Jump to content

Тачно казивање Еп.Игнатија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nije problem u misaonoj gimnastici, nego u ljudima koji se bave njome, a ne umeju ni termine i pojmove da razgraniče. Sembercu (i drugima koji slično misle) je "prirodno" = "normalno" = "dobro" - pri čemu ta tri termina u stvarnosti ne označavaju iste pojmove.

Jeste problem, jer "svako drvo koje ne radja dobrog roda, sece se i u oganj baca..."

Ne moze da postoji teologija radi teologije, ona uvek mora da bude sasvim usmerena na zivog coveka...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nije problem u misaonoj gimnastici, nego u ljudima koji se bave njome, a ne umeju ni termine i pojmove da razgraniče. Sembercu (i drugima koji slično misle) je "prirodno" = "normalno" = "dobro" - pri čemu ta tri termina u stvarnosti ne označavaju iste pojmove.

Jeste problem, jer "svako drvo koje ne radja dobrog roda, sece se i u oganj baca..."

Ne moze da postoji teologija radi teologije, ona uvek mora da bude sasvim usmerena na zivog coveka...

Али кад је усмерена на студенте ПБФ онда се ваљда подразумева да су они савладали најосновније појмове и разлику између њих као што су "природа", "нормално", "добро". Управо због "живог човека" и постоји огромна разлика у разговору са неким ко познаје терминологију и неким ко је не познаје, или између беседе деци и беседе докторима наука.

Подели на овим сајтовима

Nije sve za svakoga. Po tebi će ispasti da treba ukinuti sve što "živ čovek" ne razume. Ni ja ne razumem elektroniku, pa opet umem da pritisnem šalter i uključim sijalicu, a da ne razumem kako to tačno ide. Problem je, ponavljam, u ljudima, koji ne razumeju, ne žele ni da pokušaju, a petljaju se.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

I da - poredjenje homosexualaca sa hendikepiranima je u najmanju ruku - neukusno i degutantno...

да, ја сам то написао не да бих бранио хомосексуализам него да бисмо схватили шта значи прородно или палоприродно- како то каже Аца. Надам се да можете да сагледате то. Иначе, да би неко богословствовао мора да има и дар за финесе а не да се овако набацује збрда-здола критика на Владику Игнатија.

да, теологија Владике Игнатија је доста, рекао бих, провокативна. Али, зар ние била провокативна и теологија светих кападокијаца? Замислите само када је свети Василије рекао да је УЗРОК постојања Бога- Отац! Они који то нису разумели свакако су говорили да је он највећи јеретик свих времена, а ми данас на основу ових светоотачких речи богословствујемо о православној тријадологији.

Иначе, ја много волим да читам Ставроса Јагазоглуа који је такође невероватно провокативан.

Подели на овим сајтовима

"Створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их.Благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом" (1.Мој.1,27-28)

"Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома"" (1.Мој.1,31)

Мислим да ове две реченице Св.Писма не остављају много простора за двосмислене расправе када је проблем хомосексуализма у питању.

Под један,прво што нам се намеће као недвосмислена и необорива чињеница јесте то да је Бог створио ,по биолошким карактеристикама и функцијама,са различитим бићевним својствима и идиомима,два у много чему различита бића,бића са датом и бићевно инхерентном еросном силом ка оном другом,ка различитом од себе (мушко и женско).То је необорива чињеница.

Богомдана животворна еросна сила ка другом,ка различитом од себе,похрањена не само у оном личностном моменту људског бића већ и у његовој природи (ерос=енергија која је у природи али бива актуализовна личним двигом), јесте та која приводи остварењу љубавне заједнице како између двају бића различитости (мушко и женско),коју (различитост) непатворен ерос препознаје као богомдани циљ и као једину могућу основу реализације сопства као личности,тако и између њих и Бога који је заједница Трију Личности.То је оно што је Бог створио.То је оно каква је наша истинска,првобитна и непатвопрена природа по овом питању,по питању богомданог и природног усмерења ероса.Зато Писмо непобитно констатује истинитост горе наведеног,речима:"Није добро да је човек сам; да му начиним друга према њему..мушко и женско,створи их".Нема искакања из "еросног колосека".

Под два,искакање из "еросног колосека" јесте последица слободнобирајућег егзистенцијалног промашаја човеовог и одбацивања заједнице са нествореним и бесмртним Богом,који се именује као као "грех".Природа,у својој свеукупности,бива (не мислим,наравно,конкретно на смртност,нити причам о њој у овом тексту...она је саставни део наше створене природе...зато је,између осталог о чему сад говоримо,и дат ерос) у сваком свом сегменту,инфицирана вирусом греха,последицама греха који увек има тежњу,тј силу деобе и фрагментирања,парцијализације и затирања свега постојећег,самим тим и обесмишљавања и руинирања еросног циља,раздвајања метафизичке кохезионе силе у човеку која се зове "ерос",од њеног циља - а то је како Онај примарно Други (Бог) ,тако и она/ј друга/и у својој примарно биолошкој различитости.Сходно томе, све поменуто што се десило доводи временом и до могуће присустности еросноциљне дезорјентисаности у појединим бићима.Плод слободног усмерења људске егзистенције, "потенцијал промашаја" ,постаје конкретна стварност људског бића и његове природе...тако то функционише после пада.

Међутим,грешка је пренети могућу еросну дисфункционалност,као последицу пада,на изворну допадну природу приписујући је њој,тражећи извор у њој...а чини ми се да то многи не схватају.

Треба разграничити...када кажемо да је хомосексуализам противприродан порив,требамо мислити на допадну ,изворну природу којој је то било страно,а не на природу после пада и то је све.Ако желимо нагласити да извитоперени порив,који се зове хомосексуализам,присуствује у природи и да је "природан",онда треба обавезно нагласити да је у питању попадна природа и да је то вирус духовног карактера који је инфицирао духовне сегменте наше природе и да је он,у суштини,гледајући Богом дану изворну и непатворену људску природу,заиста противприродан...мислећи увек,понављам још једном,на ону свеколику па и људску природу коју је Бог створио и за коју је рекао:"Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома"

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Треба разграничити...када кажемо да је хомосексуализам противприродан порив,требамо мислити на допадну ,изворну природу којој је то било страно,а не на природу после пада и то је све.Ако желимо нагласити да извитоперени порив,који се зове хомосексуализам,присуствује у природи и да је "природан",онда треба обавезно нагласити да је у питању попадна природа и да је то вирус духовног карактера који је инфицирао духовне сегменте наше природе и да је он,у суштини,гледајући Богом дану изворну и непатворену људску природу,заиста противприродан...мислећи увек,понављам још једном,на ону свеколику па и људску природу коју је Бог створио и за коју је рекао:"Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома"

isus-sinai
Подели на овим сајтовима

• Гости

Vladika Ignjatije je zeleo reci da vam je isto da li ste seli na bicikl, u automobil ili ste u kajaku... ako se zelite popeti na Mont Everest u tome i time necete uspeti. Ergo, ako mi nase postojanje ne prisajedinimo Bozijem podelicemo tragicnu sudbinu tvari - SMRT pa, bili mi homoseksualci, heterobludnici, politicari ili moralisti... ako svoj identitet oslonimo i imamo u prolaznom i sami cemo proci, ako nas odgovor bude zadovoljavao jedino pitanje - sta sam ja - a ne i - ko sam ja - masimo, promasujemo dakle, jer Bog moze imati podnos sa nama samo u dimenziji licnosti... koju i gradimo Evharistijskim sabranjem i u odnosu na Hrista, aktuelizujuci ga Zajednicom uz sadejstvo Svetg Duha koji i konstituise Crkvu, to ce reci Liturgiju, zapravo Hrista!

Mislite o tome...

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - U.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Vladika Ignjatije je zeleo reci da vam je isto da li ste seli na bicikl, u automobil ili ste u kajaku... ako se zelite popeti na Mont Everest u tome i time necete uspeti. Ergo, ako mi nase postojanje ne prisajedinimo Bozijem podelicemo tragicnu sudbinu tvari - SMRT pa, bili mi homoseksualci, heterobludnici, politicari ili moralisti... ako svoj identitet oslonimo i imamo u prolaznom i sami cemo proci, ako nas odgovor bude zadovoljavao jedino pitanje - sta sam ja - a ne i - ko sam ja - masimo, promasujemo dakle, jer Bog moze imati podnos sa nama samo u dimenziji licnosti... koju i gradimo Evharistijskim sabranjem i u odnosu na Hrista, aktuelizujuci ga Zajednicom uz sadejstvo Svetg Duha koji i konstituise Crkvu, to ce reci Liturgiju, zapravo Hrista!

Mislite o tome...

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - U.

У том контексту Владика говори и о сексу уопште..
Подели на овим сајтовима

Хомосексуализам није од Бога створен и није болест као свака друга (гдје болесник није крив за своје стање). Хомосексуализам је ругање Богу, а хенидкепи нису ругање Богу већ крст за спасење.

Бог не ствара Хомосексуализам.

Постоје природни греси и неприродни...немојте ме тјерати да цитирам Св. Јована Златоустог.

Ali ovo uopste nije tacno sto ti pricas. Homosksualnost nije stvar izbor bilo koga nego produkt bioloske

nuznosti.

Ово је хула на Бога што причаш.

И овде се потпуно слажем са aquilio.

,,Homosksualnost nije stvar izborа bilo koga nego produkt bioloske nuznosti."

Сколоност коју имају хомосексуалци НИЈЕ ГРЕХ, него одраз природе, пале.

Тако да се може отклонити кривица тј. да они нису ЛИЧНО криви због тога.

И Мајка Црква им то треба јасно  рећи. Исповедају да често од раног детињства осећају њихов

тај "жалац у телу што им се даде". То није грех, и надам се да ћемо се по том питању већински сложити.

Потомци наслеђују много што шта од стране предака! Да ли су они криви због тога?

Јасно је -  није крив због тога. Грех је не борити се против страсти која се противи Божијој вољи.

Уосталом, свако може чинити шта хоће, али не сме Црква да га охрабрује у томе,

него у овоме: "Боже, нека буде воља Твоја."

А то се постиже светотаинским животом у Цркви. Стога је потребан геј пасторал у Цркви.

Ако те рука твоја (или око твоје, или ...) саблажњава,

одсеци и баци то од себе! Тако је учио Божансветни Логос оваплоћени.

Извор саблазни у човеку хомосексуалцу  није рука, али јесте нешто друго,

неки ген, могуће,

али оно што он треба  учинити, на шта те позива Спаситељ,

јесте да се одсече  то од себе.isus-sinai То није неки део тела,

као што ни Христос не саветује да се буквално одсече рука

која те саблажњава, већ одлучити у том смислу обуздавати нагоне.

Као што није од Бога дато да се рађају људи са телесним недостацима,

или манама или нпр деца-мутанти, тако ни то да се неко роди са склоношћу према истом полу

није дано од Бога, већ од стране пале природе.

Не кажем да Црква може отпустити содомски грех човеку ако не одлучи да се избори са тим!

Црква га не сме причестити Светом Тајном... нити их венчавати и тако оправдавати содомију ...

Па то није ништа друго до Венчати га његовим грехом за палу природу и противприродне сласти.

Св. апостол послан од Спаситеља - Господа нашег Исуса Христа, саветује:

"Сваког КУША његова сласт,

која га вуче и мами".

Апостол каже "његова сласт", дакле, колико људи толико и сласти,

јер 100 људи - 100 ћуди. И то што човек има неку сласт (нагон, склоност...) према нечему, или некоме,

није грех, али је грех  ако се не труди да је обузда или искорени,

ако баш ништа не чини и не бори против таквих сласти које ремете ред и противе се Богу, породици, природи, онда је то грех.

"Када затрудни сласт

она рађа грех,

А ГРЕХ Учињен РАЂА

С М Р Т. ":

додаје исти апостол и ученик  Господа Исуса Христа, свети апостол Јаков,

Нови Завет - Посланица Апостола Јакова 1,15.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ово треба схватити у правом контексту и мсилим да је Владика ововрло лепо запазио, али најгоре је што ове ствари дођу у посед злих људи који не разумеју ни најобичније ствари а камоли ово.

Све је тачно: морал се мењао кроз векове, оно што је некада било морално, сада није и обрнуто. Такође, морални закон у односу на Стари Завет је промењен у многоме- и то је тачно. Е сада ово пи питању тога да ли је хомосексуализам природан или не, ја вас питам: да ли природно да се роди дете без руке, или да да има оба пола одједном, или да се роди теле са две главе или дете без коже...? Да ли је то прородно?

Мислим да је лоше поређење оче.Ово је већ хендикеп,и хендикеп је од Бога дат Крст ради спасења а хомосексуализам није хендикеп у овом контексту,тако да мислим да сте лоше поређење ставили.
Мислим да сам потпуно добро поставио ствари. Ако поставимо стари тако да кажемо да је хомосексуализам само избор, а не и БОЛЕСТ, онда је у реду то што кажеш, али хомосексуализам јесте и болест и то оака болест и самим тим и хендикеп. Јесте природно јер се дешава у природи и то овој палој. Зато хомосексуалац треба да се издигне изнад пале природе. Иначе, хомосексуализам постоји и код животиња и разне друге девијације...
Опростите,али Вис те направили поређење са тешко хендикепираном децом,која нису имала избор да ли ће бити хендикепирана већ су рођени тако са тешким Крстом ради спасења и њих и оних који их одгајају док хомосексуалац има избор-да то не буде.

Хомосексуалност као хендикеп или феномен у овом Вашем контексту могу да узмем само за Микеланђела,који је имао хомосексуалне склоности и будући свестан тога а уједно и верник,своје тело је максимално изнуривао,не би ли та страст нестала...ослабила.Био је велики аскета.

Izvini, otkud tebi ideja da je homoseksualnost stvar izbora? Jesi li to sama iskusila? Ili si ti možda svoju seksualnost svesno sama izabrala?

@O. Ivan:

Ja mislim da ne postoji čovek koji nema neki hendikep. Svako ima neki krst u tom smislu. Bio on vidljiv ili nevidljiv.

Наравно да сам свесно одабрала да будем хетеросексуална,Хвала Богу на томе што се зове СЛОБОДНА ВОЉА.Нисам сама искусила али сам имала пријатеља хомосексуалца,па сам кроз њега и са њим упознала сав тај свет(то не бих пожелела никоме).

Видите,ја управо имам проблем са овим философирањем и овако можемо у недоглед али нећемо amin-nasбар ме ја.

Природа је као што си рекао на почетку осетљива тема и има хиљаду репова за које свако од нас може да се ухвати не би ли оправдао своју личну доктрину,оно у шта верује и прихвата.

Дружећи се,проводећи много много времена са човеком који је хомосексуалац,не могу рећи а камоли поредити то и болесно-рођену децу.

Mislim da ni sama ne veruješ u to da si svesno izabrala da budeš heteroseksualna. Seksualnost je urođena stvar koja se ne bira. Kao što ne biraš ni koje će ti boje biti oči, kosa, koji ukus će ti se dopasti, a koji ne...

I nije uopšte problem u filozofiranju, problem je u ljudima koji hoće da filozofiraju, a ne razumeju se u materiju. Ne može niko da ima svoju ličnu doktrinu, sasvim se dobro zna kakvo je pravoslavno-teološko shvatanje prirode.

Миљане,свесно сам одабрала своју сексуалност и верујем у то.

Сексуалност је урођена ствар.

Значи и хетеро и хомо су урођене,по овоме,је ли тако?

Како онда да објаснимо да потпуно нормални младићи постану хомосексуалци а виђала сам то,дете са 18 година,приђе хомосексуалцу и каже му:

-Чуо сам да си геј!То је тако кул!Могли би да се нађемо негде!! isus-sinai

И нашли су се....

Верујте ми,да су то такве девијације,психичке,физичке...

Хришћански је рећи,треба волети свакога,то је услов за добијање Царства Небескога,свако има право и наду на спасење,али,

једно је када то кажемо мало идеалистички а друго је када се човек стварно сусретне са таквим проблемом.

Ја сам својевремено као млада девојка,имала да кажем "исповест"хомосексуалца од једно 7 сати.Била сам превише млада и имала сам велику жељу да му помогнем,било ми је важно само да се спасе,и дан данас,али то што сам тада доживела,вукла сам наредних десетак година.Неописиво је стање када човек доживи да га неко спусти директно у пакао у коме се он налази.

Ја могу књиге да вам испишем о томе,о искуствима жена које су биле у вези са бисексуалцима,шта су виђале,какве су страшне духовне ствари доживљавале,и зато,не волим када се олако приступи овој теми.

Волела бих да имам то предавање Владике Игнатија,чисто,да видим његово мишљење,и што рече доле отац Иван,да је провокативан-јесте провокативан.

Ја не волим провокативну теологију.Слободно ме сматрајте заосталом и нешколованом.Ја волим опитно богословље,ту сам се пронашла,то ми прија и подстиче ме да будем бољи човек.

Не сумњам да Владика Игнатије на свој начин,опет њему својствен,води такође људе спасењу,али оно што ме потреса је чињеница,да,олако окатегоришемо људе,заостали,неће да разумеју,учи факултет па ћеш разумети....

Дакле,пошто сам започела ову тему,да кажем само,да не бацам љагу и ли шта већ на Владику Игнатија.Поштујем од Бога му додељен чин Епископа,не подривам његов ауторитет али ми једноставно не прија ни његова личност ни његова Теологија,као што прочитам све што икад напише и радо чујем све што каже Владика Атанасије,јер Владика Атанасије је вредан теолог,његова свака страна има и целу страну фус-ноте,а да не говорим што иза сваке његове књиге,речи и критике стоје дела,живог човека,целог човека како је говорио Преп.Јустин Ћелијски.

Превише се надимамо и гордимо између себе и ту је наш главни проблем,што се тако раслабљени не можемо суочити са стварним,озбиљним проблемима.

Ако се сећате предавања,прошле године,Јанараса,можда је неко од вас и био,оно је било право стање ствари.Студенти су се утркивали ко ће да му постави што "боље и паметније питање".Цедили су човека као лимун,да би на крају,видно разочаран,рекао једном студенту:

И да хоћу,не могу да Вам одговорим на ово питање! amin-nas

Ето,таква прилика разговарати са њим а није се нашао ниједан компетентан студент да макар мало учини предавање интересантним и вредним његовог доласка.

Е,зато се увек на неки начин,мада се не слажем увек са њим,одушевим неким ставовима Милана Николића amin-nas јер је Милан колико се не варам самоук богослов crosseoбар је био,и сећам се када је почињао да подгрева љубав према Богословљу али баш зато што је самоук,има једну ширину,аутентичност и зато за крај потврђујем његове речи,јер одатле је све и почело,

Природан однос-против-природан однос-надприродни однос.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Дал ли је педеризам смртан грех?Дал је могуће да се геј активиста спасе?

Ако такав иде у Царство Небеско, ја нећу!!! (Мислим да схватате шта сам желео са тим рећи, да не испадне како Семберац жели у пакао, да је сатаниста).

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Ако такав иде у Царство Небеско, ја нећу!!! (Мислим да схватате шта сам желео са тим рећи, да не испадне како Семберац жели у пакао, да је сатаниста).

Наравно да је могуће да се спасе али,

НЕПРЕОБРАЖЕН не може ући у Царство Небеско.

Подели на овим сајтовима

Мислим на педере који то остају до краја живота борећи се још да докажу како је то "кул"?

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Мислим на педере који то остају до краја живота борећи се још да докажу како је то "кул"?

Не,не могу ући у Царство Небеско.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...