Jump to content

Тачно казивање Еп.Игнатија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Хтео је да каже да нам савремена технологија омогућава да све мање имамо потребе за живим човеком. Не знам шта сте то саблажњиво видели у овом интервјуу?

Niz poptuno neosnovanih a sasvim decidiranih stavova, koji su nista drugo do savrsene generalizacije...

Ako mu je prostor mali sto nije to drukcije obrazlozio?

On je profesor, ne moze jedan profesor da se izgovara malim prostorom...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Александре можеш ли ми ти протумачити онај текст који сам поставио.

Помињали смо више пута да се ради о злонамерном памфлету, који је многе реченице истргнуо из контекста самих предавања.

Па мени је отац Иван тај текст протумачио, само је проблем што нисам добро ни тумачење схватио :drugarstvo:

Није ми рекао да је неки злонамеран памфлет, то сад први пут чујем

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Александре можеш ли ми ти протумачити онај текст који сам поставио.

Помињали смо више пута да се ради о злонамерном памфлету, који је многе реченице истргнуо из контекста самих предавања.

Па мени је отац Иван тај текст протумачио, само је проблем што нисам добро ни тумачење схватио :drugarstvo:

Није ми рекао да је неки злонамеран памфлет, то сад први пут чујем

Тумачио ти је поједине ставове, који су истргнути из контекста. Текст као целина је памфлет.

Подели на овим сајтовима

To nije rekao, to ti sad kazes. Trebao je da konkretizuje da je tako mislio. Samo sto bi onda to bilo besmislneo

jer se to isto odnosi i na komuniciranje ljudi bez tehnologije mimo lirugijskog sabranja.

Брате, говорио је о технолошкој комуникацији и отуђењу, ЈЕР ЈЕ ТО ТЕМА ОВОГ БРОЈА МИСОНАРА. Шта је требао даконкретизује? Литургијски концепт? Па са ког другог концепта би могао и требао да говори један хришћанин, уз то и владика? Неке ствари су ваљдатолико очигледне дане треба трошити речи на њима. Заиста вас не разумем. 89898989898989

Подели на овим сајтовима

Post je i ja ne bih vise o ovoj temi jer je poznato da se brzo iznerviram kad citam besmislice.

Nekom drugom prilikom ali ovo ce trebati jedno raspraviti.

Добро. Ако ти мислиш да су бесмислице, онда...

Подели на овим сајтовима

Samo cu jos dodati nesto.

Procitajte ovu temu pa vidite i razmislite da li pod hitno treba da uradimo nesto po ovom pitanju

jer je ovog samo posledica ocajnog stanja u nasem obrazovanju.

http://forum.verujem.rs/index.php?topic=9052.0

A za diskusije sto se mene tice neki sledeci put.

Подели на овим сајтовима

Samo cu jos dodati nesto.

Procitajte ovu temu pa vidite i razmislite da li pod hitno treba da uradimo nesto po ovom pitanju

jer je ovog samo posledica ocajnog stanja u nasem obrazovanju.

http://forum.verujem.rs/index.php?topic=9052.0

A za diskusije sto se mene tice neki sledeci put.

Не знам какве све ово веза има са нашом темом. Па владика је управо човек који итекако уважава науку. Сећам се једном када је причао о прихватању/не прихватању теорије еволуције. Он је један од наших теолога који сматра да се еволуција без опасности може теолошки растумачити. Онда је додао: "Не разумем ове људе који без икаквог размишљања одбацују ову теорију. Чудно, одбацује еволуцију, а хоће да прими пеницилин када је болестан..."  prstgore

Подели на овим сајтовима

Niz poptuno neosnovanih a sasvim decidiranih stavova, koji su nista drugo do savrsene generalizacije...

Наведи и образложи.

Pa lepo sam sve flomasterima naglasio, kako si taj post preskocio?

На пример: ако волимо музику једног човека, или волимо да чујемо његово певање, довољно нам је да снимимо његов глас, што потом преслушавамо, немајући потребе за његовим живим присуством. Реч је о претварању другога од живе личности у чисту енергију, тј. искоришћавање другог, тачније, његове енергије, за наше задовољство, а искључење самог његовог бића.

Овде је суштина наше савремене цивилизације, самим тим и наше савремене комуникације. У крајњој линији, оваква ситуација негира потребу за васкрсењем мртвих, што је у суштини саме хришћанске комуникације. Задовољни смо, данас, енергијом других, коју акумулирамо и трошимо за наше потребе. Немамо носталгију за присуством поред нас других као живих бића и слободних личности.

Drugim recima, ako ja volim da slusam neku lepu muziku - po ovom textu, svakako i duhovnu - ja prakticno iskoriscavam coveka, jer eto, ne slusam ga uzivo da mi peva na uvce...

Dakle, to sto ja slusam muziku koju volim, koja je nadahnuta raspolozenjem njenog stvaraoca i izvodjaca, je po njemu - prakticno tako sledi iz ovog texta - egzistencijalni promasaj, odnosno greh...

Kad ovaj text povezem sa onim koji je skoro bio (dal` na ovoj ili drugoj temi, aquilio de to bese?), u kome vladika ladno kaze da je informaciona tehnologija sama po sebi losa bez obzira na nacin njene upotrebe (dobar, los), onda slika postaje jos najblaze receno - cudnija...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Obiwan

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5786.0.html

@Aleksandar

Znam to vrlo dbro i slava Bogu sto imamo takvog teologa. Ali nije pitanje prihvatanje ili neprihvatati nego

treba i razmisljati evolutivno. Mi sada, u istoriji, postojima na drugi nacin u odnosu na eshaton, na drugim

principi. Evolutivnim principima. To se nemoze shvatiti sa aspekta "Licnosti i euharistije". Da bi znali sta je

stetno a sta ne trebamo znati sta kako funkcionise i sta je u vezi kojih stvari pojava istinito.

Vladika je ovde nazalost naveo veliki broj neistinitih tvrdnji. A razlog tome je ne razumevanje socijalne dinamike

koja ima evolutivnu a ne slobodno licnosnu osnovu za postojanje.

Подели на овим сајтовима

Dakle, to sto ja slusam muziku koju volim, koja je nadahnuta raspolozenjem njenog stvaraoca i izvodjaca, je po njemu - prakticno tako sledi iz ovog texta - egzistencijalni promasaj, odnosno greh...

Није рекао да је то грех. Такве ствари, коликогод оне имале тренутно и своје позитивне аспекте, прете и неретко воде отуђењу човека од (живог) човека. Знам многе којима је фејсбук заменио живе људе. О томе се ради - што смо пред искушењем да кажемо: шта ћу да идем да се срећем са њим/њом, ево причамо на форуму, фејсбуку, имам снимак његовог гласа, видео запис и сл. Ја тако разумевам оно што владика говори и зато мислим да је потпуно у праву.

Подели на овим сајтовима

@Obiwan

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5786.0.html

@Aleksandar

Znam to vrlo dbro i slava Bogu sto imamo takvog teologa. Ali nije pitanje prihvatanje ili neprihvatati nego

treba i razmisljati evolutivno. Mi sada, u istoriji, postojima na drugi nacin u odnosu na eshaton, na drugim

principi. Evolutivnim principima. To se nemoze shvatiti sa aspekta "Licnosti i euharistije". Da bi znali sta je

stetno a sta ne trebamo znati sta kako funkcionise i sta je u vezi kojih stvari pojava istinito.

Vladika je ovde nazalost naveo veliki broj neistinitih tvrdnji. A razlog tome je ne razumevanje socijalne dinamike

koja ima evolutivnu a ne slobodno licnosnu osnovu za postojanje.

Па ствар је ваљда у томе да негодујемо против таквог начина постојања, а не дага констатујемо и да њиме објашњавамо живот (односно, да њиме вреднујемо живот).

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...