Jump to content

Бивши епископ Артемије и његова герила !!!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pogledajte one pri vrhu koje odvlače. Nema garancije: " Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. (Mt 28,16-17)

"http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Attach/4510?type=application%2Foctet-stream&name=ladder%20Sv%20Jovana%20Lestvicnika.jpg

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Али дал је могуће да је Артемије тог Дионосија назвао блажене успомене јер је био отворени антикомуниста?Шта мислиш о томе?

Mожда је, али зашто би звао некога блаженим, на основу његових антикомунистичких ставова? Па није антикомунизам нешто што узвисује човека...Колико је само истакнутих атеиста, можда и богоборца било да су антикомунисти. Са друге стране човек који оснује нову цркву, не може и неће никад док је Цркве и Духа Светога у њој бити "блажен". Е сад зашто је Артемије назвао Дионисија "блажене успомене", ја претпостављам да је зато што себе поистовећује са њим, или обрнуто Дионисија са њим.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Брате Андреје, тешке речи збориш.

Него да те питам за мишљење пошто видим да имаш јасан став: Дал ће СПЦ уклонити и остале владике те ткз. "тврде" струје (мислим на владику Никанора, владику Јефрема, владику Василија..)?

Ја мислим да та опасност постоји, нажалост.

Пази, мој став је да све ово има политичких разлога као и циљ 2013 да се Папа појави у Нишу (а та тврда струја је против као и већина народа). Шта мислиш о тим размишљанима?

Црква све своје одлуке доноси у саборном сагласју. Ако, дакле, Свети архијерејски Сабор Српске православне Цркве донесе одлуку да је папа добродошао у Србију, та одлука ће опет бити донета консензусом - или је и неће бити. А ако наш Сабор то тако одлучи, то ће сигурно бити под јасно дефинисаним условима. Не верујем да ће бити саслуживања (пошто би о томе ипак требало да се одлучи на васеленском нивоу) а поготово не сапричешћивања. Али, ако папа буде дошао, претпостављам да би патријарх Иринеј с њим прочитао Символ Вере без filioque, као спољни знак јединства у исповедању вере. Оно што је много значајније за ту папску посету било би коначно ограђивање од усташких злочина и извињење за све форме прозелитизма према православнима. Такође, према платформи Равенског документа, имало би да се потврди да се дијалог са РКЦ више не води са позиција Уније с Римом.

Што се тиче "тврде" линије, жао ми је, али она не постоји - осим на речима. Да, има архијереја који имају мало тврђе изјаве, али ни један не би смео да се изјасни против дијалога. Тзв. "тврда линија" наравно, с правом поставља питање резултата досадашњег дијалога и врло оштро критикује сваку појаву саслуживања са римокатолицима - али, и "најтврђи" нису одолели да приме разне видове већих или мањих финансијских средстава од РКЦ па и неких протестаната. Мислим да готово и нема неког архијереја СПЦ који нема барем неку фотографију сусрета са римокатоличким великодостојницима. Све је то и нормално и у реду...

Међутим, оно што ти сматраш "тврдом струјом" заправо је један неформални лоби у јерархији који кроз приче о "екуменизму" (не правећи разлику између дијалога и синкретизма), покушава да политички ојача своје позиције у Цркви. Нико овим не треба да се саблажњава пошто је од четвртог века Црква стално била врло активан учесник политичке арене - тога су се једино, колико-толико успешно клонили неки од светитеља, мада су сви највећи светитељи Цркве које поштујемо (попут светог Атанасија Великог, светог Василија Великог, светог Јована Златоустог, светог Кирила Александријског, светог Фотија Цариградског, светог Григорија Паламе, светог Марка Ефеског, нашег светог Саве...) били веома политички ангажовани. Друга је ствар што данас политика личи на брлог, поготово у пониженој и окупираној држави. Али, баш у таквим условима нам су нам потребни јаки спољни савезници и унутрашњи мир.

Твоја тзв. "тврда струја" се стално позива на Русе, али ако мало прођеш кроз подфорум Руске патријаршије који уређује наша марљива сестра Оља, и сам ћеш приметити да РПЦ заправо данас предњачи у екуменском дијалогу (поготово сјајни митрополит Иларион Алфејев). Тим пре и више се поставља питање - чему више та фарса са Ватиканом? Веровао ти или не, али ставови владике Артемија о екуменизму никоме у Цркви нису сметали и нико га због тога не би дирао. Али, на жалост, људи из његовог окружења су злоупотребили причу о екуменизму за стварање паралелне црквене структуре на подручју те епархије која се понашала као да је "екстратериторијална" у односу на нашу помесну Цркву. Којим је вама језиком могуће објаснити да је, упркос свој "националној реторици," заправо у питању био потпуно анационални концепт и de facto одвајање од саборног устројства СПЦ - много година, ако не и више од деценију пре оне Синодске истраге. Понављам, владика Артемије сигурно не би потписао и прихватио одлуку Сабора о свом пензионисању да му нису били на увид дати докази. Друга је ствар што су га његови шаптачи после убедили да га народ толико воли да неће поверовати никаквим доказима. И ево, већ су га неки због оног расколничког чина прогласили за свештеномученика. Не знам шта је онда био свети владика Платон бањалучки који је заиста мученички пострадао од усташа?

Коначно, молим те немој ми само о "антикомунизму" епископа Дионисија: то је стварно тужна и срамотна епизода у историји СПЦ што ће ти рећи сваки добронамерни познавалац ситуације. Владика Дионисије је страшно загорчао последње дане светог владике Николаја, а тамо у Либертивилу је шетао у цивилу и живео у кући с неком "домаћицом" и похађао којекакве масонске скупове - а осим тога, такође је, гле чуда, био оптужен за финансијске малверзације. И кад су га већ ухватили с "руком у кеси" сетио се да брже-боље направи неке трагикомичне демонстрације против Броза, да не би испало да га смењују због проневера. А ови подаци су ти из љотићевске емиграције коју би и уз доста маште тешко могао назвати "прокомунистичком." Уосталом, ни војвода Ђујић га није подржавао, што је ваљда више него довољно сваком нормалном. Уколико је истина да се свети авва Јустин позитивно изразио о Дионисију, то је сигурно због тога што му ни једна од ових информација није била позната и само је чуо за те демонстрације против Броза.

Наравно, владика Артемије све ово и много више зна боље и од тебе и од мене, тако да спомињање Дионисија као блаженог није случајна ствар него је управо (као што сам још и тада рекао) отворена претња расколом. Не верујем да ће га било ко од епископа пратити на овом путу - тзв. "тврда струја" како их ти добронамерно али наивно називаш, ће и даље верглати "тврде приче" и опипавати политички пулс - али, свакоме ко је црквеноисторијски писмен је јасно да је све то само мало сложенија игра. Жалосно је што се један исувише заиграо и поверовао у неку своју "историјску мисију" до спремности да пође у раскол. И пре него што кажеш да формално преосвећени Артемије још увек припада СПЦ, поновићу - већ када је споменуо "блаженог" Дионисија, било је јасно у ком правцу ће кренути. За сада не видимо да на било који начин показуј намеру да одустане а по својим изјавама је себе већ изједначио с Црквом. След догађаја је неминован и логичан и   70zfof0qsamomolitva

Брате Андреј, благодарим на сјајном излагању.  prstgore prstgore joooj

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro da dodam; ne samo da je Vladika Nikolaj pobegao od Dionisija iz Libertyvilla, vec su toi radili svi cestiti ljudi tog doba.

Poznate su njegove zurke, bahanalije i sta sve ne. Poznavali su ga po svim barovima oko Libertyvilla; uvek je nosio pistolj, i spopadao mlade devojke. A kada bi isao u posete parohijama; veliki plus bi bio ako bi mu se pronasla neka devojka da provede noc sa njim.

Eto takav je covek uspeo da pocepa Crkvu. I takvog coveka Artemija zove blazene mu uspomene  0110_hahaha 0110_hahaha

Рекао сам незнам ништа о Дионосију али логика ми каже: "Ако Зеебеедее толко напада тог Дионосију, то значи да не може бити тако лош" 0110_hahaha

Шалим се 0110_hahaha

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

На гласању о расчињењу еп. Артемија један део владика је предао празан листић.

Што је, чак и ако је било тако, потпуно неважно пошто су саборску одлуку, као и увек, потписали СВИ.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Pa dobro da dodam; ne samo da je Vladika Nikolaj pobegao od Dionisija iz Libertyvilla, vec su toi radili svi cestiti ljudi tog doba.

Poznate su njegove zurke, bahanalije i sta sve ne. Poznavali su ga po svim barovima oko Libertyvilla; uvek je nosio pistolj, i spopadao mlade devojke. A kada bi isao u posete parohijama; veliki plus bi bio ako bi mu se pronasla neka devojka da provede noc sa njim.

Eto takav je covek uspeo da pocepa Crkvu. I takvog coveka Artemija zove blazene mu uspomene  0110_hahaha 0110_hahaha

Рекао сам незнам ништа о Дионосију али логика ми каже: "Ако Зеебеедее толко напада тог Дионосију, то значи да не може бити тако лош" 0110_hahaha

Шалим се 0110_hahaha

Ти и Zeebedee сте права "тврда струја" Цркве - свако на свој начин. Сад се ја мало шалим  0110_hahaha

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

link=topic=9729.msg297534#msg297534 date=1290477768]

evo kako to -ekumenista- vidi

Постављена слика

Ван Цркве нема спасења, и ја се тога држим. Нема спасења у другим вјерским заједницама. Тек таква служба је безблагодатна (многооооооо више него ова од о.Артемија). Лицемерно је говорити како је литургија о.Артемија безблагодатна (јер се огрешио о послушању) а са друге стране говорити да је благодатна заједничко богослужење са римокатолицима (и ту се огрешили о каноне...могу их цитирати). Ако је такам екуменизам у питању, онда сам ја НАЈВЕЋИ АНТИЕКУМЕНИСТА. СЛАВА БОГУ

Желео би да ми неко документује да је Ава Јустин учествовао на заједничким богослужењима са римокатолицима?У том погледу, о.Артемија је остао доследан своме духовном оцу до данас.

Подели на овим сајтовима

Што је, чак и ако је било тако, потпуно неважно пошто су саборску одлуку, као и увек, потписали СВИ.

Prvo bilo je tako veruj mi na reč, a drugo što i nije mnogo bitno ipak osvetljava čitavu stvar sa jedne druge strane, i to ne crno-belo kako ljudi nastoje da predstave.

Npr. Artemije nije jeretik i njegove stavove (o mitarstvima, duši, ekumenizmu) deli više od pola vladika.

Dalje ono što se često ističe, a to je da su bezobrazni artemijevi pomoćnici mažnjavali pare namenjene gladnoj deci Kosova isto nije jednostavan argument, jer recimo jedan drugi episkop koji se nipočemu ne ističe i ne talasa uredno pere novce kroz firmu svog nećaka, i uopšte kada bi neki pokvareni komunista i neznabožac usudio se da pošalje finansijsku inspekciju u usuđujem se reći skoro bilo koju našu eparhiju, pola episkopa bi završilo u zatvoru (zato su i bili protiv uvođenja fiskalnih kasa, a istovremeno neki od njih traže uvid u imovinu svojih sveštenika, ko da na to imaju pravo!).

Dalje što se tiče protivljenja nadređenoj vlasti, o. Simeon rukumijski otvoreno ustaje protiv svog episkopa i ne želi da ga primi u kanonsku posetu a još ga niko nije saborski rasčinio.

Bojim se da je pozadina Artemijevog slučaja i pored svega ipak većim delom politička.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Prvo bilo je tako veruj mi na reč, a drugo što i nije mnogo bitno ipak osvetljava čitavu stvar sa jedne druge strane, i to ne crno-belo kako ljudi nastoje da predstave.

Npr. Artemije nije jeretik i njegove stavove (o mitarstvima, duši, ekumenizmu) deli više od pola vladika.

Dalje ono što se često ističe, a to je da su bezobrazni artemijevi pomoćnici mažnjavali pare namenjene gladnoj deci Kosova isto nije jednostavan argument, jer recimo jedan drugi episkop koji se nipočemu ne ističe i ne talasa uredno pere novce kroz firmu svog nećaka, i uopšte kada bi neki pokvareni komunista i neznabožac usudio se da pošalje finansijsku inspekciju u usuđujem se reći skoro bilo koju našu eparhiju, pola episkopa bi završilo u zatvoru (zato su i bili protiv uvođenja fiskalnih kasa, a istovremeno neki od njih traže uvid u imovinu svojih sveštenika, ko da na to imaju pravo!).

Dalje što se tiče protivljenja nadređenoj vlasti, o. Simeon rukumijski otvoreno ustaje protiv svog episkopa i ne želi da ga primi u kanonsku posetu a još ga niko nije saborski rasčinio.

Bojim se da je pozadina Artemijevog slučaja i pored svega ipak većim delom politička.

Ти си покварени комуниста и незнабожац који се усуђује да тако прљавим језиком говори о архијерејима СПЦ

Бог очекује од нас, очекују и свети преци наши, да увек поступамо као народ Божији, као људи свесни, који знају шта раде јер има и оних који то не знају, по речи Господњој са крста за оне злочинце који су се под крстом ругали Њему, а Он се молио Оцу: "Оче опрости им, не знају шта раде".

Подели на овим сајтовима

Богојевићу...ако желиш нечију непогрешивост, конвертирај у Римокатолике, тамо има безгрешни папа.

Наши архијереји нису папе и никада неће то бити. Све док су људи, имају и људске слабости. Немој правити идоле од њих. То је то.

Подели на овим сајтовима

"СПЦ признала независност Космета"

Српска православна црква посредно је признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије тиме што се обратила припадницима Косовске полицијске службе за помоћ у избацивању рашчињеног владике рашко-призренског Артемија из манастира Дубоки поток на територији јужне српске покрајине, сматра магистар правних наука Зоран Чворовић.

Позив који је КПС-у упутила Српска православна црква је "још један од чинова који, на жалост, потврђују да деобе међу Србима највише одговарају српским непријатељима", рекао је Чворовић за "Вести-онлине".

"А као правник могу да кажем да партикуларни контакти са нелегалним косметским институцијама које су до сада одржавали поједини државни органи, а сада се томе придружили и поједини епископи СПЦ, у очима косметских Албанаца и оних из међународне заједнице који су им наклоњени, представљају се и представљаће се као својеврсни акти признања терористичке квази државе Косово, настале на државној територији Србије", наводи Чворовић. 

Тиме, нажалост, појединци из СПЦ, као и државни органи Србије, свесно или несвесно подривају уставни поредак Србије" , оценио је он.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/98615/SPC-priznala-nezavisnost-Kosmeta

Подели на овим сајтовима

Semberac zasto prenosis i podgrevas anticrkvene bljuvotine?

Па објективност се зове када чујеш свачију страну по мало, зар не?Ја сам само пренео вјест, ништа нисам коментарисо. Али СПЦ је дала повод да се критикује по овом питању, то стоји. Јесам ли ти ја рекао да је грешка СПЦ што је звала КПС?Јесам ли ти рекао да ће се овакви гласови чути?Све сам ја ово причао али ме нико није слушао. Сада СПЦ МОРА да докаже контра страну да није де факто признала Косово (што је веома тешко доказати после овога, нажалост). Не интересује мене дал је КПС под командом ЕУЛЕКСА или Приштине...КПС је окупатор и тачка. Зар СПЦ није могла позвати вјернике да ослободе манастире?

Брате буди реалан.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...