Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Све је то можда тако, али када се спусти на ниво обичног верника, који верује у Христа, који чита исто Св. Писмо и живи по истим заповестима примењујући исте основне вредности као и православни, питам се колико се то - суштински - појам о Богу једног римокатоличког верника разликује од појма о Богу једног обичног православца. И какве то последице има у пракси.

Изгледа ми невероватно да се однос према Богу, представа Бога, код било кога (или бар код оооогромне већине верника) разликује у зависности од тога да ли неко верује да Дух Свети исходи "од Оца" или "и од Сина". За огромну већину људи то су само речи, које немају никакав садржај, које ништа не мењају у томе како ми замишљамо/ доживљавамо Бога, а још мање у томе како практикујемо хришћанство у свакодневном животу. У крајњој линији шта та "дефиниција" говори човеку о Богу? Не много, Бог и поред свега тога остаје сасвим изнад људских речи, већини људи (укључујући и мене) апсолутно ништа не мења слику Бога то да ли Дух исходи од Оца или од Оца и Сина, или од Оца кроз Сина итд.

Хоћу да кажем да не видим узрочно-последичну везу између исповедања да Дух "и од Сина" излази и не-спасења. Како то веровање утиче конкретно на практиковање вере у животу једног просечног католичког верника и самим тим на његово спасење?Како та једна реч (која опет понављам не представља никакво јасно и конкретно знање о Богу, огромној већини верника) чини да поред свих сличности, римокатолици наводно верују у неког суштински различитог Бога? Наравно, то што ја нешто не видим, не значи да то нешто не постоји, тако да не тврдим ништа, само питам о ономе што ми није јасно. Питање је за све наравно.

Брате и ја се слажем са тобом када је у питању обични народ. По мени је најважније да тај народ гледа како да испуни Јеванђељске врлине изречене у "беседи на гори". Друга је ствар прекрајање Символа Вере што је учинила РКЦ и тиме, бар се данас види, навукла на себе проклетство које хула на Свету Тројицу навлачи. Они су кренули од тог прекрајања предања Светих Отаца а завршили су у светској држави званој Ватикан, која више нема везе са Црквом Христовом. Ако се не одрекну својих заблуда (опет мислим на званичнике РКЦ јер ће народ само да следује за тим) онда нема шта да тражимо са њима. Помирење које не буде засновано на Истини, постаће "кућа на песку сазидана".

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Брате и ја се слажем са тобом када је у питању обични народ. По мени је најважније да тај народ гледа како да испуни Јеванђељске врлине изречене у "беседи на гори".

Управо овако се и мени чини.  

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ne mozemo mi Pravoslavni Hriscani, vise voleti katolike nego sto ih Bog voli. Medjutim svako ima pravo izbora. Oni slepo veruju svojim vlastima bez obzira na ucenje Jevandjelja.

Malo li ih je koji prelaze u Pravoslavlje? Ne mogu postici da ih prekrste na Svetoj Gori narocito u Simonopetri.

Nismo mi pozvani da odredjujemo ko ce se i da li ce se neko spasiti. Pozvani som da sledujemo Pravoslavnom ucenju a po njemu su katolici u zabludi. Jednostavno je tako bez obzira na nasu ljubav prema njima i nerazumevanje zasto se ne bi toliki broj katolika spasio.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ekumenizam pritvrđuje i ubrzava, sad će se antiekumenisti

sve polomit, moraće pritvrdit i ubrzat i oni da stignu taj tempo.

Kardinal Koch: Razdijeljenost Crkava treba hitno nadvladati!

http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/kardinal-koch-razdijeljenost-crkava-treba-hitno-nadvladati/

preuzmi_5.jpg

Подели на овим сајтовима

Ekumenizam pritvrđuje i ubrzava, sad će se antiekumenisti

sve polomit moraće pritvrdit i ubrzat i oni da stignu taj tempo.

http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/kardinal-koch-razdijeljenost-crkava-treba-hitno-nadvladati/

Зајроне, убрзаво се екуменизам или не ако не буде заснован на Истини, то неће више бити ни Црква. Сад што многима изгледа нелогично што ће милиони отпасти од Бога, друга је ствар. То је учење Правосалвне Цркве. Не знам какво је ваше?

Подели на овим сајтовима

Зајроне, убрзаво се екуменизам или не ако не буде заснован на Истини, то неће више бити ни Црква. Сад што многима изгледа нелогично што ће милиони отпасти од Бога, друга је ствар. То је учење Правосалвне Цркве. Не знам какво је ваше?

Naravno da će biti zasnovan samo na Istini, zato će se ove godine na jesen organizovat velika i odlučujuća međunarodna ekumenska konferencija od najvišeg značaja u Srbiji jer znamo da je u Srbiji najviše istinoljubivih ljudi i tako će ta konferencija ako se organizuje baš u Srbiji imati najviše pretpostavki za maksimalni uspjeh a ekumenizam će zlatnim slovima zapisati još jedan veliki istorijski korak napred na zbližavanju pravoslavaca i katolika upravo na tlu Srbije.

U pripremi je sljedeća skupština, koja će se održati na jesen u Srbiji – napomenuo je kardinal te spomenuo da je dokument o prvenstvu, koji je nedavno objavio Ruski pravoslavni patrijarhat, a koji je zapravo stajalište u odnosu na dijalog koji se vodi sa svim Pravoslavnim Crkvama, stavio teološki dijalog u teškoće. U međuvremenu je jedan grčko-pravoslavni metropolit zauzeo stajalište u vezi s tim dokumentom, te je tako započeo unutarpravoslavni dijalog o primatu, te mi se čini da je i to vrlo pozitivno – primijetio je kardinal Koch.

Подели на овим сајтовима

Баш због тога ми није јасно како ће један католик, протестант, који се труди и живи по суштински истим вредностима и трудећи се да достигне исте врлине као и православни, у тренутку стајања пред Бога - пропасти.

"Верујем у једну свету, саборну и апостолску Цркву"

Оставио отац синовима имање да раде и брину о њему. Неки синови раде на очевом имању а неки не знају где је очево имање па раде где стигну. Што се тиче рада и труда то је за сваку похвалу, али...

Оставио бих оцу да он одлучи кога ће да похвали а кога да грди. Ипак он најбоље познаје своју децу.

Подели на овим сајтовима

Оставио бих оцу да он одлучи кога ће да похвали а кога да грди. Ипак он најбоље познаје своју децу.

Слажем се.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Naravno da će biti zasnovan samo na Istini, zato će se ove godine na jesen organizovat velika i odlučujuća međunarodna ekumenska konferencija od najvišeg značaja u Srbiji jer znamo da je u Srbiji najviše istinoljubivih ljudi i tako će ta konferencija ako se organizuje baš u Srbiji imati najviše pretpostavki za maksimalni uspjeh a ekumenizam će zlatnim slovima zapisati još jedan veliki istorijski korak napred na zbližavanju pravoslavaca i katolika upravo na tlu Srbije.

U pripremi je sljedeća skupština, koja će se održati na jesen u Srbiji – napomenuo je kardinal te spomenuo da je dokument o prvenstvu, koji je nedavno objavio Ruski pravoslavni patrijarhat, a koji je zapravo stajalište u odnosu na dijalog koji se vodi sa svim Pravoslavnim Crkvama, stavio teološki dijalog u teškoće. U međuvremenu je jedan grčko-pravoslavni metropolit zauzeo stajalište u vezi s tim dokumentom, te je tako započeo unutarpravoslavni dijalog o primatu, te mi se čini da je i to vrlo pozitivno – primijetio je kardinal Koch.

Видим сад и ово када сам прочитао текст из претходног линка:

"Što se pak tiče dijaloga sa židovstvom, kardinal se spomenuo velikoga katoličkog teologa Ericha Przywara, koji je rekao da je prva podjela koju smo doživjeli u kršćanstvu bila ona između sinagoge i crkve, te je stoga – kazao je kardinal Koch – pomirenje između židovstva i kršćanstva dio ekumenskoga zauzimanja Katoličke Crkve."

А ево и једног коментара испод текста:

Zbunjeni katolik

"Prvo, ne razumijem kardinalov skok od ekumenizma na dijalog sa židovima - kao da je to svejedno (barem je meni takva intencija cijelog članka kada ga čita vjernik).

Drugo, otkuda fiksacija na nužnosti približavanja razdvojenoj braći protestantima, a osobito ova izjava kardinala Kocha: "da ih (razdvojenosti) imamo hitno nadvladati". (?!!)

Hitno nadvaladati ono što stoljećima nije moguće postići, a sada se traži hitnost? Pod koju cijenu "približavanja" možemo pretpostaviti, kao katolici, ovu hitnost? Da ih toliko volimo pomogli bismo im vratiti se Istinskoj, Jednoj, Katoličkoj i Apostolskoj Crkvi koju je Krist sam ustanovio. Time bi bilo završeno vrijeme zabluda i otpadništva. Ali, mi imamo i vlastitih primjera kako se ne uspijeva riješiti status npr. FSSPX-a ili Franjevačkog Bratstva Bezgriješne za koje se unutar Crkve ne traži tolika hitnost. Što dodatno zbunjuje jer je protestantska hereza ipak goreg stupnja od ovih unutarkatoličkih razdvojenosti i disciplinskih kazni.

Dolazi dojam sam po sebi da za jednu stvarnost nije potreban čak niti usklađen ispravan nauk, a za drugu se traže izvanredne disciplinske mjere makar pod cijenu dosljednosti vjekovnog nauka. Meni je to čudno."

Мени све ово што кардинал прича више личи на "босански лонац" у којем је тешко разабрати шта је шта.

А изјава да је прва подела у Хришћанству она између Синагоге и Цркве није ни за коментар. По њему је распеће Бога нека тамо подела?

Подели на овим сајтовима

Мени све ово што кардинал прича више личи на "босански лонац" у којем је тешко разабрати шта је шта.

Ne zanimaju me komentari nekakvih zbunjenih katolika, oni su isti kao i zbunjeni pravoslavci, osim što su zbunjeni nemaju pojma o ničem drugom. Pogotovu ne mislim komentarisat tuđe komentare i komentare tuđih komentara. Bosanski lonac imaju samo neki u svojim glavama, takvi zbunjeni ovi ili oni koji ništa drugo osim toga da su "zbunjeni" ne znaju. zaista im nije lako, to je istina. Najviše zato što ne poznaju hrišćanstvo. Ako je neko zbunjen nek se pouči i informuje. Mogućnosti je danas mnogo: škole, fakulteti, knjige, dokumentarni i ostali filmovi i videa, internet itd. Za mene je jedino mjerodavno ovo:

1. Ökumenische Donausegnung in Regensburg

Подели на овим сајтовима

,, А онај слуга који је знао вољу господара својега и није приправио нити учинио по вољи његовој биће много бијен

А који није знао па је учинио што заслужује батине биће мало бијен.

А од свакога коме је много дано много ће се и тражити; а коме је повјерено много, од њега ће се више искати,,

лука 12,47-48

Мислим да је проблем раскола искључиво проблем црквене јерархије која једина и има могућност да доноси општеважеће одлуке на нивоу васељенске цркве и да они сносе потпуну одговорност за истинитост учења и чување предања. Ако се ја нађем у оквиру црквене јединице чија је јерархија исповедила јерес да ли се то онда односи и на мене као верника који немам никакве везе са тим. Ако анатема која се односи на јерес у том тренутку важи и за мене као верника то подрива мој став према послушности јерархији и захтева од мене као обичног верника да поседујем и имам сву ону одговорност,веру и знање које поседује један црквени пастир коме је моја душа поверена тј. препуштен сам сам себи. Није без разлога Господ најоштрије критике упутио тадашњим духовним вођама и њих осудио за искривљено учење а на народ се сажаљевао иако је народ  следио како су их учитељи закона научили који су  изопачили мојсијев закон и дали му потпуно други и овоземаљски смисао.

Подели на овим сајтовима

Ако се ја нађем у оквиру црквене јединице чија је јерархија исповедила јерес да ли се то онда односи и на мене као верника који немам никакве везе са тим. Ако анатема која се односи на јерес у том тренутку важи и за мене као верника то подрива мој став према послушности јерархији и захтева од мене као обичног верника да поседујем и имам сву ону одговорност,веру и знање које поседује један црквени пастир коме је моја душа поверена тј. препуштен сам сам себи.

Završićeš zasigurno u paklu jer pod pretpostavkom da si pravoslavka onda si jeretička i šizmatička, ne vjeruješ katolički pravovjerno i mjesto ti može biti samo u paklu - tako to vjeruju naši antiekumenistički "pravovjerni katolički tradicionalisti" tridentinci, sedevakantisti i FSSPX lefebvristi i kritičari 2VK i svega poslije njega. No, mene čeka još zanimljivija i valjda tim mnogo gora stvar, kao ekumenista i zbog "ekumenisanja" s jereticima i šizmaticima pravoslavcima završiću i ja u paklu - tako mi to kažu moji katolički pravovjerci - tridentinci i sedevakantisti. No kako ću istovremeno završiti u paklu i prema vašim antiekumenističkim staroobrednicima, starokalendarcima i ostalim pravoslavnim ant-anti starotarima jer sam jeretik, papista, filioquista i azymit etc. etc. i  tako ću imati čak vrlo zanimljivu mogućnost i luksuz da biram između tog pakla katoličko-tridentinskog i pravoslavno-starotarskog. Biće to stvarno vrlo zanimljivo, teško reći za što bih se prvo odlučio.

0703_read

Подели на овим сајтовима

Završićeš zasigurno u paklu jer pod pretpostavkom da si pravoslavka si jeretička i šizmatička, ne vjeruješ katolički pravovjerno i mjesto ti može biti samo u paklu - tako to vjeruju naši antiekumenistički "pravovjerni katolički tradicionalisti" tridentinci, sedevakantisti i FSSPX lefebvristi i kritičari 2VK i svega poslije njega. No, mene čeka još zanimkljivija i valjda tim mnogo gora stvar, kao ekumenista i zbog ekumenisanja s pravosklavcima zavtšiću i ja u paklu - tako mi to kažu moji katolički pravovjerci - tridentinci i sedevakantisti. No kako ću istovremeno završiti u paklu i prema vašim antiekumenističkim staroobrednicima, starokalendarcima i ostalim pravoslavnim ant-anti starotarima, tako ću imati čak mogućnost da biram između tog pakla katoličko-tridentinskog i pravoslavno-starotarskog.

0703_read

СА ХРИСТОМ ЈЕ И У ПАКЛУ ДОБРО!- Свети Јован Златоусти

Подели на овим сајтовима

СА ХРИСТОМ ЈЕ И У ПАКЛУ ДОБРО!- Свети Јован Златоусти

No izgleda da ćemo svi završit u paklu, mi ćemo tamo poslati vas a vi nas, ne vjerujem da će tamo biti Hrist. On nas tome nije učio da jedni druge u pakao šaljemo. Moraćemo tamo ostati sami i bez njega. S njim može biti samo onaj ko ljubavi ima i život daje za prijatelje svoje.

http://papistfilioquistazymite.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Ne zanimaju me komentari nekakvih zbunjenih katolika, oni su isti kao i zbunjeni pravoslavci, osim što su zbunjeni nemaju pojma o ničem drugom. Pogotovu ne mislim komentarisat tuđe komentare i komentare tuđih komentara. Bosanski lonac imaju samo neki u svojim glavama, takvi zbunjeni ovi ili oni koji ništa drugo osim toga da su "zbunjeni" ne znaju. zaista im nije lako, to je istina. Najviše zato što ne poznaju hrišćanstvo. Ako je neko zbunjen nek se pouči i informuje. Mogućnosti je danas mnogo: škole, fakulteti, knjige, dokumentarni i ostali filmovi i videa, internet itd.

Следећи цитат ми прокоментариши, уместо што као и твоји пријатељи вадиш делове поруке када не знаш шта би одговорио:

"Što se pak tiče dijaloga sa židovstvom, kardinal se spomenuo velikoga katoličkog teologa Ericha Przywara, koji je rekao da je prva podjela koju smo doživjeli u kršćanstvu bila ona između sinagoge i crkve, te je stoga – kazao je kardinal Koch – pomirenje između židovstva i kršćanstva dio ekumenskoga zauzimanja Katoličke Crkve."

Објасни ми у какав екуменизам се ово уклапа?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...