Гости Guest свештеник Иван Написано Децембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Ipak je specificna situacija, radi se o sahrani oca. Ne umanjujem problem, zato sto nije bila u pitanju liturgija, ali ako mu je otac umro u okrilju MPC, sta ce sada da pravi cirkus na sahrani i zove ohridsku arhieppiskopiju. Istini za volju, u datom slucaju ja bih samo prisustvovao bez sluzenja, ali razumem i njegov izbor. Budite obazrivi, ovo je vise nego delikatna situacija i vanredan slucaj koji treba najpre dobro ispitati, pa onda postupno vuci poteze od manjih kazni ka vecim ako treba, a ja se licno nadam da to nije potrebno . Да, ово је заиста деликатна ситуација, али мислим да опет нема оправдања. Лепо си рекао, могао је да присуствује али не и да служи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Јасно да је деликатна ситуација... ..Да му је отац би нпр. Јеховин сведок - не верујем да не би дошао ..али сам сигуран да не би учествовао у никаквој служби...исто важи,верујем, и да је био рецимо католик... Потпуно је јасно Да ће доћи оцу на сарану и нема ту полемике... Сулудо је што дотични Игуман, није ''само'' припадник Цркве него и Њен високи клирик, који ПЛУС, потиче са тих (ОВИХ!) простора..,, зна за ред...јављање надлежном Архијереју, и остало...Зна за Раскол! зна за комплетно постојећу ситуацију и опет учествује у Служењу. Није проблем, ничије КРИВИЦЕ .. не ради се о томе... Проблем је у нашој неспособности да сагледамо ствар - од почетка до краја, да је уобличимо и дамо јој прави назив.. У исто време - Архиепископ нам је у затвору у Бугарској - по ЖЕЉИ и одлуци ТИХ ИСТИХ - тачије оних , КОЈЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ ови са КОЈИМА игуман МЕТОДИЈЕ САСЛУЖУЈЕ! ало..буђењеее eheeeej Има велики број македонаца у нашиум манастирима..има монахиња...али су они, ствари увек и бескомпромисно називале правим именом - РАСКОЛНИЦИ... Питам се да ли би се иста ТОЛЕРНЦИЈА (ДЕЛИКАТНОСТ) тражила у случају - да је неком отац умро код Мираша... Немојмо сад...''није то исто''... Стефан Архирасколник мпц - је пре неки дан ''све тапшао по рамену'' Мирашовце... http://www.poa-info.org/vesti/2010/11/20101125.html ...Могао је Методије да буде присутан на сахрани -само као монашко лице, и да тражи да га не сликају у крајњој линији..изашли би му у сусрет ..ДА ПОКАЖЕ НЕКУ СВЕСТ! Овако, свесно се ставља на страну промоције Расколничке организације мпц....Македонске Партизанске Цркве ...како ја волим да је зовем јер су јој они и отац и мајка.. poklon Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Руси имају Грандо Проблемо са тзв. дУХОВНИЦИМА и све мислим да је један од таквих сишао и међу нас грешне балканце да нас поучи и посаветује својим вЕЛИКИМ духовним искуством а посебно ове из МПЦ и да им вероватно каже да су браћа Руси уз њих и да се не треба плашити великосрпске хегемоније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2010 Како беше...''Нека мртви сахрањују своје мртве, а ти хајде за мном..'' Мислим не мој се љутите...али ствар је ОДГОВОРНОСТИ... ако ми мали овде никакви треба да мислимо о деликатности и одговорности Руског клирика..а не он сам..па шта онада он ради...и питајмо с егде му је одговорност кад је дозволио да му отац премине у расколничкој ''цркви''...нису то уопште не-деликтане ствари заиста... poklon Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Како беше...''Нека мртви сахрањују своје мртве, а ти хајде за мном..'' Мислим не мој се љутите...али ствар је ОДГОВОРНОСТИ... ако ми мали овде никакви треба да мислимо о деликатности и одговорности Руског клирика..а не он сам..па шта онада он ради...и питајмо с егде му је одговорност кад је дозволио да му отац премине у расколничкој ''цркви''...нису то уопште не-деликтане ствари заиста... U Crkvenom smislu da, stvari su jasne i nedvosmisene, to je prekrsaj i treba da se trazi odgovor / reakcija od Ruske Crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Лицомери. Шта нисте се жалили када је римски папа читао Отче наш у Константинопољској Патријаршии? Ето и ја као расколник сам се молио са један од Епископа из ПОА. Био сам му у госте и заједно смо се пре јела молили. И шта сад? Треба расчинити тог Преосвеќеног ЕПископа? Игуман Методија није се причестио од један путир са припаднике МПЦ. Тако да ја не видим где је овде проблем. Он само се молио са Македонске расколнике. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
e2rdavid Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Лицомери. Шта нисте се жалили када је римски папа читао Отче наш у Константинопољској Патријаршии? Ето и ја као расколник сам се молио са један од Епископа из ПОА. Био сам му у госте и заједно смо се пре јела молили. И шта сад? Треба расчинити тог Преосвеќеног ЕПископа? Игуман Методија није се причестио од један путир са припаднике МПЦ. Тако да ја не видим где је овде проблем. Он само се молио са Македонске расколнике. Највећи проблем...заиста, јесте баш то што овде и у оваквим ситуацијама...(а нису само ''ситуације'', него се заправо ради о онтолошким стварима...да не улазимо сад у саму еклисиологију и догматику)..неки не виде никакав проблем...! И сами говоре и исповедају да су расколници..не видећи у томе никакав проблем него ето Боже мој, ''ми'' смо лицемери који само желимо да се ствар заправо сагледа потпуно објективно..какос ад одједнома таква замена теза ...када смо с еодмах оградили да с ене тражи не приписује никоме никаква кривица ..него просто сагледавање проблема (случаја), у његовом свеобухватном узрочно-последичном смислу... И откуд ко из топа толика ЈЕД...цитирам...''Лицомери''...јел то због Папе за кога немамо замерке... па немојмо сад да поистовећујемо Папу и проблем са Римокатоличком црквом са проблемом Раскола у МАКЕДОНИЈИ...немојте... неозбиљно је и помало претенциозно преко граница доброг укуса...! Питате се зашто... facenew22222222 Па ватикан не прогони Архиепископа Јована...Ватикан и Папа не издају потернице за Њим... Ни Ватикан ни Папа нису срушили ни захтевали да се сруши ни један храм Православне Охридске Архиепископије док се на захтев мпц срушише два храма , Исте те ПОА, у македонији... И на крају ...како то да своју ''исправност'' и православност мерите својим ревновањем у расколу за незнам ни ја какву идеју...а не падне вам на памет, да је измерите у признавању ПОА пред државом и њеним институцијама, барем као верском заједницом..заложите се за то као верници у Бога...ако не као канонска црква...покажите да вам је стало...Папа доласком у Цариград бар показује да му је стало... А ВИ? Па и у најгорим и најцрњим џамахиријама муслиманским и незнам каквим, призната - од целог Православља Црква, би имала већа права него у Македонији данас.. Далеко је пријатељу мој, Македонија од Ватикана (који је такође држава facenew22222222) а још даље је мпц од Римокатоличке Цркве...на моју велику жалост Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mk-nyc Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Eh "braco" srbi kao sta gledam mnogo sudite, gde vam je vase smirenje i ljubavi, pa sta ako o. Metodij je sluzio sa kliricima MPC, pa on je primi krscenje u toj Crkvi, on ga je vovela u Pravoslavje, a i negov otac dugjih godina je sluzio te Crkvi. Bolje da dodze u Mk i da sluzi sa nama nego sa katolike. A sto spominete Zoran Vraniskovski(Jovan), pa niko u Mk ga ne voli, vi ste ga naznacili za neki arhepiskop a ne Makedonski narod.I do kade ce te cuvati u vama taj etnofiletizam, jer pred Bbogu smo samo pravslavni hriscani, ni Makedonci, ni Srbi, ni Bugari, ni Rusi. Ja sam pravoslavan i kao takav mogu da idem i u Grcke i u Srpske crkve, jer se Hrista molim, a molim se i vase srpski svetitelje. Prostite ako sam vas uverdio, pisem sa ljubavi jer sam najgresnii na ceo svet. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Пара врти где бургија неће... 0442_feel Izvini sestro, ovo ste sami sebi zakuvali. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Eh "braco" srbi kao sta gledam mnogo sudite, gde vam je vase smirenje i ljubavi, pa sta ako o. Metodij je sluzio sa kliricima MPC, pa on je primi krscenje u toj Crkvi, on ga je vovela u Pravoslavje, a i negov otac dugjih godina je sluzio te Crkvi. Bolje da dodze u Mk i da sluzi sa nama nego sa katolike. A sto spominete Zoran Vraniskovski(Jovan), pa niko u Mk ga ne voli, vi ste ga naznacili za neki arhepiskop a ne Makedonski narod.I do kade ce te cuvati u vama taj etnofiletizam, jer pred Bbogu smo samo pravslavni hriscani, ni Makedonci, ni Srbi, ni Bugari, ni Rusi. Ja sam pravoslavan i kao takav mogu da idem i u Grcke i u Srpske crkve, jer se Hrista molim, a molim se i vase srpski svetitelje. Prostite ako sam vas uverdio, pisem sa ljubavi jer sam najgresnii na ceo svet. Nema ljubavi ako jednog kanonskog Arhiepiskopa zoves svetovnim imenom, takodje da stvarno mislis da si gresan ne bi se mesao u ono sto ne razumes, vec bi se smireno molio za svoje grehe kao i da raskol prestane. S druge strane buduci da je za raskol najvise odgovoran klir, a ti si laik, i za ocekivati je da ne razumes dubinu ovog problema tj. raskola u kojem se nalazi MPC. I ne, nisu svi pravoslavni niti su svi Crkva. A ti ne mozes da ides i u Grcku Crkvu, Srpsku i tamo da te prime znajuci da nisi u jedinstvu sa POA. Naravno ti mozes da cutis o tome...takodje ako je do pre neku godinu, snishodjeno laicima iz MPC da mogu da se cak i pricescuju u SPC, od osnivanja POA to vise nije moguce, ukoliko se odbija jedinstvo sa POA. Kakvo je to pricesce kada ti odbijas da priznas jednog kanonskog Episkopa Vaseljenskog pravoslavlja, cii je POA deo a MPC nije. Granice Crkve su kanonske a ne virtualne, ko nije u kanonskom jedinstvu on i nije u jedinstvu sa Crkvom. P.S> I ne kaze se Licomeri, nego LICIMURI dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Но комент. http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Пара врти где бургија неће... :group111: Izvini sestro, ovo ste sami sebi zakuvali. Jel' ti to osudjujes SPC, brate, ili samo izrazavas zadovoljstvo zbog raskola? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Пара врти где бургија неће... klapklap Izvini sestro, ovo ste sami sebi zakuvali. Jel' ti to osudjujes SPC, brate, ili samo izrazavas zadovoljstvo zbog raskola? Ne brate, već mi se smučilo da za svaku brljotinu (a u ovom slučaju i teški lopovluk) u pravoslavlju neki optužuju KC i papu kako bi drekom - DRŠTE VATIKAN - sakrili sopstveno zlo. A što se tiče raskola, verovao ili ne, strašno mi je žao. Teško pada razjedinjenost bilo gde među hrišćanima jer to onima koji vere nemaju svedoči kao da Reč Božija i nema neku snagu dok nas, koji se izjašnjavamo kao Isusovi učenici, očigledno ništa ne menja. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Пара врти где бургија неће... Izvini sestro, ovo ste sami sebi zakuvali. Jel' ti to osudjujes SPC, brate, ili samo izrazavas zadovoljstvo zbog raskola? Ne brate, već mi se smučilo da za svaku brljotinu (a u ovom slučaju i teški lopovluk) u pravoslavlju neki optužuju KC i papu kako bi drekom - DRŠTE VATIKAN - sakrili sopstveno zlo. A što se tiče raskola, verovao ili ne, strašno mi je žao. Teško pada razjedinjenost bilo gde među hrišćanima jer to onima koji vere nemaju svedoči kao da Reč Božija i nema neku snagu dok nas, koji se izjašnjavamo kao Isusovi učenici, očigledno ništa ne menja. Ko je optuzio u ovoj diskusiji KC i koji je dreknuo "drž'te Vatikan"? (promenio sam malo tvoju grafiju) Najbolje je da posaljes citat iz kog se vidi da je neko u ovom razgovoru pomenuo rimskog papu kao krivca za raskol sa "MPC". Ako ne nadjes takav citat, mozda ces pozeleti da promenis ovaj odgovor ili da povuces prethodni komentar o tome da ste "vi (SPC) sami zakuvali". Ako to ne ucinis, ispada da nekog drugog optuzujes za paranoju prema KC, a zapravo si paranoican kada je pravoslavlje u pitanju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Децембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Јасно да је деликатна ситуација... ..Да му је отац би нпр. Јеховин сведок - не верујем да не би дошао ..али сам сигуран да не би учествовао у никаквој служби...исто важи,верујем, и да је био рецимо католик... Потпуно је јасно Да ће доћи оцу на сарану и нема ту полемике... Сулудо је што дотични Игуман, није ''само'' припадник Цркве него и Њен високи клирик, који ПЛУС, потиче са тих (ОВИХ!) простора..,, зна за ред...јављање надлежном Архијереју, и остало...Зна за Раскол! зна за комплетно постојећу ситуацију и опет учествује у Служењу. Није проблем, ничије КРИВИЦЕ .. не ради се о томе... Проблем је у нашој неспособности да сагледамо ствар - од почетка до краја, да је уобличимо и дамо јој прави назив.. У исто време - Архиепископ нам је у затвору у Бугарској - по ЖЕЉИ и одлуци ТИХ ИСТИХ - тачије оних , КОЈЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ ови са КОЈИМА игуман МЕТОДИЈЕ САСЛУЖУЈЕ! ало..буђењеее Има велики број македонаца у нашиум манастирима..има монахиња...али су они, ствари увек и бескомпромисно називале правим именом - РАСКОЛНИЦИ... Питам се да ли би се иста ТОЛЕРНЦИЈА (ДЕЛИКАТНОСТ) тражила у случају - да је неком отац умро код Мираша... Немојмо сад...''није то исто''... Стефан Архирасколник мпц - је пре неки дан ''све тапшао по рамену'' Мирашовце... http://www.poa-info.org/vesti/2010/11/20101125.html ...Могао је Методије да буде присутан на сахрани -само као монашко лице, и да тражи да га не сликају у крајњој линији..изашли би му у сусрет ..ДА ПОКАЖЕ НЕКУ СВЕСТ! Овако, свесно се ставља на страну промоције Расколничке организације мпц....Македонске Партизанске Цркве ...како ја волим да је зовем јер су јој они и отац и мајка.. greengrin Еј, дечко, за некога ко нема појма о македонском црквеном проблему, много си ми радикалан и гласан у осуди. Не бих желео ни теби а ни другима овде (без изузетка) да дајем часове из световне и црквене историје Македоније, а када бисте се истински заинтересовали и избацили ваше националистичке и етнофилетистичке предрасуде о Македонцима, не бисте имали овакав нехришћански и осуђујући став овде. Када све то имамо у виду, плус то како се понашају и ко су људи из ПОА, добија се много јаснија слика о свему. Видиш, Руси, а и ми који мало више знамо о њему не волимо много Архијереје МПЦ, али ни екипу уз Јована. http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука