Jump to content

Још једно писмо брату Артемију - вл. Атанасије (Јевтић)

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 93
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest свештеник Иван

не желећи да коментаришем садржај писма констатујем да је могло бити упућено било коме али је сигурно не ономе на кога је насловљено

Слободно коментаришите, ово писмо је јавно и треба да прође критику, но критика треба да буде заснована на чињеницима да би била валидна.

Подели на овим сајтовима

A sta ocekujete od Ihtusovaca?

Raskolnicki rasisticki, neobrazovani, fasisticki, tzv zeloti koji su se juce krstili a danas bi da uce veri episkope koji su monasi po 50 godina.

И отац Артемије је 50 година монах 0205_whistling

Но слажем се, тај ихтус форум није квалитетан. Али има издавачка кућа ИХТУС...ту има добре литературе.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

A sta ocekujete od Ihtusovaca?

Raskolnicki rasisticki, neobrazovani, fasisticki, tzv zeloti koji su se juce krstili a danas bi da uce veri episkope koji su monasi po 50 godina.

И отац Артемије је 50 година монах nasznak12

Но слажем се, тај ихтус форум није квалитетан. Али има издавачка кућа ИХТУС...ту има добре литературе.

Ima robe ima, e sad dobra je ali za koga?! Masa nacistickog smeca. 95% je haoticno teoretisanje o zaverama.

Подели на овим сајтовима

Kaže Gospod ,po delima ćete ih poznati.

Ja koji sam nedovoljjno upućen,mogu samo da određenim arhijerejima dati svoje poverenje.

Svoje poverenje dajem onima koji su uvek bili tamo gde je oltar krvav gde su ratišta i stratišta.

Samo dva imena se tu spominju a to su +Atanasije ,+Amfilohije.

Istina je da mi kao narod uopste nemamo uvid u to sta se medju episkopima desava na Saboru i mimo njega. Sad sa jedne strane govore o grehu Artemija i Vilovskom u vezi pronevere novca i svemu ostalom. A sa druge strane obicni vernici spolja vide njegovo mnogobrojno monastvo i narod koji ga sledi. Lako je njima u Sinodu da znaju sta je od ta dva istina, a kako mi to da znamo kada nam niko nista nije govorio do sad. I hoce reci da su toliki mladi ljudi postali njegovi monasi samo da bi uzivali u materijalnom izobilju i izigravanju mafijasa sa americkih filmova? To je onda jos veca tragedija srpskog naroda. Najvise monaha je bilo tamo u Kosovskim manastirima. Ako su oni tamo iz laznih razloga, sta dalje treba da mislimo o zivotu nase svete Crkve?

Pa dobro, sad neka bistre pred narodom ono o cemu se cutalo poslednjih 10 godina, da bi narod prestao da bude zbunjen poslednjim desavanjima na Saboru. A jesu svi zbunjeni raznim informacijama, sa raznih strana.

Sestro Hana,mnogo monaha jeste krenulo sa monahom Artemijem ali mnogo i nije.

Na Kosovu su mnogi primili monaški postrig,ljudi su se duhovno probudili u velikoj meri ali to je više odlika nevolje koja se tamo desila i koja se i dalje dešava,nego ličnoti tadašnjeg episkopa.

I dečansko bratstvo je najmnogobrojnije i najobrazovanije u SPC pa niko nije krenuo za o.Artemijem.

Ja izgleda imam problem da se sporazumem sa vama! Ne govorim ja o monastvu koje je krenulo sa njim sada i o sadasnjoj nevolji na Kosovu. Ja govorim o vremenu pre vise od 10 godina kada su mladi ljudi iz svih krajeva Srbije odlazili u velikom broju da budu iskusenici u Kosvskim manastirima! I nije ih nikakva muka terala, zeleli su da odu tamo iz Bg-a i drugih gradova Srbije.

Vec sam pomenula da je kolegnica iz Bg-a monahinja u Konculi, a njena sestra bliznakinja je djakonica u Novom Pazaru. Imale su sve u Bg-u i nikakva muka ih nije naterala. Otisle su iz iskrene ljubavi prema monastvu i prema zelji da bas odande sluze Gospodu.

A za Decance je logicno da ne zele za Artemijem nikud, oni su "stasali" uz vladiku Teodosija. Nisam na to ni mislila, nego na nesto sasvim drugo.

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Сестро Хана,да је бивши епископ Артемије био епископ у Банату а не на Косову,да ли би сви ти људи онда ишли у Банат уместо на Косово?

Шта мислиш?

Подели на овим сајтовима

Мени је жалосно што се сада после рашчињења сада монаха (до мало раније владике) Артемија на све стране удара на његову личност и углед и стављају примедбе и осуде по разним питањима. Као да је неко отворио каменовање па сви редом кажу шта имају против њега. 0110_hahaha

Као да нам није доста муке и овако...

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

А кад Га једнако питаху, исправи се и рече им: Који је међу вама без греха нека најпре баци камен на њу.

”Dom moj, dom molitve neka se zove, a vi načiniste od njega pećinu hajdučku.

ne znam kako drugačije okarakterisati odredjene ljude ako ne istoimenim Nušićevim delom.... hajduci

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Smatram da ne bi trebalo osudjivati gresnika ali da je vrlo vazno osuditi greh, kako zbog ostalilh clanova zajednice, tako i zbog narastaja koji dolaze. U tom smislu izuzetno cenim retke pojedince koji u ovim po mnogo cemu neprijatnim i teskim vremenima, imaju hrabrosti da istupe i javno ukazu na neke ocigledne "promasaje" u zajednici kao sto je npr. lopovluk! Ovo je narocito vazno danas, u vremenu potpunog izokretanja sistema vrednosti, kada se sve cesce umesto "ukrao", "proneverio", "prevario" cuje "snasao se" ili "uspeo".

U tom kontekstu,  smatram, da ovim nimalo popularnim pismom vl. Atanasije jos jednom pokazuje i dokazuje pastirsku odgovornost u crkvi i jos jednom, po ko zna koji put, poput luce osvetljava put kojim bi trebao da se krece srpski narod na putu svog duhovnog i materijalnog ozdravljenja.

P.S. Ja zaista prvi put cujem da je vl. Atanasije sa vl. Amfilohijem dovozio tenkove u Hercegovinu za vreme rata (iako poprilicno poznajem tamosnje prilike u to vreme) i zamolila bih davaoca ove izjave da to ili opovrgne ili da da neke cinjenice kojima bi ovu izjavu potkrepio. Mislim da je zbog sirokog kruga citalaca koji prate  ovaj sajt, vazno da ovo ne ostane nerazjasnjeno!  

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Мени је жалосно што се сада после рашчињења сада монаха (до мало раније владике) Артемија на све стране удара на његову личност и углед и стављају примедбе и осуде по разним питањима. Као да је неко отворио каменовање па сви редом кажу шта имају против њега. 0442_feel

Као да нам није доста муке и овако...

и премного је муке... но грех раскола нечини нека имагинарна личност, већ конкретна. Зато се Владика Атанасије обраћа конкретној личности, а не измишљеној личности. И нема мржње већ покушај да Артемије сагледа своју заблуду- ако је то могуће, а како видимо- слабо је то могуће.
Подели на овим сајтовима

Владика Атанасије је позвао м. Артемија на покајање. Сигурно се и он сам покајао; јер позивати неког другог на покајање а не покајати се сам, уопште није могуће. Само требало је да то и напише.

И друга ствар: владика је написао да је и Артемије учествовао у крађи епархијског новца. До сада је за то био одговоран Виловски, сада се оптужница проширује. С којим аргументима? Да ли постоје нова сазнања? Ако се ова оцена о Артемијевој кривици заснива на старим сазнањима, зашто то раније није речено? И зашто се сада уопште о томе говори јавно? Каква је корист од претходног држања те ствари као поверљиве, ако се сада од тога одустаје?

Подели на овим сајтовима

На све то имаш одговоре у владикином писму:

Владика Атанасије је позвао м. Артемија на покајање. Сигурно се и он сам покајао; јер позивати неког другог на покајање а не покајати се сам, уопште није могуће. Само требало је да то и напише.

Брат наш Артемије, који тада узе ризу покајања, сада ризу покајања нуди другима као излаз из стања у које је себе довео.

Дакле вл. Атанасије јасно каже у чему је поента: o.Артемије је сам себе довео у ситуацију у којој се нашао, и уместо да се за то покаје, он тражи од своје братије, васколиког сабора епископа, да се они покају, а не он. Да је у писму реч о вл. Атанасију, а не о. Артемијум ова твоја примедба би имала смисла, овако је беспредметна. И иначе, кајање није нешто о чему се труби около, него је то чин који или урадиш или не урадиш. Да има неког разлога у овде разматраној теми да се вл. Атанасије „покаје“ сигуран сам да би он то и урадио (као што можемо да верујемо и да ради, али то није предмет теме).

владика је написао да је и Артемије учествовао у крађи епархијског новца. До сада је за то био одговоран Виловски, сада се оптужница проширује. С којим аргументима? Да ли постоје нова сазнања?

Сада, међутим, треба отворено рећи још нешто…:

Дакле све долази у своје време. Нових сазнања нема, али стара сазнања која су због црквене икономије остале ван знања јавности сада треба обзнанити зато што најновији поступци о. Артемија то изискују, а све због духовне опасности коју медијска активност о. Артемија (који је, то нипошто не треба заборавити, први почео да објављује „личне“ дописе патријарху, САСабору, САСиноду и другим епископима укључујући и в. Атанасија) и његових следбеника представља по мање обавештене вернике:

Притом је брука суђења (због образа пред јадним опљачканим народом распетог Косова и Метохије) снисходитељно, икономијом, превазиђена одлуком о умировљењу, тојест пензионисању епископа Артемија као трајном уклањању са Епархије.

С којим аргументима?

Досијеа са доказним материјалима те комисије мере се килограмима, а саборска одлука од маја ове године потврдила је комисијске налазе и синодске одлуке.

Ако те занима шта је ту писало, чак и  део тога је објављен у јавности, као и сведочења именом и презименом потписаних људи.

Ако се ова оцена о Артемијевој кривици заснива на старим сазнањима, зашто то раније није речено? И зашто се сада уопште о томе говори јавно? Каква је корист од претходног држања те ствари као поверљиве, ако се сада од тога одустаје?

Бојим се да ће о.Артемије својим поступцима да примора САСабор да објави буквално све доказе, али надајмо се да тако неће бити. Како "браниоци" не капирају (мада мислим да њих то уопште и не занима) да ако би САСабор то урадио вл. Артемију не би ништа друго преостало него да заврши на световном суду јер људи који прате медије укључују и државне тужиоце чија је законска дужност да када дођу до доказа подигну тужбу?
Подели на овим сајтовима

И друга ствар: владика је написао да је и Артемије учествовао у крађи епархијског новца. До сада је за то био одговоран Виловски, сада се оптужница проширује. С којим аргументима? Да ли постоје нова сазнања? Ако се ова оцена о Артемијевој кривици заснива на старим сазнањима, зашто то раније није речено? И зашто се сада уопште о томе говори јавно? Каква је корист од претходног држања те ствари као поверљиве, ако се сада од тога одустаје?

Hush - Deep Purple

Постављена слика

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...