Jump to content

Тачно казивање Еп.Игнатија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Не, не, терминологија се овде разликује... Користите обојица исту реч - природа - а дајете јој различита значења, придодајете јој различите појмове...

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Сексуални однос истих полова је противприродан, што значи и против човека и против живота и против Бога. Сексуални однос мужа и жене је природан. А девичанство је надприродно.

Ја покушавам да покажем да има разлика између неприродног и ненормалног. Опет долазимо на исто: одакле то онда у природи ако није природно?

Подели на овим сајтовима

Стао сам на пола теме јер ми је мука читати нападе на мене (а ово није тема о слабостима и врлинама Семберца- ако сматрате да то доприноси мисији Цркве, отворите и то dada).

Ја прво нигдје нисам напао владику. Друго, ја само постављам питања и моја размишљања. Треће, сматрам да је безобразлук да се ова тема претвара у оговарање "Семберца". Четврто, ПРАШТАЈТЕ ако сам било кога у овој теми увредио. Хвала

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Сексуални однос истих полова је противприродан, што значи и против човека и против живота и против Бога. Сексуални однос мужа и жене је природан. А девичанство је надприродно.

Врло је важно да дефинишемо шта овде подразумевамо под речју "природа". Ако ли природу коју је Бог предзамислио, природу по Божијој вољи, онда је хомосексуалност неприродна. Међутим, наша природа, не заборавимо, постоји у стању расцепа са Божијом вољом. У тој својој независности и одвојености, природа сама за себе има многе "природне" атрибуте који су БЕСМИСЛЕНИ, БЕЗЛОГОСНИ (кад кажем смисленост и логосност, овде мислим на смисао природе одређен њеним заједништвом са Богом - обожењем). Тако, ако овакав начин постојања природе (пали начин, одвојен од Бога, смртан начин) сматрамо стварношћу, чак једином могућом стварношћу, онда је хомосексуалност природна. Тачније и јасније речено: хомосексуалност је палоприродна. Зато не чуди што се хомосексуалност може "оправдати" са медицинске тачке гледишта, јер медицини је мера понашање ОВЕ (пале) природе. За хришћане је мера ОНА будућа, обожена природа. Тек у односу на њу хомосексуалност се не може оправдати. Не заборавите да Свети Оци и полно општење између мушкарца и жене сматрају природом "кожних хаљина", дакле не коначном вољом Божијом већ Божијим промислом и снисхођењем околностима човековог палог начина постојања. Дакле, ни та сексуалност није природна ако природу посматрамо у њеном крајњем, будућем смислу - стање обожења, стање вечне заједнице са Богом када се "неће ни женити ни удавати".

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Не, не, терминологија се овде разликује... Користите обојица исту реч - природа - а дајете јој различита значења, придодајете јој различите појмове...

Молим те, ако можеш мало опширније о овоме.

Подели на овим сајтовима

Чупање +Игњатијевих речи из контекста је омиљена посластица квазизилота. Поред тога, неразумевање онога што владика говори ( а пре нехтење да се разуме), ствара код неких људи проблеме. Као његов бивши студент и као неко, могу то слободно да кажем, ко доста добро познаје његову теолошку мисао, мирне савести тврдим и стојим иза своје тврдње: теологија владике Игњатија је парекселанс јеванђеоска философија постојања и живота.

Ljuti me zato sto mi zagorcava zivot u ucionici! Deca NECE to da slusaju, a sad kad ga je on uveo ne moze tako lako da se promeni! Imam katastrofalan problem u 7. i 8. rzredu. Deca me pre ulaska u ucionicu pitaju: " Da li ce mo danas opet da pricamo o Svetoj Trojici ili O licnosti? Dokle vise?!" I onda su nemirni i neposlusni i onda ja ispadam los pedagog! A u drugom osnovne treba da govrim na temu: "Liturgija kao ikona Carstva Bozijeg" covece, kako ja to da objasnim detetu od 8 godina, kad dete do desete godine nema razvijeno apstraktno misljenje???

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Да, Ацо, одлично си рекао. Хомосексуалност је палоприродна појава, дакле природна у овом стању у каквом се налази целокупна природа- палом стању.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Чупање +Игњатијевих речи из контекста је омиљена посластица квазизилота. Поред тога, неразумевање онога што владика говори ( а пре нехтење да се разуме), ствара код неких људи проблеме. Као његов бивши студент и као неко, могу то слободно да кажем, ко доста добро познаје његову теолошку мисао, мирне савести тврдим и стојим иза своје тврдње: теологија владике Игњатија је парекселанс јеванђеоска философија постојања и живота.

Ljuti me zato sto mi zagorcava zivot u ucionici! Deca NECE to da slusaju, a sad kad ga je on uveo ne moze tako lako da se promeni! Imam katastrofalan problem u 7. i 8. rzredu. Deca me pre ulaska u ucionicu pitaju: " Da li ce mo danas opet da pricamo o Svetoj Trojici ili O licnosti? Dokle vise?!" I onda su nemirni i neposlusni i onda ja ispadam los pedagog! A u drugom osnovne treba da govrim na temu: "Liturgija kao ikona Carstva Bozijeg" covece, kako ja to da objasnim detetu od 8 godina, kad dete do desete godine nema razvijeno apstraktno misljenje???

Ето, и ја исто предајем у школи и деца управо тих разреда највише воле Веронауку. Цео осми разред иде на веронауку  јер говоримо о личности. Али драга Нано, морате давати примере из живота, да то деца разумеју. Морате им објаснити да се то тиче свих нас и нашег постојања...

Подели на овим сајтовима

То што проблем који сте навели евидентно постоји (а то сви знамо, па чак и +Игнатије, како чујем...) не утиче на вредновање Игнатијеве теологије. Суштина је та: Тројица која се сасаборила и Црква која се сцрквила око епископа, заједница личности... Сад, наше је (колико нам је то могуће, у складу са нашим личним могућностима, па онда узевши у обзир околности и тд.) да ту суштину опостојимо, да је контекстуализујемо, да је - да тако кажем - оживимо пред децом. Није ствар понављати као папагај материју скрипте за догматику, него пререндеровати то у живи живот.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"

Подели на овим сајтовима

Да то није лако - није. Али веровати није лако. Хришћанство захтева храброст. Хришћанство захтева отворен, флексибилан ум...

Подели на овим сајтовима

Креативност. Зашто им питање личности не бисте објаснили уз помоћ причео о милостивом Самарјанину? Покушајте да "суве догматске теме" спојите са библијским и другим лепим причама, са примерима из живота, са односима у породици.

Литургију као икону будућег Царства сам ја мојим ђацима обајснио уз помоћ приче о тати на службеном путу и фотографије коју нам је оставио. Када сам их питао да ли за ту фотографију можемо рећи да је само папир, добио сам једнодушан одговор: НЕ!!! ТО ЈЕ ТАТА!!! Упитах: па како тата? Одговорише: па зато што можемо да га пољубимо, чак и да му нешто кажемо...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Стао сам на пола теме јер ми је мука читати нападе на мене (а ово није тема о слабостима и врлинама Семберца- ако сматрате да то доприноси мисији Цркве, отворите и то 4chsmu1).

Ја прво нигдје нисам напао владику. Друго, ја само постављам питања и моја размишљања. Треће, сматрам да је безобразлук да се ова тема претвара у оговарање "Семберца". Четврто, ПРАШТАЈТЕ ако сам било кога у овој теми увредио. Хвала

Ево, сад си ме расплакао  :cmizdrenje:

Ајде, не правдај се ту. када нападаш Владикине ставове, мораш бити спреман и да примиш ударце. некад су мало нижи али тако ти је то када си окачио заставу Образа.

да ли је та застава природна или није или је израз само пале природе или је, пак, ненормална?  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Нема дипломатије, него ме погађа малодушност људи који иако су били на Владиким превдавањима, можда су слабо шта разумели, а они који никда нису чули Владику они су сада спремни да га на колац набију, а ви у томе ликујете.

Кажем, свашта ће бити још у овој Цркви док не дође Христос у својој слави. Зато "Ерху Кирие"!

Опростите,мало сам се нашалила за дипломатију,међутим свакако ме погађа то што сте ме тако олако оценили да ликујем.

У чему?

Ја волим Цркву Христову,Бог ми је сведок и сви Свети,да није тако не бих била ово што јесам свих ових година и у добру и у злу.

Оно што ми није било јасно,питала сам.Како можете то да изједначавате са не-волењем Цркве :cmizdrenje:

Оче,некоректно.Праштајте и помените.Овде је за мене крај разговора(већ предугог)

Ako prozivate mene, a cini mi se da je tako, bas zato sto ga nisu slusali ine mogu da imaju realan stav. Ja sam na fakultetu isla na sva njegova predavanja i slusala pazljivo i divila se donekle u to vreme, ali sad mi sve to izgleda malo drugacije. On koju god temu da pokrene, uvek govori samo jedno te isto: Episkop, licnost, Liturgija. Kada to pokusam da prepricam zvuci nekako prazno i sta dalje sa tim da radim? Ako pokusam da objasnim nekom od vernika samo me belo gledaju i pitaju se sta im to govorim? To jednostavno nije prakticno za objasnjavanje i misionarenje u nasem narodu. Suvise je filosofski. Ako sam ja slabo razumela, ima onih koji nisu, a isto misle da uvek vrti u krug oko par pojmova.
ваш је сестро проблем што нисте најбоље разумели и пто не знате то да пренесете. Заправо, грубо сам се изразио: можда немате таленат за богословствовање који јесте дар од Бога. Није свако да говори о тзеологији и ако је уписао теолошки факултет. Имате ви свакако и друге дарове те њих умножавајте. О чему би требао да прича Епископ који предаје Догматику? Јесте ли слушали некада неку његову беседу? Има их неколико које су постављене на нешем сајту. Не предавање, беседу...

Све ово што Владика говори је живот и то је невероватно потресно и јако... мени је до сржи потресло. Шта ја могу што неко не жели да разуме или неће да разуме. Мислите да је Владика тек тако професор Догматике и један од најцењенијих теолога данашњице? Ето, мени је помогао и ја мислим да могу онима којима причам да пренесем то што сам на предавањима слушао. Ево, то се потврђује, мислим, бар мало и овим форумом.

Hvala vam na komplimentima oce! Razumela sam ja dobro sta je on govorio na predavanjima i to je jako zanimljivo i ja sam to upijala na fakultetu i odusevljavala se! Ali to moze da interesuje samo teologa ili filosofa i nikog vise! Oprostite, ali moj muz ima sve 10 iz Dogmatike, cak je pohvaljen od profesira pa deli moje misljenje, tacnije, ja delim njegovo misljenje. Ima u Dogmatici jos mnogo toga da se kaze, ali se na znam zasto ne gvori. Nego mi sad sami trazimo po knjigama i na internetu, jer imamo utisak da nismo sve procitali o tome sto postiji kod svetih otaca Crkve.

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Та заставе је надприродна, оче Иване :cmizdrenje:

Само кажем, све ми можете лепо објаснити...нема потребе да прозивате Образ и мене као личност. Надам се да смо се разумели.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Да то није лако - није. Али веровати није лако. Хришћанство захтева храброст. Хришћанство захтева отворен, флексибилан ум...

Баш то. Не морају наши стави да буду 100% тачни. Добро је дапитамо, да изнесемо мишљење, али да чујемо шта други има да кажу.

Ево, наш брат Аца је много лепо рекао у вези овог питања и ја сам потпуно задовољан јер је употребио одличан термин који нисам чуо од неког теолога- палоприродан.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...