Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Е нек' си ми одговорио:-)  Само, требао си да будеш прецизнији, када кажеш 'нешто друго'. До тада, слободно ти друже цитирај Свете Оце и "прави од блата" оног покојника... Хтедох ти рећи да то једно с' другим не иде, ал' нема везе...

Милане када се у народу каже "правићеш некога од блата" то не значи неминовно да тај неко заслужује ореол то само значи да неко у "слепилу" бира још нешто много горе мислеђи да бира боље.

Тако сам ја 5 октобра 2000. као слепац викао "готов је".

Иначе да знаш и од Св. Отаца а такође и од данашњих теолога може човек себи да направи идоле. Хвала Богу само Христа обожавам, а све поуке се трудим да поткрепим његовим учењем т.ј. Јеванђељем и ако тамо не нађем утемељење исте одбацујем.

Свако ти добро Бог дао.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

pa eto, konačno si shvatio o čemu se radi, ekumenizam je kolaboracija a ne unijaćenje, to vam govorimo otkad smo došli ti na forum, hvala ti Bože, dok Bog ne prosviti niko ništa ne shvati.. 

Искрено није битно како се нешто зове већ шта је парафирано или потписано. Пише и да кад узимаш кредит имаш малу камату али ти касније кажу ..Што ниси читао шта је написано ситним словима...Твој проблем!

Хоћу рећи да ме пустите празних прича већ дајте суштину а суштина је да кад преговараш са слабим, са уцењеним или можда наркоманом у кризи ваташ поене ма кварно и купујеш инсајдере тј гуза му је у процепу тако да...ово је све политика овде и нема никакве везе са вером. Када се прави договор са јачим увек се бива преварен а то имамо са свих страна а да не причамо да се нисте изборили да српски народ престану пропагирати као најлошији народ и престану нас сатанизовати већ само устоличење њихових циљева...Са друге стране се у СПЦ дешавају невероватне афере у скандали те имате педофиле попут католика и исмева Вам се цела земља а овде тупите нешто о вери...Дај молим те!!! Ви сте најзаслужнији што губите вернике а то је све католичка пропаганда. Па немој да сада набрајам безброј примера који Вам не иду у прилог МОЛИМ ТЕ! Усред Београда Вам се дешава антисрпска пропаганда Шиптара и хрвата а ви ћутите и убеђујете православне како ниси у праву...још један АНТИСРБСКИ АКТ !

Подели на овим сајтовима

А што се тиче вере више ја верујем Св. Николају и Јустину него данашњим пастирима јер су ми њихова дела и кончина позната а данашњих тек треба да видимо.

Dzaba njima tolika hvala od tebe kad im je 90% duhovne dece kako ne treba...naravno,  logikom nekih što su sad van Pravoslavne Crkve...

mojom logikom 90% valja a manji deo je otpao

Verujem i ja ovim svetim Ocima, samo eto mislim sasvim suprotno od tebe...

Подели на овим сајтовима

Dzaba njima tolika hvala od tebe kad im je 90% duhovne dece kako ne treba...naravno,  logikom nekih što su sad van Pravoslavne Crkve...

mojom logikom 90% valja a manji deo je otpao

Verujem i ja ovim svetim Ocima, samo eto mislim sasvim suprotno od tebe...

Православље је надлогично! Ти каза.

Подели на овим сајтовима

...односно знам, погрешно тумачење и интерпретација Православне вере .

Ооо свезнајући модераторе Дејане просветли мене погрешнотумачећег! :D

Подели на овим сајтовима

Искрено није битно како се нешто зове већ шта је парафирано или потписано. 

Dobro, recimo da si u pravu, u potpunosti se u tom slažem s tobom, nije bitno kako se šta zove nego šta i kakvo je ustvari. To je i moja omiljena deviza. Pa šta ti onda predlažeš:

Dvije stvari ne možeš predložit:

1. Da se prekine s pregovorima jer je odlučeno da oni budu.

2. Da se pozovu katolici da se pokaju  i vrate jer ne može ni obrnuto.

Dakle, osim ove dvije stvari, njih ne možeš predložit, šta bi ti predložio kakav da bude sadržaj tih međusobnih katoličko-pravoslavnih ekumenskih dijaloga? Tj. šta tamo treba da bude, respektivno šta tamo ne bi trebalo da bude. I samo još mala pripominka da katoličko-pravoslavni dijalozi nisu jedini ekumenski pregovori koje SPC  vodi, tamo su još i ti pregovori s luteranima, anglikancima itd. Dakle da čujemo sad tvoje predloge i ideje. Može sve osim toga dvoje gore: da se pregovori obustave ili da bilo koja strana ili obe pozivaju tu drugu da se "pokaju i vrate", tako nešto je isključeno odmah u startu Balamandom i sličnim dokumentima. Sad sam ti postavio pitanje za razmišljanje ali ja ću se moći javiti opet tek sutra poslijepodne ili navečer, u nekakvom sam sad većem poslu ali pratim povremeno šta se piše. Eto, lijepo sam te pitao, možemo sad razgovarat kao ljudi, zar ne?

Подели на овим сајтовима

Dobro, recimo da si u pravu, u tom se i u potpunosti slažem s tobom, nije bitno kako se šta zove nego šta i kakvo je ustvari. Pa šta ti onda predlažeš:

Dvije stvari ne možeš predložot:

1. Da se prekine s pregovorima jer je odlučeno da oni budu.

2. Da se pozovu katolici da se pokaju  i vrate jer ne može ni obrnuto.

Dakle, osim ove dvije stvari, njih ne možeš predložit, šta bi ti predložio kakav da bude sadržaj tih međusobnih katoličko-pravoslavnih ekumenskih dijaloga? Tj. šta tamo treba da bude, respektivno šta tamo ne bi trebalo da bude. I samo još mala pripominka da katoličko-pravoslavni dijalozi nisu jedini ekumenski pregovori koje SPC  vodi, tamo su još i ti pregovori s literanima, anglikancima itd. Fakle da čujemo sad tvoje predloge i ideje. Može sve osim toga dvoje gore: da se pregovioti obustave ili da bilo koja strana ili obe pozivaju tu drugu da se "pokaju i vrate", tako nešto je isključeno u startu. 

Јес да није мени упућено питање али мало ћу да се убацим:

1. Да ли се учење ПЦ и РКЦ разликује? ДА, иначе би то била једна црква.

2. Да ли могу да постоје две истине? НЕ, јер онда једно сигурно није истина. (овде не преферирам ни једну страну)

3. Да ли има користи од таквог дијалога? НЕ, чак у овом случају и једни и други одпадају од Бога јер Бог је истина. Једни тиме што нису у истини, а други тиме што из неког привидног     поштовања и љубави неће да им то кажу него су саучесници у њиховој заблуди. Небитно је  ко су први а ко су други и обрнуто.

Ако овако посматрамо ово је математички доказива констатација само ако избацимо острашћеност и размислимо.

Ако ме разумеш ја једноставно одбацујем то јер је лицемерје. Под претпоставком рецимо да је РКЦ у истини а мени као православцу каже и ти си у истини, реци ми како да верујем у то када видим да се наше вере разликују као небо и земља. Да ми кажу да нисам у истини, па кажу то,то и то ниси у праву па да онда суочимо аргументе то би онда већ био дијалог у којем би нешто и постигли а ако и неби постигли ништа онда би кривица била само на једној страни, оној која због своје тврдоглавости и зеблуде неће да прихвати истину. Ево наш Патријарх каже за папу Свети Отац а овамо као неможе да се причести из исте чаше. Да је за мене неко Свети Отац ја не би имао проблем да се са њиме причестим. Мени је то лицемерно.

Подели на овим сајтовима

to se odnosi na ljubav ne na glupost, a glupost granicu nema...

У православљу је све што се тиче вере надлогично и људском палом логиком недостижно јер да је било другачије зар би био потребан Спаситељ.

Ако си приметио ја твоје ставове нисам називао глупостима и да бих доказивао да су неисправни не морам ни да користим ту реч.

Сваки пост се потрудим да напишем што прецизније и да га образложим а ти увек пишеш штуро и прокоментаришеш пола или једни моју реченицу без да ти одговор обухвата контекст целог мог поста. Зашто то и тако радиш нећу да тумачим али схватићеш да то наноси само теби штету. Ако већ и заговараш неки дијалог па ма било с ким онда прво себе натерај да водиш дијалог. Ако ти не треба нико ко нема исто мишљење као ти онда што пишеш на форуму, направи блог па пиши монологе а ко хоће да те чита тај ће те читати. Форум је за размену мишљења а не за игнотисање свега што није твоје мишљење и то таквим кратким, штурим недореченим постовима какве ти обично пишеш.

Свако добро

Подели на овим сајтовима

Kako hoćeš, ali nazvti 90 % duhovne dece oca Justina i vladike Nikolaja nekim ljudima koji ne slede njihovo učenjue i sl...za mene je glupost a glupost granicu nema.

Ljutio se ne ljutio, ja volim da kažem šta mislim.

Подели на овим сајтовима

Kako hoćeš, ali nazvti 90 % duhovne dece oca Justina i vladike Nikolaja nekim ljudima koji ne slede njihovo učenjue i sl...za mene je glupost a glupost granicu nema.

Ljutio se ne ljutio, ja volim da kažem šta mislim.

Теби на част. Али то је ипак само део одговора на моје примедбе чиме опет само показујеш своју тврдоглавост. Бар се мало потруди када са неким разговараш. Не мораш се ти угледати на мене ако ти је испод части али има на овом форуму људи који заступају твоја маишљења а ипак се труде да воде смислен и аргументован разговор.

Подели на овим сајтовима

Јес да није мени упућено питање али мало ћу да се убацим:

1. Да ли се учење ПЦ и РКЦ разликује? ДА, иначе би то била једна црква.

2. Да ли могу да постоје две истине? НЕ, јер онда једно сигурно није истина. (овде не преферирам ни једну страну)

3. Да ли има користи од таквог дијалога? НЕ, чак у овом случају и једни и други одпадају од Бога јер Бог је истина. Једни тиме што нису у истини, а други тиме што из неког привидног     поштовања и љубави неће да им то кажу него су саучесници у њиховој заблуди. Небитно је  ко су први а ко су други и обрнуто.

Samo u letu napišem par riječi, u velikom sam poslu, početne ili startne postavke ili pret-postavke su ti nepotpune i sasvim netačne i zavodeći na pogrešne zaključke, ne znam da li namjerno ili nenamjerno ali poliustina je često gora od laži.

1. . Да ли се учење ПЦ и РКЦ разликује? ДА, иначе би то била једна црква.

Ispravno pitanje glasi:

1. Da li su sadašnja KC i PC bili do 1054. godine jedna crkva i imali isto učenje . Odgovor je DA!

2. Да ли могу да постоје две истине?

Ispravno pitanje:

2. Da li mogu postojati dva tumačenje? Odgovor je DA.

Ekumenski dijalozi služe tome da obe strane usaglase ta tumačenja.

3. Да ли има користи од таквог дијалога? НЕ, чак у овом случају и једни и други одпадају од Бога јер Бог је истина. 

Ispravno pitanje:

3, Da li šta drugo osim ekumenskih razgovora može pomoći u prekonavanju jaza među hrišćanskim Istokom i Zapadom?

Odgovor je: 

Da, Duh Sveti koji će i jedne i druge uvesti u Istinu tako da ne otpadnu ni jedni ni drugi i koji će nam pomoći premostiti taj jaz, jer Bog je Jedan, Crkva je jedna i Istina je jedna a ta je u Boga! I osim Duha Svetoga ništa drugo ne postoji što bi nam u tom pomoći moglo. Tako je to s tim! A meni to nije uopšte licemjerno, licemjerno je misliti da imamo bilo koja strana samo i jedino ona licencu na blagodat Duha Svetoga. To ne samo da je licemjerno već i gordo, oholo, opovažljivo, drsko i bogohulno!
Подели на овим сајтовима

Samo u letu napišem par riječi, u velikom sam poslu, početne ili startne postavke su ti nepotpune, ne znam da li namjerno ioli nenamjerno ali poliustina je često gora od laži.

1. . Да ли се учење ПЦ и РКЦ разликује? ДА, иначе би то била једна црква.

isprtavno pitanje glasi:

1. Da li su KC i PC bili do 1054. godine jedna crkva i imali isto učenje . Odgovor je DA!

2. Да ли могу да постоје две истине?

Ispravno pitanje:

2. Da li mogu postojati dva tumačenje? Odgovor je DA.

Ekumenski dijalozi služe tome da obe strane usaglase ta tumačenja.

3. Да ли има користи од таквог дијалога? НЕ, чак у овом случају и једни и други одпадају од Бога јер Бог је истина. 

Ispravno pitanje:

3, Da li šta drugo osim ekumenskih razgovora može pomoći u prekonavanju jaza među hrišćanskim Istokom i Zapadom?

osgovor je: 

Da, Duh Sveti koji će i jedne i druge uvesti u Istinu tako da ne otpadnu ni jedni ni drugi i koji će nam pomoći premostiti taj jaz, jer Bog je Jedan, Crkva je jedna i Istina je jedna a ta je u Boga! Tako je to s tim! A meni to nije uopšte licemjerno, licemjerno je misliti da imamo bilo koja strana samo ona licencu na blagodat Duha Svetoga.

Не кажем да донекле ниси у праву са твојом поставком али то само враћа у круг моје питање од пре неки дан а то је питење ваших и наших раскола који такође тврде да они имају истинито тумачење и исповедају да су Хришћани. И са својм раколницима сте били једно, а историјски гледано наш и ваш разлаз је био много раније него ти расколи унутар РКЦ и ПЦ. А то што сам рекао за лицемерје понављам опет ако некога сматраш Светим, требало би да значи да је Божји јер светост је од Бога и ако онда не можеш са њим да се причестиш из чисто људских, административних разлога зар то није лицемерно. Ко је већи Бог или људи?

Подели на овим сајтовима

Не кажем да донекле ниси у праву са твојом поставком али то само враћа у круг моје питање од пре неки дан а то је питење ваших и наших раскола који такође тврде да они имају истинито тумачење и исповедају да су Хришћани. И са својм раколницима сте били једно, а историјски гледано наш и ваш разлаз је био много раније него ти расколи унутар РКЦ и ПЦ. А то што сам рекао за лицемерје понављам опет ако некога сматраш Светим, требало би да значи да је Божји јер светост је од Бога и ако онда не можеш са њим да се причестиш из чисто људских, административних разлога зар то није лицемерно. Ко је већи Бог или људи?

Ti si rekao svoje, ja sam rekao svoje, mislim da je to dosta, inače bi dalje to bilo samo ponavljanje u bezbroj modusa i varijanti s raznim obmjenama rečeno jedno te isto a onaj ko želi biti ubijeđen biće ubijeđen, onaj ko to ne želi neće. Meni je bitnio da sam ja ubijeđen u to svoje i to čim dalje sve više a da li ću biti još kome drugome ubjedljiv to je druga stvar. To sve se odnosi i na tebe. Ono što sam htio reći rekao sam a ti također. Na ostalima je da sami stvore nekakav sud i izaberu si na osnovu toga što sam napisao ja i što si napisao ti, svako ima dovoljno razuma i znanja da si probere to sam i odluči se na osnovu toga i još onog što si o tom misli lično, naravno. Sad zaista više nemam vremena pa se ponovo na ovoj temi nađemo kad stignem. Pozdrav svima..

Подели на овим сајтовима

Ti si rekao svoje, ja sam rekao svoje, mislim da je to dosta, inače bi dalje to bilo samo ponavljanje u bezbroj modusa i varijanti s raznim obmjenama rečeno jedno te isto a onaj ko želi biti ubijeđen biće ubijeđen, onaj ko to ne želi neće. Meni je bitnio da sam ja ubijeđen u to svoje i to čim dalje sve više a da li ću biti još kome drugome ubjedljiv to je druga stvar. To sve se odnosi i na tebe. Ono što sam htio reći rekao sam a ti također. Na ostalima je da sami stvore nekakav sud i izaberu si na osnovu toga što sam napisao ja i što si napisao ti, svako ima dovoljno razuma i znanja da si probere to sam i odluči se na osnovu toga i još onog što si o tom misli lično, naravno. Sad zaista više nemam vremena pa se ponovo na ovoj temi nađemo kad stignem. Pozdrav svima..

У овоме се слажем.

Свако добро.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...