Гости Guest Evgenik Написано Новембар 20, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 nametne je izraz koji već bliže opisuje način na koiji mu je zabranjeno sveštenodejstvo. Ако можеш да нас упутиш на случај у историји Православне Цркве: на који то други начин се некоме изрекла забрана чинодејствовања ако није указом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 озбиљно, то је била шала и карикирање ситуације, ал ми је баш баш драго што је то написао јер до сад на овом форуму нису људи имали прилике да чују ''другу'' страну facenew22222222 Kakvu drugu stranu? KC sa ovim slučajem nema ama baš ništa. Lično, mislim, da su ovde debeli privatni interesi umešani, a da bi se zamazale oči, maše se dežurnim krivcima - "ekumenistima" i katolicima. Ima tu još jedna stvar. Onaj ko se boji dijaloga - nije siguran u sebe i u svoju veru. Da jeste, rado bi stupao u dijalog iz barem dva razloga - siguran je u ispravnost svoje vere i siguran je da njegovi argumenti imaju dovoljnu težinu da utiču na onog drugog. Ko se boji dijaloga, plaši se u stvari da sam ne poklekne. Čini mi se da ovakvi slučajevi to najbolje dokazuju. Eto šta čovek napravi pod stare dane! Okrenu leđa sopstvenoj Crkvi na najgori način i još povuče u propast masu nedoraslih sa sobom - e to je tragedija, a ne ekumenizam. Ма добро де, тачно је да му то није требало по старе дане, али није тачно да ако неко неће у дијалог са нкеим да га се боји. Једноставно може бити да није заинтересован за дијалог, као рецимо ја, просто не знам ни о чему би диванили. Ја знам да ти знаш да је твоја вера твој пут , као што ја знам да је моја вера мој пут,и да тврдо верујемо у пут своје вере, која је сад сврха да поред тог сазнања ја тебе убеђујем или ти мене. По мени је то губљење времена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 озбиљно, то је била шала и карикирање ситуације, ал ми је баш баш драго што је то написао јер до сад на овом форуму нису људи имали прилике да чују ''другу'' страну facenew22222222 Kakvu drugu stranu? KC sa ovim slučajem nema ama baš ništa. Lično, mislim, da su ovde debeli privatni interesi umešani, a da bi se zamazale oči, maše se dežurnim krivcima - "ekumenistima" i katolicima. Ima tu još jedna stvar. Onaj ko se boji dijaloga - nije siguran u sebe i u svoju veru. Da jeste, rado bi stupao u dijalog iz barem dva razloga - siguran je u ispravnost svoje vere i siguran je da njegovi argumenti imaju dovoljnu težinu da utiču na onog drugog. Ko se boji dijaloga, plaši se u stvari da sam ne poklekne. Čini mi se da ovakvi slučajevi to najbolje dokazuju. Eto šta čovek napravi pod stare dane! Okrenu leđa sopstvenoj Crkvi na najgori način i još povuče u propast masu nedoraslih sa sobom - e to je tragedija, a ne ekumenizam. Ма добро де, тачно је да му то није требало по старе дане, али није тачно да ако неко неће у дијалог са нкеим да га се боји. Једноставно може бити да није заинтересован за дијалог, као рецимо ја, просто не знам ни о чему би диванили. Ја знам да ти знаш да је твоја вера твој пут , као што ја знам да је моја вера мој пут,и да тврдо верујемо у пут своје вере, која је сад сврха да поред тог сазнања ја тебе убеђујем или ти мене. По мени је то губљење времена. Nije tema, ali eto samo napomena... A zašto bi se uopšte ubeđivali? Ne poznajemo se! To je problem. A put može biti isti, samo idemo drugačije. Problem je ljudi što stalno razmišljaju o prevlačenju nekoga negde! Postoji 4 Evanđelja, različita pa opet ista. Da li da Jovana prevlačimo Marku, ili obrnuto? Mislim da možemo ići sopstvenim putevima ka istom cilju. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 озбиљно, то је била шала и карикирање ситуације, ал ми је баш баш драго што је то написао јер до сад на овом форуму нису људи имали прилике да чују ''другу'' страну 0442_feel Kakvu drugu stranu? KC sa ovim slučajem nema ama baš ništa. Lično, mislim, da su ovde debeli privatni interesi umešani, a da bi se zamazale oči, maše se dežurnim krivcima - "ekumenistima" i katolicima. Ima tu još jedna stvar. Onaj ko se boji dijaloga - nije siguran u sebe i u svoju veru. Da jeste, rado bi stupao u dijalog iz barem dva razloga - siguran je u ispravnost svoje vere i siguran je da njegovi argumenti imaju dovoljnu težinu da utiču na onog drugog. Ko se boji dijaloga, plaši se u stvari da sam ne poklekne. Čini mi se da ovakvi slučajevi to najbolje dokazuju. Eto šta čovek napravi pod stare dane! Okrenu leđa sopstvenoj Crkvi na najgori način i još povuče u propast masu nedoraslih sa sobom - e to je tragedija, a ne ekumenizam. јао, погрешно си ме схватио ...нисам ни мислио да РКЦ има нешто са Артемијевим папазјанијама које је извео, нити се ја бојим дијалога и прижељкујем то изравнање разлика. зато сам и ставио под наводнике, јер сматрам да нам нема ближег од римокатолика. сем тога што сам ја међу првима прозиван за екуменисту и јеретика јер се залажем за дијалог и помирење разлика. искрено мислим кад сам рекао да ми је драго, без трунке ироније или сарказма, због тога што си посведочио као римокатолички свештеник да нема учествовања православних владика и свештеника у мисама и тиме дао једну перспективу онима који ни не постављају себи питања како ви на синкретизам или унијатство гледате, а увек имају штогод злонамерно да вам кажу само због припадности РКЦ - а сами у незнању живе, да не кажем поганости својих погрешних ставова. са свиме се слажем што си написао у овом посту, за дијалог и присуство страха код слабих поготово facenew22222222 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Много владика и теолога у задње време неће се руководити по Божијем расуђивању, оним што је за народ корисно, већ по чулном, телесном, застраниће а и по наговору људи, угађаће им, биће ту и политичара и других са којима ће они пријатељства градити. Неће расуђивати по поукама Светих отаца, ВЕЋ СВОЈИМ ЗНАЊЕМ, КОРИСТЕЋИ НАДМЕНО ПОВЕРЕНУ ИМ ВЛАСТ, ДА НАМЕТНУ НЕКА СВОЈА ПРАВИЛА У ЦРКВИ: БИЛО О ПОСТУ ИЛИ НЕКЕК ДРУГЕ НОВОТАРИЈЕ, КОЈЕ ДО ТАДА НИКО ЧУО НИЈЕ, И ТОМЕ ЋЕ СЕ ЧУДИТИ МНОГИ. И НАРОД ЋЕ ТО САМ УВИДЕТИ, МНОГИ ЋЕ СЕ УСПРОТИВИТИ, ЈЕР ЋЕ ДУХОМ ОСЕТИТИ ДА ТО НЕШТО НИЈЕ У РЕДУ. И ТАКО ПОНЕШЕНИ СВОЈОМ НАДМЕНОШЋУ И ГОРДОШЋУ, А КОРИСТЕЋИ ВЕЛИКИ ПОЛОЖАЈ И ВЛАСТ ПОВЕРЕНУ, МНОГЕ ЋЕ ПОГРЕШНЕ ПОТЕЗЕ ПОВЛАЧИТИ, многе ће наредбе нерасудне давати, да ће бити тешко да их подчињени послушају и да их прате. ОД ЊИНЕ ГОРДОСТИ ЈАВИЋЕ СЕ ПЛОД ЊИХОВИХ САМОВОЉНИХ ОДЛУКА (јер Бог се гордима противи а своје путеве њима не открива): многи ће се послови завршавати преко везе, угађањем грешницима непокајаним и огрезлим у криминал, који су своју имовину стекли на лоповски начин закидајући сиротињи, и тако ће у истим замкама бити са њима. Многе ће бринути владике о материјалном, а монаштво ће се осипати, на духовно се неће ни мислити, ТЕШКО ЋЕ СЕ МОЋИ СА ЊИМА СПОРАЗУМЕВАТИ, МНОГИ НЕЋЕ МОЋИ ТО ОЋУТАТИ, ПА ЋЕ БРИТИ ПРОГОЊЕНИ И ИСПАШТАЋЕ. МНОГЕ ВЛАДИКЕ И СТАРЕШИНЕ ЋЕ ПРИМЕЊИВАТИ НЕКЕ НАВОДЕ ОТАЦА ПОВРШНО, ЗАНЕМАРУЈУЋИ СУШТИНУ И ШИРИНУ ПОУКЕ ТЕ НЕ САГЛЕДАВАЈУЋИ, РАСУЂИВАЋЕ ЈЕДНОСТРАНО. Ширину поуке никад сагледали нису, а нешто СВОЈЕ ХОЋЕ ДРУГИМА ДА НАМЕТНУ КАО ПРАВИЛО НОВО. ИЗМИШЉАЋЕ ОНИ И НЕКА НОВА ПРАВИЛА ПОСТА, И ТО ЋЕ НАРОД ЗБУЊИВАТИ И НЕКЕ НОВОТАРИЈЕ АЛИ ПОДВИГА ОНИ НЕЋЕ ДРЖАТИ, да по Божијем добију дар расуђивања и мудрости. НЕКИ ЋЕ СЕ ТАКО ПОНАШАТИ А НЕКИ НЕ, ПА ЋЕ МЕЂУ ЊИМА БИТИ РАЗДОРА И НЕСЛОГЕ, А НАРОД ЋЕ ТО СВЕ И ВЕРНИЦИ ИСПАШТАТИ. Неки ће тако постати неосећајни, товариће тешка бремена да ће се подчињени У ЧУДУ ЧУДИТИ КАКО ДА ПОСТУПЕ, А ДА НЕ ПОГРЕШЕ. Тако ће живе људе гутати својим нерасудним одлукама, без претходног саслушања и испитивања, па отуда ће бити ПОМЕТЊА и прелазак монаштва из једне Епархије у другу и неће имати ко да их саслуша. Отац је говорио: О ВЛАДИКЕ И СВЕШТЕНИЦИ НЕМОЈТЕ ГРАДИТИ ПРИЈАТЕЉСТВА ИЗ ИНТЕРЕСА СА ЉУДИМА, ВЕЋ ИХ ВЕРИ УПУЋУЈТЕ И ТЕЖИТЕ ДА ИХ СА КРИВОГ ПУТА ВРАТИТЕ, ДА НЕ БИСТЕ ЗАТО БИЛИ ОСУЂЕНИ! МНОГИ СУ БЕЗ ИСКУСТВА МОНАШКОГ СЕЛИ У ФОТЕЉЕ И ТУ ПРОБЛЕМИ ВЕЛИКИ НАСТАЈУ, ЈЕР ОНИ НЕ МОГУ МНОГО ТОГА РАСУДИТИ КАКО ТРЕБА... ај признај да си ово преписао из оне секташке књиге рашчињеног владике дамаскина? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ma, sve je u redu...možda je kontekst izgledao kao da zameram, ali nisam facenew22222222 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Midrash, mislim da si pogrešno shvatio meda, on je čini mi se mislio na ovo Molim da mi oprostite na mešanju u ovom teškom času za SPC, za koji se nadam da će ipak uz Božiju pomoć biti rešen na najbolji način, ali želim samo da vam kažem da NIKAD ni jedan vaš arhijerej nije SLUŽIO sa nama. Ako ih vidite na slikama sa liturgije, oni su SAMO gosti, kao što na našim liturgijama može biti prisutan ko god to želi (naravno, veoma dragi i uvaženi gosti). Nikada ih, posebno ovde u Srbiji, ni mi ne bi želeli da dovedemo u probleme sa takvim stvarima. Dakle, još jednom: NIKADA ni jedan vaš vladika (ali ni sveštenik) nije sasluživao sa nama. Možda se po koji put prekrste kad pomenemo Svetu Trojicu, možda sami za sebe izmole Oče naš, ali to je sve. Neko je ranije gore prigovarao o našim kliricima koji navodno služe sa rimokatolicima , onda ste Vi rekli ovo i to je bila ta prilika da svi čujemo i "drugu" to jest rimokatol. stranu kao potvrdu da nema zajedničkog služenja uh, malo kasnim... već ste razjasnili Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=9729.msg294749#msg294749 date=1290294851] ај признај да си ово преписао из оне секташке књиге рашчињеног владике дамаскина? kad pomenuste raščinjenog damaskina, gdje je on sada, šta je sa njim? čisto me zanima, poznavala sam ga ranije dok još nije bio raščinjen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 20, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=9729.msg294749#msg294749 date=1290294851] ај признај да си ово преписао из оне секташке књиге рашчињеног владике дамаскина? kad pomenuste raščinjenog damaskina, gdje je on sada, šta je sa njim? čisto me zanima, poznavala sam ga ranije dok još nije bio raščinjen Налази се у Торонту или неге другде у Канади , код неких старокалендараца и украјинаца! Тако ми рекао друг Канађанин! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VladanSimić Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Свети Нил Мироточиви ЗНАЦИ ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА Дух Антихристов у свету Изабрана постхумна откривења која је по нарочитом благослову Божијем, свети Нил Мироточиви (упокојио се 1651.) дао светогорском монаху Теофану, јављајуће му се у раздобљу 1813-1819.г. ...Настаће време када свет више неће моћи да се препозна. Када се приближи доба доласка Антихристовог, помрачиће се ум људи од плотских страсти и испуниће се у крајњој мери безбожјем и безакоњем, и свет ће тада почети да бива непрепознатљив. Лица ће се људска изобличити и мушкарци неће моћи да се разликују од жена због бестидне одеће и фризура које ће носити. Људи ће подивљати и постати као звери од обмане (прелести) антихристовске (којој ће подлећи). Поштовања према родитељима и старијима више неће бити, љубави ће нестати, а хришћански пастири, и архијереји и јереји, биће људи славољубиви и самозадовољни и неће умети да разликују десни пут од левог. Измениће се тада карактери и учења хришћана и Цркве. Људи ће упропастити своје целомудрије (чистоту) и завладаће разврат. Лаж и среброљубље достићи ће највећу дубину и тешко ће бити онима који гомилају благо у ризницама. Блуднице, прељубочинци, мужеложници (хомосексуалци), лопови и убице бавиће се тада политиком и људи ће, притиснути превеликом силом греха и разузданости, пристајати да се лише благодати Светог Духа, коју су добили на светом Крштењу, и да остану без (гриже) савести. Цркве Божије остаће без ревносних и побожних пастира и тешко тада хришћанима у свету, који потпуно остану без вере, због тога што неће видети никакву светлост познања. Повлачиће се тада из света у Света Прибежишта, да нађу олакшања души од невоља, али ће свугде наилазити на сметње и немир. И све то ће се збивати зато што ће Антихрист желети да загосподари свима и постане владалац читаве васељене... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 malko si poranio sa ispunjenjem proročanstva... a i ne vidim da ovde negde piše Artemije Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VladanSimić Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 У светом манастиру Кутлумуш на Светој Гори сачувано је неко писано пророчанство које је написано од стране анонимног светог подвижника, по благодати Божијој, и наводе се будући догађаји. Ово пророчанство сматра се да је написано 1053.г. после Христа док неки истраживачи тврде да је 1503.г. после Христа, а други пак 1603. г. после Христа. Независно од датума писања овог пророчког текста, који је подељен у 24 параграфа, значај и вредност има његов садржај, од чега се део већ обистинио (од параграфа 1 до 13) а други део који тек треба да се оствари (параграфи 14-24). Пун текст пророчанства гласи: 1. Велики Европски рат 2. Пораз Немачке, уништење (катастрофа) Русије и Аустрије. 3. Пораз Агарјана од Грка (Агар =Турска) 4. Јачање Агарјана од стране западних народа и пораз Грка од Агарјана. 5. Покољ православних народа. 6. И велика узнемиреност православних народа. 7. Инвазија страних трупа са Јадранског мора. Авај, житељима на Земљи! Хад је спреман. 8. За сада је Агар Велики. 9. Нови европски рат. 10. Уједињене православних народа са Немачком. 11. Пораз Француза од Немаца. 12. Револуција Хиндуса и њихово одвајање од Енглеске. 13. Енглеска само Саксонци. 14. Победа православних народа. Пораз Агарјана и општи покољ Агарјана од православних народа. 15. Узнемиреност света. 16. Општи очај на земљи. 17. Борба седам држава у Цариграду. Три дана и три ноћи покољ. Победа једне веће државе против шест држава. 18. Савез шест држава против седме државе и три дана и три ноћи покољ. 19. Престанак рата од стране Анђела Христовог и предаја Цариграда Јелинима. 20. Повиновање Латина непогрешивој вери Православних. 21. Православна Вера се подстиче од Истока до Запада. 22. Страх и трепет варвара од ње. 23. Пад папе и проглашавање једног Патријарха у целој Европи. 24. У пет и педесет година крај жалости, седме не постоји намучен, прогоњен, поново долази у наручје мајке радосне. Ово јесте и ово ће бити. Амин, Амин, Амин. Ја сам Αлфа и Омега, Први и Последњи _________________ "Господе, почуј вапај душа наших просветли нас, посвети и смилуј се на нас грешнике Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VladanSimić Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 A ti se i dalje smej. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 hvala martirios da nema slučajno neka tema o njemu (kad malo razmislim zašto bi i bila?) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 A kakve to veze ima sa oce Artemijem? Ova predvidjanja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука