andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Sto se tice RIMOkatolika (hvala na ispravci), otimaju oni brate i sad nase svetinje ali na usminkaniji nacin. Ali to je valjda ekumenizam pa je oprosteno jer nas Patrijarh se izjasnio da je ekumenista. A mislim da niste u pravu ni kad kazete da narod ne treba da komenatrise Vladike. Pa telo Crkve je NAROD. Ti episkopi, ti hramovi su nista bez naroda. a ako ovako nastavimo bojim se da cemo nestati. I samo jos nesto. Ne bih zelela da ulazimo u neke rasprave. To mi zaista nije cilj. Ja samo zelim da iznesem svoj stav, koji je mozda pogresan mozda ne. Ali to je ono sto ja osecam u srcu. Ja zaista nisam neko ko se vezuje za licnosti vec za dela Наравно да не треба да улазимо у расправе и да сте слободни да дате мишљење. Али, не би било лоше да га мало и аргументујете А шта је то, Мајо, за Вас "екуменизам" - та страшна реч која ће да оправда сваки поступак, ма колико да је неутемељен у пракси и предању Цркве? Да ли Ви желите да се придружите оптужбама да је учешћем у дијалогу са иновернима наша СПЦ изгубила благодат Светога Духа? Пошто ће то, на жалост, ових дана постати и јавно прокламована теза новог српског патријарха (до душе, биће самопроглашен) Артемија. Управо ће тај "екуменизам" бити разлог да прогласи да је он црква а да су други ззаправо "расколници." Увек је то тако ишло у црквеној историји - прочитајте мало, немате разлога да верујете нама екуменистима. Izvinite ali ja nekako vise verujem Avi Justinu kad kaze "Ekumenizam nije jeres, vec SVEJERES". Pa ja tako i gledam na sve sto je za to i vezano i na one koji ga promovisu Е управо је у томе и проблем - када Ви из целе књиге светог авве Јустина употребљавате тај један цитат, јасно је да књигу нисте прочитали. Нисте Ви криви што Вас је неко лагао да је то мишљење светог авве Јустина. И опет, немојте да верујете ни нама, али, учините корист својој души да прочитате целу књигу, па ћете видети да има више врста екуменизма и биће вам јасно шта је та СВЕЈЕРЕС коју је свети авва осудио (при том, немојте да вас лажу, до краја оставши верно чедо СПЦ). А ту врсту екуменизма коју је свети авва осудио нећете наћи у нашој Цркви. Једино што се саборно прихвата и исповеда је дијалог са иновернима - има инцидената са саслуживањем, али то су, баш као и у време светог авве ИНЦИДЕНТИ, а никако саборно прихваћена пракса. Немојте да нам верујете, сами проверите чињенице, доступне су свакоме кога искрено занимају (имамо и доста тема овде на форуму о томе). Прочитајте, па сами формирајте ставове, уместо да вам их други сервирају. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Истински ревнитељ ревнује у смирењу и за Христа. Истински ревнитељ је био свети Григорије Богослов: када су га сплеткама сменили са патријаршијског трона у Константинопољу, у току председавања Другим Васеленским Сабором, у миру и смирењу се повукао у своју Нису и, мада оптужен и осуђен заиста на правду Бога, он је Богу само захваљивао на милости да га и кроз страдање исповеда. А тек свети Јован Златоуст, пружа нам врхунски пример по разуму ревнујућег православног архијереја и патријарха. Уклоњен и осрамоћен услед дворских сплетки, овај светитељ није подбуњивао него је управо СМИРИВАО народ и монаштво, захваливши господу што страда. Свети папа Мартин није допустио да дође до побуне против царске власти када су га византијски војници хапсили, заједно са светим Максимом Исповедником - него је, за Христа ревнујући, мученички пострадао далеко од Рима, тужан али уз задржано свето смирење. А где је светоотачки пример за ово што је владика Артемије себи допустио? Не, нећеш га наћи. На жалост и хиљаду пута на жалост, али, овакве ствари су радили само јеретици! Па добро, ја једино то спорим владици што није у смирењу поднео страдање до краја. Али сам кажеш да постоје неправедне одлуке Цркве...па што то неби и сад био случај???Конташ шта желим да каже, ја немам намјеру да грешим своју душу и да причам како је отац Артемије расколник или шта ја зна већ не. Ево ја каже за себе: Неправедна је одлука (гледано укупно цео процес од Фебруара до данас) али сам спреман да послушам Цркву. Јел мој став неприхватљив?Ако јесте, нека ме Црква анатемише ако мисли да ја угрожавам јединство Цркве.... Наравно да те нико неће анатемисати због било каквог става, побогу брате. Али, да те подсетим, шта је неправедно у одлуци Сабора коју је и сам владика Артемије потписао? И како његове поступке можеш да оправдаш у поређењу са светитељима које сам ти горе навео? Емоције су дивна ствар, али треба мислити мозгом, а не срцем и желудцем. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Слава Богу, било је 7 Епископа против рашчињења владике Артемија и било је 6 уздржаних. Као да су само они изгледали схватили озбиљност ситуације Шта је са осталима?Дал је њима свеједно ако дође до раскола?Кирие Елеисон Иначе ево текст који потврђује да је опет држава умешала прсте (Ивица и Богољуб били пре заседања да се "саветују"): Glasanje: 21 za raščinjenje, 6 uzdržanih, 7 protiv Kako Vesti-online saznaju, među učesnicima Sabora o Artemijevoj sudbini odlučivalo se tajnim glasanjem. Posle vrlo polemične rasprave, prema rečima našeg izvora, 21 glas je bio “za“, šest uzdržanih i sedam “protiv“ Artemijevog raščinjenja. U raspravi koja je prethodila glasanju, nekolicina vladika insistirala je da se povodom slučaja “Artemije“ formira arhijerejski crkveni sud i da se utvrde sve činjenice. Međutim, kako nam je rekao jedan od arhijereja, članovi Sinoda zastupali su tezu da “nema vremena ni za kakvo suđenje i da brat Artemije mora biti još koliko danas raščinjen“. Prema rečima našeg sagovornika, pred početak popodnevne saborske sednice, članovi Sinoda (crkvene vlade) pozvali su i u patrijaršiji SPC sastali se sa ministrom policije Ivicom Dačićem i ministrom vera Bogoljubom Šijakovićem, koji su došli u pratnji dva visoka policijska službenika. Posle razgovora, na početku zasedanja, prisutne episkope sinodalci su obavestili da su pomenute državne zvaničnike pozvali radi savetovanja u vezi podizanja krivične prijave protiv vladike Artemija zbog, kako su rekli, uzurpiranja crkvene imovine. Ма да бре, као дошли да се саветују...дошли су они ко зна због чега... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
majamaric Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Sto se tice RIMOkatolika (hvala na ispravci), otimaju oni brate i sad nase svetinje ali na usminkaniji nacin. Ali to je valjda ekumenizam pa je oprosteno jer nas Patrijarh se izjasnio da je ekumenista. A mislim da niste u pravu ni kad kazete da narod ne treba da komenatrise Vladike. Pa telo Crkve je NAROD. Ti episkopi, ti hramovi su nista bez naroda. a ako ovako nastavimo bojim se da cemo nestati. I samo jos nesto. Ne bih zelela da ulazimo u neke rasprave. To mi zaista nije cilj. Ja samo zelim da iznesem svoj stav, koji je mozda pogresan mozda ne. Ali to je ono sto ja osecam u srcu. Ja zaista nisam neko ko se vezuje za licnosti vec za dela Наравно да не треба да улазимо у расправе и да сте слободни да дате мишљење. Али, не би било лоше да га мало и аргументујете А шта је то, Мајо, за Вас "екуменизам" - та страшна реч која ће да оправда сваки поступак, ма колико да је неутемељен у пракси и предању Цркве? Да ли Ви желите да се придружите оптужбама да је учешћем у дијалогу са иновернима наша СПЦ изгубила благодат Светога Духа? Пошто ће то, на жалост, ових дана постати и јавно прокламована теза новог српског патријарха (до душе, биће самопроглашен) Артемија. Управо ће тај "екуменизам" бити разлог да прогласи да је он црква а да су други ззаправо "расколници." Увек је то тако ишло у црквеној историји - прочитајте мало, немате разлога да верујете нама екуменистима. Izvinite ali ja nekako vise verujem Avi Justinu kad kaze "Ekumenizam nije jeres, vec SVEJERES". Pa ja tako i gledam na sve sto je za to i vezano i na one koji ga promovisu Е управо је у томе и проблем - када Ви из целе књиге светог авве јустина употребљавате тај један цитат, јасно је да књигу нисте прочитали. Нисте Ви криви што Вас је неко лагао да је то мишљење светог авве Јустина. И опет, немојте да верујете ни нама, али, учините корист својој души да прочитате целу књигу, па ћете видети да има више врста екуменизма и биће вам јасно шта је та СВЕЈЕРЕС коју је свети авва осудио (при том, немојте да вас лажу, до краја оставши верно чедо СПЦ). А ту врсту екуменизма коју је свети авва осудио нећете наћи у нашој Цркви. Једино што се саборно прихвата и исповеда је дијалог са иновернима - има инцидената са саслуживањем, али то су, баш као и у време светог авве ИНЦИДЕНТИ, а никако саборно прихваћена пракса. Немојте да нам верујете, сами проверите чињенице, доступне су свакоме кога искрено занимају (имамо и доста тема овде на форуму о томе). Прочитајте, па сами формирајте ставове, уместо да вам их други сервирају. E vidite, ja sama formiram svoje stavove i nadam iskreno se da i Vi to cinite. Pa ja sam videla vise tih "incidenata" (ne sumnjam da ste i Vi) i ne vidim da je iko na to reagovao. A ako ne reagujete na "incidente" vremenom ce postati praksa. Zar ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Све што није званично саопштење СА Сабора не представља валидан извор брате Семберче. Уосталом, "архијерејски црквени суд" је апсурдна кованица пошто је то управо једна од најбитнијих функција самог архијерејског Сабора кроз читаву црквену историју. Да је то заиста "тражено" била би то невиђена новотарија. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 A ako ne reagujete na "incidente" vremenom ce postati praksa. Zar ne? Kako? Ako je receno da nema tkave saborne odluke. Dok Sabor ne kaze drugacije nikakav incident ne moze da se pretvori u praksu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Наравно да те нико неће анатемисати због било каквог става, побогу брате. Али, да те подсетим, шта је неправедно у одлуци Сабора коју је и сам владика Артемије потписао? И како његове поступке можеш да оправдаш у поређењу са светитељима које сам ти горе навео? Емоције су дивна ствар, али треба мислити мозгом, а не срцем и желудцем. Не поредим ја њега са светитељима јер незнам сваког светитеља наше Свете Цркве. А потписао је одлуку о пензионисању управо јер се надао миром, смирењем тензија итд...али узалудно. Нон стоп се владика Артемија нападао у вези одбеглог монаштва (као да је он њих натјеро да напусте манастире) итд...е онда је владики пукао филм и мало по мало дошло је до овога данас. Ово је смао доказ да је владика био спреман на страдање све док Синод није прешао црвену линију. Односно он и сада страда али на други начин. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Sto se tice RIMOkatolika (hvala na ispravci), otimaju oni brate i sad nase svetinje ali na usminkaniji nacin. Ali to je valjda ekumenizam pa je oprosteno jer nas Patrijarh se izjasnio da je ekumenista. A mislim da niste u pravu ni kad kazete da narod ne treba da komenatrise Vladike. Pa telo Crkve je NAROD. Ti episkopi, ti hramovi su nista bez naroda. a ako ovako nastavimo bojim se da cemo nestati. I samo jos nesto. Ne bih zelela da ulazimo u neke rasprave. To mi zaista nije cilj. Ja samo zelim da iznesem svoj stav, koji je mozda pogresan mozda ne. Ali to je ono sto ja osecam u srcu. Ja zaista nisam neko ko se vezuje za licnosti vec za dela Наравно да не треба да улазимо у расправе и да сте слободни да дате мишљење. Али, не би било лоше да га мало и аргументујете А шта је то, Мајо, за Вас "екуменизам" - та страшна реч која ће да оправда сваки поступак, ма колико да је неутемељен у пракси и предању Цркве? Да ли Ви желите да се придружите оптужбама да је учешћем у дијалогу са иновернима наша СПЦ изгубила благодат Светога Духа? Пошто ће то, на жалост, ових дана постати и јавно прокламована теза новог српског патријарха (до душе, биће самопроглашен) Артемија. Управо ће тај "екуменизам" бити разлог да прогласи да је он црква а да су други ззаправо "расколници." Увек је то тако ишло у црквеној историји - прочитајте мало, немате разлога да верујете нама екуменистима. Izvinite ali ja nekako vise verujem Avi Justinu kad kaze "Ekumenizam nije jeres, vec SVEJERES". Pa ja tako i gledam na sve sto je za to i vezano i na one koji ga promovisu Е управо је у томе и проблем - када Ви из целе књиге светог авве јустина употребљавате тај један цитат, јасно је да књигу нисте прочитали. Нисте Ви криви што Вас је неко лагао да је то мишљење светог авве Јустина. И опет, немојте да верујете ни нама, али, учините корист својој души да прочитате целу књигу, па ћете видети да има више врста екуменизма и биће вам јасно шта је та СВЕЈЕРЕС коју је свети авва осудио (при том, немојте да вас лажу, до краја оставши верно чедо СПЦ). А ту врсту екуменизма коју је свети авва осудио нећете наћи у нашој Цркви. Једино што се саборно прихвата и исповеда је дијалог са иновернима - има инцидената са саслуживањем, али то су, баш као и у време светог авве ИНЦИДЕНТИ, а никако саборно прихваћена пракса. Немојте да нам верујете, сами проверите чињенице, доступне су свакоме кога искрено занимају (имамо и доста тема овде на форуму о томе). Прочитајте, па сами формирајте ставове, уместо да вам их други сервирају. E vidite, ja sama formiram svoje stavove i nadam iskreno se da i Vi to cinite. Pa ja sam videla vise tih "incidenata" (ne sumnjam da ste i Vi) i ne vidim da je iko na to reagovao. A ako ne reagujete na "incidente" vremenom ce postati praksa. Zar ne? Да али нисмо Ви или ја они који имају одговорност да реагују на такве инциденте, него управо СА Сабор. И будите сигурни да Сабор итекако реагује, али не даје о томе "саопштења у јавност" нити је таква пракса било када и постојала у Цркви. Да нема неких реакција, ти архијереји би то стално радили, зар не? уосталом, надам се да ви разликујете фотографије на којој су наши архијереји усликани заједно са иновернима и оне, заиста врло ретке појаве да су заиста саслуживали са иновернима? Много је мање тих инцидената него што се мисли а њихово санкционисање је искључиво у надлежности СА Сабора. Никада народ није "гласао" нити "имао права" у Цркви по тим питањима. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Брате Андреје, знамо сви да су поједини архијереји прекршили 45. Апостолско правило. Што нико њима не суди?Кршење тог правила санкционише се рашчињењем. Немам ја ништа против да се владици Лаврентији или Иринеју снисходи...али не смемо употребљавати двоструке аршине. Ако нешто мрзим, мрзим лицемјерност. Имам колко хоћеш примјера још...могу да ти сервирам као салате. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Наравно да те нико неће анатемисати због било каквог става, побогу брате. Али, да те подсетим, шта је неправедно у одлуци Сабора коју је и сам владика Артемије потписао? И како његове поступке можеш да оправдаш у поређењу са светитељима које сам ти горе навео? Емоције су дивна ствар, али треба мислити мозгом, а не срцем и желудцем. Не поредим ја њега са светитељима јер незнам сваког светитеља наше Свете Цркве. А потписао је одлуку о пензионисању управо јер се надао миром, смирењем тензија итд...али узалудно. Нон стоп се владика Артемија нападао у вези одбеглог монаштва (као да је он њих натјеро да напусте манастире) итд...е онда је владики пукао филм и мало по мало дошло је до овога данас. Ово је смао доказ да је владика био спреман на страдање све док Синод није прешао црвену линију. Односно он и сада страда али на други начин. А како то једном православном епископу сме да "пукне филм"? Пре било каквих "напада" владика је већ дао изјаву у којој је најавио овај раскол који сада прави, рекавши за Дионисија да је "блажене успомене." А ако се само мало распиташ, схватићеш да одбегли монаси ни не крију да су за напуштање епархије имали, замисли, "тајни благослов" владике Артемија. о је, на жалост, била само још једна лаж када је рекао да им није дао такав благослов и када их је јавно позивао да се врате у ЕРП. Читаву ову ствар већ годинама води Симеон, а владика је, на жалост, "покриће." Само Бог зна зашто и из којих мотива на све ово пристаје - али, нема оправдања за цепање хитона светог Саве. Нико нормалан се овоме не радује! Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Брате Андреје, знамо сви да су поједини архијереји прекршили 45. Апостолско правило. Што нико њима не суди?Кршење тог правила санкционише се рашчињењем. Немам ја ништа против да се владици Лаврентији или Иринеју снисходи...али не смемо употребљавати двоструке аршине. Ако нешто мрзим, мрзим лицемјерност. Имам колко хоћеш примјера још...могу да ти сервирам као салате. Који ми, брате? Па ко суди по канонским преступима - ти и ја или Архијерејски Сабор? Па зар смо ми позвани да тумачимо каноне Сабору, забога брате? Празне флоскуле злонамерних и доконих људи, брате! Зна се ко доноси каноне и ко тумачи каноне - када би Сабор српских архијереја САБОРНО прихватио неку јерес, онда бисмо и ми обични лаици могли нешто да преиспитујемо. Одакле нам брате оволика гордост да се усудимо да ми преиспитујемо Сабор наше Цркве? Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
majamaric Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 A ako ne reagujete na "incidente" vremenom ce postati praksa. Zar ne? Kako? Ako je receno da nema tkave saborne odluke. Dok Sabor ne kaze drugacije nikakav incident ne moze da se pretvori u praksu. Sto se tice RIMOkatolika (hvala na ispravci), otimaju oni brate i sad nase svetinje ali na usminkaniji nacin. Ali to je valjda ekumenizam pa je oprosteno jer nas Patrijarh se izjasnio da je ekumenista. A mislim da niste u pravu ni kad kazete da narod ne treba da komenatrise Vladike. Pa telo Crkve je NAROD. Ti episkopi, ti hramovi su nista bez naroda. a ako ovako nastavimo bojim se da cemo nestati. I samo jos nesto. Ne bih zelela da ulazimo u neke rasprave. To mi zaista nije cilj. Ja samo zelim da iznesem svoj stav, koji je mozda pogresan mozda ne. Ali to je ono sto ja osecam u srcu. Ja zaista nisam neko ko se vezuje za licnosti vec za dela Наравно да не треба да улазимо у расправе и да сте слободни да дате мишљење. Али, не би било лоше да га мало и аргументујете А шта је то, Мајо, за Вас "екуменизам" - та страшна реч која ће да оправда сваки поступак, ма колико да је неутемељен у пракси и предању Цркве? Да ли Ви желите да се придружите оптужбама да је учешћем у дијалогу са иновернима наша СПЦ изгубила благодат Светога Духа? Пошто ће то, на жалост, ових дана постати и јавно прокламована теза новог српског патријарха (до душе, биће самопроглашен) Артемија. Управо ће тај "екуменизам" бити разлог да прогласи да је он црква а да су други ззаправо "расколници." Увек је то тако ишло у црквеној историји - прочитајте мало, немате разлога да верујете нама екуменистима. Izvinite ali ja nekako vise verujem Avi Justinu kad kaze "Ekumenizam nije jeres, vec SVEJERES". Pa ja tako i gledam na sve sto je za to i vezano i na one koji ga promovisu Е управо је у томе и проблем - када Ви из целе књиге светог авве јустина употребљавате тај један цитат, јасно је да књигу нисте прочитали. Нисте Ви криви што Вас је неко лагао да је то мишљење светог авве Јустина. И опет, немојте да верујете ни нама, али, учините корист својој души да прочитате целу књигу, па ћете видети да има више врста екуменизма и биће вам јасно шта је та СВЕЈЕРЕС коју је свети авва осудио (при том, немојте да вас лажу, до краја оставши верно чедо СПЦ). А ту врсту екуменизма коју је свети авва осудио нећете наћи у нашој Цркви. Једино што се саборно прихвата и исповеда је дијалог са иновернима - има инцидената са саслуживањем, али то су, баш као и у време светог авве ИНЦИДЕНТИ, а никако саборно прихваћена пракса. Немојте да нам верујете, сами проверите чињенице, доступне су свакоме кога искрено занимају (имамо и доста тема овде на форуму о томе). Прочитајте, па сами формирајте ставове, уместо да вам их други сервирају. E vidite, ja sama formiram svoje stavove i nadam iskreno se da i Vi to cinite. Pa ja sam videla vise tih "incidenata" (ne sumnjam da ste i Vi) i ne vidim da je iko na to reagovao. A ako ne reagujete na "incidente" vremenom ce postati praksa. Zar ne? Да али нисмо Ви или ја они који имају одговорност да реагују на такве инциденте, него управо СА Сабор. И будите сигурни да Сабор итекако реагује, али не даје о томе "саопштења у јавност" нити је таква пракса било када и постојала у Цркви. Да нема неких реакција, ти архијереји би то стално радили, зар не? уосталом, надам се да ви разликујете фотографије на којој су наши архијереји усликани заједно са иновернима и оне, заиста врло ретке појаве да су заиста саслуживали са иновернима? Много је мање тих инцидената него што се мисли а њихово санкционисање је искључиво у надлежности СА Сабора. Никада народ није "гласао" нити "имао права" у Цркви по тим питањима. Ali ajde sad malo da budemo realni. Kako SA Sabor sve sto je u vezi Vladike Artemija (nemojte misliti da ga branim) daje saopstenja za javnost, a za ove po meni ozbiljnije stvari ne. Slozicete se da je ovo ozbiljnije od toga da li je neki vladika proneverio novac ili ne. Taj isti Irinej Bulovic, koji iznosi ta saopstenja, sluzi sa Rimokatolicima i to ne bas tako retko. Cak su bili snimci i na TV Vojvodini. To sam gledala dok jos nisam ni cula za rec ekumenizam i nisam znala sta znaci, pa sam se zgrozila. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ако дође до раскола ми у Цркви немамо личност попут светога Павла који би могао да зацјели ране. Ја тврдим да у СПЦ нема никога ни да је близу мудрошћу светоме Павлу. Али зато верујем дубоко да ће његове молитве да буду помоћ свима нама да дођемо себи. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Који ми, брате? Па ко суди по канонским преступима - ти и ја или Архијерејски Сабор? Па зар смо ми позвани да тумачимо каноне Сабору, забога брате? Празне флоскуле злонамерних и доконих људи, брате! Зна се ко доноси каноне и ко тумачи каноне - када би Сабор српских архијереја САБОРНО прихватио неку јерес, онда бисмо и ми обични лаици могли нешто да преиспитујемо. Одакле нам брате оволика гордост да се усудимо да ми преиспитујемо Сабор наше Цркве? Ма поента је у томе да се ради о доструким аршинима, то не можеш оспорити. Разумем ја тебе да не желиш да прихатиш критику на рачун Цркве из неке пастирске бриге...али нема потребе. И пази, ја овако мого да причам са тобом, да критикујем неке ствари. Нисам ја сада јавно стао пред Тв и објавио медијски рат са Црквом...нити ми то пада на памет. Једноставно имам мозак и логику, размишљам, расуђујем...и видим да се нешто не склапа у тај концепт да је све перфектно код осталих архијереја, да су сви остали мед и млеко а да је само владика Артемије црни ђаво. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ali ajde sad malo da budemo realni. Kako SA Sabor sve sto je u vezi Vladike Artemija (nemojte misliti da ga branim) daje saopstenja za javnost, a za ove po meni ozbiljnije stvari ne. Slozicete se da je ovo ozbiljnije od toga da li je neki vladika proneverio novac ili ne. Taj isti Irinej Bulovic, koji iznosi ta saopstenja, sluzi sa Rimokatolicima i to ne bas tako retko. Cak su bili snimci i na TV Vojvodini. To sam gledala dok jos nisam ni cula za rec ekumenizam i nisam znala sta znaci, pa sam se zgrozila. То волим, да будемо мало реални. За ово добијаш Управо то и ја мислим...није логично никако да са једне стране нон стоп обавештавају народ о владици Артемију а не обавештавају "плодне" заједничке молитве?Чудно... Интересантно је брате Андреје што ти кажеш да су заједничке молитве неприхватљиве...углавном људи желе да нађу изговор у вези тога у фори "па то је само канон, ма не моле се они заједно јер се не причешћују заједно, не носе свештеничке одежде итд". Ја сам за православни икуменизам онакав какав је у теорији описан у оном текту из 1970 од владике Атанасија, "Православни Икуменизам". Али када смо макар мало реални видимо да се ту раде свакакве ствари, међуосталом забрањење заједничке молитве али има примјера и сапричешћивања са римокатолицима. Таквима треба пре одузети титулу Епископа, ако ћемо бити коректни. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука