Jump to content

Тачно казивање Еп.Игнатија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја јесам бранио вјеру од Епископа и свештеника, али да рашчистим: ТО НЕМА ВЕЗЕ СА ОБРАЗОМ. Свако добро.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Чупање +Игњатијевих речи из контекста је омиљена посластица квазизилота. Поред тога, неразумевање онога што владика говори ( а пре нехтење да се разуме), ствара код неких људи проблеме. Као његов бивши студент и као неко, могу то слободно да кажем, ко доста добро познаје његову теолошку мисао, мирне савести тврдим и стојим иза своје тврдње: теологија владике Игњатија је парекселанс јеванђеоска философија постојања и живота.

Ljuti me zato sto mi zagorcava zivot u ucionici! Deca NECE to da slusaju, a sad kad ga je on uveo ne moze tako lako da se promeni! Imam katastrofalan problem u 7. i 8. rzredu. Deca me pre ulaska u ucionicu pitaju: " Da li ce mo danas opet da pricamo o Svetoj Trojici ili O licnosti? Dokle vise?!" I onda su nemirni i neposlusni i onda ja ispadam los pedagog! A u drugom osnovne treba da govrim na temu: "Liturgija kao ikona Carstva Bozijeg" covece, kako ja to da objasnim detetu od 8 godina, kad dete do desete godine nema razvijeno apstraktno misljenje???

То што проблем који сте навели евидентно постоји (а то сви знамо, па чак и +Игнатије, како чујем...) не утиче на вредновање Игнатијеве теологије. Суштина је та: Тројица која се сасаборила и Црква која се сцрквила око епископа, заједница личности... Сад, наше је (колико нам је то могуће, у складу са нашим личним могућностима, па онда узевши у обзир околности и тд.) да ту суштину опостојимо, да је контекстуализујемо, да је - да тако кажем - оживимо пред децом. Није ствар понављати као папагај материју скрипте за догматику, него пререндеровати то у живи живот.

ok, mozda je resenje u nasoj licnoj kreativnosti, ali program ipak nije prilagodjen uzrastu dece i njihovom predznanju i samim tim je neadekvatan. Hajde ja nekako i mogu da smislim nesto, ali zamisli koliko verucitelja ima koji nisu uopste teolozi! Za vladiku Ignatija nisu ni culi, niti su ga slisali, niti su citali njegove clanke. Mozes da zamislis sad kako izgleda njihov cas veronauke. Oni i ne prate program, nego pricaju o praznicima, slavama, obicajima i tome slicno. Znam jednog koji sa decom sve vreme peva na casu, jer to najbolje ume. Decije crkvene pesme, ali od 1. do 8. na casu pevaju. Bas lepo. :cmizdrenje:

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ја јесам бранио вјеру од Епископа и свештеника, али да рашчистим: ТО НЕМА ВЕЗЕ СА ОБРАЗОМ. Свако добро.

Онда скини ову заставу и батали да говориш о Образу. Постави неку лепу икону или не знам шта.. остави ову заставу јер те људи све време онда повезују са Образом,који такође брани веру као и ти од Владика и свештеника. Али тако се не брани вера.. :cmizdrenje:
Подели на овим сајтовима

И требају да ме вежу за Образ, наравно. Али требају објективно да се информишу :cmizdrenje:

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

И требају да ме вежу за Образ, наравно. Али требају објективно да се информишу :cmizdrenje:

Вучеш ме за језик друже, па онда кажем и што мислим и не мислим... боље нека Образа мало... нека искулира...
Подели на овим сајтовима

Чупање +Игњатијевих речи из контекста је омиљена посластица квазизилота. Поред тога, неразумевање онога што владика говори ( а пре нехтење да се разуме), ствара код неких људи проблеме. Као његов бивши студент и као неко, могу то слободно да кажем, ко доста добро познаје његову теолошку мисао, мирне савести тврдим и стојим иза своје тврдње: теологија владике Игњатија је парекселанс јеванђеоска философија постојања и живота.

Ljuti me zato sto mi zagorcava zivot u ucionici! Deca NECE to da slusaju, a sad kad ga je on uveo ne moze tako lako da se promeni! Imam katastrofalan problem u 7. i 8. rzredu. Deca me pre ulaska u ucionicu pitaju: " Da li ce mo danas opet da pricamo o Svetoj Trojici ili O licnosti? Dokle vise?!" I onda su nemirni i neposlusni i onda ja ispadam los pedagog! A u drugom osnovne treba da govrim na temu: "Liturgija kao ikona Carstva Bozijeg" covece, kako ja to da objasnim detetu od 8 godina, kad dete do desete godine nema razvijeno apstraktno misljenje???

Ето, и ја исто предајем у школи и деца управо тих разреда највише воле Веронауку. Цео осми разред иде на веронауку  јер говоримо о личности. Али драга Нано, морате давати примере из живота, да то деца разумеју. Морате им објаснити да се то тиче свих нас и нашег постојања...

Nema problema. Posaljite mi te vase primere meilom pa da probamo. Mene niko nije ucio kako da predajem pogotovo po ovom programu. Bacili nas u vatru i snadjite se. Na fakultetu izucavamo filosofiju do besvesti na hiljadu nacina, a trenutno na opstem smeru ne postoji ni jedna jedina hriscanska pedagogija, katihetika, metodika nastave. Bas njih briga za nas, sta ce mo i kako kada odemo sa fakulteta u realan zivot. Rekli su, pa vi polozite negde drugde pedagogiju, a mi ce mo vam to upisati u dodatak diplomi. Sjajno, odusevljena sam. :cmizdrenje:

Ali posaljite materijale koje imate, ja cu ih vrlo rado prihvatiti i unapred vam zahvaljujem.

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

ok, mozda je resenje u nasoj licnoj kreativnosti, ali program ipak nije prilagodjen uzrastu dece i njihovom predznanju i samim tim je neadekvatan. Hajde ja nekako i mogu da smislim nesto, ali zamisli koliko verucitelja ima koji nisu uopste teolozi! Za vladiku Ignatija nisu ni culi, niti su ga slisali, niti su citali njegove clanke. Mozes da zamislis sad kako izgleda njihov cas veronauke. Oni i ne prate program, nego pricaju o praznicima, slavama, obicajima i tome slicno. Znam jednog koji sa decom sve vreme peva na casu, jer to najbolje ume. Decije crkvene pesme, ali od 1. do 8. na casu pevaju. Bas lepo. :cmizdrenje:

Nema problema. Posaljite mi te vase primere meilom pa da probamo. Mene niko nije ucio kako da predajem pogotovo po ovom programu. Bacili nas u vatru i snadjite se. Na fakultetu izucavamo filosofiju do besvesti na hiljadu nacina, a trenutno na opstem smeru ne postoji ni jedna jedina hriscanska pedagogija, katihetika, metodika nastave. Bas njih briga za nas, sta ce mo i kako kada odemo sa fakulteta u realan zivot. Rekli su, pa vi polozite negde drugde pedagogiju, a mi ce mo vam to upisati u dodatak diplomi. Sjajno, odusevljena sam. 4chsmu1

Ali posaljite materijale koje imate, ja cu ih vrlo rado prihvatiti i unapred vam zahvaljujem.

Не можемо причати о томе на који начин вероучитељ нетеолог  преноси деци то што му је дато планом и програмом и на шта МУ ЛИЧЕ ЧАСОВИ, а да нисмо присуствовали ниједном његовом часу. Не можемо оптуживати нетеологе вероучитеље да се не држе плана и програма зато што на факултету нису изучавали догматику. Њихово знање не може да се мери са знањем неког ко је завршио теолошки факултет, наравно. Али, и сама знаш, да су вероучитељи нетеолози углавном они који имају везе са просветом и који су на својим факултетима изучавали методике разних наставних предмета, дидактику, методику васпитног рада и још много тога из области педагогије и психологије, тако да нетеолози вероучитељи знају како да деци пренесу знање, без обзира што нису теолози. Ја нисам учила, рецимо, хемију на факултету, али бих могла да пренесем деци знање ако бих га имала. А ако га немам, довољно сам паметна да га стекнем. Зар нетеолог вероучитељ не зна да прочита и схвати (или, ако не може да схвати, потражи помоћ свештеника, колеге вероучитеља теолога...) оно што не зна? А, ако неко није учио методику...може сам да узме да прочита, да иде на семинаре...да пита колеге нетеологе вероучитеље...

А ни колегу Р. који са децом пева песме на часу не можемо оптуживати јер не знамо да ли је певање метода коју користи да знање пренесе деци!

Ево, брат Марко пише песме и на тај начин преноси своје знање, а теолог је.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9834.msg299339/topicseen.html#msg299339

Значи,

"Није знање знање знати,

већ је знање знање дати!"

Подели на овим сајтовима

Ово треба схватити у правом контексту и мсилим да је Владика ововрло лепо запазио, али најгоре је што ове ствари дођу у посед злих људи који не разумеју ни најобичније ствари а камоли ово.

Све је тачно: морал се мењао кроз векове, оно што је некада било морално, сада није и обрнуто. Такође, морални закон у односу на Стари Завет је промењен у многоме- и то је тачно. Е сада ово пи питању тога да ли је хомосексуализам природан или не, ја вас питам: да ли природно да се роди дете без руке, или да да има оба пола одједном, или да се роди теле са две главе или дете без коже...? Да ли је то прородно?

Мислим да је лоше поређење оче.Ово је већ хендикеп,и хендикеп је од Бога дат Крст ради спасења а хомосексуализам није хендикеп у овом контексту,тако да мислим да сте лоше поређење ставили.
Мислим да сам потпуно добро поставио ствари. Ако поставимо стари тако да кажемо да је хомосексуализам само избор, а не и БОЛЕСТ, онда је у реду то што кажеш, али хомосексуализам јесте и болест и то оака болест и самим тим и хендикеп. Јесте природно јер се дешава у природи и то овој палој. Зато хомосексуалац треба да се издигне изнад пале природе. Иначе, хомосексуализам постоји и код животиња и разне друге девијације...
Опростите,али Вис те направили поређење са тешко хендикепираном децом,која нису имала избор да ли ће бити хендикепирана већ су рођени тако са тешким Крстом ради спасења и њих и оних који их одгајају док хомосексуалац има избор-да то не буде.

Хомосексуалност као хендикеп или феномен у овом Вашем контексту могу да узмем само за Микеланђела,који је имао хомосексуалне склоности и будући свестан тога а уједно и верник,своје тело је максимално изнуривао,не би ли та страст нестала...ослабила.Био је велики аскета.

Izvini, otkud tebi ideja da je homoseksualnost stvar izbora? Jesi li to sama iskusila? Ili si ti možda svoju seksualnost svesno sama izabrala?

@O. Ivan:

Ja mislim da ne postoji čovek koji nema neki hendikep. Svako ima neki krst u tom smislu. Bio on vidljiv ili nevidljiv.

Наравно да сам свесно одабрала да будем хетеросексуална,Хвала Богу на томе што се зове СЛОБОДНА ВОЉА.Нисам сама искусила али сам имала пријатеља хомосексуалца,па сам кроз њега и са њим упознала сав тај свет(то не бих пожелела никоме).

Видите,ја управо имам проблем са овим философирањем и овако можемо у недоглед али нећемо 0442_feelбар ме ја.

Природа је као што си рекао на почетку осетљива тема и има хиљаду репова за које свако од нас може да се ухвати не би ли оправдао своју личну доктрину,оно у шта верује и прихвата.

Дружећи се,проводећи много много времена са човеком који је хомосексуалац,не могу рећи а камоли поредити то и болесно-рођену децу.

Mislim da ni sama ne veruješ u to da si svesno izabrala da budeš heteroseksualna. Seksualnost je urođena stvar koja se ne bira. Kao što ne biraš ni koje će ti boje biti oči, kosa, koji ukus će ti se dopasti, a koji ne...

I nije uopšte problem u filozofiranju, problem je u ljudima koji hoće da filozofiraju, a ne razumeju se u materiju. Ne može niko da ima svoju ličnu doktrinu, sasvim se dobro zna kakvo je pravoslavno-teološko shvatanje prirode.

Подели на овим сајтовима

Е, зато св. Василије Велики и каже да није свакоме дато да богословствује, јер и за то је потребан некакав таленат. С друге стране, светост и таланат за богословствовање не морају да буду нужно повезани (ето, рецимо св. Спиридон...), али да би појмови могли са се разјасне, некад човек мора да уђе у непознато. Зато је Игнатије Богоносац јеретике називао конзервативцима и говорио како се не треба бојати новога...

0442_feel 0442_feel

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ево, пронашао сам одакле потиче чувено питање о томе шта је прородно а шта не. Наравно са расколничког сајта који на све начине покушава да оправда раскол!

http://borbazaveru.info/content/view/3084/1/

Ко је дотични г. Радованче? Човек се труди да на све начине оправда расколничке акције монаха Артемија, па нападајући и професора Догматике извукавши фрагментално овај део неког предавања. Наравно, пошто човек никада није размишљао шта је то ПРИРОДА, он не може ни да схвати о чему се ради, али добро је схватио шта је њему циљ- да покаже људима како САС и САСинод не знају шта раде. Јадно и бедно...

Иначе, по питању ово писма које је сада мона Артемије упутио одређеним Епископима да лобирају на Сабору против вл. Игнатија је тек прича за себе. Но, види Бог и он уреди све како треба.

Вас, драги ми брате у Христу, молимо да се овом проблематиком озбиљно позабавите, како бисмо били спремни да на прави начин на Сабору бранимо чистоту наше свете вере православне. (вл. Артемије)

Показано је како брани чистоту, одласком у раскол, нажалост. Иначе, чуо сам да је бивши Владика Артемије терао вл. Игнатија да испред Сабора чита Символ вере! Наравно, вл. Игнатије је у смирењу и сузама прочитао Символ Вере. Мени све то говори и о једном и другом Епископу.

Подели на овим сајтовима

Уз дужно поштовање свима, ко год је одлазио на предавања из догматике, чуо је и разумео (ко је хтео & могао) прави смисао...

Владика Игнатије говори да су пред Богом једнаки они који свој идентитет граде на своме биолошком постојању, небитно да ли се ради о националисти, природњачком моралисти (као што су РмКтлЦи који пренаглашавају породицу, хепи фемили и слично...) и - хомосексуалци. Ни једни ни други не чине оно што је човеково назначење: измиче им да се идентитет гради на личности Божјој, кроз заједницу са вечним Богом.

Ovo je klasicno ravodnjavanje i zamucivanje koje je na zalost vl. Ignjatiju svojstveno...

Drugim recima - bespotrebna misaona gimnastika, jalova, koja ne daje nikakvog dobrog ploda...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kao neko ko je završio jedan fakultet i iz svog interesovanja ove školske godine završava i Teološki .Smatram da argumunt tipa to je jalova gimnastika ,koja ne daje ploda je definitivno pogrešan pristup veri i čoveku .

Ukoliko se udubite u Patrološku misao (pa savladate i Grčki jezik te čitate orginale ) shvatiće te da je +Ignjatije dobar mislioc (možda ne savršen i bezgrešan ali radan i dobar)

Sa druge strane može mu se zmeriti njegovo ne objašnjavanje odredjenih kategorija o kojima govori (duša,priroda,eklisiologija)

Međutim ako nešto ne razumemo ne znači da je to ne ispravno .

Inače i sam sam ušao u Crkvu kao ultra konzervativac i shvatio da taj pravac podržava grupa ljudi kojoj je draže svo sujeverje ovog sveta nego da praktikuju istinsko Pravoslavlje (recimo neki postovi koji su toliko strogi da prelaze sve granice ,anti liturgiska reforma  ljudi koji ne znaju i to potpisujem šta je liturgija uopšte )

Običaj koji je proizašao iz Srpskog naraoda je da ljudi ne upućeni u materiju komentarišu istu .

Tako da Srbija ima 8 miliona selektora državne reprezentacije i isto toliko predsednika države .

Po strukturi ljudi lako shvatite koja je opcija dobra a koja loša (ljudi oko Akakakija ,pop Žarko i slično sektaški mentalitet ljudi koji imaju permanenetnu potrebu da sve komentarišu kroz neku svoju prizmu )

Подели на овим сајтовима

Nije problem u misaonoj gimnastici, nego u ljudima koji se bave njome, a ne umeju ni termine i pojmove da razgraniče. Sembercu (i drugima koji slično misle) je "prirodno" = "normalno" = "dobro" - pri čemu ta tri termina u stvarnosti ne označavaju iste pojmove.

Подели на овим сајтовима

@ouk

I ja zavrsavam bogoslovski, samo ne vidim kakve to veze ima sa ovim o cemu pricamo...

Vl. Ignjatije neprestano ima jedan krajnje nategnut bogoslovski izraz, da se prosto izrazim - spekulantski...

Olako se upusta u neku vrstu plitkog mudrovanja, tj. pametuje tamo gde za to nema nikakve potrebe, odnosno bavi se, kao sto malopre rekoh, misaonim sportom...

Reci da su homosexualci pred Bogom isti kao i oni koji recimo preterano uzivaju u sladoledu je najblaze receno bezveze...

Svi mi dobro znamo da Bog ne mrzi nijednog coveka, ma i najgoreg, ali to nije isto sto i tvrdnja da su svi koji grese pred Bogom apsolutno bez razlike...

I da - poredjenje homosexualaca sa hendikepiranima je u najmanju ruku - neukusno i degutantno...

........................................................

Nego, da se podsetimo:

"Bog ih je zato sa prohtevima njihovih srca predao u necistotu, da medjusobno obescascuju svoja telesa - oni koji su lazju zamenili Boziju istinu, postovali i klanjali se tvorevini umesto Tvorcu, koji je blagosloven doveka, amin.

Zato ih je Bog prepustio sramnim strastima; njihove zene zamenise prirodno opstenje neprirodnim, a isto tako i ljudi ostavise prirodno opstenje sa zenom i u svojoj pozudi raspalise se jedan na drugoga, tako da ljudi s ljudima cine sram i na sebi primaju zasluzenu platu za svoju zabludu.

I posto se nisu potrudili da upoznaju Boga, Bog ih je prepustio njihovom izopacenom umu - da cine sto ne prilici..."

Rim. 1, 24-28

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...