Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Sestro, ne radi se o tome, radi se o nekim drugim stvarima.

I sad tu nastaje problem , zašto , kako  , pod kojim vidom itd i unosi se pometnja , ali dobro je to, bez akcije nema rekacije.

Da nije došlo do ovog ljubljenja ruku, mnogi nikada ne bi uzeli knjigu u šake pa malo da s eobrazuju o Pravoslavlji i saznaju kako mi pravoslavni vidimo Papu , eklisiološki i kanonski.

Ti znaš da pravoslavni teolozi već par godina rade na proučavanju uloge Rimskog biskupa u prvih 10 stoljeća? Tj. da li je papa bio samo prvi u časti ili  i u vlasti? Ako je bio samo prvi među jednakima, onda su se katolici zeznuli, a ako je imao vlast ili nešto kao zadnju riječ, onda su pravoslavci pogriješili.

Zašto je sv. Bazilije Veliki slao papi svoja monaška pravila na ogled? Zašto je trebao papinu potvrdu? Po uzoru na to pravilo kasnije je sv. Benedikt uredio monaški život na zapadu. I kako je papa mogao ekskomunicirati jednu zajednicu na Istoku ako nije imao vlast? itd. Ima tih nekoliko povijesnih dokumanta koji govore u prilog Papi. No, svejedno. Papa ostaje glavni kamen spoticanja, zar ne?

A jesi li čitao kako papa Franjo kaže da hoće urediti  Crkvu  na način kako to rade braća pravoslavci i dati više ovlasti biskupijama? :) Stalno nas iznenađuje, ali ta mu je baš dobra.

Подели на овим сајтовима

Pa zar m.Ziziulas jos uvek vodi dijalog. Ja mislio da se predao.... 

http://aktines.blogspot.no/2013/07/blog-post_3002.html

Ima jos finih slika  ovde. 

a tek ovdje slika, to ćete se tek nagledat, s njim mi iz Češke imamo "direct conection" preko našeg jednog uvaženog aktiviste, inače češkog pravoslavca i panslaviste profesora Merunjke koji je s njim osobni prijatelj,

https://www.facebook.com/vojtech.merunka

s tim profesoro se znam lično, sarađujemo na raznim slavističkim i lingvističkim projektima a vladika +Elpidophoros Lambriniadis je naš veliki prijatelj i podržavatelj, supporter čeških slavista:

https://www.facebook.com/elpidophoros/about

https://www.facebook.com/elpidophoros/photos_albums

https://www.facebook.com/elpidophoros/photos

Подели на овим сајтовима

Ti si se malopre pozivao na to, sta bi predsednik Pravoslavne strane trebao reci. U praksi, taj isti predsednik ljubi ruku onome sa kim treba voditi dijalog i plus sasluzuje sa njim gazeci bezobzirno kanone svoje Crkve.

Cista papazjanija dragi Zajrone, zato ti ne treba,  druze, biti cudno sto se medju Pravoslavnim, ne samo u Srbiji, javilo gadjenje prema prema bilo kakvom razgovoru.

Treba oformiti novu komisiju, izabrati novog predsednika i zapoceti razgovore pod potpuno novim uslovima. Al` i sam znas da od toga nema nista.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Vladika +Elpidophoros Lambriniadis je naš veliki prijatelj i podržavatelj, supporter i počasni pokrovitelj čeških slavista, bio je i na proslavi sv. Ćirila i Metodija u Češkoj, on je ustvari sadašnji, aktualni titularni mitropolit eparhije Bursa, iste te iz koje su sv. Ćiril i Metodije nekad davno prije 1150 godina bili poslani ovdje na Veliku Moravu a ta njihova misija hristijanizacije Slovena je započela baš iz te Burse, danas je to u Turskoj:

http://www.ec-patr.org/hierarchs/show.php?lang=en&id=185

Подели на овим сајтовима

Ti si se malopre pozivao na to, sta bi predsednik Pravoslavne strane trebao reci. U praksi, taj isti predsednik ljubi ruku onome sa kim treba voditi dijalog i plus sasluzuje sa njim gazeci bezobzirno kanone svoje Crkve.

Cista papazjanija dragi Zajrone, zato ti ne treba,  druze, biti cudno sto se medju Pravoslavnim, ne samo u Srbiji, javilo gadjenje prema prema bilo kakvom razgovoru.

Treba oformiti novu komisiju, izabrati novog predsednika i zapoceti razgovore pod potpuno novim uslovima. Al` i sam znas da od toga nema nista.

pa i ja to kažem, al ništa ja na tom ne mogu promjenit kad nisam pravoslavac, zato ti možeš, ti si pravoslavac, odmah napiši pismo onako kako sam ti rekao ili slično otprilike i pošalji tamo da te uvrste kao člana ili šefa, to bi još bilo najidealnije, takve jedne komisije

Подели на овим сајтовима

Па, па..

Па не знам, вероватно је свима јасно осим теби.

Кад неко неће да прича о ономе о чему ти хоћеш да му причаш, и ако јасно стави до знања да је његов циљ нешто што је теби потпуно неприхватљиво, онда је потпуно бесмислено водити такав дијалог.

А што се тиче митр. Зизјуласа, баш мудро речено ... Ако је нешто јалово, онда не постоји обавеза радити јалове ствари.

Мислим, то се у Еванђељу зове "бацање бисера пред свиње". 

Одакле ми идеја да ми играмо како они свирају? Па отуда што радимо заједно са њима управо оно што су они предвидели у малопре цитираној тачки 821. Катекизма - учествујемо у њиховим молитвеним осминама, васпитавамо вернике и свештенике у духу екуменизма, сусрећемо се и водимо братски дијалог, имамо њихове предаваче на нашем Богословском факултету...

То је све оно што су они записали као метод вођења екуменмског дијалога, односно уједињења са Римокатоличком црквом. И ми у свему томе учествујемо. Отуда ми идеја да играмо како они свирају.

Apsolutno netačno, ali apsolutno...

Ne sme se naći nikakav razlog da bi postali sekta, čak i ako je neki posao jalov ..

Druga stvar, kao što reče mitropolit Kalist Ver, ako doće do ponovnog jedinstva to će biti ravno čudu :)

ekumenski dijalog itekako ima pozitivne osobine, eto koliko ljudi je krenulo da se obrazuje po pitanju pravoslavlja i da uči o svojoj veri, tako da se to radi i sa sveštenstvom , tako da ova tvoja tvrdnja ne stoji nikako.

Niko nikog ne uči da po svaku cenu trči u neko sjedinjenje, kako ti to interpretiraš, ali obzirom koliko si dugo na sajtu i koliko istaknutih duhovnika i teologa ti je objašnjavalo stvari, smatram da to radiš vrlo namerno, ponašaš se kao neki plaćenik...

Подели на овим сајтовима

Evo ih tu zajedno, mog arcipastira kardinala Dominika Duke  i vladike +Elpidophoros Lambriniadisa u istom registru autora, ekumenizam u praksi:

Keeping the Faith – Russian Orthodox Monasticism in the Soviet Union, 1917–1939

Jennifer Jean Wynot

http://www.kirchen.ch/g2w/images/stories/pdf/Jahresregister_G2W_2008.pdf

Bischof Dominik Duka OP: «Katholische Kirche verkauft keine Gotteshäuser» Nr. 2, S. 3 ...... Eljsani, V. Nr. 1, S. 11. Elpidophoros (Lambriniadis,. Archim.) Nr. 4 ...

Подели на овим сајтовима

12.jpg

https://mospat.ru/ru/2013/03/20/news82675/

Naši arcipastiri nam mogu i trebaju biti uzor i primjer kako da se i mi katolici i pravoslavci ponašamo "na terenu". Ako neko misli da bi normalno bilo kad bismo se svađali, gađali kamenjem, mlatili i batinali, pljuvali jedni po drugim, ponižavali, vrijeđali i nazivali se uzajamno jedni druge hereticima i jereticima onda takav primjer za takvo nešto nam ti naši arcipastiri nisu dali. I s pravom bi nam rekli: "Kad smo se mi tako vrijeđali, nazivali hereticima i jereticima i mlatili nečim da bi vi to mogli uzeti kao primjer koji ste se od nas naučili? Ovo je bio taj primjer ili koji?"

Подели на овим сајтовима

Sestro, ne radi se o tome, radi se o nekim drugim stvarima.

I sad tu nastaje problem , zašto , kako  , pod kojim vidom itd i unosi se pometnja , ali dobro je to, bez akcije nema rekacije.

Da nije došlo do ovog ljubljenja ruku, mnogi nikada ne bi uzeli knjigu u šake pa malo da s eobrazuju o Pravoslavlji i saznaju kako mi pravoslavni vidimo Papu , eklisiološki i kanonski.

Ti znaš da pravoslavni teolozi već par godina rade na proučavanju uloge Rimskog biskupa u prvih 10 stoljeća? Tj. da li je papa bio samo prvi u časti ili  i u vlasti? Ako je bio samo prvi među jednakima, onda su se katolici zeznuli, a ako je imao vlast ili nešto kao zadnju riječ, onda su pravoslavci pogriješili.

Zašto je sv. Bazilije Veliki slao papi svoja monaška pravila na ogled? Zašto je trebao papinu potvrdu? Po uzoru na to pravilo kasnije je sv. Benedikt uredio monaški život na zapadu. I kako je papa mogao ekskomunicirati jednu zajednicu na Istoku ako nije imao vlast? itd. Ima tih nekoliko povijesnih dokumanta koji govore u prilog Papi. No, svejedno. Papa ostaje glavni kamen spoticanja, zar ne?

A jesi li čitao kako papa Franjo kaže da hoće urediti  Crkvu  na način kako to rade braća pravoslavci i dati više ovlasti biskupijama? :) Stalno nas iznenađuje, ali ta mu je baš dobra.

Мислим да је ствар ипак друге природе, више се односи на еклисиологију него на пуку власт...наравно са теолошке стране гледано, не политички ;)

Чим је неко први међу једнакима, он је први и  постојање првог се увек мора знати, и католици имају првог, имају га и православни

Што се тиче части а и власти, ми не можемо да се договримо ни око васљенског патрјарха по тим питањима :)

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ствар ипак друге природе, више се односи на еклисиологију него на пуку власт...наравно са теолошке стране гледано, не политички ;)

Чим је неко први међу једнакима, он је први и  постојање првог се увек мора знати, и католици имају првог, имају га и православни

Што се тиче части а и власти, ми не можемо да се договримо ни око васљенског патрјарха по тим питањима :)

A šta ste vi, zar niste vi katolici?  :.mislise.

Kako sad najednom niste katolici, cijelo vrijeme me tu ubjeđijete tri godine da ste katolici? What happened?

Подели на овим сајтовима

Da se mene nešto pita, ja bih za slijedećeg papu izabrala vladiku Grigorija. On mi  se čini kompletan. :)

I kad sam to jednom napisala na forumu, odmah su me napali neki pravoslavci s riječima da je on papist, izdajnik, jeretik itd. uz neke druge vladike. I mogu ti reći da mi je to bilo jako žao. Voljela bih da nisam u pravu, ali imam dojam da mnogi pravoslavci ili oni koji  se nazivaju tako, ne poštuju svoje poglavare, a to nije dobro. Jednostavno, nije dobro. To je protestanski duh i način kad se drži da je svaki vjernik pametniji, ima više Duha od svog zakonitog poglavara i zna kako treba voditi Crkvu. To su unutranji neprijatelji Crkve, mnogo opasniji nego vanjski.

To sam čula da se u nekim parohijama moli za moskovskog patrijarha kao prvog, a u drugima za carigradskog.

Što to govori? Da je potrebno veće zajedništvo između pravoslavnih crkava, zar ne? Čitala sam kako jedan pravoslavni teolog ( Majerdoff?...zaboravila sam ime) govori o autokefalnosti pravoslavnih crkava kao o velikom problemu.

Подели на овим сајтовима

да кажемо званично 1054 ми нисмо нешто макли

Da su kojim čudom 1054 g. postojali forumi kao danas, što misliš da li bi došlo do crkvenog raskola? Ja mislim da NE.

S druge strane, kad se malo bolje razmisli, to se moglo i očekivati od ljudi kojima je povjerena božanska misija. Zamisli ti čovjeka koji 20 stoljeća nosi Blago u glinenoj posudi. Kad - tad je morao pasti i prosuti dragocjenu tekučinu. Dok je Istoka i Zapada, bit će različitosti. I što onda? Što je ostalo od kršćanstva danas na području gdje je nekada cvalo? Sve su to danas muslimanske zemlje gdje je spomen na rano kršćanstvo ostao zapisan samo na kamenu.

S ovim  hoću reći, da se uvijek moramo vraćati na izvore, na naše zajedničke početke, u kojima su sve 4 prve istočne crkve imale veći značaj što se tiče učiteljstva i broja kršćana, dok rimska crkva posvjedočila mučeništvom svoju pripadnost Kristu. Svaka na svoj način je pridonijela širenju Kraljevstva Božjeg među ljudima.

Nama je dano samo ovo vrijeme. Što ćemo učiniti s njim, ovisi o našoj spremnosti

Ето, никада нисам видео одговор римокатолика на питање шта је са прозелитизмом од стране римокатоличке цркве, шта је са сталним притисцима који се врше. Убацивање у "туђе" редове. Како назвати питање гркокатолика?

Не осуђивање злочина римокатоличке цркве? Како назвати на пример примање оних који користе источни обред? То по мени није дијалог, већ жеља за моћи .

Ja ću ti odgovoriti, zašto ne? Nematu nikakvih tajni i ne znam da li ima koji katolik koji nije osudio križarske ratove, inkviziciju i sve pogreške i grijehe..(sve do današnjih sablazni s pedofilijom) koji su počinili predstavnici Katoličke crkve kroz povijest. Papa Ivan Pavao II je to javno obznanio i molio za oproštenje. Imaš o tome materijala i videa.

Ali, ja bih te zamolila da mene i sve druge katolike (tih milijardu i 200 milijuna) ne trpaš u isti koš jer s tim nemamo ništa. Ja s  nisam opterećena  s onim što su činili drugi, pa makar se ti nazivali katolici, kao što se ne opterećujem kad na temi o antikatolicima nađem prilog o rušenju katoličkih crkava 90.-ih od strane srpskih vojnih formacija.

Ne smijemo tako gledati. Ljudi su grešni i čine zlo i Crkva je svetica i curva, jer ju sačinjavaju grešni ljudi.

Postoje dvije povijesti: jednu pišu ljudi i ona je zbir događaja, više ili manje istinitih.

Druga povijest je ona koju piše Bog u srcima ljudi  i to je povijest spasenja,a to je ono što Bog čini u našim dušama u nekom povijesnom razdoblju s konkretnim događajima.

Ja ne znam našto misliš kad govoriš o grkokatolicima?

Ovo o ubacivanju u tuđe redove mi jako liči na adventističke šuplje priče o isusovcima. To neću ni komentirati.

А исто тако би желео да видим шта римокатолици замерају православнима? До сада нисам видео. А вероватно и ви имате нешто што би замерили.

Zamjeranja? Nisam pravoslavka pa me ne bole manjkavosti u Pravoslavnoj Crkvi nego u Katoličkoj. Ali, imam primjedbi tj. pitanja vezano uz pravoslavlje.

Napisat ću u drugom postu.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

@@MariaElena,

Svaka ti je ka u NJegoša :)

Potpisuje sve što si rekla i realno više imaš pravoslavnog duha u sebi nego mnogi oni koji sebe smatraju pravoslavnima...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...