Jump to content

Светиње светима!...

svesteni poziv svetinje svetima odnosi se na   

24 члановâ је гласало

1. 1. svesteni poziv svetinje svetima odnosi se na

• ucesnike liturgijske zajednice
      23
    • svetitelje
      0
    • pravednike
      0
    • dostojne
      0
    • pripremljene
      1

Препоручена порука

• 1 month later...

Достојно Причешћивање значи - причестити се на спасење.

Недостојно Причешћивање значи - причестити се на осуду.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Иако се у много тога слажем са о.Угрином, питање је

А ко су праведници?

Христос их није означио, већ је реченим "...последњи могу бити први, а први последњи,,,", упозорио на истрајност у "праведности", до самога краја овог временом и простором ограниченог живота....нема загарантованих праведника...

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Недостојан на Причешћивању је онај који се Причешћује јер неко други то воли да види, јер је то добро, јер је то "ин", односно свако ко не схвата да заиста Бога Самог једе, узима у себе....да је то Сам Христос!!!

То је сасвим јасно и тачно. 0442_feel

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Заиста не хтедох да филозофирам, а не умем да философирам,,,

Но свеједно, ако имаш времена излистај, не само овде већ где год хоћеш...НИКО НИЈЕ ДОСТОЈАН ДА БИ СЕ ПРИЧЕСТИО....објашњење покушах да напишем, али вероватно због моје неукости не успех...

У мом маленом "стажу" у цркви, само неколико пута сам имао прилике да изоговорим реч Достојан, или Аксиос,када су рукоположени или "унапређивани" презвитери, или када је некоме додељивана грамата...у оба случаја, позивно Достојан или Аксиос, изговарао је +епископ или старешина цркве...

Нема места гневу....ту смо да учимо један од другог.... 0442_feel https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/drugarstvo.gif klapklap

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

Да покушамо да резимирамо па да идемо да спавамо....

Човек се труди да буде што достојнији својим живљењем, свестан да Достојан Бога никада не миже бити....Причешћује се да би Богу "показао" жељу за Спасењем, иако Бог све Види и све Зна...

Неки други човек, долази на Причешће, због оних који га гледају и оних којима ће причати...нити Бога у срцу препозна, нити жели да се с Њим сједини....

Сложисмо ли се сад у потпуности? 0442_feel https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0409_feel.gif klapklap

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Једини стварни предуслов за учешће у Светим Тајнама јесте чланство у Цркви и, обрнуто, да се чланство у Цркви испуњава у учествовању у Светој Тајни Цркве. Свето Причешће се дарује "ради опроштења грехова", "ради исцељења душе и тела", и стога претпоставља - покајање, свест о сопственој потпуној недостојности, као и поимање причешћивања као небескога дара који ниједно земаљско биће никада не може "заслужити". Читав смисао припремања за причешћивање, какво је установила Црква није, наравно, у томе да помогне човеку да он себе осети "достојним", већ, напротив, да му открије бездан Божије милости и љубави ("Нисам достојан Владико и Господе.... али будући да си Ти у љубави Својој... узжелео да обитаваш у мени, ја смело приступам. Заповедио си, и отворићу врата... и доћи ћеш у љубави... и просветлићеш мој помрачени ум. Верујем да ћеш то учинити"). Пред Трпезом Господњом једина "достојност" причасника јесте да он буде свестан своје бескрајне "недостојности".

Отац Александар Шмеман......... :cheesy2:

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

ovo udara u glavu kolko je dobro... 8086.gif 8086.gif 8086.gif

uporedite ovo sa onim pričicama o nedostojnosti i ispovesti-obaveznoj, visinskim pripremama i tome slično i shvatićete razliku izmedju ljubavi i zakona...takodje ćete shvatiti razliku izmedju sveštenika i kerbera,troglavog psa čuvara podzemnog sveta u grčkoj mitologiji....antoneta... bravo :cheesy2:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Тачно је то, али ако то схватимо буквално (а склони смо томе) онда ћемо доћи до тога да св. Василије Велики и др. велики Оци нису знали шта раде, кад су неким људима за њихово добро ускраћивали не само да се причесте, него чак и да стоје на Литургији равноправно са осталима!

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

zašto uvek na ovakvim temama postoji neko ko kaže----- jeste,ali....... :cheesy2:

kakva crna švaleracija da bi se pričestili...to je nov koncept....

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

pa ništa... imaš još brdo tema da se okušaš ..... ja ovo i ne doživljavam kao neko nadmudrivanje, veruj mi...više mi dodje kao pauza dok sušim kosu...tako da.....nema potrebe za sumiranjem rezultata....

možeš probati da nadješ neki moj post na sasvim levoj temi i da ga citiraš ovde kao da sam pisao o ovoj temi...bilo bi zabavno...

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

А да не  заборавим тим стварима се може стати на пут БРИЈАЊЕМ! Купимо Владици машиницу да брија. Шта ако је та жена умрла непричешћена? Какво фарисејство... Колико је Христу било тешко на земљи.Разумете? Али ово је горе од тога јер су ти фарисеји нешто поштовали... а овај несрећни јеромонах...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...