Jump to content

Тачно казивање Еп.Игнатија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Хтео је да каже да нам савремена технологија омогућава да све мање имамо потребе за живим човеком. Не знам шта сте то саблажњиво видели у овом интервјуу?

Подели на овим сајтовима

Kad sam dosao do tog dela "negira potrebu za vaskrsenjem mrtvih" hteo sam istog moemnta da prestanem

da citam jer je van svake pameti tako nesto ali sam ipak nastavio.

Ne znam sta se sa njim desava  u poslednje vreme ima tako neke besmislne izjave. Ali verovatno bi ja

bio jos gori da imam bivseg pentakosalca za revnitelja koji me uci pameti.

Подели на овим сајтовима

Kad sam dosao do tog dela "negira potrebu za vaskrsenjem mrtvih" hteo sam istog moemnta da prestanem

da citam jer je van svake pameti tako nesto ali sam ipak nastavio.

Ne znam sta se sa njim desava  u poslednje vreme ima tako neke besmislne izjave. Ali verovatno bi ja

bio jos gori da imam bivseg pentakosalca za revnitelja koji me uci pameti.

Ма владика Игнатије је посебан...није злонамеран, далеко било. Али једноставно све чудно објашњава да га скоро нико не разуме..хехе.

Што се тиче критике технологије, алал му вјера.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Odnos sa zivim covekom, bez tehnologije, je isto tako lazni odnos jer ne pociva na liturgijskom

sabranju nego na evolutivnim mehanizmima uma.

I jedan i drugi vid komunikacije su naopaki u odnosu na onaj koji se ostvaruje na liturgiji.

+Игњатије и говори о литургијској комуникацији. Личност, љубав, комуникација, све је то, код +Игњатија, у контексту Литургије.

Проблем са његовим текстовима, очигледно, јесте могућност погрешног тумачења. Међутим, лично се понекад зачудим шта све људи не заљкучују из његових писања. Не знам зашто.

Подели на овим сајтовима

Ne znam sta se sa njim desava  u poslednje vreme ima tako neke besmislne izjave. Ali verovatno bi ja  bio jos gori da imam bivseg pentakosalca za revnitelja koji me uci pameti.

89898989898989

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Ево рецимо овај текст...ја га незнам тумачити. Питао сам оца Ивана да ми протумачи, али нисам схватио ни његово тумачење :cheesy:

Уводно предавање из Догматике, Епископ браничевски Игњатије,

Одржано 23.10.2007. ...године,

Теолошки факултет у Београду

„Главни проблем човечанства и читаве творевине је смрт. Смрт није последица греха, као што се у Хришћанству погрешно мислило.(???) Смрт је у природи свега створеног и она не зависи од добра и зла. Зато је погрешно истицати грех као главни проблем човечанства, искупљење од греха, крст, страдање, покајање, моралну чистоту, испуњавање заповести Божијих са циљем да нам Бог опрости грехе. Уопште, погрешно је мислити да су људи нешто згрошили Богу и да се Син Божији због тога оваплотио.(???) Напротив, етичке норме се стално мењају и(???) зато посматрање Хришћанства из етичке перспективе, тј. из перспективе испуњавања заповести Божијих је теологија која не пије воду и која не само да је погрешна, него наноси огромну штету Цркви, катастрофално је погубна по Цркву, разара Цркву, и има трагичне последице по живот и постојање.      

Испуњавање заповести Божијих није циљ Хришћанства, оно не може решити проблеме, него нас само још више заглибљује у њих и ствара око нас врзино коло. То је погрешна вера прошлих векова, која је бацила Хришћанство на маргине цивилизације и историје, и због које је Хришћанство изгубило важну улогу у друштву. Не треба усмеравати веру ка таквој прошлости у којој се помињу грех, страдање, крст, искупљење, опроштај, морална чистота и испуњавање заповести Божијих, него ка будућности (есхатону) у којој ће се помињати само благодарност (евхаристија).

И у Православној Цркви има Епископа чија је вера окренута ка прошлости, и то је негативна димензија. Али срећом, има и ових који су окренути ка будућности и то је позитивна димензија. Студенти Теолошког факултета требало би да буду на страни позитивне, есхатолошке димензије, да стражаре над њом и да је потенцирају као исправну(???). Јер, ако она нестане, и студенти ће за то сносити одговорност.(???) А да би се што боље припремили за тај задатак, не треба понављати оно што је рекла Црква, тј. што су рекли Господ Исус Христос и Свети Оци, него треба тумачити њихове, речи, тачније: читати тумачења у савременој теолошкој литератури, нарочито у књигама Митрополита Зизјуласа.”

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

....нарочито у књигама Митрополита Зизјуласа.

У том зецу лежи грм изгледа :drugarstvo:.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Ne znam sta se sa njim desava  u poslednje vreme ima tako neke besmislne izjave. Ali verovatno bi ja  bio jos gori da imam bivseg pentakosalca za revnitelja koji me uci pameti.

89898989898989

Јесте. Отац Симеон је бивши пентикосталац.

Подели на овим сајтовима

+Игњатије и говори о литургијској комуникацији. Личност, љубав, комуникација, све је то, код +Игњатија, у контексту Литургије.

Проблем са његовим текстовима, очигледно, јесте могућност погрешног тумачења. Међутим, лично се понекад зачудим шта све људи не заљкучују из његових писања. Не знам зашто.

To nije rekao, to ti sad kazes. Trebao je da konkretizuje da je tako mislio. Samo sto bi onda to bilo besmislneo

jer se to isto odnosi i na komuniciranje ljudi bez tehnologije mimo lirugijskog sabranja.

I tehnoloska i prirodna komunikacija ljudi ima svoje prednosti i mane ali su oboje antipodi liturgijskog opstenja

jer sa baziraju na socijalnoj dinamici koja ima evolutivno poreklo a ne poreklo ljubavi i slobode.

A ovo da je pozitivna strana tehnoloske komunikacije "da pokaze da covek ima potrebu za drugim covkeom

i nista vise od toga"

Je izjava takvog tipa koju necu da komentarisem jer je ipak episkop u pitanju.

Подели на овим сајтовима

Па и да јесте БИВШИ пентикосталац...слава Богу па је сада Православац.

Да, али са дебелим наслагама бившег сектакшког менталитета. Али, да не скрећемо са теме.

Подели на овим сајтовима

To nije rekao, to ti sad kazes. Trebao je da konkretizuje da je tako mislio. Samo sto bi onda to bilo besmislneo

jer se to isto odnosi i na komuniciranje ljudi bez tehnologije mimo lirugijskog sabranja.

I tehnoloska i prirodna komunikacija ljudi ima svoje prednosti i mane ali su oboje antipodi liturgijskog opstenja

jer sa baziraju na socijalnoj dinamici koja ima evolutivno poreklo a ne poreklo ljubavi i slobode.

A ovo da je pozitivna strana tehnoloske komunikacije "da pokaze da covek ima potrebu za drugim covkeom

i nista vise od toga"

Je izjava takvog tipa koju necu da komentarisem jer je ipak episkop u pitanju.

Текст у Мисионару је ограничен простором. Немогуће је да човек иде пуно у ширину. Ово што сам рекао, рекао сам познавајући теолошку мисао владике Игњатија. Зато мени у овом тексту нема никаквог зла.

А шта би по теби била још позитивна страна савремене комуникације, осим што показује потребу човека за другим човеком? Ово и јесте битан моменат литургијског поимања човека - запамтите: +Игњатије све посматра кроз ту призму. За њега је Литургија алфа и омега свега, мера свих мера. То морате узети у обзир ако желите да објективно просуђујете о његовом писању.

Подели на овим сајтовима

Александре можеш ли ми ти протумачити онај текст који сам поставио.

Помињали смо више пута да се ради о злонамерном памфлету, који је многе реченице истргнуо из контекста самих предавања.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...