e2rdavid Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Монах Артемије је проценио и пресудио да нико не уме нити зна како и шта радити на Косову..и кренуо је да ствар ради по правди...некој својој... можда универзалној... то ће довести да потпуно отпадне од Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве... Некада давно пре 50-ак година ствари у Македонији су по својој - ли универзалној није ни битно узели да решавају Комунисти..Темпо , Добривоје Радосављевић Боби и сам Броз инсталирајући Доситеја за Митрополита у Македонији и касније првог Архиепископа..и тиме РЕШИЛИ све НЕПРАВДЕ начињене Македоснском народу... решили неправде и одстранили цео народ из Цркве... Нема НЕЗАКОНИТИЈЕ СТВАРИ од ПРАВДЕ... ПРАВДА земаљска за коју се залажу њуди на земљи је пРАВДА коју ХРИШЋАНИН треба да ПРЕВАЗИЛАЗИ... а не да се за њу бори.. Та правда је МОРАЛИЗАМ...она не мора да епомене директно као МОРАЛ или МОРАЛНО али је она само други назив за то.. Тако је пао и Артемије, тако ће и сви други који с езалажу за такву правду... Том стазом је кренуо и дотични Игуман из Валаама О КОМЕ ЈЕ ОВДЕ И РЕЧ и кога у русији знају као Србина ...! само да додам и то ..јер ће ову нашу заврзламу учинити још интересантнијом.. 0102_laugh ... Јован јесте македонац и никакве ја информације немам , али заиста док ''НЕ УМРЕ У НАМА ЈЕВРЕЈ И ЈЕЛИН македонац и србин..'' и да не набрајам даље... Бићемо избљувани као такви... То мора да се схвати ЛИЧНО.. ане колективно...колективан доживљај тога је опет ПАРТИЗАНШТИНА..о томе говорим... а Томе .. јел и даљер Томе у затвору..? 89898989898989 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Монах Артемије је проценио и пресудио да нико не уме нити зна како и шта радити на Косову..и кренуо је да ствар ради по правди...некој својој... можда универзалној... то ће довести да потпуно отпадне од Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве... Некада давно пре 50-ак година ствари у Македонији су по својој - ли универзалној није ни битно узели да решавају Комунисти..Темпо , Добривоје Радосављевић Боби и сам Броз инсталирајући Доситеја за Митрополита у Македонији и касније првог Архиепископа..и тиме РЕШИЛИ све НЕПРАВДЕ начињене Македоснском народу... решили неправде и одстранили цео народ из Цркве... Нема НЕЗАКОНИТИЈЕ СТВАРИ од ПРАВДЕ... ПРАВДА земаљска за коју се залажу њуди на земљи је пРАВДА коју ХРИШЋАНИН треба да ПРЕВАЗИЛАЗИ... а не да се за њу бори.. Та правда је МОРАЛИЗАМ...она не мора да епомене директно као МОРАЛ или МОРАЛНО али је она само други назив за то.. Тако је пао и Артемије, тако ће и сви други који с езалажу за такву правду... Том стазом је кренуо и дотични Игуман из Валаама О КОМЕ ЈЕ ОВДЕ И РЕЧ и кога у русији знају као Србина ...! само да додам и то ..јер ће ову нашу заврзламу учинити још интересантнијом.. 0102_laugh ... Јован јесте македонац и никакве ја информације немам , али заиста док ''НЕ УМРЕ У НАМА ЈЕВРЕЈ И ЈЕЛИН македонац и србин..'' и да не набрајам даље... Бићемо избљувани као такви... То мора да се схвати ЛИЧНО.. ане колективно...колективан доживљај тога је опет ПАРТИЗАНШТИНА..о томе говорим... а Томе .. јел и даљер Томе у затвору..? 89898989898989Хм, заиста схоластичка конструкција (правда земаљска, правда небеска, тандара броћ!). Да није тужна била би смешна! Онај ко воли свој народ (и додао бих, не користи свој црквени, политички, друштвени и неки други ауторитет да пропагира неку бугарштину или му некако другачије покушава променити националу свест) познаје свој народ и његове потребе, а народ ту љубав одлично препознаје (''Овце чују глас свога пастира и оне га препознају'', парафразирам). Паметнима доста! Апропо ''комуниста који решавају проблем у Мкд''-као што малепре рекох: СПЦ у Македонију донело насиље, насиље га и однело, а ја не подржавам ни једно ни друго, само констатујем затекнуто стање. 0102_laugh http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 хахаха Анти чки, Анти глобалистички, Анти моралистички... Анти...ово..Анти оно...Хришћанин је пре свега ЗА ХРИСТА ..а све остал долази само по еби..не мора да се ЕТИКЕТИРА...Партизански је то... ја нећу заиста да ти сметам ради акко мсилиш да јесте и добићеш плати за то..Исто као и ја јел то у реду...требало би да јесте по мом скромном сагледавању ''нешта''.. И Црноречани - БИВШИ, су ''ПОЗНАВАЛИ САМО!! ГЛАС СВОГА ПАСТИРА''... и Арта тхе монк, је био убеђене да Народ ...овце, са Косова и Метохије познају САМО глас пастира свог т.ј. њега..има пастира и пастира... за Црквеност је потребно и искуство..не само теологија..самото Богословствовање не е нито можи да биди научено от книги и само по себе не е Богословствување...впрочем , ВРВ НА СХОЛАСТИКА ферштен.. от мен толко за сега дури ида не ме разбираш ке си ме сфател, можеби еден убав ден..ЗБогум и со Господа останувај... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 хахаха Анти чки, Анти глобалистички, Анти моралистички... Анти...ово..Анти оно...Хришћанин је пре свега ЗА ХРИСТА ..а све остал долази само по еби..не мора да се ЕТИКЕТИРА...Партизански је то... ја нећу заиста да ти сметам ради акко мсилиш да јесте и добићеш плати за то..Исто као и ја јел то у реду...требало би да јесте по мом скромном сагледавању ''нешта''.. И Црноречани - БИВШИ, су ''ПОЗНАВАЛИ САМО!! ГЛАС СВОГА ПАСТИРА''... и Арта тхе монк, је био убеђене да Народ ...овце, са Косова и Метохије познају САМО глас пастира свог т.ј. њега..има пастира и пастира... за Црквеност је потребно и искуство..не само теологија..самото Богословствовање не е нито можи да биди научено от книги и само по себе не е Богословствување...впрочем , ВРВ НА СХОЛАСТИКА ферштен.. от мен толко за сега дури ида не ме разбираш ке си ме сфател, можеби еден убав ден..ЗБогум и со Господа останувај...Па да, за Артемијем је кренуло нешто монаха и искушеника, а народ није, на кога ти то личи??? Паметнима доста! http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Моје искуство са Македонцима је да су или етнофилетисти или комунисти. Био сам у Македонији и веома се непријатно осећао као Србин у манастирима који су живи, и ту сам затекао само етнофилетизам и среброљубље (отворено, код нас га има, али прикривено). Онај филм о Прогону Цркве у Македонији лепо говори о свему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Потпуно се слажем са тобом иако се ''слажу само цепанице'' ...како рече једном један човек на Косову ... Али пошто алудираш на Архиепископа Јована, одговорићу још овај пут... Није ми јасно на који начин онда ''узимаш у обзир његову жртву'' ако тако исповедаш свој поглед на раскол у македонији и личности које узимају учешћа у њему... Ако је Јованова жртва, жртва сама по себи. .онда је апсолутно безвредна и не треба је узимати НИКАКО у обзир... ако ли па не е ..тогаш брат ти си во голем проблем..Оти тој човек е на страната на Христос а ти ш'о велиш за Вистинскиот пастир..дека Тој наликува на Расчинетиот епископ Артемиј ..сега-засега монах Артемиј ...ама не и за долго... Тако да мораш да будеш свестан своје одговорности према, ако не другом коме - оно према својим родитељима, познаницима , друговима које можеш својим погрешним ставовима о СЕПАК КАНОНСКОЈ, ЈЕДНОЈ СВЕТОЈ САБОРНОЈ и АПОСТОЛСКОЈ ЦРКВИ која живи на територији Македоније (не целе него само овог дела који је био у саставу СФРЈ)да саблазниш а ако не баш да саблазниш оно обманеш..јер као што и сам знаш јако с емало зна о ситуацији у Македонији ... а НЕКИМА то баш и одговара да буде тако ...Сега кога се разбравме... 0212_rolleyes се надевам нема повеке да имам потреба да одговарам бидејки веке ми е мака да ги тормозиме лугево на форум со муабети кои што и немаат много врска со ТЕМА на која воопшто пишуваме... Тема да потсетим је о СЛУЖЕЊУ РУСКОГ КЛИРИКА СА РАСКОЛНИЦИМА У такозваној мпц...која прогони Канонског Архиепископа Јована ..а овим чином се дотични игуман ставља на страну те расколничке дружине.. ПоздраУ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Моје искуство са Македонцима је да су или етнофилетисти или комунисти. Био сам у Македонији и веома се непријатно осећао као Србин у манастирима који су живи, и ту сам затекао само етнофилетизам и среброљубље (отворено, код нас га има, али прикривено). Онај филм о Прогону Цркве у Македонији лепо говори о свему. Ма има свега, брате...све што има код нас има и у Македонији и у Бугарској и у Гршкој...наравно и свугде на свету..па грешни смо људи...то је потпуно за очекивати... Али...једно велико али је овде кад је македонија у питању зато што из Скопља стално долазе вести да они желе у Кнонске оквире ..јер су расколници а све чине да с ето никад ане деси..они просто истрајавају у својем РАСКОЛУ...градећи се тобож НАЦИНАЛНИМ радницима који бране нацију и мекоденију том ''аутокефалијом'' за коју с езалажу... ту су потпуно поремећени лончићи... Да се сетимо потписа тројице Расколничких митрополита из Ниша од пре неклико година које су ти исти повукли вративши с еу Скопље и одрекли се истих... са оправдањем ''да су им срби подметнули документ и нису знали шта потписују''... Мени је јако жао што је македонска јавност прогутала ту причу али толика је Црквеност у суштини тамо..ни овде нажалост није већа па нам се зато и дешава ''Артемије''... Али у тренутку кад Архиепископ Јован лежи у Бугарском затвору..када Руски клирик саслужује са расколницима ...а нама изостаје реакција ..пазите, Јован није ни на овм Сабору учествовао због тога..мени се чини да нисмо свесни своје одговорности ка територији која је под јурисдикцијом наше помесне Цркве..свидело се то некоме или не али тако је... Па се бојим да је и само Косово последица таквог односа према својем ''нашем '' делу посла који имамо да урадимо пред Богом... Али добро Бог је велики..но треба показати барем ВОЉУ...а да ли је показујемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Потпуно се слажем са тобом иако се ''слажу само цепанице'' ...како рече једном један човек на Косову ... Али пошто алудираш на Архиепископа Јована, одговорићу још овај пут... Није ми јасно на који начин онда ''узимаш у обзир његову жртву'' ако тако исповедаш свој поглед на раскол у македонији и личности које узимају учешћа у њему... Ако је Јованова жртва, жртва сама по себи. .онда је апсолутно безвредна и не треба је узимати НИКАКО у обзир... ако ли па не е ..тогаш брат ти си во голем проблем..Оти тој човек е на страната на Христос а ти ш'о велиш за Вистинскиот пастир..дека Тој наликува на Расчинетиот епископ Артемиј ..сега-засега монах Артемиј ...ама не и за долго... Тако да мораш да будеш свестан своје одговорности према, ако не другом коме - оно према својим родитељима, познаницима , друговима које можеш својим погрешним ставовима о СЕПАК КАНОНСКОЈ, ЈЕДНОЈ СВЕТОЈ САБОРНОЈ и АПОСТОЛСКОЈ ЦРКВИ која живи на територији Македоније (не целе него само овог дела који је био у саставу СФРЈ)да саблазниш а ако не баш да саблазниш оно обманеш..јер као што и сам знаш јако с емало зна о ситуацији у Македонији ... а НЕКИМА то баш и одговара да буде тако ...Сега кога се разбравме... 0212_rolleyes се надевам нема повеке да имам потреба да одговарам бидејки веке ми е мака да ги тормозиме лугево на форум со муабети кои што и немаат много врска со ТЕМА на која воопшто пишуваме... Тема да потсетим је о СЛУЖЕЊУ РУСКОГ КЛИРИКА СА РАСКОЛНИЦИМА У такозваној мпц...која прогони Канонског Архиепископа Јована ..а овим чином се дотични игуман ставља на страну те расколничке дружине.. ПоздраУИзвини, али опет ппонављам, жртва Архиеписопа Јована је за мене светиња, али због људи који се ппонашају неодговорно и непастирски, пошто су промашили овце, које треба да траже у Бугарској а не у Македонији, она је данас омаловажена и губи на сврсисходности. Ако то теби није јасно ја не знам шта је! Видиш, Јован има љубави за свој, драго ми је што си рекао, македонски народ, жртвује се за њега, за његову црквеност, али ће неразумевање проблематике тог народа људи из ПОАе учинити да сав тај труд остане узалудан и бесплодан! Треба волети македонски народ, такав какав је, а не булазнити о некаквим високим теологијама и занемаривању свих белега тог народа (што је главни узрок свих раскола на тој територији, па и овога сада, а не неки тамо комунисти, они су само последица, нуспроизвод тог узрока), па ће онда труд уродити плодом, то све зна и мало дете, а не схватају они који живе у свету философије и високе теологије, који од шуме не виде дрво и који мисле да је један натпис у цркви из 15. века истинитији од људи који живе овде и сада у 21. веку! О томе ја сво време говорим! http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Vratimo se temi.. Jer ovako iznova i iznova zapravo samo osporava$ legitimitet kanonskim odlukama које је Црква донела за територију македоније..и Позиву Патријарха Павла који је своједобно(некоћ) прихватио једино Архиепископ Јован ...од крви и меса човек као и ти као и ја.. а крв и месо немају нацију.. ни народност...они су само људски... А да ли је неко Бугарин данас..и да ли он мсили да су македонци бугари је исто толико битно колико је битно што си ти македонац или бугарин или србин..дакле небитно..Као што ти видиш реалношћу, да су сви македонци у макеоднији тако неко види да су сви тамо бугари или да има бугара велики број..неко мисли да су сви или бар већина Срби...тврдим ти да јако велики број срба мисли управо тако...и наравно да нису у праву...али све то говори да је то потпуно бесмислена ствар..и да се са тим треба опрезно ''играти''....Исто као што ти имаш право да будеш македонац...тако неко има право да буде Бугарин и да с етако осећа ..заиста ..или нема... 89898989898989 ... тога мораш да се ослободиш...Наравно по слободној својој вољи... Али шта је суштинска ствар на терену...мпц - не , да се од тога не одваја..она управо то потенцира називајући Јована предавником и издајником, па је светски македонски конгрес на челу са Тодором Петровим чак и агитовао једно врме да Јован мора да ''плати главом'' за своју издају..осуда из мпц..нигде! Не него су на истом становишту... Када су долазили они Хунзи..брате племе из Пакистана..онај подспрдни још од античког доба - ЦАР македонски ....који је притом од пре неку годину и Ислам примио, дочек му је правила и мпц !!! Архирасколник Стефан говори о Античком пореклу македонаца.. Пре неки дан Стефан даје интервју подгоричким новинама у којима отворено подржава ВЕКОВНО ПРАВО ЦРНОГОРАЦА за ''СВОЈОМ ЦРКВОМ''..па шта је то...рад на признању мпц...ТЕШКО и НИКАКО...то је управо супротно од тога..и то је стање ствари..Очекујем од једног Руског клирика да ИМА И ТАЈ СТЕПЕН СВЕСТИ И САЗНАЊА... Свештеници и професори на теолошком факултету у Скопју уче да је св.Апостол Павле Македонац, св.Лука такође .. ит ако даље и томе слично... Био је један који је то тврдио за Богородицу и увек Дјеву Марију ..Боже ме опрости... Да им сад не помињем имена..није укусно... Кад говоримо о комплексности...и још етикетирамо неопрезно..остављамо утисак пристрасности.. која не сме постојати овде..а не држимо ли се строго Црквеног терена залутаћемо... Ко је у Македонији осудио Јованов прогон?.. Има ли медија где из ПОА могу да кажу слободно коју реч... Има теолога и свештеника који су потпуно свесни да мпц није Црква... знам лично неколцину њих и још увек су у мпц... јер по њиховом виђењу немају где... Неки од њих јавно говоре да мпц није нити може да буде Црква већ да је то ПОА али и даље служе расколу... заиста је цела ствар комплексна ..али ово што је Рус служио са раксолницима није нешто што ће довести решењу проблема ..напротив... то је канонски преступ и држимо се теме - да још једном позовем... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Да потсетимо само сами себе,... Патријарх Српски Јефрем, у време Косовског боја био је Бугарин... Први РАСКОЛНИК у македонији АРХИРАСКОЛНИК Доситеј је био СРБИН... Петар митрополит расколник - је Србин...да Каревски, Преспанско пелагонијски... Славе - Тимотеј је пола Србин пола ВлаФ..ко Тоше проески... која вајда је од свега тога...? пусти то.. Агатангел је кажу Ром .. Шарено а? ... Јован је био један од ретких ''чистих'' македонаца у мпц..док није напустио Раскол..понављам на ДИРЕКТАН ПОЗИВ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА...Светог патријарха Павла..то ће памтити Црквена историја која није ни Српска ни Бугарска ни Грчака..као ни амкедонска.. него просто Историја Цркве....слушајмо Христа и његове речи и држимо се тога аслужење са расколницима које бележи Биографија дотичног Валамског Игумана сигурно није следовање Христовом позиву ... него управо супротно..макар то било и несвесно..А НИЈЕ..+ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10186.new.html#new ОБАВЕЗНО ПОГЛЕДАТИ!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 да се надовежем на овога чојека е2рдавида. Моји преци су под Патријархом Чарнојевићем дошли 1560 године у овај крај где ја сад живим.Срби су иначе из Тетова.Ту су до 20века остали чисти Срби(сем ако неки Турчин није зајахао неку моју прапра бабу).Ја сад тренутно водим порекло од једног деде полуБугарина,једне бабе торлакиње,другог деде од тих из Тетова и друге бабе влајне. Наградно питање за све вас ШТА САМ ЈА?КАКО ДА СЕ ОСЕЋАМ(сем наравно на зној)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Децембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10186.new.html#new ОБАВЕЗНО ПОГЛЕДАТИ!!! Гопчевић је давно оповргнут и превазиђен истраживач. Слови као један од најпристраснијих истраживача Македоније. Немој се палити! http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2010 Нисам баш сигуран да тема иде у добром правцу... Обзиром да има посебна страна, чини ми се посвећена Гопчевићу и историјским прелиставањима.. овде ,не би било лоше, да неко ко мисли да разуме ствари у Македонији, наведе бар један разлог али истински и добар, зашто расколничка организација мпц, контактира са другим расколницима када, како сама каже - жели у јединство...а то не чини (ако треба ''и са кровова''...) већ ево у задњих месец дана има разговоре са две расколничке опције једном мешовитом бугаро-грчком из Грчке а другом из Црне Горе ..коју чак не можемо ни расколничком звати јер је и то за њу недостижан ниво.. Стефана и екипу не мрзи да примају Грко-бугарске расколнике и да разговарају и свечано ручају са њима, представљајући их пред својом јавношћу да су они из канонских Цркава Грчке и Бугарске..(???)... Нити су лењи за пут до Подгорице да причају о Вековном праву Црногорског народа на ''своју''(???) цркву...уместо да сваки дан траже разговоре са патријаршијом у Београду...или да учине све да до тога дође... Или да неко објасни зашто Руски клирик, даје легитимитет таквима који ''и пре и после њега'' пребивају у расколу и својим поступцима на које их нико не приморава продубљују тај раскол.... ... није ли ово креативније за размишљање од Повјесно-хисторијских недоумица које заиста немају никаквог утицаја на стање у коме се налази ЦРКВА пре свега данас на овим нашим балканским ПРОСТО-рима Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2010 samo da svemu dodamo i ovo o cemu smo vec govorili..kolko da se bude precizniji u opisu http://www.eparhija-gornjokarlovacka.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=378%3Ag-stefan-stremi-prema-raskolnikim-grupama&catid=17%3Anovosti&Itemid=13〈=sr Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука