Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 18, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Екслузивно за Захваљујући мом пријатељу драгом о. Александру, свештенику костолачком и старешином цркве светог Максима Исповедника као и његовим сарадницима, имамо прилику да видимо екслузивни интервју са чувеним грчким иконописцем о. Стаматисом Склирисом, духовним чедом преподобног Јустина ћелијског.Интервју је водио о. Александар Михајловић а поводом осликавања цркве светог Максима Исповедника у Новом КостолцуOslikavanje Crkve Svetog Maksima u Kostolcu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 18, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Заиста га треба одгледати, феноменалан интервју- Отац Стаматис објашњава његов стил иконописања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Новембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Predivno,dosta sam cuo o O.Stamatisu i prvi put ga vidim ovako,cak i na srpskom govori... smej.gif Mnogo volim njegov rad... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 18, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Био бих захвалан ко би могао да постави линкове икона оца Стаматиса у мало вишој резолуцији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Новембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Хвала оче. Узгред, у последњој емисији Агапе су такође били гости отац Стаматис и отац Александар. Емисија је такође била феноменална. Ако неко има јутјуб/неки други линк нека постави, фала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Новембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2010 Ovo je slikano negdje sa izlozbi,nije neka rezolucija... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фарисеј Написано Јун 22, 2011 Пријави Подели Написано Јун 22, 2011 Имаш ли брате још коју икону о. Стаматиса овде да поставиш ? Хвала! Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа. "МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 23, 2011 Пријави Подели Написано Јун 23, 2011 Екслузивно за bliss jeeee Захваљујући мом пријатељу драгом о. Александру, свештенику костолачком и старешином цркве светог Максима Исповедника као и његовим сарадницима, имамо прилику да видимо екслузивни интервју са чувеним грчким иконописцем о. Стаматисом Склирисом, духовним чедом преподобног Јустина ћелијског. Интервју је водио о. Александар Михајловић а поводом осликавања цркве светог Максима Исповедника у Новом Костолцу Oslikavanje Crkve Svetog Maksima u Kostolcu Uvek smo aktuelni bliss jeeee girl_jumping girl_jumping Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 23, 2011 Пријави Подели Написано Јун 23, 2011 Ovo je jedna od ikona koju imamo u Crkvi... Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 23, 2011 Пријави Подели Написано Јун 23, 2011 Отац Стаматис је заиста један геније.Овај видео је одличан и драго ми је да ће остати и видео-запис осликавања ове Цркве,управо због тога што је отац Стаматис доста несхватљив као уметник и ово је један од начина да нам се приближи барем делимично,начин његовог рада и идеја. Ја лично,не волим све његове радове,негде једноставно не могу да доживим то што он жели да ми видимо,али је чињеница да свака његова Икона имао потпуни теолошки смисао. Као нпр,ова Икона Одигитрије коју је поставио Емануил,неко ће рећи да у први план упада дебела и незграпна рука Мајке Божије у односу на целу Икону,али у томе је смисао,овом руком Она показује на овој Икони на Пут,Истину и Живот. У Цркви Костоличкој,посебно сам била одушевљена Адамом,који је као Христос,јер при стварању Адама,Бог му је дао лик Христа који ће се тек оваплотити и Склирисов Адам је тако леп и Охристовљен...пра-ображен...сузе су ми кренуле од лепоте и наде. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 23, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 23, 2011 Пре два дана сам поставио још један видео са о. Стаматисом и са о. Александром-старешином цркве светог Максима Исповедника у Костолцу. Та црква је великим делом фрескописана и фрескопише је управо о. Стаматис: Агапе - Фрескописац Отац Стаматис Клирис и Отац Александар Михаиловић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Јун 23, 2011 Пријави Подели Написано Јун 23, 2011 Морам признати да ми се иконе о. Склириса из његовог ранијег периода много више допадају него новије. Од ових овде постављених само Богородичине и икона светог Антонија. Мислим да је критика његовог иконописа од стране Златка Бомештара http://www.4shared.com/file/176080362/20e9bb42/kritika_ikonopisa_oStamatisa_S.html највећим делом оправдана и тачна. Има и претеривања, али запажања су највећим делом исправна. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 23, 2011 Пријави Подели Написано Јун 23, 2011 Читала сам давно његову критику,не допада ми се и у многоме је претерана.Написана веома страсно,користећи при томе веома скромно знање и познавање Иконе и теологије Иконе. И мени се Склирисове многе Иконе не допадају али то је нормално.Различити смо,различити су нам сензибилитети. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Јун 23, 2011 Пријави Подели Написано Јун 23, 2011 Волео бих ако можеш нешто конкретније, у чему се огледа скромно познавање иконе и теологије иконе, пошто се мени чини да је управо показао прилично познавање иконописа. Успут - да ли си и ти иконописац? https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 23, 2011 Пријави Подели Написано Јун 23, 2011 Читала сам давно његову критику,не допада ми се и у многоме је претерана.Написана веома страсно,користећи при томе веома скромно знање и познавање Иконе и теологије Иконе. И мени се Склирисове многе Иконе не допадају али то је нормално.Различити смо,различити су нам сензибилитети. Нема то везе са сензибилитетом. Склирис користи врло јарке боје на неким иконама, а које је Златко врло оправадно назвао страсним, а не умирујућим бојама какве су специфичне за византијски иконопис. Затим иако је познато да физичке црте човјека нису битне на икони, јер икона представља васкрслу, есхатолошку личност, а не историјску, због чега је боја коже на неким иконама зеленкаста, минђуше и разни други украси на лицу присутни? Далје неки светителји су иконописани са скамењеним погледом, као да су савладани страхом и ужасом, а не благодатном смиреношћу која је карактеристичина за византијске иконе.. Овакве критике уопште нису неоправдане, нити се може нешто приговорити госн Златку, на рачун да је не зналица. Има доста људи који знају теологију иконе, није само о.Стаматис познавалц теологије иконе. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука