажњава, већ је човек тај који промашује смисао свог постојања.znachi chitava naselja sa svim svojim stanovnicima su pomrla u najgorim mukama gorecji od sumpora, ali to nije bila kazna? to nije imalo veze sa tim shto sa sodomijom koja se pominje? Цела наша реалност у којој живимо, феноменологија којом се бавимо, јесте једна КАЗНА. Међутим, то је ралност коју смо својом вољом изабрали. Творевина одвојена од Бога не може ништа боље ни да очекује, не зато што се Бог наљутио већ зато што створено не може да постоји, да буде стабилно, без присног јединства са нествореним Богом. Значи, наше патње, страдања и смрт су потпуно природне у овим садашњим околностима (аутономног постојања, независно од Бога). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Децембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Hriscanstvo kaze, da nema tog imena kojim se covjek moze spasti, osim imena Isusa Hrista. Muslimani kazu drugacije. Sta to znaci? To znaci da ili mi, ili muslimani lazemo. To znaci da ili mi ili muslimani nemamo pravu vjeru. Znaci, ili je nasa vjera lazna, ili je vjera muslimanska lazna. Ako je tako a tako je, onda je jedna vjera od Boga a druga od djavola. Ne to znači da je jedna ispravna a druga je iskrivljena rukama ljudi.eh sada koja je koja ja znam odgovor za sebe koji je suprotan vašem.Ta zbog toga sam ja što sam a vi to ste. 0212_rolleyes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Децембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Не.dakle, pishe da bog kazhnjava do trecje i chetvrte generacije. a onda to protumachimo- bog ustvari ne kazhnjava. shto su super ova tumachenja 0212_rolleyes Хајде мало на Јеванђеље. Стари Завет је сенка... U koj vjerujete, ili je odbacujete? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Цела наша реалност у којој живимо, феноменологија којом се бавимо, јесте једна КАЗНА.dakle, bog kazhnjava. tenk ju veri mach. neznam zashto nemozhete jednostavno da prihvatite da pishe to shto pishe, nego morate da se zavlachite u neke moderne konstrukcije. ako kazhnjava, kazhnjava i cjao. jel tolki bauk to recji, da nemozhe da izdrzhi da moderna liberalna svest a da skache sa hipi matrom "bog ne krazhnjava". cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Децембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 SPAMUJETE TEMU LJUDI.DRŽITE SE PRAVILA IZ PRVE TAČKE. OVO ŠTO VI RADITE MOŽE SE OTVORITI POD NOVOM TEMOM POD NAZIVOM TEMATSKE DEBATE.A PRAVILA OVE TEME SU JASNA I DRŽITE IH SE. Enize izvoli https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10103.msg308913.html#msg308913 Odgovorih ti, a radi drugih čitalaca evo moga odgovora:Kako da odgovorim na ovo pitanje, a da ne budem proglašen ovim ili onim epitetom.Pitaš me za jednu crkvu ja te ne pitam za šest stotina srušenih džamija.Pitaš me za jednu crkvu ja te pitam za Beogradskesrušene džamije,Pitaš me za jednu crkvu a ja te ne pitam za one džamije na čijim su temeljima smetljišta, parkovi napravljeni.Pitaš me za jednu crkvu a ja te ne pitam za crkvu koju je neko napravio na muslimanskoj zemlji.Koliko smo licemjerni, koliko smo spremni tuđu kulturu i toleranciju zloupotrebljavati.Zamisli se malo ako imaš imalo savjesti da me više pitaš o tome! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Не.dakle, pishe da bog kazhnjava do trecje i chetvrte generacije. a onda to protumachimo- bog ustvari ne kazhnjava. shto su super ova tumachenja 0212_rolleyes Хајде мало на Јеванђеље. Стари Завет је сенка... U koj vjerujete, ili je odbacujete? Нема ту Енизе никаквог одбацивања. Ствари треба ставити на право место. Стари завет је ПРИПРЕМА за Нови Завет. Када неког припремаш и поучаваш за оно што следи, онда то чиниш постепено, сразмерно његовим моћима. Стари завет је имао улогу даваспитава човечанство за долазак Христа. Доласком Христовим, Стари Завет је испунио своју мисију. То не значи одбацивање Старог Завета као књиге, већ његово разумевање ИСКЉУЧИВО у догађају Христа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Enize ti i dalje ne razumes sta ja pokusavam da ti kazem vec po ne znam koji put Kako objasnjavas cinjenicu da je Isus upozorio, da ce posle njega doci mnogi lazni proroci, koji ce govoriti u Bozije ime, a da su to ustvari najblaze receno varalice, kako objasnjavas onda to da je Muhamed dosao posle Isusa i upravo propoveda kako je on Boziji poslanik? EDIT: ti u stvari neces da razumes Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Цела наша реалност у којој живимо, феноменологија којом се бавимо, јесте једна КАЗНА.dakle, bog kazhnjava. tenk ju veri mach. neznam zashto nemozhete jednostavno da prihvatite da pishe to shto pishe, nego morate da se zavlachite u neke moderne konstrukcije. ako kazhnjava, kazhnjava i cjao. jel tolki bauk to recji, da nemozhe da izdrzhi da moderna liberalna svest a da skache sa hipi matrom "bog ne krazhnjava". Не можемо то да кажемо из простог разлога - јер то није истина (да Бог кажњава). Но, не травба ти замерити. Свети оци, међу њима и Свети Максим, уче о три стадијума у односима човека и Бога: роб-најамник-син, те сразмерно томе мотиви општења са Богом и, уопште, разумевање Бога: страх од казне-нада на добру плату-љубав. Достићи ово задње значи не схватати више Бога као казнену експедицију нити као газду код кога идеш у надницу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Децембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Da vas pitam da li će čovjek poslije proživljena koji vjeruje u Isusa kao što vi vjerujete u Raj? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Da vas pitam da li će čovjek poslije proživljena koji vjeruje u Isusa kao što vi vjerujete u Raj? Не разумем... prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Децембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Da vas pitam da li će čovjek poslije proživljena koji vjeruje u Isusa kao što vi vjerujete u Raj? Не разумем... prstgore Čovjek je pravoslavni hroiščanin i umre u takvom stanju.Biva proživljen(u to vjerujete) da li će uči u Raj, zbog toga što je vjerovao u Isusa onako kako vi vjerujete.Pitanje je jasno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Децембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Ulazi li ili ne ulazi u Raj? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука