Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

??????? ?? ?? ??? ?? ??????????? ?????? ???????? ( ??????? ?????? ??????? ??????????? ?????? "??????????? ????????" ), ? ?? ??????????? ???? ?? ??? ? ?????? ???????????? ??????, ? ????? ? ? ??????? ???????? ?????? ?????? ?????????? ????????????? ??????, ??????? ?????? ????????? ???????? ?? ??. ?????????... ???. ??? ????? ???? ??, ???????, ?? ?????? ???????? "??????????" ???? ?? ?? ??????? ???? ???????? ????? ? ????? ???? ??????? ???????? ???????? ???????, ??. ????? ???????? ??????? ? ??. ?????????, ? ???? ???????? ????????????? ????? ????????? ???????? ?????? ????????? ??????? ??????, ???? ?? ????? ???????? ???????? "???????? ????????" ?????. ??????, ????? ????? ? ???? ?? ??? ?? ????? ?????? ? ???????????, ????????????? ?????? ???, ???? ? ????? ?? ????.

???????? ?? ?? ???????? ????????? ???????? ????...

???? ?? ?? ????? ?? ??????? ?? ?? ?????? ?????? ? ????????? ??????????, ???????? ? ???????? ??????????? ?? ??????? ?? ?? ?? ???????? ? ??????? ?? ?????? ?? ?? ????????? ???? ????, ??? ?? ????? ????? ??????? ? ?????????, ???? ?? ??????? ????????? ? ??????? ???????... ?? ?? ?` ??? ???? ??????? ?? ?? ?? ??????????, ???????? ? ????????? ?????? ??? ??????, ????? ??? ???????? ???????.

? ???? ?? ? ?????????? ??. ????????? ??. ?????? ????????? ? ??. ???????? ??????? ??????? ? ???? ????????????? ???????? ???????? ?? ????? ??????????? ???????, ? ????? ?? ? ??. ??? ?????? ( http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,1017.0.html ), ????????????? ?? ?? "??? ? ?????? ????? ???? ? ??? ?????????, ? ?? ?? ????? ??? ???? ????????????", ??? ?? ? ???????? ?????????? ? ???????? ???????????? ????, ? ???????? ?? ?? ???????? ??????? ?? ??????????? ??????. ???????, ?? ?? ???????????????? ???? ?? ??? ???????? ????????? ( ?????? 3. ???? ??? "?? ???? ????? ?? ???? ??????? ??????????? ? ??????? ???????????? ?????? ????? ???????") ??? ??? ??????? ????????? ( „??????????? ?? ????? ?????? ??????“ ? ??????????? ????????? ). ?????, ???? ???????? ? ???? ?? ? ??. ????????? ??????? ? ???? ???????? ?????? ?? ???? ?????, ?? ???? ?? ??????? ?? ??????? ????? "????" ? ?? ??????????? ??. ?????????, ??? ?? ?? ??????? ??????????? ???????? ??????, ???? ?? ? ??????????? ???????? ( ?? ???, ??????, ??????? ????????????? ?????? ).

???? ?? ??? ? ???? ????? ?? ??. ????????? ??????? ???? ????? ? ??. ???, ??????? ????? ??????, ????????? ??????????, ???? ????? ???????? ??????????? ?????? ??????? ??. ????????? ???? ??????, ? ??? ??????? ???? ?? ?? ????????. ?? ?????? ?? ????? ????? ??????? ??. ????????? ? ?????? ????? "??????? - ???? ?????", ??? ???? ? 2. ???? ?????????? ? ????????? ?????????? ????????? ??????????, ?????? ? ??????????, ?? 8. ?? 16. ????, ??????????? ??????? ???? ????. ?? ??????? ??. ?????? ????????? ? ??. ???????? ??????? ????? ???? ?? ???????? ? ?????????? ??. ?????????, ? ?? ?????? ???? ??? ??????? ???? ?? ???? ???? ???? ??????? ??. ????????? ???? ?? ????? ????????? ????? ?????????????? ( ???? ????? - ?? ?? ?? ????? ). ??????, ??????? ?? ?? ????? ??????? ??????? ? ??????? ??. ????????? ?????? ?????, ??????, ????? ? ??????? ???????? ??????, ?? ?? ???? ???????? ?? ??? ?? ?????? ????? ?????, ??? ?? ????? ?? ??? ?????? ??????? ???????.

???? ???? ??? ?? ?????, ??? ???????? ?? ?? ??? ??????? ????????? ????????

?????? ?? ?? ???? ?????????? ??????. ??????? ?? ???? "???????" ??????? ??. ????????? ?? ?????? 3. ????, ????????? ?????, ????? ??????? ???., ??? ?? ?? ? ????????? ????? ???? ?? ??. ????????? ??????????? ????????, ? ?? ????? ???????????? ? ????? ?????????? ?????? ? ?????? ???? ?????????. ??????? ?? ???? ???? ( ???? ??? ? ???? ???? ????? ????? ?????? ??????, ???????? ??????? ). ??? ??? ?? ? ??????? ??. ????????? ?????? ???? ?????? ?????? ?? ?? ???? ??? ?? ??? ????????? ???? "???????" ???, ??? ???? ?? ?? ???????, ???? ?? ? ????? ???????????, ???????, ?????????? ? ??. ??????????? ????? ?? ???? ????? ???????? ????? ?????? - ? ?? ?? ??????? ???? ???????. ????? ???? ??????: ???????? ?? ???? ?????? ???????????? ?????????, ??? ??? ?? ?? ????????? ???????, ??? ?? ? ????????? ??????????? ???????? ????? ?? ???? ?? ?? ????????? ?????? ???????? ?????, ?? ?????????? ??????? ???? ?? ?????? ?? ???? ????? ??? ?? ? ??. ????????? ????????? ( ??? ??? ?? ????? ). ???? ?????? ? ???? ?? ?? ??? ????????? ???? ????, ??????????, "???????", ??? ?? ????????? ?? ?? ? ????????? ??????????? ? ?????? ?? ????? ????? ????? ????? ???????????. ????? ?????? ???? ????????????? ?????????????? ???????? ????? ? ??????????? ?? ??????????????? ???? ??? ??? ???? ?? ????????? ????????, ??? ?????? ?????????, ??????? ??????, ????????????? ???????.

??? ?? ?????, ??? ?????? ????? ?? ??? ???? ????????? ?????? ??? ??????? ??????? ? ?? ????????? ?? ?? ?? ??? ?? ???? ?????????? ?? ?? ???? ?? ???????? ?? ??? ? ??????

??? ?? ????? ????? ??????. ?? ????? ?? ?? ?? ?? ???? ??? ? ????? ???? ?? ????? ????, ?? ?? ?? ?????? ? ?? ?????? ? ?????? ???????????. ????? ?????? ??????????? ????? ????? ????? ? ?? ????????? ?? ?? ????? ???? ?? ?????? ??? ? ????? ?? ???? ? ???????. ??????? ?? ? ???? ????? ? ????????? ??????? ?? ?????????? ??????????? ??????, ??????????? ? ????, ???????? ????? ?????????, ?? ?? ????? ??????? ? ?????? ??? ????? ?? ?? ?? ??????????, ??? ???????? ?????? ?? ?????? ??????? ?????? ? ????. ?? ?? ??? ?? ???? ??????, ???????? ???????? ? ?????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ?? ???????????.

???????, ???????? ?? ?????? ?? ???? ???? ??????? ????????? ???? ?? ?? ????? ????, ???? ?? ???? ???? ????? ?? ????????? ??????? ( ?????, ? ??????, ??? ?? ?? ?? ???????? ?? ?? ???? ????? ?? ?? ?? ?????? ????? ), ??? ?? ?????????? ???? ??????? ??????????????? ???????? ????? ?????????? ? ???????? ?? ??? ? ??????: ??????????, ??????????????, ??????????, ??????????, ??????, ?????? ???? ???. ??? ???? ????? ??? ???? ???? ????????-?????? ??????, ??? ? ?????? ??????? ?????????? ? ???????????? ???? ????? ???????????? ? ??????? ????, "????????" ???????? ? ????????? - ???? ?? ??????? ???????? ?? ?? ?? "????????" ? ??, ??? ?? ? ????, ?? ???????? ??? ??????? ???? ???? ?? ??? ???? ???????? ? ?????????? ?? ?????? ???? ???? ??? ?? ???. ?????. ???? ???? ???. ? ???? ?????? ?????? ? ???????? ????? ???? ?????????? ?????? ?? ??????? ? ???? ??????????????, ???? ?? ?? ????? ??????? ?? ?? ???? ??? ???? ?????? ?? ???????? ? ?????? ?? ??????. ????? ?? ????? ?????????? ???????? ???? ?????????? ??????????, ???????, ????????? ? ????? ????????? ?????? ????? ?????????, ???????? ??????, ???? ?? ???? ?????????? ? ??? ??????? ?????????? ?????????? ??? ??????????? ????? ???? ??????, ? ???? ?? ?? ?? ???? ???? ?? ????? ???????? ? ??????, ?? ?????? ????????? ? ?? ?????????, ? ?? ??????? ??? ? ???? ????? ? ????, ?? ??? ? ?? ??????????????? ??????????. ? ????? ?????? ?? ??????? ?? ??????? "??????????????", ? ? ????? ( ?????? ???? ??? ?? ) ??????? ?? ????????? ???? ???? ??????????? ???? ??? ?????, ???? ? ??? ???????????? ?????????? "?????" ??? ? ? ?????????, ? ? ?????????, ? ? ????????? ?????, ???????? ??????? ?? ???? ???????, ??? ?????? "?????? ?????"... ??? ?? "????????". ????? ????????? ?????? ?? ???? ?? ???????? ?? ? ????? ??????? ???? ??? ( ? ?? ???????? ??????????? ?????? ?????????? ), ?? ????? ??? ??????? ??????? ? ????? ???????? ????? ???? ??? ????? ???, ?? ??????? ?????, ????? ? ????? ?? ?? ? ???? ?????????? ? ????? ?????????. ??? ??? ?? ??????????????, ?????? ????? ?????? ??? ? ???? ?????? ?????? ?? ?????????? ?? ???? ???? ???? ?? ?? ???? ?? ?? ?? ?? ? ????????, ????? ?? ???? ?????? ?????? ?????? ?? ??? ???? ??????, ? ?????? ????????? ????? ?? ????????-??????????????? ???????? ???? ?? ?? ????? ???? ???????? ????? ? "???????" ????? ?? ????? ????????.

?????????? ??????? ????? ???? ?? ???????? ????? ???? ????? ???? ?? ???????? - ???? ?? ?????? ???????? ?????????????

??? ?? ? ????? ????, ?? ?? ?????? ???? ?? ?????????? ??????? ??? ?? ???? ?????????, ?? ?? ?? ?? ?????? ?????? ??????, ?? ? ????? ????????? ???????? ?????? ?? ?? ??????? ???????. ??? ???????? ???????????? ??????? ?? ?? ????? "?? ??????".

????? ?? ?? ?? ?? ????? ??????? ?? ??????. ????, ????? ??????? ??? ?????????? ?????? ?? ??????? ?????? ????????? ????? ???? ????? ?? ?? ???????. ??? ??? ?? ?????? ????? ????? ?? ????????.

?????!!! ?????? ??! ??? ????? ?? ???? ???? ????????? ?? ???????? ?????? ?? ?? ???? ?? ?? ?? ????? ?????????? ???? ???? ?? ?? ?? ???? ???? ???? ????????? ?????, ??? ?? ??? ????? ??? ?? ?????? ??? ?? ?? ??????

????? ?? ????? ???? ????????, ??? ? ??????????, ? ???????. ?? ???? ?? ? ?? ????? ????? ?? ????????? ?? ????? ??? ?????????? ?? ????? ????????? ?? ?????, ??? ?????? ???????? ??, ???? ?? ??, ???????? ????? ???????????? ??????/???????? ??? ????, ???? ?? ????????? ???????? ?? ????? ?????????? ?? ??? ???? ?? ????? ??. ?????????.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

?? ?? ????? ????? ?????, ???? ?? ?? ???????? ??? ???? ???? ??? ??? ???????? ?????, ??????? ??? ????? ???? ?????? ? ??????? ???????????, ???? ?????? ????????? ???? ? "????? ???? ? ?? ??? ????.

To su vise oce moja osjecanja, sta mogu takav sam....

Svako dobro od Gospoda!

?? ? ???? ??, ??? ?????? ?? ??? ????! ? ????? ?? ? ??.  dobrodosli ???? ?? ???? ???? ???? ??????? ???? ????? ???? ?????? ?????? ???????. ???? ????? ????, ?? ?? ??? ??????.  klapklap
Подели на овим сајтовима

Било је доста полемике око тога на који начин треба тумачити одлуку Сабора о служењу по "вековној пракси". Сами епископи нису сагласни, а видимо да се Сабор није огласио и дао недвосмислено тумачење своје одлуке, нити је позвао на одговорност оне који је крше ( ако таквих уопште има ). Мене то наводи на закључак да су у праву они који кажу да Сабор није могао да постигне сагласност по овом питању, и да је одлука о начину служења Св. Литургије, а до неког коначног решења, намерно формулисана тако да се може тумачити и овако и онако. У том уверењу ме учвршћује и сазнање да има епископа који се никако не могу сврстати у присталице литургијске обнове, и такав свој став не крију, а у својој епархији ДОЗВОЉАВАЈУ оба начина служења, уз напомену да је то у суштини једно те исто, несуштинска разлика у служењу. Дакле, поставља се питање: зашто би неко ко није присталица тзв. "новог" начина служења то омогућавао у својој епархији, ако одлуку Сабора можемо тумачити само на један начин: да се то не сме? Мени је то потпуно нелогично. Не могу да прихватим тврдње да сами епископи који су у раду Сабора учествовали не умеју да протумаче или не желе да спроведу сопствену одлуку, нити да је неко од њих свесно крши - све док неки наредни Сабор, евентуално, то јасно не саопшти и позове на одговорност те епископе.

Подели на овим сајтовима

???, ??? ?? ???? ???? ?????? ? ??????, ?? ?? ?? ??? ???? ???? ?????? ? ??????? ? ????????? ????? ?????.

???? ???? ???, ?????? ?? ??? ? ???????????

??, ???, ?? ?? ??? ????? ??????.

???, ?? ?? ????? ????? ?? ?? ???????????? ?? ???? ? ???? ?? ?? ???????? ?? ?? ???????? ????? ????? ???????? ??? ?? ???? ?? ???? ?? ?????? ?? ????, ?????????? ????????????, ?????????????? ???????????? (????? ?? ??????? ???????????? ?? ????? ???????, ???? ? ??? ????? ?????????? ???? ?? ????????? ? ?? ??????????, ????? ????? ? ????? ???? ???? ????????? ?? ?? ????? ????? ??? ?? ?????? ? ?????), ?????? ?? ???????? ????? ????? ?? ?????????. ?????, ??? ?? ???? ?????????? ? ?????? ?? ????? ?? ??? ????? ?? ?????, ??? ????? ?? "????", ???? ?? ????? ???????????... ???, ???? ?? ?????? ?????? ?? ?? ??? ????? ?? ???? ????? ???????

???????, ?? ????, ???.

???, ??? ?? ????? ?????? ?????? ? ?????????? ????? ??????????? ??????????

??????, ???? ?? ???? ??? ?????? ? ???????? ??????? ?????????? ''????????????'' ?????? ? ???????? - ??? ????? ??????? ???? ?????? ?? ??? ? ???? ??????? ???? ?? ??????? ?????????, ? ????? ?? ???? ?? ??????? ? ?? ????? ?? ?? ?????. ? ??, ????? ??? ??? ?? ????, ????? ????????? ????? ?? ?????? ???-?, ?? ?? ????????? ?????. ????? ?? ??: ''?????? ????, ???????, ???? ?? ????? ??? ??? ???????????? ??????? ???????? ??????''. ????? ?? ??? ????? ???????...

?????, ????? ?? ?? ????? ????????? ??????? ?? ?????? '??????, ? ??????? ????? ???????.

??, ???? ?? ??????...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Наравно, да нису, Оче.

Али, зар им треба давати повода и олакшавати такву антицрквену делатност?

Узгред, када је била она Литија у Београду поводом проглашења ''независности'' Косова и Метохије - мој бивши Епископ није стигао да уђе у Храм Светога Саве са осталим Владикама, а народ се гура на вратима и не пушта га да прође. И ја, пошто сам био уз њега, малко употребим знање из возила ГСП-а, те он несметано прође. Кажем му ја: ''Видите сада, Владико, како је добро што сте рукоположили једнога дебелога ђакона''. Смеје се мој добри Владика...

Дакле, јасно је да треба заштитити свакога од напада 'ајдука, а посебно свога Владику.

Но, није то поента...

Наравно Оче, да им не треба давати повода, но они ће увек да нађу повода, јер тада га и није било (њима је, наводно засметао онај свештеник што се окренуо док је читао заамвону молитву народу), јер да нису то учинили, пропаде посо! Што смо доносили грдне камере и трансаренте! Што смо увежбавали песме! Дакле, моје је мишљење да треба дефинитивно и много порадити на кетихезацији верника (а то је и смисао овога форума), да упознају зашто се нешто у Цркви примењује, али то не трпи статику.

Ова Ти је добра з гурку, то знаћи бити добар ђакон у сваком тренутку.  trening

Да, но није то поента, већ да исповедамо благодат, проповедамо милост и не држимо у тајности доброчинства.

Подели на овим сајтовима

Ja se samo pitam odakle tim ljudima hrabrosti da tako nesto rade a kazu da se boje Boga.Na takav nacin napadati episkope,stvarno nemam reci.To bi bilo kako kad bi ja otisao u eparhiju sremsku ili banatsku i tamo otvarao dveri za vreme liturgije.Samo kad bi mi se javila takva zelja ja bi prvo posetio neuropsihijatra da vidi sta samnom nije u redu.

Подели на овим сајтовима

Upravo zbog trazenja odgovora na ovo pitanje sam i dosla na ovaj forum. Ova tema, zaista kako rece @Tanja je ovo nasusna tema.Meni licno je jako bitno da me razjasne ove stvari jer, na zalost, u svojoj parohiji nisam uspela da dobijem odgovor, jer zaista, ovo je nesto o cemu se ne prica toliko javno, vec samo u smislu osudjivanja, ali zato se javno osudjuje bez valjanih argumenata.

Na zalost, zivim u parohiji, u gradu gde je ova podela vise nego ocigledna, postaje opasna. I sami svestenici su duboko podeljeni i moram da kazem da ponasanje mnogih od njih ne sluzi na cast... Stvar sujete, gordosti... ne znam i nije moje da sudim. Tacno se zna ko ide u koju Crkvu i po tome se odredjuje njegova pripadnost. Moram biti iskrena, da je mene sve ovo toliko pogodilo, rastuzilo i zbunilo da jedno vreme nisam odlazila na Liturgije, jer nisam znala kome pripadam i ko misli kao ja i u koju crkvu treba da idem, potpuni zbun. Nisam teolog, i neuka sam po tom pitanju, ali mislim da umem da razumem ako mi se lepo objasni. Smatram, kao i svi vi verovatno, da je sadrzina bitnija od forme i to mi cini kao jedino ispravno razmisljanje. Jasno mi je da je pricest krajnji cilj Liturgije i razumem da treba ziveti liturgijski i znam da je to jako, jako tesko, jer smo svi skloni padu. Naucena sam da pored casnog, hriscanskog zivota pricest mogu primiti samo posle sedmodnevnog posta na vodi. Nije mi problem da promenim misljenje i zapocnem pricest svake nedelje, ispunjavajuci sve ono sto treba da predhodi, uostalom kako mi je plasticno objasnio moj svestenik: "Sta se ti brines, Vladika je dao blagoslov..." 

Vidite, ja vas citam redovno od prvih dana foruma i pronalazim odgovore i tek cu ih pronalaziti zahvaljujuci svima vama, divnim ljudima, ali, da li ste svesni koliko nas zaista zeli da shvati bit potrebnih promena i ispravnosti istih, utemeljenih u silnim onim spisima Sv. Otaca? Mnogi ce prihvatiti samo konacni sud i opredeliti se, jer u sustini nas narod je tradicionalno veran, utemeljen na formi a ne sadrzajno veran... Ne zelim da generalizujem, ali svi ste svesni dubine vere koja pociva na  "valja se..." .

Moj prota, doktor teoloskih i istorijskih nauka mi je pricao o tome da su se nekada svi koji su bili na Liturgiji, i pricescivali, ali i da se mnogo vise postilo, da je to prosto bilo najnormalnija stvar, a da se cestitost i hriscanski nacin zivota podrazumevao. Ako je tako, onda svakonedeljna pricest ne bi bila novotarija vec starotarija:)

Sto se tice ostalih promena, otvorenih dveri i citanje nekih molitvi na glas a ne u sebi, meni to nista ne smeta, cak mi odgovara da bolje cujem i razumem molitvu, jer samo tako mogu ucestvovati u njoj. Uostalom, budimo iskreni, ko je mogao od obicnih mirjana da razume molitve na crkvenoslovenskom, mumlanje u oltaru, oprostite na izrazu ali tako je, i onda se svi mi nesto ponasamo molitveno i skrhano a nista ne kapiramo o cemu se tamo prica. Ja sam jedna od retkih koja je na takve Liturgije nosila molitvenik, jer sam samo tako kapirala o cemu svestenik prica.

Pogresno je sto se ove promene poistovecuju sa rimokatolizmom, jer protivnici znaju gde treba da "pogode" narod, koji je duboko neprosvecen i prepun predrasuda. A priznacemo svi, Crkva bez naroda i zajednice i nije Crkva....

Mislim da je ovo veliko iskusenje za Srpski narod i da ce trebati mnogo snage da se ovo prevazidje...

Gospodo svestenici, teolozi i bogoslovi...vi ste nam jedini izlaz, vi i vasa rec razuma.....

lepo rasudjivanje dakle svest klira i naroda mora da bude jednodusna u teznji za potpunim oslobadjanjem od predrasuda i lazno nametnutih vrednosti i teznji. takodje obrazovanje i proucavanje liturgike je neobicno vazno u cemu nam je dibvni vladika Atanasije u mnogome pomogao sa svoja tri toma

?????????, ?????, ??? ??? ??? ??????? ??? ??????

???? ?? ?? ''??????????'', ''?????????'' ? ''?????'' ?? ????? ?? ?? ????? ???????????

Подели на овим сајтовима

Upravo zbog trazenja odgovora na ovo pitanje sam i dosla na ovaj forum. Ova tema, zaista kako rece @Tanja je ovo nasusna tema.Meni licno je jako bitno da me razjasne ove stvari jer, na zalost, u svojoj parohiji nisam uspela da dobijem odgovor, jer zaista, ovo je nesto o cemu se ne prica toliko javno, vec samo u smislu osudjivanja, ali zato se javno osudjuje bez valjanih argumenata.

Na zalost, zivim u parohiji, u gradu gde je ova podela vise nego ocigledna, postaje opasna. I sami svestenici su duboko podeljeni i moram da kazem da ponasanje mnogih od njih ne sluzi na cast... Stvar sujete, gordosti... ne znam i nije moje da sudim. Tacno se zna ko ide u koju Crkvu i po tome se odredjuje njegova pripadnost. Moram biti iskrena, da je mene sve ovo toliko pogodilo, rastuzilo i zbunilo da jedno vreme nisam odlazila na Liturgije, jer nisam znala kome pripadam i ko misli kao ja i u koju crkvu treba da idem, potpuni zbun. Nisam teolog, i neuka sam po tom pitanju, ali mislim da umem da razumem ako mi se lepo objasni. Smatram, kao i svi vi verovatno, da je sadrzina bitnija od forme i to mi cini kao jedino ispravno razmisljanje. Jasno mi je da je pricest krajnji cilj Liturgije i razumem da treba ziveti liturgijski i znam da je to jako, jako tesko, jer smo svi skloni padu. Naucena sam da pored casnog, hriscanskog zivota pricest mogu primiti samo posle sedmodnevnog posta na vodi. Nije mi problem da promenim misljenje i zapocnem pricest svake nedelje, ispunjavajuci sve ono sto treba da predhodi, uostalom kako mi je plasticno objasnio moj svestenik: "Sta se ti brines, Vladika je dao blagoslov..." 

Vidite, ja vas citam redovno od prvih dana foruma i pronalazim odgovore i tek cu ih pronalaziti zahvaljujuci svima vama, divnim ljudima, ali, da li ste svesni koliko nas zaista zeli da shvati bit potrebnih promena i ispravnosti istih, utemeljenih u silnim onim spisima Sv. Otaca? Mnogi ce prihvatiti samo konacni sud i opredeliti se, jer u sustini nas narod je tradicionalno veran, utemeljen na formi a ne sadrzajno veran... Ne zelim da generalizujem, ali svi ste svesni dubine vere koja pociva na  "valja se..." .

Moj prota, doktor teoloskih i istorijskih nauka mi je pricao o tome da su se nekada svi koji su bili na Liturgiji, i pricescivali, ali i da se mnogo vise postilo, da je to prosto bilo najnormalnija stvar, a da se cestitost i hriscanski nacin zivota podrazumevao. Ako je tako, onda svakonedeljna pricest ne bi bila novotarija vec starotarija:)

Sto se tice ostalih promena, otvorenih dveri i citanje nekih molitvi na glas a ne u sebi, meni to nista ne smeta, cak mi odgovara da bolje cujem i razumem molitvu, jer samo tako mogu ucestvovati u njoj. Uostalom, budimo iskreni, ko je mogao od obicnih mirjana da razume molitve na crkvenoslovenskom, mumlanje u oltaru, oprostite na izrazu ali tako je, i onda se svi mi nesto ponasamo molitveno i skrhano a nista ne kapiramo o cemu se tamo prica. Ja sam jedna od retkih koja je na takve Liturgije nosila molitvenik, jer sam samo tako kapirala o cemu svestenik prica.

Pogresno je sto se ove promene poistovecuju sa rimokatolizmom, jer protivnici znaju gde treba da "pogode" narod, koji je duboko neprosvecen i prepun predrasuda. A priznacemo svi, Crkva bez naroda i zajednice i nije Crkva....

Mislim da je ovo veliko iskusenje za Srpski narod i da ce trebati mnogo snage da se ovo prevazidje...

Gospodo svestenici, teolozi i bogoslovi...vi ste nam jedini izlaz, vi i vasa rec razuma.....

lepo rasudjivanje dakle svest klira i naroda mora da bude jednodusna u teznji za potpunim oslobadjanjem od predrasuda i lazno nametnutih vrednosti i teznji. takodje obrazovanje i proucavanje liturgike je neobicno vazno u cemu nam je dibvni vladika Atanasije u mnogome pomogao sa svoja tri toma

???? ?? ?? ''??????????'', ''?????????'' ? ''?????'' ?? ????? ?? ?? ????? ???????????

predrasude o plasticnosti i zatvorenosti liturgije

lazne vrednosti sve sto odvlaci od zdrave liturgijske svesti

teznje da se srusi zajednica

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

kos jedna stvar Oce Djakone, ne bih rekao da sam bilo cime neprijatan i napadacki nastrojen izuzev sto stojim iza nekog misljenja, a sto se Duskovaca tice takodje moram prokomentarisati, Episkop je sasvim mirno i gospodstveno postupio, jer se na snimku jasno vidi farsa i nezdravi motivi padanja u neki pobozni trans

??????? ?? ?? ?? ?? ???? ????????, ?????? ????? ?? ????? ????? ??? ????????

????? ??? ?? ?? ?? ???? ????? ? ?????????? ?????. ?????? ??? ?? ?? ???? ?????? ? ?? ?? ?????????...

??? ?? ???? ??????

?? ??????? ??? ??????? ???????, ??? ?? ?????? ???? ? ???????, ? ????? ????????? ?? ''?????'', ''????'', ''?????????? ?? ??????? ??????'', ''????????'', ''??????? ????????????? ????''...

? ???? ??, ????, ??????????? ?? ?????? ?????? ????? ?? ???????????????

Подели на овим сајтовима

kos jedna stvar Oce Djakone, ne bih rekao da sam bilo cime neprijatan i napadacki nastrojen izuzev sto stojim iza nekog misljenja, a sto se Duskovaca tice takodje moram prokomentarisati, Episkop je sasvim mirno i gospodstveno postupio, jer se na snimku jasno vidi farsa i nezdravi motivi padanja u neki pobozni trans

????? ??? ?? ?? ?? ???? ????? ? ?????????? ?????. ?????? ??? ?? ?? ???? ?????? ? ?? ?? ?????????...

??? ?? ???? ??????

?? ??????? ??? ??????? ???????, ??? ?? ?????? ???? ? ???????, ? ????? ????????? ?? ''?????'', ''????'', ''?????????? ?? ??????? ??????'', ''????????'', ''??????? ????????????? ????''...

Episkopa branim od neznavenog naroda koji je zaveden pogresnim ucenjima, na Vas se ne odnosi sto je i jasno, dao sam opsti komentar na tu mucnu scenu

Подели на овим сајтовима

predrasude o plasticnosti i zatvorenosti liturgije

lazne vrednosti sve sto odvlaci od zdrave liturgijske svesti

teznje da se srusi zajednica

?, ????????? ?? ??? ????? ?? ???????...

????, ?????...

Подели на овим сајтовима

??? ?? ???? ??????

Episkopa branim od neznavenog naroda koji je zaveden pogresnim ucenjima, na Vas se ne odnosi sto je i jasno, dao sam opsti komentar na tu mucnu scenu

??? ????? ?? ??? ??????????

?????? , ????? ?? ??????????? ?? ?????? ???????? , ?? ?? ???? ?? ????? ?? ?? ??????? , ? ??? ???? ?????? ????? ???? (???? ??? ?????) ?????? ????? ??? ?? ?????, ? ??????? ?? ????? ???? ?? ???? ??? ?????? ????????? ??????? ?? ????????????? , ??? ???? ?????? , ??? ?? ???? ??????????? ? ??????? ?? ?? ??? ????? ????????? ? ????????? -???? ??????.

Подели на овим сајтовима

http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,909.msg11574.html#msg11574

Interview Vladike Ignjatija na TV Logos preneto sa druge teme.

Moze posluziti u ovoj temi. Ako gresim vi samo uklonite.  confused

nikako to je odlicno

neznaveni su oni koji su uporni u svome neznanju cak i agresivni

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ako sagledamo Liturgiju, kao i hriscanski nacin zivota, do XV veka, odnosno do sloma hriscanskih imperija, mozemo videti jednu progresivnu putanju, stalni napredak a kao posledica ucestvovanja u Liturgiji, zapravo zivljenja njome. Palama je svojom mislju oznacio poslednji domet pravoslavne misli, koji ne bi bio poslednji, da su se carstva odrzala vec bi i on napredovao. Jednom recju, potvrdu naseg hoda ka Hristu imamo u buducnosti - ne u proslosti; ne trebamo se mi vracati Svetim Ocima nego mi trebamo ici ka Hristu a to je razvoj, ostvarenje i saostvarenje...i to ne moze na silu. Poslusnost je iznad posta i molitve - rece neko a Crkva je episkopocentricna sto znaci da se ima vrsiti Liturgija onako kako Vladika blagoizvoli jer sam klir sluzi Liturgiju po blagoslovu episkopa a u ime njegovo. Nema tu mesta za mnogo mudrovanje i to razumeju oni koji Liturgiju shvataju kao nasusnu potrebu i prostor za vlastitu izgradnju i koji idu na nju, koji je cine. Obicno o njoj naklapaju oni koji ni ne idu u Crkvu i koji su se na taj nacin izopstili iz Tela Hristovog pa se pitam sasvim logicno - kojim pravom oni imaju i postavljati bilo kakva pitanja? A upravo oni jesu najglasniji!? Po mom misljenju, Liturgijska obnova jeste neophodna ali ja sluzim i dalje po ''starom'' i sluzicu tako dok god moj episkop tako blagoizvoljeva i tu nema mesta nedoumici jer sluzim u ime njegovo, umesto njega a zato me i slove vladiko na samom dogadjaju svete Liturgije. Mislite o tome.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...